Βουλή

N. Mηταράκης στη Βουλή: "Καμία ανοχή σε επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης ως φορείς χρηματοδότησης των επιχειρήσεών τους"

Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Νότης Μηταράκης, απάντησε σήμερα 17/10/2019 σε τρεις επίκαιρες ερωτήσεις στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου επί εργασιακών ζητημάτων.

Στο πλαίσιο της επίκαιρης ερώτησης του Βουλευτή του ΚΚΕ κ. Νικολάου Καραθανασόπουλου με θέμα: «Να πληρωθούν οι εργαζόμενοι του Καζίνο Ρίου» καθώς και της επίκαιρης ερώτησης από τον Βουλευτή του ΚΚΕ κ. Χρήστου Κατσώτη, με θέμα: «Να πληρωθούν άμεσα τα δεδουλευμένα τους οι εργαζόμενοι στη Χαλυβουργική», ο κ. Μηταράκης ανέδειξε τις προσπάθειες που έχουν γίνει ήδη από το υπουργείο Εργασίας μέσω συμφιλιωτικών διαδικασιών μεταξύ των επιχειρήσεων και των εργαζομένων καθώς και τα μέτρα ανακούφισης εγκλωβισμένων απασχολούμενων τα οποία προωθούνται από το αναπτυξιακό νομοσχέδιο το οποίο ετοιμάζεται προς ψήφιση. Επιπλέον, υπογράμμισε τον ιδιαίτερο ρόλο που διαδραματίζει το υπουργείο Εργασίας στις διαφορές αυτές, συμπληρώνοντας πως η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας παράλληλα με την ανάπτυξη ενός φιλοεπενδυτικού προφιλ για τη χώρα μας, θα επανεκκινήσει την παραγωγική Ελλάδα, ώστε να επιλυθούν στη ρίζα τους αυτά τα προβλήματα.

Τέλος, στην τρίτη επίκαιρη ερώτηση με θέμα: «Άμεση εξόφληση όλων των εργαζομένων της ΕΞΠΡΕΣ ΣΕΡΒΙΣ», η οποία υποβλήθηκε από τον Βουλευτή του ΚΚΕ κ. Λεωνίδα Στολτίδη, ο υφυπουργός Εργασίας κατέδειξε τη συγκεκριμένη περίπτωση ως ένα από τα πιο ακραία παραδείγματα στρατηγικών κακοπληρωτών του Δημοσίου και του ΕΦΚΑ. Τόνισε πως η πολιτεία έχει θέσει σαν πρώτη προτεραιότητα για τη συγκεκριμένη περίπτωση αλλά και για κάποιες άλλες επιχειρήσεις την προσφυγή σε όλα τα μέσα ποινικής και αστικής δικαιοσύνης προς όφελος του ελληνικού λαού και του δημοσίου συμφέροντος. Όπως τόνισε, δεν πρόκειται η κυβέρνηση να ανεχτεί περαιτέρω τις επιχειρήσεις εκείνες οι οποίες χρησιμοποιούν τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης ως φορείς χρηματοδότησης των επιχειρήσεών τους.

Κοινός παρονομαστής και στις τρεις ανωτέρω περιπτώσεις, υπήρξε η δήλωση από τον υφυπουργό Εργασίας, σχετικά με τον καταλυτικό ρόλο των αρμόδιων ελεγκτικών φορέων στην εξάλειψη κάθε μορφής παραβιάσεων της εργατικής νομοθεσίας στην αγορά εργασίας, ενώ παράλληλα τόνισε και τη βούληση του υπουργείου για αποτελεσματική εφαρμογή και ισχυροποίηση της εργατικής νομοθεσίας προς όφελος των εργαζομένων.

ΠΡΑΚΤΙΚΑ

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος): Θα μας επιτρέψετε να ξεκινήσουμε με την τρίτη με αριθμό 106/15.10.2019 επίκαιρη ερώτηση του πρώτου κύκλου του Βουλευτή Β3’ Νοτίου Τομέα Αθηνών του ΚΚΕ κ. Χρήστου Κατσώτη προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με θέμα: «Να πληρωθούν άμεσα τα δεδουλευμένα τους οι εργαζόμενοι στη Χαλυβουργική».

Κύριε συνάδελφε, έχετε τον λόγο.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΤΣΩΤΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, είναι γνωστό το πρόβλημα που υπάρχει με τους εργαζόμενους στη Χαλυβουργική. Από το 2013 μέχρι σήμερα ζουν μία άνευ προηγουμένου σκληρή επίθεση από την εργοδοσία, η οποία έχει αξιοποιήσει πλήρως το σύνολο της αντεργατικής νομοθεσίας, τόσο της σημερινής Κυβέρνησης όσο και των προηγούμενων.

Η εργοδοσία προχώρησε δύο φορές σε απολύσεις. «Οικειοθελείς αποχωρήσεις» τις λένε οι επιχειρηματικοί όμιλοι και οι κυβερνήσεις, για να φαντάζει λιγότερο βάρβαρο το σύστημα. Έχασαν τη δουλειά τους περίπου τριακόσιοι εργαζόμενοι. Προχώρησε, επίσης, σε μειώσεις μισθών το 2013 και σε διευθέτηση του χρόνου εργασίας.

Παράλληλα, από το 2013 μέχρι το 2018, κάθε χρόνο, έθετε τους εργαζόμενους σε διαθεσιμότητα για περίπου τρεις μήνες, ενώ άλλες δύο φορές τους είχε θέσει σε καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας. Όλα αυτά τα «φρούτα», βέβαια, είναι δικά σας. Σήμερα, έχει απλήρωτους τους περίπου εκατό πενήντα εργαζόμενους εδώ και τρεις μήνες, ενώ ο ιδιοκτήτης της Χαλυβουργικής έχει εκφράσει τη βούληση να κλείσει κιόλας το εργοστάσιο.

Η παραγωγική δραστηριότητα επί της ουσίας έχει σταματήσει. Το Χαλυβουργείο σταμάτησε να δουλεύει το 2012, ενώ το ελασματουργείο και το πλέγμα δούλευαν περιστασιακά ως το 2016. Από τον Δεκέμβρη του 2018 έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση. Όλα αυτά έχουν φέρει τους εργαζόμενους της Χαλυβουργικής σε δεινή οικονομική και ψυχολογική κατάσταση, καθώς βλέπουν το μέλλον τους αβέβαιο, ενώ τα χρέη προς τις ΔΕΚΟ, τράπεζες, εφορίες αυξάνονται.

Η πορεία της Χαλυβουργικής, όπως και άλλων μεγάλων βιομηχανιών στον κλάδο του μετάλλου, επιβεβαιώνει ότι αυτό που οδηγεί βιομηχανίες στρατηγικής σημασίας να κλείνουν, ενώ θα μπορούσαν να στηρίξει την ανάπτυξη προς όφελος του λαού στο πλαίσιο μιας οικονομίας που θα υπηρετούσε τις λαϊκές ανάγκες, είναι το αποτέλεσμα του ανταγωνισμού ανάμεσα στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Αποδεικνύεται για άλλη μία φορά ότι τα εργοστάσια δεν τα κλείνουν οι αγώνες των εργαζομένων, όπως διατείνονται οι εργοδότες και το πολιτικό τους προσωπικό και παπαγαλίζουν οι συνδικαλιστικοί τους βραχίονες, με σκοπό να χτυπήσουν τη συλλογική δράση των εργαζομένων, αλλά αυτά ανοίγουν και κλείνουν αποκλειστικά με κριτήριο τη μεγαλύτερη καπιταλιστική κερδοφορία και με θύματα κάθε φορά τους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους.

Αυτό που σας ρωτάμε, κύριε Υπουργέ, είναι τι μέτρα θα πάρετε σαν Κυβέρνηση, ώστε να πληρωθούν άμεσα οι εργαζόμενοι της Χαλυβουργικής τα δεδουλευμένα τους και τι σκοπεύετε να κάνετε, ώστε μία βιομηχανία στρατηγικής σημασίας για τη χώρα να μη βάλει λουκέτο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος): Ευχαριστούμε, κύριε συνάδελφε.

Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ (Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων): Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πράγματι, είναι γνωστή η περιπέτεια της Χαλυβουργικής από το 2013 και το Υπουργείο Εργασίας, αλλά και κυρίως το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, προσπαθούν να συμβάλουν στην επανεκκίνηση της παραγωγικής διαδικασίας.

Κύριε συνάδελφε, επιτρέψτε μου να πω ότι δεν είναι θέμα εργατικής νομοθεσίας, όπως ξεκινήσατε την ερώτησή σας, ούτε θέμα κερδοφορίας του κεφαλαίου αυτό το οποίο ταλανίζει τη Χαλυβουργική. Αυτό που ταλανίζει τη Χαλυβουργική είναι ότι έχει σταματήσει να παράγει. Και σ’ ένα εργοστάσιο το οποίο έχει σταματήσει να παράγει, αντιλαμβάνεστε τις επιπτώσεις που υπάρχουν για τους εργαζόμενους.

Το κρίσιμο, λοιπόν, ζητούμενο είναι η επαναλειτουργία της Χαλυβουργικής, όταν επιλυθούν oi εκκρεμείς δικαστικές διαμάχες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή μεταξύ των μετόχων της εν λόγω εταιρείας.

Έχουμε συναντηθεί επανειλημμένως και με τους εργαζόμενους και με την εργοδοσία και το Υπουργείο Εργασίας, αλλά, όπως είπα, και το Υπουργείο Ανάπτυξης, με στόχο να βρεθεί μία βιώσιμη λύση.

Εγώ συνάντησα τους εργαζόμενους πριν δύο εβδομάδες στη Βουλή. Αντιλαμβανόμαστε πλήρως το μεγάλο ζήτημα το οποίο έχει δημιουργηθεί. Και ο πιο ουσιαστικός και βιώσιμος τρόπος να επιλυθεί αυτή η κρίση είναι να επαναλειτουργήσει η επιχείρηση, να λυθούν οι διαφορές μεταξύ των μετόχων, να επενδυθούν απαραίτητα νέα κεφάλαια και η δημιουργία ενός φιλικότερου επενδυτικού κλίματος από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας φυσικά θα παίξει καταλυτικό ρόλο σε αυτήν την προσπάθεια.

Υπάρχει, όπως είπατε κι εσείς -και το περιγράψατε σωστά στην ερώτησή σας- μία εκκρεμότητα και με τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, με τη ΔΕΗ. Πρέπει να επιλυθεί και αυτή. Έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση του εργοστασίου. Υπάρχουν αυτή τη στιγμή διάφορες δυνατότητες και μέσω του εξωδικαστικού συμβιβασμού και μέσω, μέχρι πρόσφατα, των εκατόν είκοσι δόσεων στα Υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών για να μπορέσει η επιχείρηση να αντιμετωπίσει χρέη τα οποία δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της δεκαετούς κρίσης, αλλά και της ειδικής κρίσης στην οποία περιήλθε αυτή η εταιρεία από το 2013 μέχρι σήμερα.

Η προσπάθεια του Υπουργείου Εργασίας συστηματικά να αντιμετωπίσει και να επιλύσει προβλήματα της Χαλυβουργικής είναι δεδομένη. Γνωρίζετε ότι η Διεύθυνση Συλλογικών Ρυθμίσεων, το Τμήμα Συμφιλίωσης, έχει πραγματοποιήσει επανειλημμένες συμφιλιωτικές συναντήσεις με τους εργαζόμενους και με τους εργοδότες, από τις οποίες όμως δυστυχώς αναδείχθηκε η διάσταση απόψεων, εργαζομένων και επιχείρησης, τόσο ως προς το ζήτημα της διαθεσιμότητας εργαζομένων όσο και ως προς αυτό της εκ περιτροπής εργασίας, που τελικά εφαρμόστηκαν, αλλά από ό,τι φάνηκε δεν μπόρεσαν να συμβάλουν στην επαναλειτουργία του εργοστασίου.

Άμεσα, το Υπουργείο μας, σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία, και λόγω εφαρμογής του μέτρου της διαθεσιμότητας, σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, προχώρησαν στην έκδοση τριών κοινών υπουργικών αποφάσεων για την καταβολή επιδόματος διαθεσιμότητας από τον ΟΑΕΔ στους εργαζόμενους στην επιχείρηση Χαλυβουργική, συνολικής δαπάνης 290.000 ευρώ, 143.000 ευρώ και 258.000 ευρώ αντίστοιχα, που αναλογούσε σε ποσοστό 30% του μέσου όρου των τακτικών αποδοχών των δύο τελευταίων μηνών, υπό καθεστώς πλήρους απασχόλησης.

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος): Κύριε συνάδελφε, έχετε τον λόγο για τρία λεπτά.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΤΣΩΤΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Βέβαια και το θέμα της ερώτησης, αλλά και η απάντηση αποδεικνύει τα αδιέξοδα αυτού του συστήματος και αυτού του ανταγωνισμού των αντιθέσεων, των συγκρούσεων, για το ποιος θα κερδίσει πιο πολλά, ποιος θα εξασφαλίσει τελοσπάντων την κερδοφορία μέσα σε ένα τέτοιο σύστημα αδυσώπητου ανταγωνισμού. Θύματα είναι οι εργαζόμενοι. Είπατε πολλά για το τι κάνει η Κυβέρνηση για την επιχείρηση, να τη διευκολύνει, μέσα από διάφορες διευκολύνσεις, αποφάσεις που έχετε ήδη πάρει.

Ωστόσο, δεν κάνετε χάρη στους εργαζομένους, πέρα από αυτό που δικαιούνται έτσι κι αλλιώς. Ο νόμος περί διαθεσιμότητας λέει ότι ο ΟΑΕΔ συμπληρώνει αυτό το ποσό μέχρι και 20%. Οι εργαζόμενοι έχουν δει αυτή την περίοδο, από το 2012 και μετά, τη ζωή τους να γίνεται κόλαση πραγματικά, τα χρέη να αυξάνουν. Έχετε πάρει κάποιο άλλο μέτρο για αυτούς;

Δεν πληρώνονται, όμως πρέπει να πληρώσουν τους φόρους, πρέπει να πληρώσουν τη ΔΕΗ, πρέπει να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ, πρέπει να πληρώσουν τα πάντα. Δεν τους πληρώνει ο εργοδότης, όμως αυτοί θα πρέπει να είναι εντάξει απέναντι στο κράτος. Ο εργοδότης μπορεί να έχει διευκολύνσεις, ο εργοδότης θα μπορεί, σύμφωνα με την Κυβέρνηση, να κάνει δόσεις, να μειωθεί η φορολογία του κ.λπ.. Όλα αυτά είναι το φιλικό περιβάλλον, όπως είπατε, που επιδιώκει η Κυβέρνηση να διαμορφώσει, προκειμένου να ξανανοίξει η επιχείρηση ή για να έρθουν οι επενδυτές.

Κύριε Υπουργέ, τη διένεξη των μετόχων θα την πληρώσουν οι εργαζόμενοι; Όλη αυτή τη δικαστική διαμάχη, η οποία υπάρχει εδώ και καιρό μεταξύ των μετόχων, θα πρέπει να την πληρώσουν οι εργαζόμενοι; Άρα, λοιπόν, από όποια πλευρά και αν δούμε το θέμα, είναι ζήτημα η μορφή οργάνωσης της οικονομίας, ποιος έχει στα χέρια του το εργοστάσιο και πότε το κλείνει, πότε το ανοίγει.

Αυτό πρέπει να δουν οι εργαζόμενοι, ότι αυτή η μορφή οργάνωσης της οικονομίας δεν μπορεί να τους διασφαλίσει τη δουλειά τους, δεν μπορεί να τους διασφαλίσει τη ζωή που δικαιούνται, δεν μπορεί να τους εξασφαλίσει αξιοπρεπή μισθό, δεν μπορεί να τους διασφαλίσει ασφάλιση, δεν μπορεί να τους διασφαλίσει τίποτα. Όλα είναι στον αέρα, όλα είναι προσωρινά, ώσπου να αποφασίσουν οι μέτοχοι να κλείσουν το εργοστάσιο ή τέλος πάντων να υπάρχει όλη αυτή η λειτουργία που σήμερα βλέπουμε.

Αυτή είναι η κατάσταση. Πάνω σε αυτά βέβαια οι απαντήσεις είναι αναμενόμενες: «Κάναμε συμφιλιωτικές συναντήσεις, κάναμε προσπάθεια, αλλά τι να κάνουμε; Αυτό είναι το πλαίσιο λειτουργίας του συστήματος.». Κουμάντο κάνουν οι εργοδότες, αυτό μας λέτε σήμερα εδώ. Είναι έτσι, το λέτε, δεν το κρύβετε. Πρέπει όμως αυτό να το ακούσουν και οι εργαζόμενοι.

Αυτό πρέπει κάποτε να τελειώσει και οι εργαζόμενοι να πάρουν στα χέρια τους τα εργοστάσια και να μπορεί πράγματι μέσα από έναν κεντρικό σχεδιασμό να υπάρχει παραγωγή, γιατί δεν σταμάτησαν οι ανάγκες, κύριε Υπουργέ, της παραγωγής από τη Χαλυβουργική. Δεν σταμάτησαν. Αυτές κάποιος άλλος θα τις καλύπτει, εισαγωγές, το ένα, το άλλο.

Ωστόσο εδώ αυτό είναι το θέμα και εμείς καλούμε τους εργαζόμενους να βγάζουν και συμπεράσματα από αυτές τις συζητήσεις που γίνονται εδώ, τις ερωτήσεις και τις απαντήσεις.

Εμείς δεν ικανοποιούμαστε από την απάντηση, κύριε Υπουργέ, και θεωρούμε ότι η Κυβέρνηση πρέπει να σκύψει στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι που έχουν απομείνει.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος): Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο για τρία λεπτά.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ (Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων): Κύριε συνάδελφε, προκαλείτε για μία γενικότερη ιδεολογική συζήτηση για το καπιταλιστικό σύστημα σε σχέση με το σύστημα του κεντρικού σχεδιασμού.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΤΣΩΤΗΣ: Η πραγματικότητα είναι.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ (Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων):  Δεν νομίζω ότι είναι το κατάλληλο φόρουμ να το κάνουμε αυτό σήμερα. Βέβαια θα μπορούσα να σας θυμίσω και θα μπορούσαμε να συζητήσουμε για το βιοτικό επίπεδο που κατάφερε το καπιταλιστικό σύστημα να προσφέρει σε όλους τους εργαζομένους, στις αναπτυγμένες οικονομίες του κόσμου, σε σχέση με τα συστήματα κεντρικού σχεδιασμού τα οποία δοκίμασαν και η ήπειρός μας, αλλά και άλλες χώρες σε προηγούμενες δεκαετίες, το υψηλό βιοτικό επίπεδο που βιώνουν οι Ευρωπαίοι της δυτικής Ευρώπης σε σχέση με τους Ευρωπαίους της πρώην ανατολικής Ευρώπης -νομίζω έχει απαντήσει οριστικά σε αυτά τα ιδεολογικά ερωτήματα- καθώς και τον βαθμό ελευθερίας που βίωσαν οι πολίτες στη Δύση σε σχέση με τις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ. Νομίζω ότι όλα αυτά έχουν κλείσει στη σύγχρονη ιστορία αυτή τη συζήτηση.

Όμως, ας μην επικεντρωθούμε τώρα στα θέματα πολιτικών επιστημών και ας πάμε στο συγκεκριμένο, το ζητούμενο σήμερα. Σας διαβεβαιώ, κύριε συνάδελφε, και όλη την Εθνική Αντιπροσωπεία ότι η Κυβέρνηση έχει σκύψει από την πρώτη στιγμή στο πρόβλημα των εργαζομένων της Χαλυβουργικής.

Για να υπάρχουν εργαζόμενοι, πρέπει να υπάρχουν και εργοδότες. Αυτή είναι μία πραγματικότητα της ζωής, την οποία μπορεί εσείς να αμφισβητείτε θεωρητικά, αλλά είναι μία πραγματικότητα. Και το γεγονός ότι υπάρχει μία έντονη διαμάχη μεταξύ των μετόχων σίγουρα είναι κάτι το οποίο δεν συμβάλει στην προστασία των εργαζομένων. Δυστυχώς, σε αυτό έχετε δίκιο.

Αντιλαμβανόμαστε ότι εντός του 2019 θα έχουν επιλυθεί από τη δικαιοσύνη αυτά τα ζητήματα και αυτό θα επιτρέψει στους μετόχους πλέον να επανέλθουν στο θέμα της Χαλυβουργικής. Βέβαια είναι σημαντικό, από εκεί και πέρα, να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την πληθώρα των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί στα χρόνια της κρίσης. Αυτό που εγώ δεν θεωρώ θετικό για τη Χαλυβουργική και θέλω να το αναφέρω είναι ότι υπάρχουν και βεβαιωμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης και είναι απόλυτη προτεραιότητά μας ως Υπουργείου Εργασίας η είσπραξη των οφειλών προς τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης, γιατί είναι πόροι που ανήκουν στους εργαζομένους και αυτά πρέπει να καταβάλλονται. Η εν λόγω εταιρεία προσήλθε στην ευνοϊκή ρύθμιση των εκατόν είκοσι δόσεων, κατέβαλε μόνο μία δόση και απωλέσθη αυτή η ρύθμιση, το οποίο αντιλαμβάνεστε ότι θα αποτελέσει μία νέα πηγή προβλήματος για την επαναλειτουργία της Χαλυβουργικής.

Ως προς τα θέματα των εργαζομένων υπήρχε μία συνάντηση μαζί τους. Υπάρχουν πολλαπλές συναντήσεις και των  συναρμόδιων Υπουργείων. Προσπαθούμε να βρούμε τρόπους προσωρινής ελάφρυνσης του προβλήματος που αντιμετωπίζουν, μέχρι να βρεθεί οριστική λύση. Και άλλη οριστική λύση δεν μπορεί να υπάρχει από την επαναλειτουργία του εργοστασίου, γιατί αν δεν επαναλειτουργήσει, αντιλαμβάνεστε ότι δυστυχώς το μέλλον των εργαζομένων είναι λίγο ζοφερό.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος): Ευχαριστώ.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΤΣΩΤΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, για τριάντα δεύτερα μόνο. Επειδή προσπάθησε να πει ο Υπουργός ότι έλυσε η ιστορία το θέμα αυτό περί σοσιαλισμού και καπιταλισμού, η βαρβαρότητα όμως που ζει ο κόσμος είναι αποτέλεσμα αυτού του συστήματος και τα δικαιώματα που είχε μέχρι τώρα, που τα αφαιρείτε εσείς, είναι αποτέλεσμα της ύπαρξης του σοσιαλισμού.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος): Ευχαριστούμε, κύριε Κατσώτη.

Συνεχίζουμε, με τη δεύτερη με αριθμό 105/15-10-2019 επίκαιρη ερώτηση του δεύτερου κύκλου του Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος κ. Λεωνίδα Στολτίδη προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με θέμα: «Άμεση εξόφληση όλων των εργαζομένων της ΕΞΠΡΕΣ ΣΕΡΒΙΣ». Θα απαντήσει ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Παναγιώτης Μηταράκης.

Κύριε συνάδελφε, έχετε τον λόγο για δύο λεπτά.

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΤΟΛΤΙΔΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, το φαινόμενο των απλήρωτων εργαζομένων δεν είναι ούτε καινούργιο, ούτε μεμονωμένο. Αφορά εκατοντάδες επιχειρήσεις, δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους. Είχε ξεκινήσει πριν την κρίση και μέσα σε αυτή γενικεύτηκε, μονιμοποιήθηκε σαν σύστημα της εργοδοσίας.

Η περίπτωση, όμως, της Express Service βγάζει μάτι. Για μια δεκαετία δεν υπάρχει ούτε μια φορά που οι εργαζόμενοι να πληρώθηκαν κανονικά τον μισθό τους. Παίρνουν έναντι 200 ευρώ, 300 ευρώ για οκτάωρη εργασία. Οι οφειλόμενοι μισθοί ξεπερνούν συνολικά τα δύο χρόνια. Δεν καταβάλλει η επιχείρηση ούτε καν τον μειωμένο κατά 50% μισθό που συμφώνησε με ένα εργοδοτικό σωματείο που έστησε η ίδια η εργοδοσία με τη συνεργασία της πλειοψηφίας του εργατικού κέντρου Θεσσαλονίκης. Πολλοί είναι οι εργαζόμενοι να αποχωρήσουν, χάνοντας μισθούς και αποζημίωση απόλυσης, τα οποία μένουν και σαν καθαρό κέρδος στα χέρια της εταιρείας. Όσοι ελάχιστοι δικαιώθηκαν ήταν γιατί πήραν την πρωτοβουλία να απευθυνθούν στα δικαστήρια.

Η Express Service εξαρτά εκβιαστικά την πληρωμή του μισθού, όχι από την παροχή εργασίας από τους εργαζόμενους, αλλά από την τύχη που θα έχουν οι δίκες που έχει ανοίξει με ανταγωνιστές και τελικά από την κερδοφορία της.

Να σημειώσουμε ότι η Express Service είναι μεγαλύτερη εταιρεία οδικής βοήθειας στην Ελλάδα και από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές εταιρείες ιατρικών υπηρεσιών με μεγάλο πελατολόγιο πολλών χιλιάδων πελατών και ροή εισπράξεων μηνιαίων συνδρομών. Επεκτείνεται με νέες επενδύσεις και υποδομές που το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος τους έχουν χρηματοδοτήσει εργαζόμενοι με την εργασία και τους απλήρωτους μισθούς τους.

Το ΣΕΠ έκανε κάποιους ελέγχους, κυρίως τριμερείς συναντήσεις, μετά από προσφυγή των εργαζομένων. Συνέφερε, όμως, από ό,τι φαίνεται την εργοδοσία να πληρώνει τα διοικητικά πρόστιμα και να συνεχίζει την απληρωσιά των εργαζομένων.

Κύριε Υπουργέ, ερωτάστε: Τι εντολές θα δώσετε για το συστηματικό, τακτικό, ολοκληρωμένο και εις βάθος έλεγχο της εταιρείας στο λογιστήριο, τα ταμεία της, τις χρηματικές της ροές και ποια μέτρα θα πάρετε για τη διασφάλιση ότι οι εισπράξεις θα οδηγηθούν κατά απόλυτη προτεραιότητα στην ολοσχερή εξόφληση των απαιτήσεων των εργαζομένων;

Δεύτερον, η εταιρία χρησιμοποιεί και πώς τα προγράμματα ανεργίας του ΟΑΕΔ για να εξασφαλίζει φθηνό εργατικό δυναμικό;

Τέλος, τι μέτρα θα πάρετε για τη διασφάλιση των ενσήμων των εργαζομένων στο ΕΦΚΑ;

Ευχαριστούμε, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος): Ευχαριστούμε.

Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο για τρία λεπτά.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ (Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων): Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Πολύ σωστά λέτε ότι η υπόθεση της Express Service δεν είναι μια μεμονωμένη υπόθεση, αλλά είναι μια πάρα πολύ ιδιόμορφη υπόθεση. Είναι απίστευτο αυτό που έχει συμβεί με αυτήν την εταιρεία τόσα πολλά χρόνια.

Αυτήν τη στιγμή η Express Service αποτελείται από ένα πλέγμα εταιρειών. Κάποιες βρίσκονται σε διαδικασία εκκαθάρισης, κάποιες δεν βρίσκονται στη διαδικασία εκκαθάρισης και έχουν συνολικές οφειλές προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης το απίστευτο ποσό των 250 εκατομμυρίων ευρώ. Αποτελούν ίσως τον μεγαλύτερο οφειλέτη που υπάρχει αυτήν τη στιγμή εν ενεργεία εταιρεία λειτουργούσα με κάποια μορφή η άλλη, στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης.

Θέλω να διαβεβαιώσω την Εθνική Αντιπροσωπεία ότι αυτή η εταιρεία, μαζί με δυο-τρεις άλλες, αποτελούν πρώτη προτεραιότητα για εμάς μέσα στο 2019, για να δούμε πολύ ουσιαστικά όλα τα μέσα που μας δίνει η ποινική και αστική δικαιοσύνη, για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις οφειλές, προς όφελος του ελληνικού λαού, δηλαδή προς όφελος των φορέων κοινωνικής ασφάλισης.

Κάποιες εισφορές ρυθμίστηκαν πρόσφατα με τον νόμο των είκοσι δόσεων. Θα παρακολουθούμε συστηματικά κάθε μήνα ότι καταβάλλεται η δόση και παραμένουν αυτές οι οφειλές που ρυθμίστηκαν ρυθμισμένες.

Είχαμε προσπαθήσει στο παρελθόν να χρησιμοποιήσουμε διάφορα μέσα τα οποία προέβλεπε η νομοθεσία. Ένα μέσο το οποίο επανέρχεται με το αναπτυξιακό νομοσχέδιο είναι το κλείδωμα της ΑΠΔ για επιχειρήσεις οι οποίες συστηματικά παραβιάζουν τις υποχρεώσεις τους απέναντι στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης. Να είμαστε ξεκάθαροι, αυτά είναι λεφτά των εργαζομένων. Είναι λεφτά τα οποία παρακρατούνται από τον μισθό των εργαζομένων για τη σύνταξή τους. Επανερχόμαστε, λοιπόν, με το κλείδωμα της ΑΠΔ για τέτοιες επιχειρήσεις.

Θέλω να σας πω ότι υπήρχε η πρόβλεψη και στο παρελθόν. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατήργησε αυτό το εργαλείο που είχε το Υπουργείο Εργασίας. Άνοιξε ξανά η ΑΠΔ για την Express Service και μας φέσωσε ξανά -χρησιμοποιώ αυτό το ρήμα- 8,7 εκατομμύρια ευρώ, επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ ξανάνοιξε το δικαίωμα αυτών των επιχειρήσεων να καταβάλλουν ΑΠΔ.

Θέσατε επίσης το ερώτημα τι γίνεται με αυτούς τους εργαζόμενους που θέλουν να φύγουν και δεν παίρνουν αποζημίωση. Νομοθετούμε και γι’ αυτό με το αναπτυξιακό νομοσχέδιο και δίνουμε το δικαίωμα σε εργαζόμενους που είναι εγκλωβισμένοι πέραν του διμήνου σε τέτοιες επιχειρήσεις, αν το επιλέξουν, να θεωρηθεί μονομερή βλαπτική παύση της σύμβασης εργασίας και να δικαιούνται αποζημιώσεων. Αλλά το θέμα της Express Service από ό,τι φαίνεται είναι μια πολύ μεγάλη ανοιχτή υπόθεση.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος): Ευχαριστούμε, κύριε Υπουργέ. Κύριε συνάδελφε, έχετε τον λόγο για τη δευτερολογία σας για τρία λεπτά.

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΤΟΛΤΙΔΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Νομίζουμε, κύριε Υπουργέ, ότι η απάντηση δεν περιέχει λύσει στο θέμα το πώς θα πληρωθούν, είτε με αυτόν τον νόμο είτε με τις δικαστικές αποφάσεις και τα ταμεία και οι εργαζόμενοι.

Νομίζουμε ότι το περιεχόμενο της πρώτης τοποθέτησης δείχνει ότι όλοι αυτοί οι μηχανισμοί ακυρώνονται από το θράσος και τον αυταρχισμό της εργοδοσίας, η οποία ούτως ή άλλως υπερηφανεύεται ότι δεν ιδρώνει το αυτί της, γιατί έχει γερές πλάτες, όπως λέει, σε όλα τα επίπεδα εξουσίας με οποιαδήποτε Κυβέρνηση. Παραμένει το ερώτημα πως θα φτάσουμε στο αποτέλεσμα του να πληρώνονται οι εργαζόμενοι τους μισθούς στη μια ή την άλλη περίπτωση και πως θα καλύπτουν τα ασφαλιστικά ταμεία και τα ένσημά τους.

Νομίζουμε ότι το επιχείρημα της εργοδοσίας της Express Service «θα πληρώσω, όταν κερδίσω κάποια δικαστήρια, όταν θα έχω κέρδη» είναι ο πυρήνας της διακηρυγμένης πολιτικής και της σημερινής Κυβέρνησης και της προηγούμενης, και, αν θέλετε, τριάντα χρόνων προσπάθειας από το πολιτικό προσωπικό για την αξίωση αυτή της εργοδοσίας συνολικά. Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ νομοθετούσε το ύψος του κατώτερου μισθού να προσδιορίζεται με αποκλειστικό κριτήριο την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία, τι άλλο νομοθετούσε εκτός απ’ αυτές τις προκλήσεις της Express Service και τόσων άλλων εργοδοτών;

Εσείς σαν Κυβέρνηση νομοθετείτε με το αναπτυξιακό νομοσχέδιο. Οι συλλογικές συμβάσεις που πετυχαίνουν οι εργαζόμενοι θα ισχύουν αν και όταν το θέλει η εργοδοσία ή ο Υπουργός. Κάθε Express Service θα  μπορεί να επικαλείται κίνδυνο για τα κέρδη της και να αυτοεξαιρείται από τις υποχρεώσεις των συλλογικών συμβάσεων. Τι άλλο νομοθετείτε από την δικαίωση της προκλητικής αυτής στάσης της εργοδοσίας, όταν τους δίνετε το ελεύθερο να μην καταβάλλουν τις παρακρατούμενες από τον μισθό των εργαζομένων εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία και να τις ξεκοκκαλίζουν; Τι άλλο κάνετε παρά να δίνετε φτερά στην εισφοροδιαφυγή;

Κύριε Υπουργέ, η Express Service και η τακτική της δεν είναι μια παρέκκλιση. Την τακτική αυτή και με το πολυνομοσχέδιο βοηθάτε να γίνει νόμος, να δημιουργηθούν πολλές Express Service.

Ο ΣΥΡΙΖΑ υλοποίησε τις αξιώσεις των εργοδοτών στο 65% σύμφωνα με την διατύπωση του ΣΕΒ και τρέχετε να υλοποιήσετε το υπόλοιπο 35%. Αυτό το πολυνομοσχέδιο να ξέρετε ότι όποια και να είναι η εργοδοτική τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς, όσα εργοδοτικά σωματεία φαντάσματα κι αν στηθούν, όσο κι αν φακελώσετε τους εργαζόμενους που συνδικαλίζονται και τα πραγματικά τους σωματεία, όπως πολλοί εργαζόμενοι στην Express Service, σήκωσαν το κεφάλι και κέρδισαν έτσι και οι εργαζόμενοι της χώρας, θα βρουν τον δρόμο και θα απαντήσουν σε κάθε εργοδοσία, σε κάθε κυβέρνηση.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας θα βρίσκεται εκεί δίπλα στους εργαζόμενους, θα πιέζει, θα οργανώνει τους εργαζόμενους και τους αγώνες τους. δεν θα αφήσει σε χλωρό κλαρί καμία Express Service, καμία Κυβέρνηση και καμία πολιτική που της δίνει φτερά.

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος): Ευχαριστούμε, κύριε συνάδελφε.

Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ (Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων): Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω κι εγώ ότι ούτε εμείς θα δείξουμε την παραμικρή ανοχή σε τέτοιες περιπτώσεις παραβατικής συμπεριφοράς όπως η περίπτωση της Express Service. Δεν βάζουμε πλάτη σε κανέναν ο οποίος παραβιάζει την εργατική νομοθεσία. Η Κυβέρνηση έχει δείξει από την πρώτη στιγμή με την εντατικοποίηση των ελέγχων του ΣΕΠΕ ότι δεν δίνουμε καμία ανοχή στην παραβατικότητα στην αγορά εργασίας. Η συγκεκριμένη επιχείρηση με οφειλές 250 εκατομμυρίων ευρώ αποτελεί μια ωρολογιακή βόμβα για τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης και θα αξιοποιήσουμε κάθε διαθέσιμο νομικό μέσο για την είσπραξη αυτών των οφειλών. Επίσης, θέλω να σας πω ότι πριν λίγες ημέρες, την 9η Οκτωβρίου φέτος έγινε πλειστηριασμός σημαντικών περιουσιακών στοιχείων της Express Service και θα συνεχιστεί η διαδικασία ανάκτησης αυτών των οφειλών.

Ως προς το θέμα των εργαζομένων, το ΣΕΠΕ παρακολουθεί συστηματικά και έχει επιβάλλει πολλαπλές φορές πρόστιμα σ’ αυτή την επιχείρηση. Πολλές φορές αυτή η επιχείρηση δείχνει να αγνοεί και να συνεχίζει την ίδια πρακτική.

Δεν θα μπω σε μια ιδεολογική συζήτηση. Την έκανα πριν με τον συνάδελφό σας. Αλλά στο σύστημα της ελεύθερης οικονομίας δεν σημαίνει ότι επιτρέπεται η οποιαδήποτε ασυδοσία των εργοδοτών. Υπάρχουν αυστηροί κανόνες και είναι πρόθεση αυτής της Κυβέρνησης να τους εφαρμόσει και στην περίπτωση της Express Service και στην περίπτωση τριών-τεσσάρων άλλων εταιρειών οι οποίες καταχρηστικά τα τελευταία χρόνια εκμεταλλεύθηκαν τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης ως μηχανισμούς χρηματοδότησης της λειτουργίας των επιχειρήσεών τους. Κάναμε τις εκατόν είκοσι δόσεις. Αυτό ήταν το τέλος. Από εδώ και πέρα, δεν θα υπάρχει καμία ανοχή σ’ αυτούς που οφείλουν ποσά στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος): Ευχαριστώ, κύριε Υπουργέ.

Συνεχίζουμε με την τρίτη με αριθμό 107/15-10-2019 επίκαιρη ερώτηση του δεύτερου κύκλου του Βουλευτή Αχαΐας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, κ. Νικολάου Καραθανασόπουλου προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με θέμα να πληρωθούν οι εργαζόμενοι του καζίνο Ρίου.

Κύριε συνάδελφε, έχετε τον λόγο.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

 Βεβαίως, ο κύριος Υπουργός είπε ότι είναι εξαιρέσεις ορισμένα ζητήματα του καπιταλιστικού τρόπου ανάπτυξης και της οικονομίας. Σήμερα, όμως, εδώ έχουμε τρεις ερωτήσεις του ΚΚΕ για πολύχρονες καθυστερήσεις καταβολής δεδουλευμένων σε λειτουργούσες επιχειρήσεις. Υπάρχουν δεκάδες, για να μην πω εκατοντάδες ακόμα, που είτε είναι γνωστές, είτε άγνωστες με εκβιασμούς που καθυστερούν να δώσουν τα δεδουλευμένα.

Δεύτερον, μιλήσατε για καμία ανοχή από την μεριά της Κυβέρνησης σ’ αυτή την παραβατική συμπεριφορά των επιχειρήσεων. Όμως, αυτό έχει γίνει ένα καθεστώς χωρίς συγκεκριμένα και απτά μέτρα. Και το λέω, κύριε Υπουργέ, γιατί στη συγκεκριμένη περίπτωση εργαζόμενοι του καζίνο του Ρίου είναι για πάνω από δεκαπέντε μήνες απλήρωτοι. Έχουν κάνει επίσχεση εργασίας, έχουν δικαστικές αποφάσεις για άμεση καταβολή των δεδουλευμένων. Προσπάθησαν αυτά τα δεδουλευμένα με δικαστικό κλητήρα να τα εισπράξουν όμως η εταιρεία, παρότι είναι καζίνο και πρέπει να έχει αποθεματικό, φαίνεται ότι τις ώρες που λειτουργούσε, όταν πήγαιναν οι δικαστικοί επιμελητές, δεν είχε αποθεματικό. Πώς λειτουργούσε αλήθεια και με την άδεια ποιων εποπτικών μηχανισμών λειτουργεί ένα καζίνο χωρίς αποθεματικό;

Πέρα απ’ όλες αυτές τις προσφυγές, τους αγώνες των εργαζόμενων προσπάθησε να εξαντλήσει και το τελευταίο ατού που έχουν στα χέρια τους με βάση τη νομοθεσία, μια νομοθεσία που εσείς οι κυβερνήσεις έχετε διαμορφώσει και η οποία είναι εξόχως αντεργατική. Στηρίζει με κάθε τρόπο την εργοδοσία. Αλλά τέλος πάντων, προσέφυγαν τον περασμένο Μάιο στην επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων. Με βάση τη νομοθεσία, εφόσον διαπιστώσει καθυστέρηση καταβολής δεδουλευμένων, μέσα σε εξήντα μέρες παίρνει αναγκαστικά μέτρα σε βάρος της επιχείρησης που λειτουργεί καζίνο. Όμως, από τότε, κύριε Υπουργέ, τον Μάιο, έχουμε περάσει εκατόν πενήντα μέρες, όχι εξήντα. Και η Επιτροπή Παιγνίων σφυρίζει αδιάφορα. Παίζει τον παπά επιτρέποντας μ’ αυτόν τον τρόπο την παράνομη λειτουργία του καζίνου του Ρίου χωρίς να δίνει καμία απάντηση στους εργαζόμενους, χωρίς να ιδρώνει καν το αυτί της. Από αυτήν την άποψη, είναι καθαρό το ερώτημα.

Εφόσον λοιπόν είναι καταδικασμένη η εταιρεία από τα δικαστήρια για άμεση καταβολή των δεδουλευμένων, εφόσον υπάρχει νομοθεσία που επιτρέπει στην επιτροπή παιγνίων να  προβεί σε αναγκαστικά μέτρα, εφόσον χρωστάει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ και στα ασφαλιστικά ταμεία και στην εφορία η συγκεκριμένη εφορία, τι μέτρα θα πάρετε γι’ αυτήν την κατάσταση για την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους του καζίνο του Ρίου αλλά και για το χρέος που έχει στα ασφαλιστικά ταμεία;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος): Ευχαριστώ, κύριε συνάδελφε.

Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο για τρία λεπτά.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ (Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων): Πράγματι, κύριε συνάδελφε, σήμερα το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας έχει καταθέσει τρεις πολύ συγκεκριμένες ερωτήσεις για τρεις εταιρείες που αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα καταβολής δεδουλευμένων. Όπως είπα και στους δυο συναδέλφους πριν, πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να ισχυροποιήσει την εργατική νομοθεσία να αυξήσει τα εργαλεία που έχουν και οι εργαζόμενοι και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί για την αντιμετώπιση τέτοιων παρανομιών και παρατυπιών. Καθώς και η ελληνική οικονομία επιστρέφει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, πλέον δεν υπάρχουν και οι δικαιολογίες που ίσως ακούστηκαν στο παρελθόν από κάποιες εταιρείες ότι αδυνατούσαν να καλύψουν δεδουλευμένες οφειλές. Έρχεται και το ελληνικό δημόσιο με το πρόγραμμα των εκατόν είκοσι δόσεων να απελευθερώσει ρευστότητα απ’ αυτές τις επιχειρήσεις κάνοντας έναν πολύ σημαντικό διακανονισμό οφειλών που αυτές οι επιχειρήσεις είχαν προς τα δημόσια ταμεία, ώστε να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο η δυνατότητα αυτών των επιχειρήσεων να καλύψουν αυτό που είναι απόλυτα υποχρεωμένοι να κάνουν, τις οφειλές προς τους εργαζομένους.

Ερχόμαστε τώρα και με το αναπτυξιακό νομοσχέδιο, με μια διάταξη που θέλω να ελπίζω ότι το ΚΚΕ θα ψηφίσει, που δίνει το δικαίωμα στους εργαζόμενους να θεωρήσουν βλαπτική μονομερή καταγγελία της σύμβασης εργασίας τους και να δικαιούνται των αποζημιώσεων που προβλέπει ο νόμος, αν μια επιχείρηση για εξήντα ημέρες δεν έχει καταβάλει τις δεδουλευμένες οφειλές.

Με ρωτήσατε και κάτι συγκεκριμένο για το θέμα της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων και θα μου επιτρέψετε να καταθέσω στα Πρακτικά και ένα σχετικό έγγραφο, το οποίο μου απέστειλαν πριν από λίγες ημέρες με αφορμή τη δικιά σας ερώτηση. Πράγματι, υπήρχε μία διάταξη, -εγώ θα έλεγα- «πυροτέχνημα» του ΣΥΡΙΖΑ πριν από αρκετό καιρό που ενέπλεξε την Εθνική Επιτροπή Παιγνίων σε θέματα εργασιακών διαφορών. Τότε η Εθνική Επιτροπή Παιγνίων και συγκεκριμένα στις 10 Αυγούστου του 2018, ζήτησε από τους προκατόχους μας στο Υπουργείο Εργασίας απαραίτητες διευκρινήσεις για να μπορέσουν να ενεργοποιήσουν αυτήν τη διάταξη «πυροτέχνημα», που είπα πριν. Από ό,τι φαίνεται, όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ που κοπτόταν γι’ αυτήν τη διάταξη, η οποία στην πράξη κρίθηκε μη εφαρμοστέα, ουδέποτε είχε τον χρόνο για δώδεκα ολόκληρους μήνες να απαντήσει και να δώσει οδηγίες στην Επιτροπή Εποπτείας. Σας το καταθέτω για τα Πρακτικά για να ενημερωθούν και οι εργαζόμενοι στο εν λόγω καζίνο.

(Στο σημείο αυτό ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Παναγιώτης (Νότης) Μηταράκης καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο Αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

Η Κυβέρνηση έρχεται πάντως με το αναπτυξιακό νομοσχέδιο, με το άρθρο 162 και αυστηροποιεί τις υποχρεώσεις των καζίνο απέναντι στην ελληνική πολιτεία. Αυτή η διάταξη θα μας βοηθήσει ουσιαστικά στην επίλυση ζητημάτων, σαν αυτά που λέτε, που εκκρεμούν εδώ και καιρό.

Ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος): Κύριε συνάδελφε, έχετε τον λόγο.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, η απάντησή σας δεν δικαιολογείται από το ότι είστε πολύ λίγο χρονικό διάστημα στο Υπουργείο. Και το λέω αυτό διότι η Επιτροπή Παιγνίων μπορεί να παίζει παιχνίδια στις πλάτες των εργαζομένων, να καλύπτει τους εργοδότες και να λέει ότι δεν μπορεί να κάνει αυτή αυτόν το ρόλο, όμως, στο καζίνο της Αλεξανδρούπολης το έκανε -δεν θα πούμε λεπτομέρειες τι είναι το καζίνο της Αλεξανδρούπολης- και αναγκάστηκε η εργοδοσία να καταβάλει τις αποδοχές των εργαζομένων που χρωστούσε. Σε διάστημα εξήντα ημερών το έκανε, όμως δεν θα μπούμε, σε λεπτομέρειες για το ποιοι συνδικαλιστές, πώς και τα υπόλοιπα ζητήματα. Εδώ όμως, που παραβιάζει τον νόμο η ίδια η Επιτροπή Παιγνίων από τη στιγμή που δεν έχει αναθεωρηθεί ο νόμος, γιατί δεν το κάνει; Γιατί κρατάει δύο μέτρα και δύο σταθμά;

Δικαιολογούμαστε να πούμε, λοιπόν ότι κάνει επιλεκτική πολιτική; Δικαιολογούμαστε να πούμε ότι κάνει πλάτες στον «καζινάρχη» να λειτουργεί το καζίνο παράτυπα, να λειτουργεί το καζίνο χωρίς αποθεματικά; Και τι συμπέρασμα πρέπει να βγάλουμε τότε; Ότι τα πόμολα της Επιτροπής κάποιοι τα λαδώνουν και εσείς σφυρίζετε αδιάφορα, επειδή έστειλε μία επιστολή πριν από έναν χρόνο; Δεν θέλουμε να δίνουμε τέτοιου είδους προεκτάσεις στα ζητήματα, γιατί είναι κατ’ εξοχήν πολιτικά, οικονομικά, ταξικά θέματα. Μπαίνουν, όμως, και άλλα πράγματα εδώ και εσείς σφυρίζετε αδιάφορα γιατί μπορεί να έχει συγκεκριμένες πολιτικές σχέσεις ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας με διάφορα κόμματα;

Άρα, κύριε Υπουργέ, εδώ υπάρχει συγκεκριμένο θέμα. Υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις, τις οποίες τις παραβιάζει ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας. Λειτουργεί παράτυπα το καζίνο, εκδικητικά αντιμετωπίζει τους τριάντα πέντε εργαζόμενους γιατί δεν έσκυψαν το κεφάλι και γιατί δεν συμβιβάζονται με τη συνδικαλιστική μαφία που τα έχει κάνει πλακάκια με την εργοδοσία.

Και εσείς λέτε «Προσπαθούμε, θα δούμε, θα κάνουμε». Το «θα», κύριε Υπουργέ, το έσπειραν αλλά δεν φύτρωσε λένε στο Μοριά. Και εδώ έχουμε τριάντα πέντε εργαζόμενους με δεκαπέντε μήνες, που έχουν πάρει δάνεια για να καλύψουν τις ανάγκες τους, που δεν μπορούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, που δεν μπορούν να στείλουν τα παιδιά τους στα σχολεία. Όμως ο συγκεκριμένος μπορεί να εμφανίζεται σε lifestyle περιοδικά, ανοίγοντας σαμπάνιες και κάνοντας βόλτες με τα κότερα.

Για να δούμε λοιπόν, ποιο είναι το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων που υπερασπίζω στον καπιταλισμό και είπατε πριν σε απάντηση του κ. Κατσώτη; Αυτό; Πρέπει να σκύψουν το κεφάλι οι εργαζόμενοι, να χάσουν την αξιοπρέπειά τους, για να μπορούν να παίρνουν κάποια έναντι, γινόμενοι τσιράκια της εργοδοσίας;

Αν τέτοια λογική θέλετε για το συνδικαλιστικό κίνημα σας λέμε ότι δεν θα γίνει αυτό το πράγμα και θα φροντίσουμε παίρνοντας κάθε μέτρο, αλλά τουλάχιστον εσείς έχετε ψηφίσει κάποιους νόμους. Όταν κατάφορα παραβιάζονται αυτοί οι νόμοι από τον κατ’ εξοχήν υπεύθυνο να ελέγξει και να εφαρμόσει τη νομοθεσία, τότε τι μέτρα παίρνει η Κυβέρνηση; Βεβαίως, οι εργαζόμενοι πήραν μέτρα και έκαναν μήνυση για παράβαση καθήκοντος στην Επιτροπή Παιγνίων. Αλλά η Κυβέρνηση θα σφυρίζει αδιάφορα; Θα έχει αυτούς στις θέσεις εκεί και θα τους χρυσοπληρώνει; Δεν είναι πρόκληση αυτό; Τα μέλη της Επιτροπής Παιγνίων να χρυσοπληρώνονται για να μην εφαρμόζει τη νομοθεσία και οι εργαζόμενοι να μην έχουν να πάρουν ψωμί για τα παιδιά τους; Και εσείς να λέτε «έχει στείλει επιστολή πριν από ενάμιση χρόνο ότι δεν μπορεί να εφαρμόσει τη συγκεκριμένη διάταξη;». Μα, ισχύει όμως και πρέπει να την εφαρμόσει, όπως το έκανε στην Αλεξανδρούπολη.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος): Ευχαριστούμε, κύριε συνάδελφε.

Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ (Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων): Κύριε συνάδελφε, το «σφυρίζουμε αδιάφορα», μάλλον θα αφορούσε αυτούς που για δώδεκα μήνες δεν μπόρεσαν να εφαρμόσουν αυτόν το νόμο που ψήφισαν. Αν υπάρχουν ευθύνες γιατί δεν απαντήθηκε η ειδική αλληλογραφία από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να το αναζητήσουμε.

Η ουσία των πραγμάτων είναι ότι το ελληνικό δημόσιο ισχυροποιεί τη νομοθεσία για τα καζίνο με το αναπτυξιακό νομοσχέδιο και βάζουμε επιπλέον υποχρεώσεις στα καζίνο, για να καλύπτουν εμπρόθεσμα όλες τις υποχρεώσεις που έχουν. Αυτό δείχνει και καταδεικνύει αυτό που είπα και πριν, ότι δεν έχουμε καμία ανοχή σε παραβατικές συμπεριφορές.

Και συγκεκριμένα, μιας και αναφέρεστε στο καζίνο του Ρίου, έχουν επιβληθεί κατασχέσεις εδώ και χρόνια, σε κάθε ακίνητη περιουσία που βρέθηκε και στους ιδιοκτήτες του καζίνου και έχουν γίνει κατασχέσεις και στην επιχείρηση και στις τράπεζες και εις χείρας τρίτων. Άρα προσπαθούμε με κάθε μέσο να ανακτήσουμε ποσά, τα οποία οφείλονται στο ελληνικό δημόσιο και φυσικά και στους εργαζόμενους.

Το ΣΕΠΕ και η Διεύθυνση Συλλογικών Ρυθμίσεων, το Τμήμα Συμφιλίωσης έχει αρκετές φορές ασχοληθεί ενεργά με την αντιμετώπιση και την επίλυση τέτοιων προβλημάτων. Όπου η επιχείρηση δεν ανταποκρίθηκε στις υποχρεώσεις της, επιβλήθηκαν διοικητικά πρόστιμα και αυτό έχει συμβεί αρκετές φορές. Είναι ένα πρόβλημα που χρονίζει. Πράγματι υπάρχει ένας αριθμός επιχειρήσεων που είναι προβλήματα που χρονίζουν. Νομίζω ότι έχουμε φτάσει στο τέλος μιας διαδρομής και πρέπει οι επιχειρήσεις είτε να συμμορφωθούν με τις υποχρεώσεις που έχουν είτε να μη μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν και να δημιουργούν νέες οφειλές και προς τους εργαζόμενους και προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Είμαστε σε μία άλλη εποχή και αυτήν τη στιγμή πρέπει να υπάρχει μία υγιής επιχειρηματικότητα. Όσοι μπορούν να ανταποκριθούν θα ανταποκριθούν. Σε όσους δεν μπορούν να ανταποκριθούν δεν μπορούμε να δείχνουμε συνεχιζόμενη ανοχή.

Και ειδικά για τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, θέλω να τονίσω ότι αποτελεί πρώτιστη προτεραιότητα να εισπραχθούν 35 δισεκατομμύρια ευρώ οφειλών που υπάρχουν από επιχειρήσεις προς τα ταμεία που έχουν δημιουργηθεί εδώ και αρκετά χρόνια και την τελευταία τετραετία πολλές περισσότερες. Είναι λεφτά του ελληνικού λαού και πρέπει να αποπληρωθούν.

Ξεκινήσαμε με τις εκατόν είκοσι δόσεις. Είχε μία μεγάλη επιτυχία. Ρύθμισαν πάρα πολλοί και για όσους δεν ρύθμισαν θα εφαρμόσουμε κάθε νόμιμο μέσο για την προστασία του συμφέροντος της ελληνικής πολιτείας και του ελληνικού λαού.

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος): Ευχαριστώ.

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις
Αναφορά
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Επίκαιρη Ερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Επερώτηση
Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
Επίκαιρη Επερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
Ερώτηση & ΑΚΕ
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ παράλληλα δύνανται να ζητούν και την κατάθεση σχετικών εγγράφων. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών.
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Γ. Καμίνη
Κύριε συνάδελφε, καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για μια πολύ σημαντική επισήμανση που κάνατε, ότι δυστυχώς στο μεταναστευτικό –επειδή υπάρχουν και έντονα συναισθήματα- κυκλοφορούν πάρα πολλά fake news και παρασύρουν την κοινή γνώμη, πολλές φορές με λανθασμένες πληροφορίες. Γι’ αυτό πραγματικά επικροτώ την ερώτησή σας.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση