Βουλή

Επίκαιρη Επερώτηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας για το "Σχέδιο Β για την Ελληνική Οικονομία

Επίκαιρη Επερώτηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας για το "Σχέδιο Β για την Ελληνική Οικονομία"

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος κατέθεσαν στη Βουλή επίκαιρη επερώτηση προς τους Υπουργούς Επικρατείας, Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας για το «plan X» ή «plan (T)sipras», που ετοίμαζε η Κυβέρνηση κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015.

Στην επίκαιρη επερώτηση επισημαίνονται οι αντιφατικές δηλώσεις του κ. Αλ. Τσίπρα, ο οποίος σε συνέντευξή του στην Ε.Ρ.Τ. τον Ιούλιο του 2015 υποστήριζε ότι δεν υπήρξε παρά μόνο μια «ανάλυση επιπτώσεων», ενώ λίγο αργότερα (31.7.2015) από το βήμα της Βουλής, ομολογούσε ότι είχε δώσει «προσωπικά εντολή να συγκροτηθεί ομάδα επεξεργασίας σχεδίου άμυνας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης».

Δείτε τη σχετική Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων εδώ >> http://goo.gl/PXREJi

Υπενθυμίζεται ότι, από τότε, ως Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ζητήσει την κατάθεση σχετικών εγγράφων, ενώ εδώ και τρεις μήνες εκκρεμεί αίτημα της Νέας Δημοκρατίας για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής.

Το αίτημα γίνεται πιο επίκαιρο μετά τις αποκαλύψεις Γκαλμπρέιθ, που είχε τοποθετηθεί επικεφαλής της ομάδας που κατάρτιζε το σχέδιο «plan X». Αναφέρεται, άλλωστε, ότι σχεδιαζόταν η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης, η εθνικοποίηση της Τράπεζας της Ελλάδος και των τραπεζών, η ανακεφαλαιοποίησή τους με νέα δραχμή, το κλείσιμο τους επ’ αόριστο, η έκδοση υποσχετικών για πληρωμή μισθών και συντάξεων καθώς και η επιστράτευση Δημοσίων Υπαλλήλων.

Προβλεπόταν, ακόμη, η ανάληψη της ευθύνης για τη Δημόσια Τάξη, την Ασφάλεια και τις προμήθειες βασικών ειδών από τα Υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Εσωτερικών.

Επισημαίνονται ακόμη αλλεπάλληλες δηλώσεις του τότε Υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη, που επιβεβαιώνουν «την ύπαρξη “σχεδίου X”, το οποίο είχε εκπονήσει η πρώτη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με εντολή του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ».

Ο Πρόεδρος και οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας καλούν τους συναρμόδιους Υπουργούς να δώσουν ξεκάθαρες απαντήσεις για την ύπαρξη του «σχεδίου Β», τα μέλη της ομάδας Βαρουφάκη, το κόστος της μελέτης Γκαλμπρέιθ και τους αποδέκτες της.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Επίκαιρης Επερώτησης:

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

Προς:

1. τον Υπουργό Επικρατείας, κ. Νικόλαο Παπά,

2. τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο

3. τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Πάνο Καμμένο.

 

Θέμα: Κατάθεση του «Σχεδίου Β» για την ελληνική οικονομία.

Το τελευταίο διάστημα έρχονται στη δημοσιότητα πληροφορίες σχετικά με την ύπαρξη ενός παράλληλου σχεδίου για την ελληνική οικονομία, το οποίο είχε αναλάβει κατ’ εντολήν σας - όπως ο ίδιος έχει δηλώσει - ο πρώην υπουργός Οικονομικών κ. Γιάνης Βαρουφάκης.

Λίγες ημέρες μετά το διχαστικό δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου του 2015, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, με την τότε ιδιότητα του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, υπέβαλλε Αίτημα Κατάθεσης Εγγράφων προκειμένου να δημοσιοποιήσει ο Πρωθυπουργός, κ. Αλέξης Τσίπρας, τη μελέτη επιπτώσεων εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη, στην οποία ο ίδιος είχε αναφερθεί σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ.

Σε απάντηση του εν λόγω αιτήματος, ο υπουργός Επικρατείας, κ. Παππάς, σημείωνε προκλητικά ότι επρόκειτο για «ανάλυση των επιπτώσεων» και όχι «μελέτη επιπτώσεων» και ως εκ τούτου δεν συνιστούσε «επίσημο σχέδιο εξόδου της χώρας από το ευρώ και επιστροφής σε εθνικό νόμισμα», αρνούμενος ουσιαστικά την ύπαρξη ενός τέτοιου σχεδίου.

Με την απάντηση του ο υπουργός Επικρατείας κ. Παππάς, διέψευδε τον πρωθυπουργό του, κ. Αλέξη Τσίπρα, που από το βήμα της Βουλής, στις 31.07.2015, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση της Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, κ. Φώφης Γεννημάτα, είχε χαρακτηριστικά πεί: «…Φυσικά και είχα δώσει προσωπικά εντολή να συγκροτηθεί ομάδα επεξεργασίας σχεδίου άμυνας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης».

Όπως είναι γνωστό, η Νέα Δημοκρατία έχει καταθέσει από τις 30.03.2016 αίτημα για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το ζήτημα της οικονομίας, προκειμένου να διερευνηθούν σε βάθος οι συνθήκες που οδήγησαν στο κλείσιμο των τραπεζών και την επιβολή περιορισμών στην κίνηση των κεφαλαίων, ζημιώνοντας ανυπολόγιστα τους Έλληνες πολίτες.

Οι λόγοι για τους οποίους οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι κάνουν ό,τι μπορούν για να μην εξεταστεί το αίτημα της Νέας Δημοκρατίας για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής από την Ολομέλεια της Βουλής, είναι προφανείς.

Θυμίζουμε ότι η Νέα Δημοκρατία, ψήφισε υπέρ της πρότασης σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής για τη Δανειοδότηση των πολιτικών κομμάτων και των ΜΜΕ, η οποία ήδη έχει ξεκινήσει από καιρό τις εργασίες της. Σας υπενθυμίζουμε ότι η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ είχε υποβάλλει το σχετικό αίτημα, μετά το αίτημα της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την οικονομία, το οποίο, όπως φυσικά γνωρίζετε, παραμένει ακόμα αδικαιολογήτως σε εκκρεμότητα.

Το αίτημα της Νέας Δημοκρατίας, πλέον, γίνεται πιο επίκαιρο από ποτέ. Υπό το φως, μάλιστα, και των τελευταίων αποκαλύψεων του Αμερικανού Οικονομολόγου ΤζέιμςΓκάλμπρεϊθ, τον οποίο ο κ. Γιάνης Βαρουφάκης είχε τοποθετήσει επικεφαλής της ομάδας που κατάρτιζε το «Plan X».

Τους ισχυρισμούς του κ. Γκαλμπρέιθ, επιβεβαιώνουν και μια σειρά από γεγονότα και δηλώσεις της εποχής, όπως οι συνεντεύξεις του πρώην Υπουργού Οικονομικών κ. Γιάνη Βαρουφάκη, στην ιστοσελίδα newstatesman.com (13.07.2015) και στον τηλεοπτικό σταθμό Mega (14.07.2015), με τις οποίες αποκάλυψε, πως με εντολή του Πρωθυπουργού και του κυβερνητικού επιτελείου είχε συστήσει ειδική ομάδα εξέτασης ενός Grexit, το ενδεχόμενο έκδοσης IOU’s και του κουρέματος των ελληνικών ομολόγων της ΕΚΤ, αλλά και την πιθανότητα εθνικοποίησης της Τράπεζας της Ελλάδος.

Τα ίδια επανέλαβε ο κ. Βαρουφάκης και στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ (19.01.2016). Και σε αυτή την συνέντευξη επιβεβαίωσε την ύπαρξη ενός «Σχεδίου Χ» το οποίο είχε εκπονήσει η πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με εντολή του Πρωθυπουργού, κ. Α. Τσίπρα, για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Ταυτόχρονα αποδέχθηκε, ότι εξέταζε ένα σύστημα εξωτραπεζικών ηλεκτρονικών συναλλαγών για την αντιμετώπιση της τραπεζικής αργίας.

Από όλα τα ανωτέρω, είναι σαφές ότι η κυβέρνηση είχε επεξεργαστεί ένα «Plan B» ή «Plan X», κατ’ άλλους, το οποίο στην πραγματικότητα ήταν το «Plan (T)sipras», ο οποίος σήμερα εξακολουθεί να σφυρίζει αδιάφορα και να μην παίρνει επίσημη θέση για όλα όσα αναφέρει ο Αμερικανός καθηγητής και σύμβουλος του κ. Βαρουφάκη, τα οποία εκθέτουν ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση.  

Στα αποσπάσματα του βιβλίου του τότε συμβούλου του κ. Βαρουφάκη, με τίτλο «Καλώς όρισες στη μαρτυρική αρένα», αναφέρεται μεταξύ άλλων, ότι σχεδιαζόταν η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης, η εθνικοποίηση της Τράπεζας της Ελλάδος και των τραπεζών, η ανακεφαλαιοποίησή τους με νέα δραχμή, το κλείσιμο τους επ’ αόριστο, η έκδοση υποσχετικών για πληρωμή μισθών και συντάξεων καθώς και η επιστράτευση Δημοσίων Υπαλλήλων.

Προβλεπόταν, ακόμη, η ανάληψη της ευθύνης για τη Δημόσια Τάξη, την Ασφάλεια και τις προμήθειες βασικών ειδών από τα Υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Εσωτερικών.

Και όλα αυτά συμβαίνουν σε μια εποχή, κατά την οποία όλοι οι Έλληνες πληρώνουν πολύ ακριβά το μάρμαρο των συνεχών αποτυχιών της κυβέρνησης του κ. Τσίπρα και της δήθεν περήφανης διαπραγμάτευσης, που κορυφώθηκε με το δημοψήφισμα «φιάσκο», με το οποίο εξαπάτησε τους πολίτες.

Τα ερωτήματα που απαιτούν άμεσες και συγκεκριμένες απαντήσεις είναι πολλά και αμείλικτα.

 

Κατόπιν των ανωτέρω, Επερωτώνται οι Υπουργοί Επικρατείας, Οικονομικών και Άμυνας. 

1. Υπήρξε ή δεν υπήρξε «Σχέδιο Β» ή «Σχέδιο Χ», όπως όλοι οι πρωταγωνιστές της περιόδου, ομολογούν;

2. Ποιοι συμμετείχαν στην ομάδα του κ. Βαρουφάκη για την επεξεργασία του «Σχεδίου Β» εκτός από τον κ. Γκαλμπρέιθ, και τι θέσεις κατέχουν σήμερα;  

3. Πόσο κόστισε η μελέτη και στη βάση ποιας σύμβασης απασχολήθηκε ο Αμερικανός καθηγητής ως σύμβουλος του κ. Βαρουφάκη καθώς και τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας;

4. Από ποιον και πότε έλαβε την εντολή σύνταξης της έκθεσης, που περιγράφει ο κ. Γκαλμπρέιθ στο βιβλίο του;

5. Ποιοι ήταν οι αποδέκτες της έκθεσης;

6. Η εν λόγω έκθεση παρουσιάστηκε στον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα τον Μάιο του 2015, όπως αναφέρει στο βιβλίο του ο κ. Γκαλμπρέιθ, και αν ναι, πότε και από ποιους;

 

Οι Επερωτώντες Βουλευτές

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις
Αναφορά
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Επίκαιρη Ερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Επερώτηση
Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
Επίκαιρη Επερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
Ερώτηση & ΑΚΕ
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ παράλληλα δύνανται να ζητούν και την κατάθεση σχετικών εγγράφων. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών.
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Γ. Καμίνη
Κύριε συνάδελφε, καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για μια πολύ σημαντική επισήμανση που κάνατε, ότι δυστυχώς στο μεταναστευτικό –επειδή υπάρχουν και έντονα συναισθήματα- κυκλοφορούν πάρα πολλά fake news και παρασύρουν την κοινή γνώμη, πολλές φορές με λανθασμένες πληροφορίες. Γι’ αυτό πραγματικά επικροτώ την ερώτησή σας.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση