Βουλή

Απάντηση Μηταράκη για τις οφειλές της Creta Farm στους εργαζομένους

Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Νότης Μηταράκης στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, απάντησε σε επίκαιρη ερώτηση του κ. Συντυχάκη Μανώλη, βουλευτή του ΚΚΕ αναφορικά με την καταβολή των μισθών των εργαζομένων της εταιρείας Creta Farm.

Ο κ. Μηταράκης τόνισε πως βασικός στόχος αποτελεί η εξεύρεση μιας βιώσιμης και οριστικής λύσης στο ζήτημα, ενώ ανέφερε πως "χωρίς επιχειρήσεις που παράγουν, δεν μπορούν να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας". Εν συνεχεία, υπογράμμισε πως αναγνωρίζει τη σοβαρότητα της κατάστασης και προς την κατεύθυνση αυτή, η κυβέρνηση και τα συναρμόδια υπουργεία έχουν λάβει σειρά πρωτοβουλιών, σε μια προσπάθεια υπέρβασης της κρίσης και διάσωσης της εταιρείας. Οι προσπάθειες αυτές αφορούν κυρίως σε συναντήσεις μεταξύ των μετόχων και των τραπεζών προκειμένου να βρεθεί μια κοινώς αποδεκτή λύση.

Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Εργασίας έχει προβεί σε συγκεκριμένα μέτρα προκειμένου να διασφαλισθεί η πληρωμή των εργαζομένων. 

Πρώτον, στις 7 Νοεμβρίου, θα διενεργηθεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Εργασίας τριμερής συνάντηση με την εταιρεία και τους εργαζομένους, προκειμένου να εξετασθούν ζητήματα που τους αφορούν.

Δεύτερον, με απόφαση που υπεγράφη από τον υφυπουργό Εργασίας κ. Νότη Μηταράκη, στις 23 Αυγούστου 2019 δόθηκε παράταση για άλλους έξι μήνες στην αναστολή μέτρων είσπραξης εισφορών και ρύθμισης οφειλών των επιχειρήσεων στην περιοχή του Ρεθύμνου που επλήγησαν από τις πλημμύρες του Φεβρουαρίου του 2019, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε όλες τις επιχειρήσεις την ευχέρεια τακτοποίησης των ασφαλιστικών τους υποχρεώσεων.

Τρίτον, τους τελευταίους δύο μήνες έχουν διενεργηθεί επανειλημμένα επιτόπιοι έλεγχοι από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα στις εγκαταστάσεις της εταιρείας σε Αθήνα και Κρήτη και όπου διαπιστώθηκαν παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας, επιβλήθηκαν τα ανάλογα πρόστιμα ενώ συνεχίζεται η επισταμένη παρακολούθηση της υπόθεσης, για την ανάγκη λήψης περαιτέρω ενεργειών από το υπουργείο.

Πρακτικά

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χαράλαμπος Αθανασίου): Ερχόμαστε τώρα στην τρίτη με αριθμό 154/29-10-2019 επίκαιρη ερώτηση πρώτου κύκλου του Βουλευτή Ηρακλείου του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος κ. Εμμανουήλ Συντυχάκη προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με θέμα: «Να καταβληθούν άμεσα οι μισθοί των εργαζομένων της «Creta Farm» και να εξασφαλιστούν τα ασφαλιστικά και εργασιακά τους δικαιώματα».

Στην ερώτηση του κ. Συντυχάκη θα απαντήσει ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Μηταράκης.

Κύριε Συντυχάκη, έχετε τον λόγο.

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΥΝΤΥΧΑΚΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, η «Creta Farm» είναι σε κατάσταση χρεοκοπίας -είναι γνωστό- παρά το ότι τα προηγούμενα χρόνια αναδείχθηκε σε leader της αγοράς, προβλήθηκε για την καινοτομία και την εξωστρέφειά της. Έχουν προηγηθεί μακροχρόνιες παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις μεγαλομετόχων, τραπεζών, επίδοξων επενδυτών, σε μια προσπάθεια να διασωθεί η επιχείρηση. Αυτοί, κατά τη γνώμη μας, είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι της σημερινής κατάστασης. Κι όμως, πάνω από οκτακόσιοι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους βιώνουν με δραματικό τρόπο την εργασιακή ανασφάλεια, με κίνδυνο να χάσουν τη δουλειά τους, πληρώνοντας το τίμημα επιλογών και παιχνιδιών, για τα οποία δεν έχουν την παραμικρή ευθύνη.

Ήδη, με διάφορους τρόπους, έχει μειωθεί το προσωπικό. Στο βωμό της βιωσιμότητας και της ανταγωνιστικότητας της επιχείρησης επιβλήθηκαν μεγάλες περικοπές από το 2012, το 2014 έγινε διευθέτηση του χρόνου εργασίας και άλλες θυσίες. Η επιχείρηση οφείλει στους εργαζόμενους τρεις με τέσσερις μισθούς, ενώ τρέχουν οι υποχρεώσεις τους σε τράπεζες, εφορίες, εκκρεμεί ο ΕΝΦΙΑ οφειλές σε δήμους και άλλες εκκρεμότητες.

Το Πρωτοδικείο Ρεθύμνου, όπως ανακοινώθηκε, έκανε αποδεκτό το αίτημα της προσωρινής διοίκησης για υπαγωγή της «Creta Farm» στο άρθρο 106A του Πτωχευτικού Κώδικα. Ωστόσο, οποιαδήποτε λύση εξυγίανσης κι αν βρεθεί, δυστυχώς οι εργαζόμενοι, με βάση το νομοθετικό πλαίσιο, θα είναι τα θύματα αυτής της εξέλιξης, που μοιραία τους οδηγούν σε αναγκαστική παραίτηση.

Κύριε Υπουργέ, σας ρωτάμε τι θα κάνετε, πρώτον, για να εξοφληθούν στο ακέραιο τα δεδουλευμένα των εργαζομένων από την εταιρεία, τα επιδόματά τους, πριν επιλεγεί οποιοδήποτε επενδυτικό σχήμα, οποιαδήποτε λύση.

Δεύτερον, για να μη χαθεί καμία θέση εργασίας, ανεξάρτητα από το επενδυτικό σχήμα που θα προκύψει, σας ζητάμε να υπάρχει διαδοχή και οι εργαζόμενοι να είναι και στον νέο εργοδότη, αλλά και σε περίπτωση πτώχευσης της εταιρείας, οι εργαζόμενοι να αποκτήσουν προτεραιότητα έναντι των πιστωτών της εταιρείας.

Σας θυμίζουμε ότι έχει γίνει αλλαγή της πτωχευτικής διαδικασίας, με ένα καθαρά ταξικό μέτρο, που είχε πάρει παλαιότερα η δική σας Κυβέρνηση, δηλαδή της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο διατήρησε φυσικά ο ΣΥΡΙΖΑ, όπου τα δικαιώματα των εργαζομένων τα κατέταξε στις απαιτήσεις του 25%, δηλαδή σε χαμηλότερη κατηγορία. Νομίζουμε, λοιπόν, ότι αυτό θα πρέπει να αντιμετωπιστεί. Είναι απαράδεκτο. Είναι καθολική απαίτηση να αλλάξει αυτή η ρύθμιση.

Θέλω να πω και κάτι τελευταίο: Σας ζητάμε να παγώσουν εκκρεμείς υποχρεώσεις των εργαζομένων σε τράπεζες, εφορίες, δήμους μέχρι να αποπληρωθούν τα δεδουλευμένα τους και να ομαλοποιηθεί η κατάσταση.

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χαράλαμπος Αθανασίου):  Τον λόγο έχει ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Μηταράκης.

 

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ (Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε συνάδελφε, ευχαριστούμε πολύ γι’ αυτή την ερώτηση σχετικά με την εταιρεία «Creta Farm».

Η Κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή έχει αναγνωρίσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτή η επιχείρηση και έχει κινηθεί αποφασιστικά στην προσπάθεια να βρεθεί μία βιώσιμη και οριστική λύση, η οποία, όπως αντιλαμβάνεστε, προαπαιτεί την ορθή λειτουργία της επιχείρησης και την εύρεση νέων επενδυτών. Διότι χωρίς επιχειρήσεις που παράγουν, είναι αδύνατον να κρατηθούν μακροπρόθεσμα αυτές οι θέσεις εργασίας. Είναι μία συζήτηση που την είχαμε κάνει και την προηγούμενη Πέμπτη σε άλλες, σχετικές ερωτήσεις του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος.

 Η Κυβέρνηση, λοιπόν, ανέλαβε αμέσως πρωτοβουλία μέσω του παριστάμενου σήμερα Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνη Γεωργιάδη, για να υπερβεί την κρίση και να διασωθεί η επιχείρηση. Πραγματοποιήθηκαν αλλεπάλληλες συναντήσεις με τους δύο μετόχους, καθώς, όπως γνωρίζετε, υπήρχαν θέματα συνεννόησης εντός της μετοχικής σύνθεσης της επιχείρησης και με τις τράπεζες.

Στις 26 Ιουλίου υπεγράφη συμφωνία μεταξύ της εταιρείας, των μετόχων και των εκπροσώπων των τεσσάρων πιστώτριων τραπεζών, με στόχο την αποκατάσταση της ομαλότητας στη λειτουργία της εταιρείας, την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή, τη μεταβίβαση σημάτων, δικαιωμάτων ευρεσιτεχνίας από την Κύπρο, στην οποία βρισκόντουσαν, στην Ελλάδα και την έρευνα από ορκωτούς λογιστές. Προβλέφθηκε, επίσης, έκτακτη οικονομική ενίσχυση, με αυξημένες διασφαλίσεις και την ενεχυρίαση του συνόλου των μετοχών των βασικών μετόχων.

Ήδη, έχει διοριστεί προσωρινή διοίκηση, με πρόσφατη δικαστική απόφαση, η οποία αναζητά νέα ενδιάμεση χρηματοδότηση από τις τράπεζες, με στόχο να καλυφθούν οι υποχρεώσεις της, όπως η μισθοδοσία και οι προμηθευτές, εξίσου απαραίτητοι για να υπάρχει παραγωγή προϊόντων και να υπάρχει η εύρυθμη λειτουργία της επιχείρησης.

Όπως είπα, έχουν έρθει ήδη στην Ελλάδα τα σήματα και αυτό είναι απαραίτητο για να μπορέσει να βρεθεί νέος στρατηγικός επενδυτής. Έχουν κατατεθεί έξι μη δεσμευτικές προσφορές και έχουμε προθεσμία στις 18 Νοεμβρίου να ολοκληρωθεί η εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης.

Φυσικά, το Υπουργείο Εργασίας συνεχίζει τη διαρκή παρακολούθηση των τεκταινόμενων στην εταιρεία. Θέλω να σας πω ότι ζητήθηκε και νέος έλεγχος, που πήγε χθες. Από το ΣΕΠΕ Ρεθύμνου μας ενημερώνουν ότι ο έλεγχος έγινε κανονικά, διαπιστώθηκε η μη καταβολή μισθοδοσίας, καταγράφηκε και θα επιβληθούν, φυσικά, και τα απαραίτητα πρόστιμα, όπως προβλέπει η εργατική νομοθεσία.

Επίσης, έχει τεθεί ένα θέμα για μία τριμερή συνάντηση μεταξύ των εργαζομένων της επιχείρησης και του Υπουργείου Εργασίας. Δεν ήταν εφικτό να πραγματοποιηθεί αυτή μέχρι να οριστεί προσωρινή διοίκηση. Πλέον, έχουμε προχωρήσει στη διαδικασία και θα γίνει αυτή η τριμερής συνάντηση, ώστε να βρεθεί η βέλτιστη λύση για την προστασία των εργαζομένων και για τη βιωσιμότητα της επιχείρησης, που είναι εξίσου σημαντική.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χαράλαμπος Αθανασίου): Ευχαριστώ, κύριε Υπουργέ.

Κύριε Συντυχάκη, έχετε τον λόγο για τη δευτερολογία σας.

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΥΝΤΥΧΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ, λίγο-πολύ το ιστορικό που έχει προηγηθεί, το γνωρίζουμε όλοι.

Οι μέχρι, όμως, σήμερα παρεμβάσεις της Κυβέρνησης, κατά την άποψή μας, αποκλειστικό στόχο έχουν να εξασφαλίσουν ισορροπίες ανάμεσα στα επιχειρηματικά συμφέροντα, που αυτό δεν σημαίνει σε καμία των περιπτώσεων ότι διασφαλίζονται τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Θα έλεγα ότι πάνω από ένα μήνα κωφεύει το Υπουργείο Εργασίας στο αίτημα της Ομοσπονδίας Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών για τριμερή συνάντηση για τα θέματα που αφορούν την «Creta Farm».

Εγώ λίγο πριν πληροφορήθηκα -το είπατε και εσείς τώρα- ότι κλήθηκαν τα εμπλεκόμενα μέρη σε τριμερή συνάντηση. Κάλλιο αργά παρά ποτέ! Πιστεύουμε ότι και η σημερινή επίκαιρη συζήτηση για την «Creta Farm» έχει συμβάλει σε αυτό.  

Σε σχέση με τους μισθούς θα ήθελα να πω τα εξής: Οι μισθοί που καταβλήθηκαν, διαφέρουν ανάλογα με τα χρήματα που οφείλει η επιχείρηση σε κάθε υπάλληλο. Δεν εξοφλήθηκε το σύνολο των δεδουλευμένων. Κάποιοι έλαβαν ενάμιση μισθό, κάποιοι πήραν ένα μισθό και κάποιοι άλλοι ένα δεκαπενθήμερο. Σε κάθε περίπτωση, ο βασικός όγκος των οφειλών παραμένει και είναι περίπου οι οφειλές τριών μηνών.

Κύριε Υπουργέ, εξήντα και πλέον εκατομμύρια ευρώ έκαναν «φτερά» από τα ταμεία της επιχείρησης. Ούτε γάτα ούτε ζημιά! Ποιος ευθύνεται γι’ αυτή την κατάσταση; Η Κυβέρνηση δεν πρέπει να πάρει θέση σε αυτό;

Επιτρέψτε μου να πω ότι τους εργαζόμενους δεν τους ενδιαφέρει η διαμάχη μεταξύ των αδερφών Δομαζάκη. Την κακοδιαχείριση, τις άστοχες επιχειρηματικές κινήσεις, το «τζογάρισμα» στο χρηματιστήριο, τα ανοίγματα πολλών εκατομμυρίων ευρώ, αλλά επενδυτικά παιχνίδια των επιχειρηματιών δεν θα τα πληρώσουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι.

Αυτές τις άστοχες επενδυτικές κινήσεις, την υπόθεση με τις πατέντες της εταιρείας, αλλά και τη διαδρομή του «μαύρου» χρήματος από την «Creta Farm» σε διάφορες offshore εταιρείες -αυτά ακούγονται- δεν θα τις πληρώσουν οι εργαζόμενοι, κύριε Υπουργέ. Αποδεικνύεται ότι τελικά θεός είναι το κέρδος με κάθε τίμημα.

 Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, η επιχείρηση χρηματοδοτήθηκε απλόχερα από το τραπεζικό σύστημα. Ήταν η πρώτη εταιρεία που εντάχθηκε στο περίφημο «πακέτο Γιούνκερ». Όμως, παρά τα υψηλά ποσοστά κέρδους και τη συνεχή άνοδο των μεριδίων της στην αγορά, παρόλες τις θυσίες των εργαζομένων, σήμερα βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, αδυνατώντας να χρηματοδοτήσει και αυτήν ακόμα την παραγωγική διαδικασία.

 Η ωμή πραγματικότητα, κύριε Υπουργέ, λέει ότι οι επιχειρηματίες, είτε κερδοφορούν είτε χρεοκοπούν, ένα πράγμα πάντα έχουν στο μυαλό τους: να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους, τα προσωπικά τους οφέλη σε βάρος των εργαζομένων και του κοινωνικού συνόλου.

Κατά τη γνώμη μας, όλοι τους -μεγαλομέτοχοι, στρατηγικοί επενδυτές, τράπεζες- καμώνονται για τη σωτηρία των εργαζομένων, αλλά στην πράξη προωθούν τα ιδιοτελή τους συμφέροντα, ζητώντας πάντα από τους εργαζόμενους να κάνουν θυσίες και να πληρώνουν αυτοί τα «σπασμένα».

Οι εργαζόμενοι δεν έχουν κανένα λόγο να μην θέλουν τη συνέχιση της λειτουργίας της επιχείρησης και την ανάκτηση της παραγωγής. Το κόστος, όμως, για το όποιο σχέδιο διάσωσης πρέπει αποκλειστικά να το επιβαρυνθούν τα κέρδη των μεγαλομετόχων, των τραπεζών και των επενδυτών.

Για να τα επιβάλλουν αυτά, πρέπει όσο γίνεται πιο γρήγορα να συνειδητοποιήσουν και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι την πραγματική κατάσταση, να αυτονομηθούν, να χειραφετηθούν πλήρως από αυτά τα συμφέροντα, να συνειδητοποιήσουν τη δική τους δύναμη και να προτάξουν, πριν απ’ όλα, τις δικές τους ανάγκες, να οργανωθούν, να πάρουν την υπόθεση της διεκδίκησης των δικαιωμάτων τους στα δικά τους χέρια. Και σ’ αυτό τον δρόμο θα έχουν την ειλικρινή και ολόθερμη στήριξη των άλλων εργαζομένων και του ταξικού εργατικού κινήματος.

Κύριε Υπουργέ, παραμένει το θέμα της διασφάλισης των δεδουλευμένων των εργαζομένων, ανεξάρτητα από οποιαδήποτε λύση, το «πάγωμα» των εκκρεμών υποχρεώσεών τους σε τράπεζες, εφορίες, δήμους κ.λπ., και η διασφάλιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων.

Αυτά παραμένουν και σε αυτά περιμένουν οι εργαζόμενοι να δώσετε λύσεις εσείς ως Κυβέρνηση και ως Υπουργείο, μιας και μιλάτε για τα ζητήματα της βιώσιμης ανάπτυξης κ.λπ., που, απ’ ό,τι φαίνεται, δεν είναι ανάπτυξη για τους πολλούς, είναι για τους λίγους, για τους επιχειρηματίες.

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χαράλαμπος Αθανασίου): Κι εγώ σας ευχαριστώ.

Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ (Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων): Αξιότιμε κύριε συνάδελφε, περιγράφετε μία δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζει η εταιρεία «Creta Farm» και έχετε δίκιο. Είναι μία πραγματικότητα.

Δεν νομίζω ότι είναι της παρούσης να δούμε ιστορικά γιατί έφτασε αυτή η επιχείρηση εδώ -κάθε εταιρεία φτάνει σε κάποιο πρόβλημα για κάποιους διαφορετικούς λόγους- ούτε να μπούμε και πάλι σε μία γενική ιδεολογική συζήτηση.

Η ουσία είναι ότι προτεραιότητα της Κυβέρνησης είναι ισόποσα η εξασφάλιση της επιβίωσης της επιχείρησης και η προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων της «Creta Farm». Και αυτό δεν είναι πρωτοβουλία μόνο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, είναι μία συνολική πολιτική της Κυβέρνησης. Και σας ανέφερα στην πρωτολογία μου τις μεγάλες προσπάθειες που έχει καταβάλει το Υπουργείο και ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων για να διατηρήσουν ανοιχτή την «Creta Farm».

Θα συμφωνήσετε μαζί μου ότι αν η εταιρεία δεν επιβιώσει, η όποια εταιρεία δεν επιβιώσει και κλείσει, αυτό οδηγεί σε απώλεια θέσεων εργασίας. Άρα, δεν μιλάμε για ανάπτυξη για τους λίγους, μιλάμε για ανάπτυξη για όλους. Αυτή είναι η στρατηγική μας.

Από κει και πέρα, σε ό,τι αφορά το δικό μας Υπουργείο, το Υπουργείο Εργασίας, σας διαβεβαιώ, κύριε συνάδελφε, καθώς και την Εθνική Αντιπροσωπεία, ότι εφαρμόζουμε κάθε διαθέσιμο μέσο που μας δίνει η ελληνική νομοθεσία για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

 Όπως είπα και στην πρωτολογία μου, από 7 έως 11 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η τριμερής συνάντηση μεταξύ του Υπουργείου, των εργαζομένων και των εργοδοτών, κάτι το οποίο δεν ήταν εφικτό πριν μέχρι να οριστεί νέα προσωρινή διοίκηση. Δεν υπήρχε αξιόπιστος συνομιλητής από την πλευρά της επιχείρησης για να γίνει αυτή η συζήτηση.

Επίσης, με απόφασή μας από 23/8/2019 αναστείλαμε για έξι μήνες τα μέτρα είσπραξης εισφορών και ρύθμισης οφειλών της επιχείρησης στην περιοχή του Ρεθύμνου και αυτό βοήθησε και ταμειακά την «Creta Farm» εκείνο το δύσκολο διάστημα.

Εμείς συνεχίζουμε με τα αρμόδια τμήματα του ΣΕΠΕ να κάνουμε διαρκώς ελέγχους, να καταγράφουμε την κατάσταση, ώστε στα πλαίσια της εξεύρεσης της οριστικής και βιώσιμης λύσης για την επιχείρηση να βεβαιωθούμε ότι θα καταβληθούν όλα τα οφειλόμενα προς τους εργαζόμενους.

 

Γνωρίζετε, επίσης, ότι στις 30 Αυγούστου η εταιρεία κατέθεσε επιστολές διαθεσιμότητας εργαζομένων και αναγκάστηκε να θέσει σε διαθεσιμότητα έντεκα εργαζόμενους. Αυτό, επίσης, είναι ένα θέμα, το οποίο θέλουμε να δούμε και να συζητήσουμε σε αυτή την τριμερή.

Η ουσία είναι ότι η κύρια προτεραιότητα είναι να επιβιώσει η επιχείρηση, κάτι που θα αποτελέσει τη βάση και θα εξασφαλίσουμε ως Υπουργείο Εργασίας ότι θα τηρηθούν όλα τα δικαιώματα των εργαζομένων που προκύπτουν από αυτήν την εξεύρεση λύσης.

Ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χαράλαμπος Αθανασίου): Ευχαριστώ, κύριε Υπουργέ.

 

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις
Αναφορά
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Επίκαιρη Ερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Επερώτηση
Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
Επίκαιρη Επερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
Ερώτηση & ΑΚΕ
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ παράλληλα δύνανται να ζητούν και την κατάθεση σχετικών εγγράφων. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών.
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Γ. Καμίνη
Κύριε συνάδελφε, καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για μια πολύ σημαντική επισήμανση που κάνατε, ότι δυστυχώς στο μεταναστευτικό –επειδή υπάρχουν και έντονα συναισθήματα- κυκλοφορούν πάρα πολλά fake news και παρασύρουν την κοινή γνώμη, πολλές φορές με λανθασμένες πληροφορίες. Γι’ αυτό πραγματικά επικροτώ την ερώτησή σας.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση