Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Νότης Μηταράκης στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, απάντησε σε δύο επίκαιρες ερωτήσεις, βουλευτών του ΚΚΕ.
Σχετικά με την πρώτη επίκαιρη ερώτηση που τέθηκε από τον κ. Νίκο Καραθανασόπουλο με θέμα: «Απολύσεις πέντε εργαζομένων από τον Όμιλο «Σελόντα Ιχθυοτροφεία Α.Ε.Γ.Ε», ο υφυπουργός Εργασίας αναφέρθηκε στη προστασία του συνδικαλιστικού δικαιώματος τόσο από το Σύνταγμα της Ελλάδας όσο και από τις Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας.
Εν συνεχεία υπογράμμισε τα μέτρα τα οποία ήδη έχουν παρθεί από την κυβέρνηση της ΝΔ υπέρ της προστασίας του υγιούς συνδικαλισμού.
Συγκεκριμένα, ανέφερε πως στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού Νόμου «Επενδύω στην Ελλάδα», εισήχθησαν διατάσεις για την ενίσχυση της διαφάνειας στη λήψη αποφάσεων των συνδικαλιστικών οργανώσεων, τη διενέργεια ηλεκτρονικής ψηφοφορίας καθώς και την κατάρτιση Μητρώου Συνδικαλιστικών Οργανώσεων.
Επιπλέον, ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε πως στο πλαίσιο του ίδιου νόμου, θεσπίζεται το χρονικό όριο των δύο μηνών μη καταβολής δεδουλευμένων αποδοχών του εργαζομένου να θεωρείται αυτοδικαίως ως μονομερής βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας από τον εργοδότη.
Τέλος ο υφυπουργός αναφέρθηκε στα ένδικα βοηθήματα που παρέχονται από την εργατική και αστική νομοθεσία για την προάσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Εν συνεχεία, ακολούθησε η επίκαιρη ερώτηση από τον κ. Χρήστο Κατσώτη, με θέμα: «Παράνομη λειτουργία της φαρμακαποθήκης PHARMALINE A.E. που εδρεύει στο Κορωπί, 2ο χλμ. Λεωφ. Μαρκοπούλου (βιομηχανική ζώνη).»
Το εν λόγω ζήτημα προέκυψε έπειτα από καταγγελία του Συνδικάτου Φαρμάκου και όχι των ίδιων των εργαζομένων για καταστρατήγηση ωραρίου από την επιχείρηση σε βάρος των τελευταίων.
Ο υφυπουργός Εργασίας τόνισε εξαρχής πως ως προς το ζήτημα του ωραρίου λειτουργίας της επιχείρησης, αρμόδιος είναι ο Δήμος Κρωπίας, ο οποίος μέχρι σήμερα δεν έχει πάρει θέση και πως δεν εμπλέκονται οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του υπουργείου.
Ως προς το ζήτημα του ωραρίου των εργαζομένων, ο κ. Μηταράκης ανέφερε πως έπειτα από τη διενέργεια εργατικής διαφοράς σε β΄ βαθμό ανάμεσα στην εν λόγω επιχείρηση και το Συνδικάτο Φαρμάκου, διαπιστώθηκε η ύπαρξη αναθεωρημένων ατομικών συμβάσεων για 18 εργαζομένους, με εξαήμερη εργασία σαράντα ωρών που απασχολούνται νόμιμα την ημέρα του Σαββάτου.
Στο πλαίσιο αυτό, όπως δήλωσε ο κ. Μηταράκης, το υπουργείο Εργασίας δεν έχει αρμοδιότητα ελέγχου του ωραρίου λειτουργίας της επιχείρησης αλλά το ενδιαφέρον των ελεγκτικών μηχανισμών του στρέφεται αποκλειστικά στο ωράριο απασχόλησης των εργαζομένων στις επιχειρήσεις.
ΠΡΑΚΤΙΚΑ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ (Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων): Ευχαριστώ, κύριε πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι δύσκολο να συζητάμε στην Ολομέλεια της Βουλής πολύ συγκεκριμένες υποθέσεις για τις οποίες πιθανότατα να μην γνωρίζουμε τα πραγματικά περιστατικά. Σας άκουσα με προσοχή, αυτά που εκθέσατε για το συγκεκριμένο περιστατικό.
Αν δούμε το πλαίσιο είναι δεδομένο ότι στη χώρα μας κατ’ αρχήν προστατεύεται η συνδικαλιστική ελευθερία. Υπάρχει το άρθρο 28 του Συντάγματος, υπάρχει ο ν.1264/1982, όπως ισχύει σήμερα. Και η Κυβέρνηση με τον πρόσφατο αναπτυξιακό νόμο προέβη σε ρυθμίσεις που ενισχύουν τον συνδικαλισμό, ενισχύσουν τον τρόπο λειτουργίας των συνδικάτων στη χώρα μας. Και με το μητρώο δημιουργείται και μια καλύτερη διαφάνεια στο ποια είναι τα εν ενεργεία συνδικαλιστικά σωματεία και κατά συνέπεια υπάρχει η δυνατότητα και στην πολιτεία και στους εργοδότες να έχουν μια πιο καθαρή εικόνα για το ποιοι νομιμοποιούνται από τις διατάξεις περί συνδικαλιστικής ελευθερίας.
Η συγκεκριμένη εταιρεία που αναφέρετε, η ΣΕΛΟΝΤΑ, απ’ ό,τι γνωρίζουμε έχει χίλιους διακόσιους εργαζόμενους. Αντιμετώπισε μεγάλες δυσκολίες τα προηγούμενα χρόνια, μεγάλες ζημιές, μεγάλες δανειακές υποχρεώσεις, διατηρεί χίλιες διακόσιες θέσεις εργασίας και απ’ ό,τι έχουμε πληροφορηθεί είναι και ενήμερη απέναντι στους εργαζόμενους. Παρά τις ζημιές καταβάλλει κανονικά τα δεδουλευμένα, όπως είναι υποχρεωμένη κάθε επιχείρηση να κάνει στη χώρα μας.
Γιατί τελικά προέβη η εταιρεία στην απόλυση πέντε εργαζόμενων από τους χίλιους διακόσιους; Είναι κάτι το οποίο το Υπουργείο θα δει στα πλαίσια των προγραμματισμένων επαφών που υπάρχουν βάσει της κείμενης νομοθεσίας. Το αν υπήρχαν καταγγελίες εις βάρος του συγκεκριμένου εργαζόμενου για θέματα που δεν σχετίζονται με τη συνδικαλιστική του δράση είναι κάτι το οποίο ακόμα δεν γνωρίζουμε. Δεν υπάρχει κάποιο στοιχείο που να μας δείχνει τη σύνδεση της απόλυσης με τη συνδικαλιστική του δράση.
Δεν γνωρίζω κατ’ αρχήν αν ο συγκεκριμένος εργαζόμενος είναι πράγματι εκλεγμένος, από ποια διαδικασία και πότε, σε ποιο πρωτοβάθμιο ή δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο. Γνωρίζουμε πάντως ότι στο συγκεκριμένο συσκευαστήριο δεν υπάρχει πρωτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση από την οποία να έχει εκλεγεί ο συγκεκριμένος, άρα είναι θέματα που πρέπει να δούμε.
Απ’ ό,τι, λοιπόν, ενημερώνομαι το αρμόδιο τμήμα ΣΕΠΕ Αργολίδας ενημέρωσε το Υπουργείο μας στις 29 Οκτωβρίου 2019. Η τοπική υπηρεσία κάλεσε άμεσα την επιχείρηση και το Συνδικάτο να προσέλθουν στα γραφεία της, μια συνάντηση η οποία αρχικά είχε προγραμματιστεί για χθες. Ο συγκεκριμένος εργαζόμενος της επιχείρησης κατέθεσε την 1η Νοεμβρίου αίτηση για διενέργεια εργατικής διαφοράς με θέμα την απόλυσή του -επικαλείται ο ίδιος και έχει κάθε δικαίωμα να το κάνει συνδικαλιστική δράση- η οποία επίσης είχε ορισθεί για χθες. Μας ζητήθηκε μια αναβολή της διαδικασίας και θα συνεχισθεί στις 20.11.2019.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Τον λόγο έχει ο κ. Καραθανασόπουλος.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Με προκαλείτε, κύριε Υπουργέ, να σας αναφέρω ως Υπουργό της εργοδοσίας και όχι Υπουργό εργασίας. Και το λέω αυτό γιατί ήσασταν πάρα πολύ συγκεκριμένος στις κατηγορίες τις οποίες εκτοξεύει η εργοδοσία και πολύ αόριστα και γενικά και αμφίβολα αν έχει συνδικαλιστική ιδιότητα ο συγκεκριμένος εργαζόμενος. Έχετε υιοθετήσει πλήρως την ατζέντα και το λεξιλόγιο της εργοδοσίας και αυτό είναι πρόβλημα. Αυτό είναι το βασικό πρόβλημα.
Την ίδια στιγμή που εσείς ο ίδιος αντιφάσκετε όταν λέτε ότι η Επιθεώρηση Εργασίας, το ΣΕΠΕ, στον Νομό Αργολίδας κάλεσε και το κλαδικό σωματείο, το οποίο εσείς δεν γνωρίζετε αν υπάρχει, πώς εκλέγεται τι γίνεται. Λες και το πρωτοδικείο εκεί στο οποίο γίνονται οι εκλογές και είναι κατοχυρωμένο το κλαδικό συνδικάτο κινείται με άλλες λογικές και διαδικασίες. Άλλα αυτή είναι η αντεργατική και αντισυνδικαλιστική πολιτική την οποία η Κυβέρνηση επέβαλε με το πρόσφατο πολυνομοσχέδιο για την ανάπτυξη, όπως το επικαλείται. Δηλαδή η ηλεκτρονική καταγραφή και ο έλεγχος από το κράτος και την εργοδοσία των συνδικάτων και των συνδικαλιστών. Δηλαδή για να είναι κάποιος συνδικαλιστής πρέπει να έχει τη βούλα του κράτους, την άδεια της εργοδοσίας. Αυτό μας λέτε επί της ουσίας.
Και άρα δεν είναι τυχαίο ότι η εργοδοσία εκεί στην περιοχή, στη ΣΕΛΟΝΤΑ, έχει πάρει τόσον αέρα στα μυαλά της γιατί ακριβώς αυτό που θέλει να τσακίσει είναι το συνδικαλιστικό κίνημα. Γι’ αυτό ακριβώς και δεν υπάρχει πρωτοβάθμιο σωματείο, φοβούμενοι ότι θα μπορούσε να στηθεί εργοστασιακό σωματείο. Αυτό ήθελε να αποτρέψει.
Και την ίδια στιγμή υπάρχουν τεράστιες καταγγελίες για τις συνθήκες εργασίας, για τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας. Δεν είχαν πόσιμο νερό και κουβαλούσαν το νερό από το σπίτι τους. Δεν τους παρείχε μέσα ατομικής προστασίας η εταιρεία για να μπορούν να κάνουν σε ένα ιδιαίτερα ανθυγιεινό χώρο, όπως είναι οι ιχθυοκαλλιέργειες και ιδιαίτερα τα συσκευαστήρια, τη δουλειά τους.
Και ποιους απολύει; Τους πρωτοπόρους εργαζόμενους, αυτούς οι οποίοι είναι συνδικαλιστές, οι οποίοι συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις, αυτούς οι οποίοι διεκδικούν και απαιτούν. Και βεβαίως ψάχνει διάφορα προσχήματα, προβοκατόρικα προσπαθώντας ακριβώς να δημιουργήσει τέτοιες καταστάσεις μέσα από τα μαντρόσκυλά της δημιουργώντας εντάσεις.
Όμως εδώ είναι πολύ συγκεκριμένα τα ζητήματα, κύριε Υπουργέ. Και η συνδικαλιστική ιδιότητα δεν αμφισβητείται του συγκεκριμένου και για συνδικαλιστικούς λόγους απολύθηκε γιατί διαμαρτυρήθηκε για την απόλυση τεσσάρων συναδέλφων.
Εδώ δεν υπάρχει κανένας λόγος ότι δεν υπάρχουν δουλειές. Ο εργολάβος λειτουργεί κανονικά. Ο δανεισμός εργαζόμενων γίνεται. Άρα, λοιπόν, ποια είναι η αιτία που απολυθήκαν οι συγκεκριμένοι -και μάλιστα η μία από τους τέσσερις που απολύθηκε θα βγει τον Μάρτη στη σύνταξη- αν δεν είναι ζήτημα τρομοκράτησης, αν δεν είναι ζήτημα απόλυσης των πιο πρωτοπόρων εργαζόμενων από τα συγκεκριμένο συσκευαστήριο;
Αλλά, προσέξτε, θα τους γυρίσει μπούμερανγκ. Ο λαός λέει ότι έχει δύο άκρες το ραβδί. Ας το προσέξουν μερικοί.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Τον λόγο έχει ο κύριος Υπουργός.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ (Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων): Υπάρχει ένα απόφθεγμα, κύριε συνάδελφε, που λέει «μηδενί δίκην δικάσεις πριν αμφοίν μύθον ακούσεις». Στη δική σας τοποθέτηση ήσασταν πάρα πολύ υποκειμενικός. Έχετε δικάσει την υπόθεση, έχετε μια τελική απόφαση, έχετε αποφασίσει.
Εγώ ήμουν πάρα πολύ αντικειμενικός. Δεν πήρα τη θέση κανενός. Λέω ότι υπάρχει μια συγκεκριμένη εργατική διαφορά. Σε αυτό συμφωνούμε. Το ΣΕΠΕ έχει ήδη επιληφθεί άρα το Υπουργείο Εργασίας έχει κινηθεί ορθά και νόμιμα και την 20η Νοεμβρίου θα υπάρξει η συζήτηση της υποθέσεις.
Εσείς λέτε ότι ο συγκεκριμένος υπάλληλος είναι εκλεγμένος συνδικαλιστής και απελύθη λόγω της συνδικαλιστικής του δράσης. Δεν σας αμφισβητώ. Και ούτε είπα στην πρωτολογία μου ότι έχετε άδικο. Δεν γνωρίζω τον φάκελο της υπόθεσης. Είναι μια προσωπική υπόθεση. Δεν γνωρίζω αν απελύθη για τη συνδικαλιστική του δράση, οπότε είναι παράνομο και φυσικά θα ανακληθεί, ή αν συντρέχουν άλλοι λόγοι οι οποίοι δεν είναι θέμα της εθνικής αντιπροσωπείας να τεθούν αν υπάρχουν -δεν γνωρίζω αν υπάρχουν- και επίσης δεν γνωρίζω, ακούω από εσάς, ότι ο συγκεκριμένος είναι εκλεγμένος σε κάποιο δικαστικό όργανο. Σας ακούω, δεν διαφωνώ, απλώς δεν μπορώ αντικειμενικά αυτή τη στιγμή να το επιβεβαιώσω πριν έχω την έκθεση του ΣΕΠΕ.
Εν κατακλείδι, το Υπουργείο Εργασίας θα κινηθεί βάσει των διαδικασιών του, εφαρμόζοντας πλήρως την κείμενη νομοθεσία και για τα εργασιακά και για τη συνδικαλιστική δράση, θα κριθεί από την αρμόδια επιτροπή του ΣΕΠΕ γιατί έγινε αυτή η απόλυση και αν είναι νόμιμη και από εκεί και πέρα, σε περίπτωση που οι διάδικοι δεν ικανοποιηθούν από την απόφαση του ΣΕΠΕ, γνωρίζετε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι υπάρχει ο δρόμος της αστικής δικαιοσύνης, ώστε να ζητήσει ο εν λόγω εργαζόμενος αν πιστεύει ότι έχει αδικηθεί τη νόμιμη αποζημίωσή του. Η Κυβέρνηση φυσικά συνεχίζει και είναι μια πάγια θέση της χώρας μας να στηρίζει τη συνδικαλιστική δράση.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Ευχαριστούμε τον κύριο Υπουργό.
Η πρώτη με αριθμό 202/11-11-2019 επίκαιρη ερώτηση του δεύτερου κύκλου του Βουλευτή Χίου του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Ανδρέα Μιχαηλίδη, προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με θέμα: «Ανάκληση εγγράφου 2016 σχετικά με την απασχόληση συνταξιούχων του ΝΑΤ σε ΑΕΝ», δεν θα συζητηθεί κατόπιν συνεννόηση του Υπουργού με τον Βουλευτή.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ (Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων): Θα έρθει σε άλλη μέρα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Ναι, ναι, ενδεχομένως σε άλλη ημερομηνία.
Συνεχίσουμε με την τρίτη με αριθμό 212/12-11-2019 επίκαιρη ερώτηση του δεύτερου κύκλου του Βουλευτή Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος κ. Χρήστου Κατσώτη, προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με θέμα: «Παράνομη λειτουργία της φαρμακαποθήκης PHARMALINE Α.Ε. που εδρεύει στο Κορωπί, 2ο χλμ. Λεωφ. Μαρκοπούλου (βιομηχανική ζώνη)».
Ο κ. Κατσώτης έχει τον λόγο.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΤΣΩΤΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, είναι γνωστό ότι όταν εκλέγεται κάποιος συνδικαλιστής σε ένα κλαδικό συνδικάτο κοινοποιεί την εκλογή του και στην εργοδοσία και στην επιθεώρηση εργασίας. Συνεπώς, οφείλατε εσείς να γνωρίζετε ότι ο συγκεκριμένος είναι όντως εκλεγμένος συνδικαλιστής στο κλαδικό συνδικάτο της Αργολίδας. Άρα, λοιπόν, δεν δικαιολογείται αυτό που είπατε ότι «δεν γνωρίζω».
Να έρθουμε, λοιπόν, στην ερώτηση τη συγκεκριμένη και έχει αξία η συζήτηση όταν πράγματι προχωράει ένα βήμα παραπέρα ή έρχεστε να απαντήσετε συγκεκριμένα για ζητήματα που αφορούν τους εργαζόμενους.
Αφορά η ερώτηση στην παράνομη λειτουργία της φαρμακοβιομηχανίας PHARMALINE Α.Ε. εδώ και πέντε μήνες, σύμφωνα με τις καταγγελίες των εργαζομένων ανελλιπώς και την ημέρα του Σαββάτου, χωρίς να έχει λάβει μέχρι σήμερα την απαιτούμενη άδεια από τον Δήμο Κορωπίου, σύμφωνα με όσα προβλέπει βέβαια ο Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων. Η παράνομη αυτή λειτουργία έχει καταγραφεί επανειλημμένως από το αρμόδιο αστυνομικό τμήμα μετά από παρεμβάσεις του κρατικού συνδικάτου των εργαζομένων. Είναι προφανές, κύριε Υπουργέ, ότι όλο αυτό το διάστημα η συγκεκριμένη επιχείρηση παραβιάζει το καθιερωμένο ωράριο λειτουργίας των φαρμακαποθηκών που ορίζεται από Δευτέρα έως Παρασκευή 8.00’ με 16.00’ και το Σάββατο 8.00’ με 14.00’, σύμφωνα με τον ετήσιο πίνακα αυτών που διημερεύουν ως φαρμακαποθήκες.
Ταυτόχρονα παραβιάζει η συγκεκριμένη επιχείρηση το ωράριο εργασίας των εργαζομένων που ορίζεται ανάλογα και από την κλαδική συλλογική σύμβαση μέχρι την τελευταία που έχει υπογραφεί, ενώ όπως γνωρίζετε μετά τη μετενέργεια αυτοί οι όροι αποτελούν ατομικούς όρους εργασίας των εργαζομένων στο συγκεκριμένο χώρο.
Πρέπει, βέβαια, να πούμε ότι και οι ατομικές συμβάσεις που έχει υπογράψει η επιχείρηση με τους εργαζόμενους περιλαμβάνουν αυτούς τους όρους. Οι ατομικές συμβάσεις. Άρα, λοιπόν, και αυτές ακόμη ο εργοδότης τις παραβιάζει. Το αρμόδιο ΣΕΠΕ της Παλλήνης, όπου καταγγέλθηκε το θέμα από το συνδικάτο των εργαζομένων, δεν πήρε θέση για τη συγκεκριμένη εργοδοτική παραβίαση παρόλο που είναι καθαρά τα πράγματα. Δηλαδή, να καλεί η επιχείρηση τους εργαζόμενους να δουλεύουν κάθε Σάββατο, τη στιγμή που δεν έχει αντίστοιχη άδεια λειτουργίας για τη συγκεκριμένη μέρα.
Σας ρωτάμε, κύριε Υπουργέ, τι μέτρα προτίθεστε να πάρετε, προκειμένου να διασφαλιστεί το ωράριο απασχόλησης των εργαζομένων, σύμφωνα με την υπάρχουσα συλλογική σύμβαση και τους ατομικούς όρους σύμβασης των εργαζομένων στη συγκεκριμένη επιχείρηση και να σταματήσει η παράνομη λειτουργία των φαρμακαποθηκών, γιατί είναι και άλλες στην Αττική, όπως και της συγκεκριμένης επιχείρησης την ημέρα του Σαββάτου. Περιμένουμε τις απαντήσεις σας.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Ο κύριος Υπουργός έχει τον λόγο.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ (Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Καταρχήν να διευκρινίσω ότι ως προς το θέμα του ωραρίου λειτουργίας της επιχείρησης αρμόδιος είναι ο δήμος Κρωπίας. Η σχετική άδεια για τη λειτουργία μιας φαρμακαποθήκης χορηγείται από τον ΕΟΦ και οι δήμοι καθορίζουν το ωράριο λειτουργίας, την έναρξη και τη λύση, καθώς και την εργασία το Σάββατο.
Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή.
Στις 23 Σεπτεμβρίου το κλαδικό συνδικάτο φαρμάκου πράγματι κατήγγειλε καταστρατήγηση του ωραρίου από την ανωτέρω επιχείρηση εργασία το Σάββατο, χωρίς να έχει λάβει σχετική άδεια από το δήμο Κρωπίας και ζήτησε τη διενέργεια εργατικής διαφοράς. Δεν υπάρχει πάντως κάποια καταγγελία από τους εργαζόμενους της επιχείρησης, να το σημειώσω.
Στις 10 Οκτωβρίου διενεργήθηκε η εργατική διαφορά παρουσία όλων των εμπλεκομένων μερών και εκ μέρους της επιχείρησης δηλώθηκε ότι η φαρμακαποθήκη απασχολεί είκοσι δύο μισθωτούς οι οποίοι εργάζονται με ωράριο έξι ημερών από Δευτέρα έως Σάββατο, δηλαδή σαράντα ώρες εβδομαδιαίως. Διαπιστώθηκε, επίσης, ότι η τελευταία συλλογική σύμβαση εργασίας του 2009 που ήταν σε ισχύ έχει καταγγελθεί στις 19 Ιανουαρίου του 2010 και επίσης, η κλαδική σύμβαση των φαρμακευτικών επιχειρήσεων δεν είναι σε ισχύ για τους μισθωτούς της επιχείρησης, καθώς η επιχείρηση της συστάθηκε τον Μάιο του 2013.
Σε κάθε περίπτωση ισχύουν οι εθνικές γενικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας που ορίζουν υποχρεωτικά σαράντα ώρες εργασίας είτε πενθήμερο είτε εξαήμερο, κατά την κρίση του εργοδότη.
Στο ΣΕΠΕ Παλλήνης στάλθηκαν οι αποφάσεις της Περιφέρειας Αττικής για τη χορήγηση της άδειας λειτουργίας της φαρμακαποθήκης η οποία είναι σε ισχύ, καθώς και από η 20-4-2015 αίτηση γνωστοποίησης της επιχείρησης προς το τμήμα αδειοδότησης του δήμου Κρωπίας για τη λειτουργία της φαρμακαποθήκης κατά την ημέρα του Σαββάτου, προκειμένου να οριστεί ο ωράριο.
Από το 2015 –και αυτό είναι θέμα- ο δήμος δεν έχει απαντήσει. Μέχρι σήμερα ο δήμος Κρωπίας δεν έχει απαντήσει και έτσι το ΣΕΠΕ Παλλήνης διαβίβασε τον φάκελο προς το δήμο Κρωπίου, τμήμα αδειοδότησης καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, προκειμένου να οριστεί από τον δήμο το σχετικό ωράριο. Το τμήμα συντονισμού επιθεώρησης εργασιακών σχέσεων της Περιφερειακής Διεύθυνσης Ανατολικής Αττικής στις 9 Νοεμβρίου ημέρα Σάββατο διενήργησε έλεγχο στην επιχείρηση PHARMALINE Α.Ε. και διαπιστώθηκε ότι η επιχείρηση ήταν κλειστή και δεν λειτουργούσε.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Ευχαριστούμε τον κύριο Υπουργό.
Ο κ. Κατσώτης έχει τον λόγο.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΤΣΩΤΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, είπατε ότι δεν υπάρχει καταγγελία από τους εργαζόμενους. Δηλαδή, το κλαδικό συνδικάτο έτσι από μόνο του, χωρίς καταγγελία από τους εργαζόμενους, κάνει αυτή την προσφυγή στο ΣΕΠΕ, δημιουργεί το πρόβλημα, έρχεται σε εσάς και καταθέτει ερώτηση; Έτσι από μόνο του, χωρίς να υπάρχει καταγγελία από τους εργαζόμενους; Τι είναι αυτά που λέτε; Ποιος σας το είπε αυτό; Ποιος σας το επιβεβαίωσε, ο εργοδότης; Επιβεβαιώνετε όλα όσα είπε προηγουμένως ο σύντροφός μου ο Νίκος ο Καραθανασόπουλος ότι είστε Υπουργός εργοδοσίας.
Λέτε ότι έχει ωράριο έξι ημερών η επιχείρηση. Οι ατομικές συμβάσεις εργασίας που έχουν υπογραφεί με τους εργαζόμενους είναι Δευτέρα έως Παρασκευή. Σας έφεραν ατομικές συμβάσεις που είναι από Δευτέρα έως Σάββατο; Όχι. Λέτε ψέματα, λοιπόν, ότι είναι Δευτέρα έως Παρασκευή.
Επίσης, λέτε ότι καταγγέλθηκε η συλλογική σύμβαση των φαρμακοϋπαλλήλων το 2010. Όμως, αυτοί οι όροι που υπάρχουν αποτελούν ατομικούς όρους της σύμβασης των εργαζομένων, αφού δεν έχει υπογραφεί άλλη σύμβαση. Εκτός και αν εσείς θεωρείτε ότι αυτό δεν ισχύει. Δηλαδή, μια ακόμη αντεργατική ενέργεια από μέρους σας ότι αν καταγγέλθηκε η σύμβαση, τέλος, ούτε ατομικοί όροι δεν υπάρχουν για τους εργαζόμενους.
Μα, τι είναι αυτά; Πείτε το μας και αυτό να το ξέρουμε, να το ξέρουν και οι εργαζόμενοι.
Λέτε ότι τον Μάιο του 2013 συστάθηκε η επιχείρηση. Άρα, λοιπόν, δεν υπήρχε σύμβαση τότε. Δηλαδή, αυτοί οι όροι που υπογράφουν σαν ατομικούς όρους οι εργαζόμενοι στην ατομική σύμβαση εργασίας με την εργοδοσία, οι οποίοι είναι οι όροι της συλλογικής σύμβασης εργασίας, δεν ισχύουν; Τι θα πει συστάθηκε μετά την καταγγελία της σύμβασης το 2010, τη στιγμή που οι όροι ατομικής σύμβασης αναφέρονται στους όρους της συλλογικής σύμβασης που ίσχυε για τους φαρμακοϋπαλλήλους;
Επίσης, λέτε ότι από το 2014 γνωστοποίησε στο τμήμα αδειοδότησης του Δήμου η επιχείρηση τη θέλησή της να λειτουργεί και το Σάββατο. Δηλαδή, με μια γνωστοποίηση λειτουργεί η επιχείρηση; Δεν πρέπει να αδειοδοτηθεί;
Με βάση το πλαίσιο μέχρι σήμερα, για να λειτουργήσει, πρέπει να πάρει την άδεια. Δεν μπορεί να λειτουργεί παράνομα.
Ο Δήμος Κρωπίας, λοιπόν, δεν έδωσε την άδεια, γιατί θεωρεί ότι δεν πρέπει να δώσει την άδεια, ενώ εσείς θεωρείτε ότι αφού γνωστοποιήθηκε στον Δήμο η θέλησή της να λειτουργεί και το Σάββατο, άρα, λοιπόν, πρέπει να λειτουργεί, έστω και παράνομα.
Γι’ αυτά τι να πω; Δεν μπορώ να τα καταλάβω. Με ξεπερνάει, δηλαδή, αυτός ο συλλογισμός σας, αυτή η επιχειρηματολογία σας.
Λέτε ότι ο Δήμος δεν έχει απαντήσει. Δεν απάντησε, γιατί δεν δίνει την άδεια. Είναι καθαρό αυτό.
Λέτε ότι ο ΣΕΠΕ εξάντλησε τη δυνατότητά του να στείλει τον φάκελο στον Δήμο. Και για την παρανομία τι κάνει ο ΣΕΠΕ; Για την παράνομη λειτουργία, για την παράνομη επιβολή της απασχόλησης των εργαζομένων και το Σάββατο τι κάνει γι’ αυτό; Δεν οφείλει να επιβάλει τουλάχιστον τα πρόστιμα που προβλέπονται; Γιατί, λοιπόν, εσείς ανέχεστε ή επιβάλλετε στο ΣΕΠΕ να μην επιβάλει το νόμιμο πρόστιμο στην επιχείρηση ή να κλείσει την επιχείρηση κατά το Σάββατο;
Όλα αυτά είναι ζητήματα. Τα ακούν και οι εργαζόμενοι, βγάζουν τα συμπεράσματά τους ποια είναι πράγματι η πολιτική, η οποία καθορίζει τη στάση σας απέναντι στους σχεδιασμούς των επιχειρηματικών ομίλων. Είναι το κέρδος ο μοναδικός στόχος και το κριτήριο της πολιτικής σας. Αυτός είναι ο στόχος σας και με βάση αυτό ισοπεδώνονται κάθε εργασιακό και ασφαλιστικό δικαίωμα των εργαζομένων. Όμως, οι εργαζόμενοι δεν θα σταματήσουν να αγωνίζονται, να οργανώνονται και να απαιτούν αυτά που δικαιούνται. Και, βεβαίως, δικαιούνται τα πάντα, ακόμα βέβαια και την προοπτική, η οποία θα απαλλάξει οριστικά αυτό το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα, να παράγουν αυτοί τον πλούτο και οι άλλοι να τον καρπώνονται.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ (Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων): Καταρχήν, κύριε συνάδελφε, προτεραιότητα αυτής της Κυβέρνησης είναι η ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας και η δημιουργία καλύτερων και σταθερότερων θέσεων εργασίας. Αυτή είναι η προτεραιότητά μας και γι’ αυτό ξεκινήσαμε και με τον αναπτυξιακό νόμο, στον οποίο αναφέρθηκα και στην προηγούμενη ερώτηση.
Κύριε συνάδελφε, όπως και ο προηγούμενος συνάδελφος του ΚΚΕ που τοποθετήθηκε σε αντίστοιχη ερώτηση, παρουσιάζετε ένα πρόβλημα, που το δικάζετε συγχρόνως και βγάζετε και απόφαση. Αυτό είναι κάτι, που εμείς ως Υπουργείο Εργασίας δεν είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε μέχρι τα ελεγκτικά όργανα, που υπάρχουν και λειτουργούν ορθά, να καταλήξουν σε κάποια απόφαση και σε υποθέσεις, οι οποίες πάνε τελικά στη δικαιοσύνη, να υπάρχει τελεσίδικη δικαστική απόφαση. Αυτό ίσχυε και στη συζήτηση που κάναμε για τη ΣΕΛΟΝΤΑ, το ίδιο ισχύει και για τη συγκεκριμένη φαρμακαποθήκη που με ρωτάτε.
Σας είπα συγκεκριμένα ότι είναι μία επιχείρηση που την ελέγξαμε το προηγούμενο Σάββατο και τη βρήκαμε κλειστή. Σας είπαμε ότι είναι μία επιχείρηση, που το ωράριο λειτουργίας της καθορίζεται με απόφαση του Δήμου και πράγματι με ξεπερνάει γιατί για τέσσερα χρόνια δεν υπάρχει απορριπτική απόφαση, ούτε και θετική.
Αυτό είναι ένα μεγάλο θέμα. Δεν μπορεί μία επιχείρηση στην Ελλάδα να ζητάει από τον τοπικό δήμο το 2015 την άδεια να κάνει κάτι και για τέσσερα χρόνια να μην παίρνει απάντηση, ούτε να απορρίπτεται. Εάν το απέρριπταν, θα το καταλάβαινα, εάν τους έλεγαν μετά από δύο εβδομάδες «απορρίπτεται η αίτηση σας, δεν μπορείτε να κάνετε αυτό που ζητάτε». Αυτό θα ήταν τίμιο και θα είχε και δικαίωμα η επιχείρηση να προσφύγει όπου δικαιούται, στα διοικητικά δικαστήρια. Για τέσσερα χρόνια, λοιπόν, δεν έχουν απαντήσει. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να το δούμε. Είναι πολύ σημαντικό.
Πάμε τώρα και στο τι κάνουμε εμείς ως Υπουργείο. Στις 13 Νοεμβρίου, χθες, διενεργήθηκε εκ νέου εργατική διαφορά σε δεύτερο βαθμό ανάμεσα στην εν λόγω επιχείρηση και το συνδικάτο φαρμάκου, καλλυντικών και συναφών επαγγελμάτων, με αντικείμενο συζήτησης την εργασία το Σάββατο.
Επίσης, ειρήσθω εν παρόδω, όταν σας είπα πριν ότι δεν υπάρχει καταγγελία εργαζομένων, εννοώ προς το Υπουργείο Εργασίας. Εάν οι εργαζόμενοι, που πήγαν στο συνδικάτο…
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΤΣΩΤΗΣ: Τι είναι αυτά που λέτε;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ (Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων): Δεν αμφισβητώ ότι το συνδικάτο, για να παρέμβει, κάποιος τους ενημέρωσε; Εντός επιχείρησης, εκτός επιχείρησης, από άλλες επιχειρήσεις, άλλοι εργαζόμενοι, κάποιος τους ενημέρωσε. Εν πάση περιπτώσει, όμως, εγώ σας λέω ότι σε εμάς, στο ΣΕΠΕ, στην Επιθεώρηση Εργασίας, δεν υπάρχει καταγγελία.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΤΣΩΤΗΣ: Με συγχωρείτε, αλλά τι εννοείτε από άλλες επιχειρήσεις; Ότι το συνδικάτο παίζει ρόλο μεταξύ επιχειρήσεων;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ (Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων): Λέω ότι το συνδικάτο είναι πολύ συγκεκριμένο…
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΤΣΩΤΗΣ: Το συνδικάτο παίζει ρόλο μεταξύ επιχειρήσεων;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ (Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων): Είπα κάτι πολύ απλό. Το ποιος κατήγγειλε στο συνδικάτο σημαίνει ότι ο οποιοσδήποτε μπορεί να κατήγγειλε στο συνδικάτο. Καλά έκανε, τη δουλειά κάνει το συνδικάτο. Εάν κάποιος ενημερώνει το συνδικάτο με μια καταγγελία, δεν θα ψάξει ποιος το έκανε, καλά έκανε, αλλά χθες η επιχείρηση κατέθεσε στην Δευτεροβάθμια Επιτροπή δεκαοκτώ συμβάσεις εργαζομένων με εξαήμερη και σαραντάωρη εργασία. Άρα, είναι δεκαοκτώ εργαζόμενοι που έχουν υπογράψει ότι θέλουν να δουλεύουν και τα Σάββατα.
Έτσι φαίνεται ότι έχει αποτυπωθεί και στο ηλεκτρονικό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ που υπάρχει. Είναι σαφές πως οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, που υπάγονται στο Υπουργείο, ελέγχουν τη νομιμότητα του ωραρίου απασχόλησης των εργαζομένων, τις σαράντα ώρες εργασίας, είτε είναι πενθήμερο είτε είναι εξαήμερο και όχι το ωράριο λειτουργίας της επιχείρησης, που δεν είναι θέμα του Υπουργείου Εργασίας το κατά πόσο έχει την τοπική άδεια.
Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει συμφιλιωτική στο Υπουργείο, καθώς σχετικό αίτημα υποβάλλεται στο ΣΕΠΕ και μάλιστα στην πλησιέστερη στον χώρο εργασίας υπηρεσία, η οποία και δύναται να έχει επιτόπια αντίληψη των τεκταινομένων. Η Διεύθυνση Συλλογικών Ρυθμίσεων του Υπουργείου δεν προΐσταται των υπηρεσιών του ΣΕΠΕ, ώστε να εξετάσει τη διαφωνία του συνδικάτου με το δελτίο εργατικής διαφοράς ή πολλώ δε μάλλον να αποτελέσει αντικείμενο συμφιλιωτικής διαδικασίας.
Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Σας ευχαριστώ.