Βουλή

Επερώτηση Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας για την άμεση ανάγκη νέου στρατηγικού σχεδιασμού για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας

Επερώτηση Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας για την άμεση ανάγκη νέου στρατηγικού σχεδιασμού για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας

Επερώτηση Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας για την άμεση ανάγκη νέου στρατηγικού σχεδιασμού για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας

Προς:

1. Την Υπουργό Τουρισμού, κα  Έλενα Κουντουρά

2. Τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κον Παναγιώτη Κουρουμπλή

Θέμα: «Άμεση ανάγκη νέου στρατηγικού σχεδιασμού για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας».

Κυρία και Κύριε Υπουργέ,

Τα μηνύματα για την πορεία της κρουαζιέρας είναι εξαιρετικά δυσοίωνα.

Η κυβέρνηση παρουσιάστηκε ανέτοιμη να αντιληφθεί τη δυναμική και τις συνέπειες των γεγονότων από τις εξελίξεις στην Τουρκία και στην ευρύτερη περιοχή, που οδήγησαν τις εταιρείες κρουαζιέρας να αναζητήσουν ασφαλείς προορισμούς προς τη Δυτική Μεσόγειο, με αποτέλεσμα ο μεγάλος χαμένος να είναι η χώρα μας.

Η επίκληση της κυβέρνησης για το γεγονός ότι το 2016 ήταν μια καλή χρονιά για την Ελληνική κρουαζιέρα, καταδεικνύει ηθελημένη ή εσκεμμένη άγνοια της πραγματικότητας.

Το 2016 και υπό την πίεση του χρόνου, κάποιες εταιρείες, που δραστηριοποιούνται στο χώρο της κρουαζιέρας, προχώρησαν σε αλλαγή δρομολογίων και στην αντικατάσταση κάποιων τουρκικών προορισμών από ελληνικούς προορισμούς, λόγω των εξελίξεων στην Τουρκία.

Το 2017, όμως, με το σχεδιασμό των νέων δρομολογίων οι αφίξεις των κρουαζιερόπλοιων και στα 42 λιμάνια που καταγράφεται η κίνηση, θα είναι μειωμένες κατά 22,7% και από 4.290 το 2016 να φθάσουν τις 3.316.

Η μείωση στους επιβάτες αναμένεται να κινηθεί στο 13,9% και από 5,1 εκατομμύρια επιβάτες το 2016 θα υπάρξει μείωση στα 4,4 εκατομμύρια το 2017.

Ανάλογη εικόνα θα υπάρξει και για το 2018, που ήδη θεωρείται μια χαμένη χρονιά.

Σε όλα αυτά τα προβλήματα έρχεται να προστεθεί και η ανυπαρξία μιας ολοκληρωμένης πολιτικής στήριξης της κρουαζιέρας, αφού:

Δεν είμαστε, ως χώρα, ανταγωνιστικοί σε ό, τι αφορά στο κόστος αλλά και τις υπηρεσίες στα λιμάνια και στα αεροδρόμια.

Οι λιμενικές υποδομές, αλλά και οι υποδομές στα αεροδρόμια, χρειάζονται βελτιώσεις.

Δεν έχουν απλοποιηθεί οι διαδικασίες άφιξης και απόπλου ενός πλοίου.

Δεν υπάρχει ουσιαστική πολιτική προβολής και προώθησης της κρουαζιέρας.

Η Ελλάδα πρέπει να έχει ως στόχο, να βγει από την εικόνα που τη συνδέει, ως προορισμό κρουαζιέρας, με τις εξελίξεις στην Τουρκία. Πρέπει να αποσυνδεθεί, αφού οι ξένοι επισκέπτες δεν επιλέγουν εύκολα πακέτα κρουαζιέρας που περιλαμβάνουν και προορισμούς στην Τουρκία για λόγους ασφαλείας. Πρέπει η Ελλάδα να γίνει το hub της Ανατολικής Μεσογείου με μεγάλα λιμάνια που θα αποτελούν home ports.

Αυτή πρέπει να είναι η κυρίαρχη στρατηγική επιλογή, που, όμως, δεν δείχνει να απασχολεί την κυβέρνηση.

Με δεδομένα τα δημοσιονομικά προβλήματα και τους περιορισμούς που υπάρχουν, η κυβέρνηση όφειλε και οφείλει να αναζητήσει εναλλακτικούς τρόπους για την ανάπτυξη νέων, σύγχρονων και ανταποδοτικών υποδομών στα λιμάνια για να μπορούν να εξυπηρετήσουν κρουαζιερόπλοια νέας γενιάς. Η ανάπτυξη αυτών των υποδομών μπορεί να γίνει από τις εταιρείες κρουαζιέρας με σύμβαση παραχώρησης από το ελληνικό δημόσιο.  

Παράλληλα πρέπει να υπάρξει :

Άρση των αντικινήτρων για την κρουαζιέρα, όπως το γεγονός ότι δεν ισχύει στην Ελλάδα το αφορολόγητο για καύσιμα και τροφοδοσία στα κρουαζιερόπλοια που ισχύει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιταλία και η Ισπανία.  

Ενίσχυση του προσωπικού και των ηλεκτρονικών υποδομών των προξενείων μας στις χώρες εκτός Σένγκεν και ιδιαίτερα σε Κίνα, Ρωσία και Τουρκία για να διευκολυνθεί η διαδικασία παροχής βίζας και να τερματιστεί το σημερινό καθεστώς ταλαιπωρίας και καθυστερήσεων για τους επιβάτες των κρουαζιεροπλοίων.

Βελτίωση του συντονισμού τελωνειακών υπηρεσιών, λιμενικού και αστυνομίας, ώστε να περιοριστεί η γραφειοκρατία και να εξυπηρετούνται άμεσα και χωρίς ταλαιπωρία, οι επιβάτες της κρουαζιέρας.

Διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων σε νησιά που αποτελούν προορισμούς κρουαζιέρας.

Δημιουργία σύγχρονου φορέα προβολής και προώθησης της κρουαζιέρας σε ελληνικούς προορισμούς, με συνεργασία της Πολιτείας, του ΣΕΤΕ και της Εθνικής Συντονιστικής Επιτροπής Κρουαζιέρας .

Με δεδομένες τις δύο δύσκολες χρονιές που έχει μπροστά της ο τομέας της κρουαζιέρας στη χώρα μας, απαιτείται ένας νέος στρατηγικός σχεδιασμός για να επανατοποθετηθεί με μια νέα δυναμική η Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη της κρουαζιέρας.

Κατόπιν των ανωτέρω, επερωτάται η αρμόδιος Υπουργός:

1. Αν γνωρίζει το μέγεθος των αρνητικών συνεπειών από την μείωση των δρομολογίων και των επισκεπτών για το 2017.

2. Ποιος είναι ο σχεδιασμός για την μετατροπή της Ελλάδας σε hub της Ανατολικής Μεσογείου με λιμάνια που θα αποτελούν home ports.

3. Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί, σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία για:

i. την ανάπτυξη νέων και ανταγωνιστικών υποδομών στα λιμάνια. Εξετάζει η κυβέρνηση το ενδεχόμενο συμβάσεων παραχώρησης σε εταιρείες κρουαζιέρας για την ανάπτυξη έργων και υποδομών στα λιμάνια;

ii. τη βελτίωση του δικτύου των αερομεταφορών στη χώρα μας για να διευκολύνεται η πρόσβαση και να λειτουργήσουν τα λιμάνια μας ως home ports.

iii. την άρση των αντικινήτρων για την κρουαζιέρα, όπως το γεγονός ότι δεν ισχύει στην Ελλάδα το αφορολόγητο για καύσιμα και τροφοδοσία στα κρουαζιερόπλοια που ισχύει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιταλία και η Ισπανία.

iv. την ενίσχυση του προσωπικού και των ηλεκτρονικών υποδομών των προξενείων μας στις χώρες εκτός Σένγκεν και ιδιαίτερα σε Κίνα, Ρωσία και Τουρκία για να διευκολυνθεί η διαδικασία παροχής βίζας.

v. τον συντονισμό τελωνειακών υπηρεσιών, λιμενικού και αστυνομίας ώστε να περιοριστεί η γραφειοκρατία και να εξυπηρετούνται άμεσα και χωρίς ταλαιπωρία οι επιβάτες της κρουαζιέρας.

vi. τη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων σε νησιά που αποτελούν προορισμούς κρουαζιέρας.

vii. τη δημιουργία σύγχρονου φορέα προβολής και προώθησης της κρουαζιέρας σε ελληνικούς προορισμούς, με συνεργασία της Πολιτείας, του ΣΕΤΕ και της Εθνικής Συντονιστικής Επιτροπής Κρουαζιέρας.

Οι Επερωτώντες Βουλευτές

Δείτε τη συζήτηση στη Βουλή εδώ >>

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις
Αναφορά
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Επίκαιρη Ερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Επερώτηση
Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
Επίκαιρη Επερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
Ερώτηση & ΑΚΕ
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ παράλληλα δύνανται να ζητούν και την κατάθεση σχετικών εγγράφων. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών.
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Γ. Καμίνη
Κύριε συνάδελφε, καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για μια πολύ σημαντική επισήμανση που κάνατε, ότι δυστυχώς στο μεταναστευτικό –επειδή υπάρχουν και έντονα συναισθήματα- κυκλοφορούν πάρα πολλά fake news και παρασύρουν την κοινή γνώμη, πολλές φορές με λανθασμένες πληροφορίες. Γι’ αυτό πραγματικά επικροτώ την ερώτησή σας.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση