Βουλή

Ομιλία Ν. Μηταράκη στη Βουλή σε επίκαιρη επερώτηση για το προσφυγικό

Ομιλία Ν. Μηταράκη, Βουλευτή Χίου της Νέας Δημοκρατίας κατά τη συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης με θέμα "Επίσημες καταγγελίες και σκιές στη διαχείριση του προσφυγικού".

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Ευχαριστώ πάρα πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η Νέα Δημοκρατία μίλησε από την πρώτη στιγμή για ιδεοληψίες, για σημαντικές καθυστερήσεις, για έλλειψη σχεδιασμού στη διαχείριση του μεταναστευτικού. Μίλησε, επίσης, για επικίνδυνους πειραματισμούς που δημιούργησαν ένα σημαντικό κόστος για την ελληνική κοινωνία, για την ελληνική οικονομία, για τα εθνικά μας θέματα και που παράλληλα δημιούργησαν σημαντικά προβλήματα στις συνθήκες διαβίωσης σε όλα τα κέντρα για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Σε αυτές τις επισημάνσεις μας, που με την πάροδο των μηνών επιβεβαιώθηκαν απόλυτα, ήρθαν να προστεθούν οι καταγγελίες του τέως Γενικού Γραμματέα κ. Βουδούρη, προσδίδοντας στην πολιτική σας τα στοιχεία της αδιαφάνειας και της κακοδιαχείρισης.

Το εντυπωσιακό είναι ότι μέχρι στιγμής η Κυβέρνηση δεν έχει δώσει ουδεμία απάντηση στα πολύ συγκεκριμένα και πολύ ουσιαστικά που κατήγγειλε ο δικός σας άνθρωπος, το στέλεχος της δικιάς σας Κυβέρνησης, ο κ. Βουδούρης. Η εξέλιξη αυτή πάντως δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία, αναμενόμενη ήταν.

Βέβαια, μπορούμε να πούμε και πάρα πολλά θέματα για τα hot spot. Θέλω να είμαι συγκεκριμένος εδώ. Να αναφερθώ στο hot spot που υπάρχει στη ΒΙΑΛ, στη Χίο.

Θα πω, κατ’ αρχάς, επ' ευκαιρία, ότι από τον Οκτώβριο του 2015, κύριε Υπουργέ, περιμένουμε αυτόν τον περίφημο συντονιστή, που υποσχεθήκατε όταν επισκεφτήκατε το Δημαρχείο.

Η Χίος από την πρώτη στιγμή ήταν φιλόξενη, ήταν συνεργάσιμη. Με δικά της λεφτά –και θα μιλήσω γι’ αυτό- αγόρασε αυτόν τον χώρο για να δημιουργηθεί το hot spot. Η Κυβέρνηση υποσχέθηκε ότι θα μένουν σαράντα οκτώ, με εβδομήντα δύο ώρες. Και τελικά έχει γίνει ένα μόνιμο κέντρο, ένα μόνιμο «κέντρο κράτησης», χωρίς φυσικά να έχει τις απαραίτητες συνθήκες. Κύριε Υπουργέ, εκμεταλλευθήκατε τη συνεργασία της Χίου και την εγκαταλείψατε.

Όμως, να πάμε στο συγκεκριμένο που συζητάμε σήμερα. Έχει ξανακουστεί σε αυτή την Αίθουσα ότι το δημόσιο σπατάλησε 1,2 εκατομμύρια ευρώ για αυτό το έργο, σε μια έκταση που παραχωρήθηκε δωρεάν από τον δήμο, σε μια έκταση που ο εξοπλισμός και οι υποδομές διατέθηκαν δωρεάν από τα ΕΛΠΕ, στα πλαίσια προγράμματος κοινωνικής ευθύνης. Οι κύριες εργασίας, το ανθρώπινο δυναμικό, έγινε από τον Ελληνικό Στρατό. Είχαμε πάει τότε και είχαμε δει με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Αμύνης, τον κ. Βίτσα, τα έργα που εκτελούνταν.

Όταν ακούστηκαν στην Αίθουσα, είχατε σπεύσει βέβαια να διαψεύσετε τις πληροφορίες και να μιλήσετε για τον άψογο και για τον αδιάβλητο χαρακτήρα της διαδικασίας, λέγοντας ως συνήθως ότι υπάρχει ένας εσωτερικός εχθρός που προσπαθεί να δυσφημήσει το έργο της Κυβέρνησης, αλλά τελικά στην πράξη απάντηση δεν δόθηκε. Και παρότι ξοδεύτηκαν 1,2 εκατομμύρια ευρώ, οι συνθήκες στη ΒΙΑΛ είναι τουλάχιστον απαράδεκτες.

Θα καταθέσω στα Πρακτικά την Έκθεση αυτοψίας του Δήμου Χίου, όπως δημοσιεύθηκε στην Εφημερίdα «Πολίτης».

Αναφέρει ότι το πρώην εργοστάσιο, για τη διαμόρφωση του οποίου ξοδέψατε τα 1,2 εκατομμύρια ευρώ, παραμένει ένας χώρος που δεν τηρούνται ούτε οι στοιχειώδεις όροι ασφαλείας και υγιεινής.

Τα θέματα υγιεινής, αντιλαμβάνεστε ότι, είναι και ανθρωπιστικά και υποχρέωσή μας και αφορούν και τους πρόσφυγες και τον τοπικό πληθυσμό.

Αλλά και  τα θέματα ασφαλείας αφορούν τους πάντες. Αναφέρετε, παραδείγματος χάρη, για να μην διαβάσω όλη την έκθεση, ότι κατά την αυτοψία στον χώρο διαπιστώθηκε έλλειψη πυροσβεστικών μέσων σχεδόν στο σύνολο της επιφάνειας του κτηρίου, όπως και φωτιστικών εξόδων κινδύνου, σε μία εποχή που σε άλλα hot spot έχουμε συστηματικά θέματα εμπρησμών. Δώσατε λοιπόν 1,2 εκατομμύρια ευρώ και δεν υπάρχει ούτε ένας πυροσβεστήρας. Και μετά λέτε ότι όλα έγιναν άψογα;

Ακούστε και το καλύτερο. Λέει ο τεχνικός ασφαλείας ότι κατά την επίσκεψη στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Χίου διαπιστώθηκε ότι ο στεγασμένος χώρος του Κέντρου Υποδοχής δεν διαθέτει πιστοποιητικό πυρόσβεσης αλλά ούτε και έκθεση μελέτης και η Πυροσβεστική τελικά έχει στην κατοχή της μία κάτοψη κτηρίου πριν μπουν οικίσκοι του hot spot, πριν διαμορφωθεί ο χώρος και κατά συνέπεια δεν ανταποκρίνονται στη σημερινή πραγματικότητα.

Αντιλαμβάνεστε ότι εάν αντί για hot spot ήταν μία μικρομεσαία επιχείρηση με τριάντα εργαζόμενους θα την είχατε κλείσει στο λεπτό. Εάν ήταν και ξένος ο επενδυτής, θα περνούσατε από το μικροσκόπιο τις ημερομηνίες αναγόμωσης των πυροσβεστήρων. Εδώ, όμως, που αναδεικνύονται σοβαρότατοι κίνδυνοι εξαιτίας των δικών σας λαθών, δεν ανοίγει ρουθούνι. Εδώ είναι κράτος. Εδώ μπαίνει ένα σοβαρό ζήτημα για τα λεφτά που ξοδεύτηκαν και δεν ιδρώνει το αυτί κανενός.

Κύριε Πρόεδρε, λέει το Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως και Προστασίας του Πολίτη ότι όλα έγιναν άψογα στη ΒΙΑΛ. Καταθέτω στα Πρακτικά το τι αναφέρει η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Χίου στην ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας που εξέδωσε στις 26 Σεπτεμβρίου. Λέει ότι η Αστυνομία δεν εισακούστηκε ως προς τον σχεδιασμό και τη διαρρύθμιση του κέντρου και η ΒΙΑΛ τελικά δεν φυλάσσεται, είναι κλειστή μόνο στα χαρτιά. «Σουρωτήρι» δηλαδή, όποιος θέλει μπαίνει, όποιος θέλει βγαίνει, όποιος και να είναι, με κίνδυνο και για τους ίδιους τους μετανάστες από εξωτερικά στοιχεία.

Θα πάω και στο προσφιλές μου θέμα, που το έχουμε ξανασυζητήσει σε αυτή την Αίθουσα. Έχω πει ότι ο Δήμος Χίου πλήρωσε για τη ΒΙΑΛ. Διαμαρτυρηθήκατε στην προηγούμενη επερώτηση και είπατε ότι όχι, το πληρώσατε εσείς. Σας κατέθεσα σχετική ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων και σας ζήτησα τις υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες κάνατε αυτές τις πληρωμές και δεν τις προσκομίσατε, δεν υπάρχουν. Δώσατε στη Χίο λεφτά, δώσατε 450.000 ευρώ για τα γενικά έξοδα που έχει ο δήμος Χίου από τους δεκάδες χιλιάδες μετανάστες που περάσαν τους τελευταίους δεκαοκτώ μήνες, αλλά όχι για την αγορά της ΒΙΑΛ, λεφτά που δόθηκαν κατ’ αναλογία, όπως δόθηκαν και σε άλλα νησιά. Άρα, τελικά οι πολίτες της Χίου το πληρώσανε αυτό.

Και αν θέλετε, κύριε Υπουργέ, έστω και τώρα, να σας ενημερώσω ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο έβαλε φρένο την προηγούμενη εβδομάδα στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την αγορά της ΒΙΑΛ μέσω δανεισμού. Δεν έχει λεφτά ο δήμος να το πάρει, δάνειο χρειάζεται για να πληρώσει τη ΒΙΑΛ. Ορίστε, λοιπόν, πεδίο δόξης λαμπρό. Βάλτε εσείς από το Υπουργείο τα χρήματα που χρειάζονται για την εξόφληση της αγοράς του κτηρίου και μην σφυρίζετε αδιάφορα. Γιατί να πληρώσει ο δημότης της Χίου για μία δομή που επέλεξε η Κυβέρνηση και είναι στην ουσία παράνομη; Οι συνθήκες δεν εκπληρούν τις υποχρεώσεις της πολιτείας απέναντι στο νόμο.

Αυτή τη στιγμή η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σφετερίζεται χώρο που της δόθηκε από το δήμο για να μένουν σαράντα οκτώ ώρες. Δεν το εφαρμόζετε, καταπατάτε τις συμβάσεις που οι ίδιοι υπογράψατε και παίζετε παιχνίδια στην πλάτη του χιώτικου λαού και ζητάτε τώρα να γεμίσει το νησί και με άλλες δομές.

Και θα κλείσω με το εξής. Εάν θέλετε να κάνετε κάτι καλό για τη Χίο, ζήτησε η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης, λόγω του επιπλέον πληθυσμού που υπάρχει, χρηματοδότηση για να αγοραστούν δύο μηχανήματα αφαλάτωσης. Είναι απαραίτητα γιατί είναι πολύ αυξημένη πλέον η ανάγκη για κατανάλωση νερού. Ποιος θα τα πληρώσει αυτά; Και αυτά ο δημότης Χίου; Και αυτά η δημοτική επιχείρηση;

Δεν μπορείτε με ξένα λεφτά να προσπαθείτε να καλύψετε τις δικές σας υποχρεώσεις. Πρέπει να αναλάβετε επιτέλους τις ευθύνες σας. Επιτέλους να έχετε ένα σχέδιο, το οποίο δεν θα το φορτώσετε στις πλάτες των νησιωτών. Έχουν σηκώσει υπερδεκαπλάσιο βάρος από όλη τη χώρα και το σηκώνουν από δικά σας λάθη. Επιτέλους σταθείτε στα πόδια σας, όσο είστε ακόμη Κυβέρνηση, και λύστε τα προβλήματα που η δική σας πολιτική έχει δημιουργήσει.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις
Αναφορά
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Επίκαιρη Ερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Επερώτηση
Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
Επίκαιρη Επερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
Ερώτηση & ΑΚΕ
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ παράλληλα δύνανται να ζητούν και την κατάθεση σχετικών εγγράφων. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών.
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Γ. Καμίνη
Κύριε συνάδελφε, καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για μια πολύ σημαντική επισήμανση που κάνατε, ότι δυστυχώς στο μεταναστευτικό –επειδή υπάρχουν και έντονα συναισθήματα- κυκλοφορούν πάρα πολλά fake news και παρασύρουν την κοινή γνώμη, πολλές φορές με λανθασμένες πληροφορίες. Γι’ αυτό πραγματικά επικροτώ την ερώτησή σας.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση