Βουλή

Επίκαιρη Ερώτηση Ν. Μηταράκη για τις καθυστερήσεις στην επέκταση του αεροδιαδρόμου

Επίκαιρη Ερώτηση Ν. Μηταράκη για τις καθυστερήσεις στην επέκταση του αεροδιαδρόμου

Ο Βουλευτής Χίου, κ. Νότης Μηταράκης, κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, κ. Γεώργιο Σταθάκη και τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Ιωάννη Βαρουφάκη, σχετικά με τις καθυστερήσεις στην επέκταση του διαδρόμου του αεροδρομίου της Χίου.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επίκαιρης ερώτησης:

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς:

  • Τον Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού 
  • Τον Υπουργό Οικονομικών

 

Θέμα: «Καθυστερήσεις στην επέκταση του διαδρόμου του αεροδρομίου της Χίου».

Η επέκταση του διαδρόμου του αεροδρομίου της Χίου είναι απαραίτητο βήμα για την ανάπτυξη του νησιού και αίτημα των πολιτών εδώ και δεκαετίες.  Ήδη η προηγούμενη Κυβέρνηση, με την επιτάχυνση των διαδικασιών για τις διοικητικές αποβολές είχε παραλάβει και τυπικά και ουσιαστικά την έκταση.  Παράλληλα δρομολόγησε και τα επόμενα βήματα που αφορούν στην ολοκλήρωση της μελέτης για την επέκταση του διαδρόμου, στη σύνταξη μελέτης για την αναβάθμιση του υφιστάμενου αεροσταθμού, στην παράκαμψη του παραλιακού δρόμου, κλπ.

Δυστυχώς, όμως, μετά τις εκλογές, το Υπουργείο Οικονομικών – είτε λόγω άγνοιας, είτε λόγω αδιαφορίας – δημιούργησε τα πρώτα προσκόμματα στην προσπάθεια υλοποίησης του έργου, καθώς τουλάχιστον μέχρι πρότινος δεν είχε ακόμη εγκρίνει τις πιστώσεις της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας για το 2015. (Κατέθεσα σχετική Επίκαιρη Ερώτηση στις 13.03.2015). Επίσης, θα έπρεπε ήδη να έχει ξεκινήσει η περίφραξη του χώρου του νέου διαδρόμου προσγείωσης και η εκκαθάριση του.

Στην «κακοδαιμονία» της Ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης ήρθαν τώρα να προστεθούν και οι παντελώς αδικαιολόγητες επιφυλάξεις των τοπικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία, αντί να συμβάλουν με την στάση τους στην υλοποίηση του έργου, υπόσχονται νέα συλλογή στοιχείων και ένα νέο και εξαντλητικό διάλογο του κόμματος με την τοπική κοινωνία, ο οποίος έρχεται να προστεθεί σε παλαιότερες δηλώσεις τους που μόνο την επιτάχυνση του έργου δεν προοιωνίζουν! Και βέβαια δημιουργούν την αίσθηση ότι το κόμμα ασκεί εκτελεστική εξουσία.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

1. Σε ποιο στάδιο βρίσκονται από πλευράς χρονοδιαγράμματος οι εργασίες για την επέκταση του διαδρόμου του αεροδρομίου της Χίου; Πόση είναι η υφιστάμενη καθυστέρηση και με ποιον τρόπο σχεδιάζεται αυτή να ανακτηθεί;

2. Αληθεύουν τα δημοσιεύματα για τις αιτίες της καθυστέρησης; Έχουν εγκριθεί από το Υπουργείο Οικονομικών οι πιστώσεις για την ΥΠΑ για το 2015 και αν όχι πότε τελικά θα γίνει αυτό;

Ο Ερωτών Βουλευτής,

Νότης Μηταράκης

Δείτε τη σχετική συζήτηση στη Βουλή των Ελλήνων εδώ >>

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις
Αναφορά
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Επίκαιρη Ερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Επερώτηση
Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
Επίκαιρη Επερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
Ερώτηση & ΑΚΕ
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ παράλληλα δύνανται να ζητούν και την κατάθεση σχετικών εγγράφων. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών.
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Γ. Καμίνη
Κύριε συνάδελφε, καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για μια πολύ σημαντική επισήμανση που κάνατε, ότι δυστυχώς στο μεταναστευτικό –επειδή υπάρχουν και έντονα συναισθήματα- κυκλοφορούν πάρα πολλά fake news και παρασύρουν την κοινή γνώμη, πολλές φορές με λανθασμένες πληροφορίες. Γι’ αυτό πραγματικά επικροτώ την ερώτησή σας.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση