Βουλή

Ν. Μηταράκης στη Βουλή: «Όλοι εμείς, που είμαστε και Βουλευτές επαρχίας γνωρίζουμε στις δικές μας περιφέρειες πόσα έργα έμειναν πίσω και δεν έγινε απολύτως τίποτα τεσσεράμισι ολόκληρα χρόνια» 

Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Νότης Μηταράκης απάντησε σήμερα στη Βουλή, αναφορά- ερώτηση του Βουλευτή Κιλκίς του Κινήματος Αλλαγής κ. Γεωργίου Φραγγίδη, με θέμα: «Αδικαιολόγητες οι καθυστερήσεις της αποπεράτωσης των εργασιών κατασκευής του νέου κτηρίου του Οίκου Ευγηρίας και Θεραπευτηρίου Χρόνιων Παθήσεων του Νομού Κιλκίς».

Μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Μετά, όμως, ήρθε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και από το 2015 μέχρι σήμερα, απ’ ό,τι πληροφορούμαι δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα σε αυτό το έργο. Και δεν είναι το μοναδικό έργο, κύριε συνάδελφε, που ο ΣΥΡΙΖΑ εγκατέλειψε, σε όλη την ελληνική επικράτεια. Όλοι εμείς, που είμαστε και Βουλευτές επαρχίας γνωρίζουμε στις δικές μας περιφέρειες πόσα έργα έμειναν πίσω και δεν έγινε απολύτως τίποτα τεσσεράμισι ολόκληρα χρόνια.

Όμως, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στοχεύει να ολοκληρώσει αυτό το έργο και ήδη στις 6 Σεπτεμβρίου η αρμόδια Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Δόμνα Μιχαηλίδου επισκέφθηκε μαζί με τον Υφυπουργό Ψηφιακής Πολιτικής κ. Γεωργαντά το Κιλκίς, επισκέφθηκαν το έργο και προχωρούν οι διαδικασίες για να επανεκκινήσει η κατασκευή του.» 

ΠΡΑΚΤΙΚΑ

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Απόστολος Αβδελάς):

Εισερχόμαστε στη συζήτηση της με αριθμό 495/4-9-2019 μόνης ερώτησης εκ των Αναφορών-Ερωτήσεων του Βουλευτή Κιλκίς του Κινήματος Αλλαγής κ. Γεωργίου Φραγγίδη προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με θέμα: «Αδικαιολόγητες οι καθυστερήσεις της αποπεράτωσης των εργασιών κατασκευής του νέου κτηρίου του Οίκου Ευγηρίας και Θεραπευτηρίου Χρόνιων Παθήσεων του Νομού Κιλκίς».

Τον λόγο έχει ο κ. Φραγγίδης.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΦΡΑΓΓΙΔΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, συζητούμε σήμερα ένα θέμα που απασχολεί πάρα πολύ καιρό την κοινωνία του Νομού Κιλκίς και έχει σχέση με την ανέγερση του νέου γηροκομείου Κιλκίς, η οποία ξεκίνησε σαν έργο το 2006.

Επρόκειτο για ένα έργο που προέβλεπε -και προβλέπει, δηλαδή- να υπάρχουν πενήντα κλίνες στο Γηροκομείο, να υπάρχουν λοιποί χώροι, όπως γραφεία διοίκησης, αίθουσες θεραπείας, μαγειρεία, πλυντήρια, φροντίδα νεκρών, αποδυτήρια, γραφείο συντήρησης, χώροι συγκέντρωσης, χώροι εγκαταστάσεων. Συνολική, δομημένη επιφάνεια, μαζί με τους ημιυπαίθριους χώρους 3.923,4 τετραγωνικά μέτρα.

Αρχικώς κύριος του έργου, εκείνη την εποχή, το 2006 ήταν ο Οίκος Ευγηρίας και Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων Κιλκίς, που τότε ανήκε στο Υπουργείο Υγείας. Όμως, με απόφαση τον Νοέμβριο του 2011 εντάχθηκε στις δομές του Θεραπευτηρίου o Άγιος Παντελεήμονας Θεσσαλονίκης που υπάγεται πλέον στο Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Θα δώσω ορισμένα στοιχεία για να γίνει κατανοητή η διαδρομή και η εξέλιξη αυτού του έργου. Η ημερομηνία δημοπρασίας του έργου ήταν 30 Ιανουαρίου του 2006. Και η εργολαβική σύμβαση υπογράφθηκε στις 17 Ιουλίου του 2006, με ανάδοχο έργο την εταιρεία ΟΡΚΑ ΑΤΕΕ και ορίζοντα υλοποίησης έως τις 16 Ιουλίου του 2008 σαν αρχική συμβατική ημερομηνία και εγκεκριμένη συνολικά προθεσμία, δηλαδή και παράταση, εκατόν είκοσι πέντε μήνες, που έληγε στις 31 Δεκεμβρίου του 2016.

Φορέας υλοποίησης ήταν το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας, προϊστάμενη αρχή η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Κιλκίς. Συνολικό ποσό της σύμβασης, μαζί με το ΦΠΑ και κατόπιν της έκπτωσης, ήταν το ποσό των 3.584.000 ευρώ που κάποια στιγμή χρειάστηκε να αναθεωρηθεί αυξάνοντάς το κατά 300.000 ευρώ, σύμφωνα με τον ανακεφαλαιωτικό πίνακα εργασιών.

Μέχρι σήμερα η υλοποίηση του έργου έχει φτάσει περίπου στο 80%, σύμφωνα με αυτά που λέει η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Κιλκίς, πράγμα που αποδεικνύει πλέον ότι θα πρέπει να πραγματοποιηθεί νέα διακήρυξη, για νέο έργο, με σύμβαση όπου πρέπει να προηγηθούν οι νέες εργασίες, ώστε να κλείσει οριστικά και συνολικά αυτό το έργο.

Το ποσό για τις νέες εργασίες υπάρχει ήδη, αφού εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και είναι με απόφαση που πάρθηκε από τον τότε Υπουργό Ανάπτυξης κ. Δένδια και τον Υφυπουργό κ. Κωνσταντινόπουλο, τον Οκτώβριο του 2014 και είναι 700.000 ευρώ. Έτσι, το συνολικό ποσό φτάνει τα 4.284.000 ευρώ.

Εκτελέστηκαν πολλές εργασίες. Δεν θέλω να σας κουράσω με το τι έγινε. Έμειναν όμως, κάποιες εργασίες που υπολείπονται και οι οποίες πρέπει να τελειώσουν με το ποσό που υπάρχει, των 700.000 ευρώ.

Ερωτώ λοιπόν, με βάση αυτό. Εσείς πώς σκοπεύετε να προχωρήσετε άμεσα στην ολοκλήρωση του έργου, δίνοντας οριστική λύση σε ένα χρόνιο ζήτημα που απασχολεί τν Νομό Κιλκίς και ποιο είναι το ακριβές χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των εργασιών που υπολείπονται για την ολοκλήρωση του έργου;

Δεύτερον, έχει διευκρινισθεί ο τρόπος συνέχισης του έργου από τον αρμόδιο φορέα και ποιο είναι το πλάνο ενεργειών που θα ακολουθήσετε;

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Απόστολος Αβδελάς): Κι εμείς ευχαριστούμε.

Θα απαντήσει ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Παναγιώτης Μηταράκης.

Κύριε Μηταράκη, έχετε τρία λεπτά.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ (Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε συνάδελφε, πράγματι περιγράψατε αυτό που θα έλεγε ο λαός, «μία πονεμένη ιστορία». Ένα δημόσιο έργο στη χώρα μας, το οποίο χρονίζει εδώ και πάρα πολλά χρόνια και δείχνει και μία διαρθρωτική παθογένεια που έχουμε σε τέτοια θέματα δημοσίων συμβάσεων, προκηρύξεων και εκτελέσεων, θέματα που όσοι έχουν ασχοληθεί με την Τοπική Αυτοδιοίκηση τα έχουν βιώσει από πρώτο χέρι.

Πράγματι, το έργο δρομολογήθηκε το 2006 επί Κυβερνήσεως Νέας Δημοκρατίας, με προϋπολογισμό 3,6 εκατομμύρια ευρώ. Το 2008, η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών εισηγήθηκε να αυξηθεί αυτός ο προϋπολογισμός κατά 700.000 ευρώ, γιατί προέκυψαν επιπλέον εργασίες που έπρεπε να εκτελεστούν.

Για κάποια χρόνια το έργο δεν κινήθηκε. Το 2014 ο τότε Υπουργός Ανάπτυξης κ. Νικόλαος Δένδιας, μετά και από παρέμβαση του τότε Υφυπουργού Παιδείας κ. Γεωργαντά, προχώρησε στη χρηματοδότηση με το περαιτέρω ποσό των 700.000 ευρώ για τη συνέχιση των εργασιών και για την αποπεράτωση του έργου.

Μετά, όμως, ήρθε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και από το 2015 μέχρι σήμερα, απ’ ό,τι πληροφορούμαι δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα σε αυτό το έργο. Και δεν είναι το μοναδικό έργο, κύριε συνάδελφε, που ο ΣΥΡΙΖΑ εγκατέλειψε, σε όλη την ελληνική επικράτεια. Όλοι εμείς, που είμαστε και Βουλευτές επαρχίας γνωρίζουμε στις δικές μας περιφέρειες πόσα έργα έμειναν πίσω και δεν έγινε απολύτως τίποτα τεσσεράμισι ολόκληρα χρόνια.

Όμως, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στοχεύει να ολοκληρώσει αυτό το έργο και ήδη στις 6 Σεπτεμβρίου η αρμόδια Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Δόμνα Μιχαηλίδου επισκέφθηκε μαζί με τον Υφυπουργό Ψηφιακής Πολιτικής κ. Γεωργαντά το Κιλκίς, επισκέφθηκαν το έργο και προχωρούν οι διαδικασίες για να επανεκκινήσει η κατασκευή του.

Το αναφερόμενο έργο σας ενημερώνω, κύριε συνάδελφε, ότι έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου μας, με προϋπολογισμό έργου 4,2 εκατομμύρια ευρώ και με πληρωμές μέχρι στιγμής 3,1 εκατομμυρίων ευρώ. Άρα, υπάρχει ένα υπόλοιπο ύψους 1,2 εκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων 400.000 ευρώ είναι εγκεκριμένα για το 2019. Ό,τι πιστώσεις έχουν ζητηθεί, έχουν μεταβιβασθεί και το υπόλοιπο που υπάρχει σήμερα θεωρούμε πως επαρκεί για την εκτέλεση του έργου.

Επισημαίνουμε ότι με απόφασή της η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων έχει εγκρίνει τη γενική παράταση προθεσμίας περαίωσης του έργου μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου του 2019. Θα δώσω περισσότερες λεπτομέρειες στη δευτερολογία μου.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Απόστολος Αβδελάς): Ευχαριστούμε πολύ, κύριε Υπουργέ.

Κύριε Φραγγίδη, έχετε τον λόγο για τρία λεπτά.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΦΡΑΓΓΙΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, ευχαριστώ κατ’ αρχάς για την απάντηση που μου δώσατε. Φαίνεται ότι το έργο παίρνει κάπως εμπρός.

Επιτρέψτε μου να πω ότι η κατασκευή αυτού του νέου κτηρίου έχει γίνει όπως το Γεφύρι της Άρτας. Είναι μια διαδικασία εκτέλεσης του έργου που διαρκεί εδώ και δεκατρία χρόνια και ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί. Και ξέρετε κάτι; Μέχρι το 2016, σύμφωνα με την αναφορά που είχε κάνει η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Κιλκίς προς το Υπουργείο Εργασίας, είχαν ήδη εκτελεστεί οι εργασίες για περίπου το 70% του κτηρίου.

Αυτό το έγγραφο που έστειλε η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Κιλκίς στο Υπουργείο Εργασίας δεν το έστειλε πρώτη φορά τότε, το ξαναέστειλε και το ξαναέστειλε. Δυστυχώς όμως μέχρι σήμερα δεν έγινε τίποτα. Σύμφωνα με την απάντησή σας εύχομαι να γίνει πραγματικότητα αυτό που λέτε. Γιατί ξέρετε πολλές φορές ότι δυστυχώς -δεν μας τιμά, αλλά αυτό γίνεται- λέμε πράγματα, περνάει ο καιρός και στο τέλος δεν γίνεται τίποτε.

Εύχομαι λοιπόν αυτό με τις 400.000 ευρώ που είπατε για το 2019, να προχωρήσει, να τελειώσει επιτέλους αυτό το έργο και βέβαια μετά χρειάζεται να βοηθήσουμε και να ενεργοποιηθούμε για τον εξοπλισμό πλέον της λειτουργίας, που είναι κάτι διαφορετικό.

Και εφόσον υπάρχει και αυτό το ποσό που είπατε –εγώ μίλησα στην αρχή για 700.000 που είχαν εγκριθεί τότε από τον κ. Δένδια- με βάση αυτά που έχουν πληρωθεί, το υπόλοιπο είναι πάνω από 1 εκατομμύριο. Άρα, σημαίνει ότι πλέον για την αποπεράτωση αυτού του έργου δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί κανένας άλλος ουσιαστικός λόγος για να καθυστερήσει. Η κατασκευή λοιπόν αυτού του νέου κτηρίου, του οίκου ευγηρίας και θεραπευτηρίου χρόνιων παθήσεων, είναι ένα θέμα ουσιαστικό για όλον τον Νομό Κιλκίς.

Και ξέρετε, κύριε Υπουργέ, η δομή αυτή, εφόσον υλοποιηθεί πλέον, θα αναβαθμίσει ποιοτικά τη φιλοξενία και την περίθαλψη ανθρώπων τρίτης ηλικίας, εκ των οποίων πολλοί χρειάζονται αυξημένη φροντίδα, λόγω και χρόνιων παθήσεων που έχουν. Είναι δηλαδή ένα έργο με μεγάλη κοινωνική προσφορά, που μπορεί να προσφέρει λύσεις αξιοπρεπούς διαβίωσης σε συμπολίτες μας που το έχουν ανάγκη.

Οι αδικαιολόγητες λοιπόν καθυστερήσεις από εδώ και πέρα για την αποπεράτωσή του λειτουργούν επιβαρυντικά για την τοπική κοινωνία. Είναι ηθικά ανεπίτρεπτο να κωφεύουν και να αδιαφορούν κάθε φορά οι ιθύνοντες χρησιμοποιώντας κάποιο άλλοθι.

Δεν υπάρχει, λοιπόν, καμία δικαιολογία περαιτέρω καθυστέρησης και αποπεράτωσης του έργου. Τα δεκατρία χρόνια υποσχέσεων έχουν δημιουργήσει στους πολίτες του Νομού Κιλκίς ένα έντονο αίσθημα αμφισβήτησης όσον αφορά την αξιοπιστία της Πολιτείας.

Κλείνοντας θα ήθελα να σας ρωτήσω, κύριε Υπουργέ, αν πρόκειται να πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση με τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες, ώστε να γίνει επικαιροποίηση των στοιχείων, καθώς ενδέχεται να υπάρχουν αλλαγές σε κανονισμούς που διέπουν την εκτέλεση των έργων και τις προδιαγραφές υλικών και εγκαταστάσεων.

Το λέω αυτό γιατί μετά μπορεί αυτές οι αλλαγές να γίνουν αιτία καθυστέρησης του έργου. Γι’ αυτό σας ρωτώ αν σχεδιάζετε να πραγματοποιήσετε μία νέα συνάντηση με τους αρμόδιους φορείς.

Ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Απόστολος Αβδελάς): Κι εμείς ευχαριστούμε.

Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ (Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων): Ευχαριστώ πάρα πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Περιγράψατε ξανά πολύ εύγλωττα τα προβλήματα που δημιουργούνται σε τέτοιες συμβάσεις και τα διαρθρωτικά προβλήματα που έχουμε ως Υπουργεία και φορείς περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης στην υλοποίηση τέτοιων έργων και την πολυπλοκότητα που δημιουργείται με τις αναθεωρήσεις των προϋπολογισμών, τα προβλήματα των εργολάβων τα οποία οδηγούν σε μεγάλες καθυστερήσεις.

Το σημαντικό είναι να τονίσω ότι στόχος αυτής της Κυβέρνησης είναι να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί αυτό το έργο. Η επίσκεψη που έκανε η αρμόδια Υφυπουργός, από τις πρώτες μέρες της θητείας αυτής της Κυβέρνησης στο Κιλκίς, καταδεικνύει εμπράκτως το ενδιαφέρον μας για να προχωρήσουμε στην υλοποίηση του έργου.

Για την πληρέστερη ενημέρωση, κύριε συνάδελφε, θέλω να καταθέσω και δύο έγγραφα. Θέλω να καταθέσω ένα έγγραφο του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας, με ημερομηνία 18 Σεπτεμβρίου, το οποίο περιγράφει την εξέλιξη του έργου. Αυτή η επιστολή επισημαίνει ότι είχαν παρατηρηθεί καθυστερήσεις στο παρελθόν λόγω της μεταβίβασης της αρμοδιότητας του έργου από το Υπουργείο Υγείας στο Υπουργείο Εργασίας, πλην, όμως, αυτή η συνεργασία έχει ολοκληρωθεί και έχει αποκατασταθεί η λειτουργία της διαδικασίας και δεν υπάρχουν πλέον άλλες καθυστερήσεις ή διακοπές στις εργασίες του έργου.

Επίσης, θα καταθέσω και ένα έγγραφο του Υπουργείου Εργασίας από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το οποίο καταδεικνύει τη χρηματοδότηση που έχει το έργο, ότι είναι ενταγμένο και ότι έχει τα απαραίτητα κονδύλια για να προχωρήσει το 2019.

Πράγματι το έργο έχει προχωρήσει σημαντικά και έχει ολοκληρωθεί κατά περίπου 80%. Η προηγούμενη Κυβέρνηση το 2014 είχε εγκρίνει την επιπλέον χρηματοδότηση. Η νέα Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι αποφασισμένη να το ολοκληρώσει. Δυστυχώς, το μεσοδιάστημα της τετραετίας ΣΥΡΙΖΑ δεν είχαμε καμία πρόοδο στο έργο. Τώρα, όμως, αυτό το έργο προχωράει.

Ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Απόστολος Αβδελάς): Κι εμείς ευχαριστούμε.

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις
Αναφορά
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Επίκαιρη Ερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Επερώτηση
Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
Επίκαιρη Επερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
Ερώτηση & ΑΚΕ
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ παράλληλα δύνανται να ζητούν και την κατάθεση σχετικών εγγράφων. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών.
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Γ. Καμίνη
Κύριε συνάδελφε, καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για μια πολύ σημαντική επισήμανση που κάνατε, ότι δυστυχώς στο μεταναστευτικό –επειδή υπάρχουν και έντονα συναισθήματα- κυκλοφορούν πάρα πολλά fake news και παρασύρουν την κοινή γνώμη, πολλές φορές με λανθασμένες πληροφορίες. Γι’ αυτό πραγματικά επικροτώ την ερώτησή σας.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση