Βουλή

Επίκαιρη επερώτηση 20 βουλευτών της Ν.Δ. για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Δημόσιο

Επίκαιρη επερώτηση 20 βουλευτών της Ν.Δ. για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Δημόσιο

Με πρωτοβουλία του Τομεάρχη Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτή Φθιώτιδας, κ. Χρήστου Σταϊκούρα, 20 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, κατέθεσαν Επίκαιρη Επερώτηση σχετικά με την αδυναμία της Κυβέρνησης να εκκαθαρίσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες.

Στην ερώτησή τους οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ζητούν να πληροφορηθούν τους λόγους για τους οποίους οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου παραμένουν υψηλές, παρά τις συνεχείς δεσμεύσεις της Κυβέρνησης για πλήρη αποπληρωμή τους. Και γιατί δημιουργούνται συνεχώς νέες οφειλές, καθώς και πόσες είναι αυτές την τελευταία τετραετία.

Υπενθυμίζεται ότι η εκκαθάρισή τους, εξαιτίας της ανικανότητας και αναποτελεσματικότητας της σημερινής Κυβέρνησης, έχει μετατεθεί χρονικά πέντε φορές την τελευταία τετραετία, αλλάζοντας έξι καταληκτικές προθεσμίες.

Τα υψηλά χρέη του Δημοσίου, σε συνδυασμό και με άλλες πτυχές της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής – όπως η συστηματική υποεκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, η διατήρηση κεφαλαιακών περιορισμών και η μη εκκαθάριση εκκρεμών συντάξεων – στερούν πολύτιμη ρευστότητα από την πραγματική οικονομία, υπονομεύοντας τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό, οι ερωτώντες  βουλευτές ζητούν να μάθουν ποιος είναι ο προγραμματισμός για την αποπληρωμή τους και πότε εκτιμά το Υπουργείο Οικονομικών ότι θα ολοκληρωθεί η πλήρης εκκαθάρισή τους.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επίκαιρης επερώτησης:

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον: ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ, κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Θέμα: Αδυναμία εκκαθάρισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες.

Η εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, πέραν της συμβολής της στην εξυγίανση των προϋπολογισμών των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης και στην ενίσχυση της αξιοπιστίας του Δημοσίου, συνιστά βασική πηγή τόνωσης της ρευστότητας στην οικονομία.

Δυστυχώς, η εκκαθάρισή τους, εξαιτίας της ανικανότητας και αναποτελεσματικότητας της σημερινής Κυβέρνησης, έχει μετατεθεί χρονικά 5 φορές την τελευταία τετραετία, αλλάζοντας 6 καταληκτικές προθεσμίες.

Αρχικά, με βάση το 3ο Πρόγραμμα, η αποπληρωμή τους θα γινόταν έως το τέλος του 2016.

Μετατέθηκε, με βάση το Συμπληρωματικό Μνημόνιο, για τον Ιούνιο του 2017.

Στη συνέχεια υπήρξε κυβερνητική δέσμευση για μηδενισμό τους τον Αύγουστο του 2018.

Ακολούθως, με τροπολογίες, το Υπουργείο Οικονομικών παρέτεινε την προθεσμία, αρχικά για το τέλος του 2018, και στη συνέχεια για το Μάρτιο του 2019.

Και έρχεται, πρόσφατα, με νέα τροπολογία, να την μεταθέτει και πάλι, αυτή τη φορά για το τέλος Μαΐου.

Ενώ όμως το Κράτος δίνει συνεχείς παρατάσεις στον εαυτό του, η Κυβέρνηση διογκώνει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, οι οποίες ξεπερνούν πλέον τα 2,2 δισ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι διατέθηκαν πρόσθετοι – δανειακοί και εθνικοί – πόροι για την αποπληρωμή τους. 

Όμως, τα υψηλά χρέη του Δημοσίου, σε συνδυασμό και με άλλες πτυχές της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής – όπως η συστηματική υποεκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, η διατήρηση κεφαλαιακών περιορισμών και η μη εκκαθάριση εκκρεμών συντάξεων – στερούν πολύτιμη ρευστότητα από την πραγματική οικονομία, υπονομεύοντας τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας.

Κατόπιν των ανωτέρω, Επερωτάται ο κ. Υπουργός:

1ον. Για ποιο λόγο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου παραμένουν υψηλές παρά τις συνεχείς δεσμεύσεις της Κυβέρνησης για πλήρη αποπληρωμή τους; 

2ον. Για ποιο λόγο δημιουργούνται συνεχώς νέες οφειλές και πόσες είναι αυτές την τελευταία τετραετία; 

3ον. Ποιος είναι ο προγραμματισμός για την αποπληρωμή τους και πότε εκτιμά το Υπουργείο Οικονομικών ότι θα ολοκληρωθεί η πλήρης εκκαθάρισή τους;  

ΟΙ ΕΠΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ:

1.   Σταϊκούρας Χρήστος
2.   Βεσυρόπουλος Απόστολος
3.   Φορτσάκης Θεόδωρος   
4.   Αυγενάκης Ελευθέριος
5.   Βλάχος Γεώργιος     
6.   Βρούτσης Ιωάννης                                               
7.   Δένδιας Νικόλαος – Γεώργιος                            
8.   Θεοχάρης Θεοχάρης (Χάρης)
9.   Καράογλου Θεόδωρος               
10. Καρασμάνης Γεώργιος            
11. Μπακογιάννη Θεοδώρα (Ντόρα)  
12. Μηταράκης Παναγιώτης (Νότης)
13. Οικονόμου Βασίλειος 
14. Παναγιωτόπουλος Νικόλαος       
15. Σκρέκας Κωνσταντίνος                    
16. Σταμάτης Δημήτριος                                   
17. Τραγάκης Ιωάννης                                                           
18. Τσιάρας Κωνσταντίνος                                           
19. Φωτήλας Ιάσων                             
20. Χατζηδάκης Κωνσταντίνος

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις
Αναφορά
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Επίκαιρη Ερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Επερώτηση
Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
Επίκαιρη Επερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
Ερώτηση & ΑΚΕ
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ παράλληλα δύνανται να ζητούν και την κατάθεση σχετικών εγγράφων. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών.
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Γ. Καμίνη
Κύριε συνάδελφε, καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για μια πολύ σημαντική επισήμανση που κάνατε, ότι δυστυχώς στο μεταναστευτικό –επειδή υπάρχουν και έντονα συναισθήματα- κυκλοφορούν πάρα πολλά fake news και παρασύρουν την κοινή γνώμη, πολλές φορές με λανθασμένες πληροφορίες. Γι’ αυτό πραγματικά επικροτώ την ερώτησή σας.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση