Βουλή

Αεροδρόμιο Χίου: Έχουν χαθεί τριάμισι χρόνια και υπάρχει κίνδυνος να χαθούν και τα 15 εκ. € του ΥΜΕΠΕΡΑΑ

Συζητήθηκε σήμερα στην Βουλή η με αριθμό 1702 επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Χίου κ. Νότη Μηταράκη, για το αεροδρόμιο της Χίου. Εκ μέρους του Υπουργείου απάντησε ο Υφυπουργός κ. Μαυραγάνης.

Στην τοποθέτησή του, ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε ότι η σύσκεψη στο Υπουργείο Υποδομών, παρά το καλό κλίμα, επιβεβαίωσε ότι δυστυχώς έχουν χαθεί τριάμισι χρόνια. Τόνισε ότι υπάρχει κίνδυνος να χαθούν τα 15 εκ. € από το ΥΜΕΠΕΡΑΑ και ζήτησε αφενός συγκεκριμένη απάντηση για το εάν πρόκειται να ξεκινήσει οποιοδήποτε έργο μέσα στον επόμενο χρόνο, αφετέρου διαβεβαίωση για το ότι δεν θα χαθούν τα κονδύλια. «Η Περιφέρεια ήδη από το 2017 και ο κ. Χαρίτσης είχε πει ότι θα δώσει μια χρηματοδότηση για να γίνει η μελέτη της μετακίνησης της παραλιακής. Πανηγυρίσαμε πέρσι. Ακόμα τα λεφτά δεν έχουν φτάσει. Δεν έχει γίνει αυτή η μελέτη.» επεσήμανε, ενώ επανέλαβε την πρόταση του διαχωρισμού των έργων του αεροδρομίου, ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.

Ο Υφυπουργός παραδέχτηκε από την πλευρά του ότι η προμελέτη που εστάλη από την ΥΠΑ στο Υπουργείο, τον περασμένο Μάρτιο δεν ήταν αρκετά ώριμη και έπρεπε να γίνει περαιτέρω δουλειά, την οποία η ΥΠΑ δεν ήταν σε θέση να πράξει. Ως προς τα χρήματα υπογράμμισε ότι το έργο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί και ως προς το φυσικό και ως προς το οικονομικό αντικείμενο μέχρι 31.12.2023 προκειμένου να μη χαθούν οι πόροι του ΥΜΕΠΕΡΑΑ.

 

Πρωτολογία Ν. Μηταράκη:

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Κατ’ αρχάς, κύριε Πρόεδρε, θέλω να ευχαριστήσω και εσάς και τον κύριο Υφυπουργό που δέχθηκε να κρατήσει την ερώτηση. Ζητώ συγγνώμη για τη μικρή μου καθυστέρηση το πρωί, λόγω τηλεοπτικής υποχρέωσης.

Κύριε Υπουργέ, είναι η τρίτη φορά που συζητάμε στη διάρκεια της τελευταίας κοινοβουλευτικής περιόδου το θέμα του Αεροδρομίου της Χίου. Είναι ένα έργο το οποίο χρονίζει εδώ και δεκαετίες και το οποίο καθυστέρησε πέραν του δέοντος, με αποτέλεσμα το Αεροδρόμιο της Χίου αυτή τη στιγμή να έχει έναν κοντό διάδρομο προσγειώσεως που δεν επιτρέπει την αξιοποίησή του από πτήσεις charter. Και αυτό δημιουργεί ένα μεγάλο πρόβλημα στην αναγκαία τουριστική ανάπτυξη του νησιού.

Είναι ένα νησί που, όπως γνωρίζετε, κύριε Υπουργέ, επλήγη από την προσφυγική κρίση και τον επόμενο μήνα θα χάσει και το προνόμιο του νησιωτικού ΦΠΑ, λόγω μνημονιακών υποχρεώσεων.

Κύριε Υπουργέ, δυστυχώς συμμετείχα σε μία σύσκεψη στο Υπουργείο σας πριν από δεκαπέντε ημέρες. Και λέω «δυστυχώς» γιατί αφενός υπήρχε ένα καλό κλίμα συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας, του Δήμου και του Υπουργείου από εδώ και πέρα να ξεκινήσει μία προσπάθεια υλοποίησης του έργου, από την άλλη όμως ήταν εμφανές ότι πήγαν τριάμισι χρόνια παντελώς χαμένα.

Το αρμόδιο Ταμείο, το ΥΜΕΠΕΡΑΑ, είχε προβλέψει ένα κονδύλι 15 εκατομμύρια ευρώ για την επέκταση του Αεροδρομίου της Χίου και την ανακατασκευή του κτηρίου. Δυστυχώς, από ό,τι φαίνεται, αυτό το κονδύλι κινδυνεύει να χαθεί. Επίσης, δεν υπάρχει καμία ώριμη μελέτη, ούτε για την επέκταση του διαδρόμου, ούτε για το κύριο οδικό έργο της μετατόπισης της παραλιακής, ούτε υπάρχει οποιαδήποτε μελέτη για την ανακατασκευή του πολύ μικρού κτηρίου των 1.200 τ.μ. που έχει το Αεροδρόμιο της Χίου.

Σας ρωτάω, λοιπόν, με αγωνία, κύριε Υπουργέ: Υπάρχει περίπτωση τους επόμενους δώδεκα μήνες να δούμε να ξεκινάει οποιοδήποτε έργο στο Αεροδρόμιο της Χίου ή θα πέσει στην επόμενη κυβέρνηση και αυτό το έργο;

 

Δευτερολογία Ν. Μηταράκη:

 

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Ευχαριστώ πολύ.

Κύριε Υπουργέ, συμφωνούμε ότι καθυστερήσαμε δεκαετίες. Στην περίοδο της προηγούμενης Κυβέρνησης ολοκληρώθηκαν οι απαραίτητες απαλλοτριώσεις και τον Δεκέμβριο του 2014 παραδώσαμε -τυγχάνει με ευθύνη μου- την έκθεση για την επέκταση του διαδρόμου στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, η οποία τον Ιανουάριο του 2015 ήταν έτοιμη να προκηρύξει το έργο της περίφραξης του νέου χώρου. Αυτό, δυστυχώς, καθυστέρησε.

Αυτό, όμως, που είναι πιο ανησυχητικό -και σας ευχαριστώ για την ειλικρίνεια της ομιλίας σας- είναι ότι δεν μπόρεσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας εδώ και τρία χρόνια να κάνει τη μελέτη της επέκτασης ενός αεροδιαδρόμου προσγείωσης για τετρακόσια μέτρα -τρία χρόνια!–, με αποτέλεσμα αυτήν τη στιγμή αυτό το μνημόνιο συνεργασίας που αναφέρετε -το οποίο αυτό καθαυτό είναι θετικό, δεν διαφωνώ- ουσιαστικά να επισημοποιεί κάτι που ήδη ξέραμε. Η Περιφέρεια ήδη από το 2017 και ο κ. Χαρίτσης είχε πει ότι θα δώσει μια χρηματοδότηση για να γίνει η μελέτη της μετακίνησης της παραλιακής. Πανηγυρίσαμε πέρσι. Ακόμα τα λεφτά δεν έχουν φτάσει. Δεν έχει γίνει αυτή η μελέτη. Ο Δήμος ήταν γνωστό ότι θα κάνει το έργο της χρήσης του και ήδη νομίζω ότι έχει προκηρυχθεί αυτό το έργο.

 Το κρίσιμο είναι να διαχωριστούν τα έργα, κύριε Υπουργέ, και να προχωρήσει το Υπουργείο, η Κεντρική Κυβέρνηση, είτε με την αρμόδια Διεύθυνση είτε με την ΥΠΑ -αυτό είναι ένα εσωτερικό θέμα οργάνωσης της Κεντρικής Κυβέρνησης- αφενός την επέκταση του διαδρόμου -η έκταση υπάρχει, είναι καθαρή πλέον, έχουν ολοκληρωθεί οι απαλλοτριώσεις- και αφετέρου να γίνει μια μικρή επέκταση του κτηρίου στο υφιστάμενο κτήριο, καθώς υπάρχει χώρος, ώστε να μπορεί να έχει δύο ή τρεις πύλες αναχώρησης, ενώ τώρα έχει μόνο μία.

Το ΥΜΕΠΕΡΑΑ έστειλε μια πρόσφατη επιστολή, τον Μάρτιο του 2018, προς την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, λέγοντας ότι ενώ υπάρχει το κονδύλι, δεν έχει γίνει τίποτα ουσιαστικό για τις μελέτες και το ΥΜΕΠΕΡΑΑ είπε, λοιπόν, ότι υπάρχει κίνδυνος αυτοί οι πόροι να χαθούν.

Θα ήθελα στη δευτερολογία σας την επιβεβαίωση ότι το κονδύλι θα παραμείνει ειδικά για το Αεροδρόμιο της Χίου, γι’ αυτό το έργο, παρότι είμαστε στο έτος 2018 και ακόμη δεν υπάρχει μελέτη. Γιατί υπάρχει ο κίνδυνος το Υπουργείο Οικονομίας στην προσπάθειά του να αυξήσει την απορρόφηση του ΕΣΠΑ -καλώς πράττοντας θα πω εγώ- να μεταφέρει αυτό το κονδύλι σ’ ένα έργο που θα κριθεί πιο ώριμο και να βρεθούμε στο τέλος να έχουμε τη μελέτη, να μην έχουμε πόρους μέχρι το 2023 και να πρέπει να περιμένουμε το νέο ΕΣΠΑ.

Απλώς να σημειώσω κλείνοντας ότι θα ήταν σημαντικό αφενός να μας πείτε για τα κονδύλια, αφετέρου αφού με αυτό το μνημόνιο συνεργασίας ανέλαβε το Υπουργείο κάποιες δεσμεύσεις, να μας δώσετε για τις δικές σας μελέτες μια αίσθηση χρονοδιαγράμματος: Πότε πιστεύετε ότι θα είναι έτοιμη η μελέτη για την επέκταση του διαδρόμου, πότε πιστεύετε ότι θα είναι έτοιμη η μελέτη για την ανακαίνιση του κτηρίου και πότε θα προκηρυχθεί, ώστε να μπει ο εργολάβος και να ξεκινήσει το έργο; Δεν θέλω ακριβώς ημερομηνίες, αλλά μια τάξη μεγέθους.

Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

 

Δείτε όλη τη συζήτηση στη συνέχεια:

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις
Αναφορά
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Επίκαιρη Ερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Επερώτηση
Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
Επίκαιρη Επερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
Ερώτηση & ΑΚΕ
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ παράλληλα δύνανται να ζητούν και την κατάθεση σχετικών εγγράφων. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών.
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Γ. Καμίνη
Κύριε συνάδελφε, καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για μια πολύ σημαντική επισήμανση που κάνατε, ότι δυστυχώς στο μεταναστευτικό –επειδή υπάρχουν και έντονα συναισθήματα- κυκλοφορούν πάρα πολλά fake news και παρασύρουν την κοινή γνώμη, πολλές φορές με λανθασμένες πληροφορίες. Γι’ αυτό πραγματικά επικροτώ την ερώτησή σας.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση