Βουλή

Συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης Ν. Μηταράκη για την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά

Ο Βουλευτής Χίου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Νότης Μηταράκης με αφορμή τη σημερινή συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε στη Βουλή για την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Από τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή προκύπτει ότι η κυβέρνηση ούτε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές έχει θέσει το θέμα της διατήρησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, ούτε προτίθεται να αναλάβει άμεσα κάποια νομοθετική πρωτοβουλία για να μην επεκταθεί η κατάργηση τους από 1.6.2016.

Η κυβέρνηση στα λόγια συμφωνεί με όλους και όλα. Στην πράξη όμως δεν κάνει απολύτως τίποτα. Δυστυχώς, οι νησιώτες μόνο αρνητικές εξελίξεις βιώνουν με την παρούσα Κυβέρνηση, σε όλα τα μέτωπα».

Πρωτολογία Ν. Μηταράκη:

Πράγματι εκφράσατε το Σώμα. Τα 2/3 των Υπουργών είναι απόντες σήμερα και το 1/3 παρόντες. Να ευχαριστήσω τους παρόντες Υπουργούς που ικανοποιούν τα κυβερνητικά τους καθήκοντα και τιμούν τη Βουλή. Όμως, για τα 2/3 των Υπουργών που είναι απόντες, θα πρέπει η Διάσκεψη των Προέδρων πλέον πολύ σοβαρά να συζητήσει γιατί έχει εξευτελιστεί ο Κοινοβουλευτικός Έλεγχος.

Κύριε Πρόεδρε, το θέμα του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά είναι ένα ευρωπαϊκό κεκτημένο της χώρας μας. Αποτελεί ίσως το μοναδικό πρακτικό μέσο όπου η εκάστοτε κυβέρνηση, η Πολιτεία, τονίζει την νησιωτικότητα. Τα νησιά μας έχουν ιδιαίτερο κόστος μεταφοράς, το οποίο επηρεάζει την παραγωγή προϊόντων, τη μεταφορά προϊόντων και αυτό επηρεάζει τις τοπικές οικονομίες.

Υπάρχει, λοιπόν, το ευρωπαϊκό κεκτημένο του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ, κάτι που προσπάθησαν οι θεσμοί πολλαπλά να αναστρέψουν. Δεν είναι καινούργιο το θέμα. Όμως, συγκεκριμένα ο κ. Χαρδούβελης στο e-mail του –στο περίφημο «e-mail Χαρδούβελη»- στη σελίδα 3 δέχτηκε μόνο την αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία και στη σελίδα 27 είπε συγκεκριμένα ότι το θέμα του ΦΠΑ στα νησιά είναι εκτός της συζήτησης του προγράμματος και είναι κάτι που πρέπει να συζητηθεί γενικά στην Ευρώπη, όταν ξαναμιλήσουμε για το θέμα του ΦΠΑ.

Όμως, ο Πρωθυπουργός κ. Τσίπρας στη δική του πρόταση προς τους θεσμούς, στη σελίδα 3 συγκεκριμένα, πρότεινε η Ελλάδα την κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ. Και δεν μπορώ να μην επαναλάβω αυτό που είχα πει τότε ότι στην πρόταση του Πρωθυπουργού δεν ανέφερε την κατάργηση του ΦΠΑ στα νησιά. Απλώς ανέφερε τον νόμο, και λέει την κατάργηση της εξαίρεσης του νόμου τάδε, για να μπερδευτούμε και να μην το καταλάβουμε.

Αυτό, όμως, που θέλω να σας ρωτήσω σήμερα είναι το εξής. Η Βουλή νομοθέτησε μετά την περίφημη διαπραγμάτευση το καλοκαίρι του 2015, μέσα στο 2016 να καταργηθούν σε όλα τα νησιά οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ. Πρόσφατα, στελέχη της Κυβέρνησης, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, λένε ότι αυτό επανεξετάζεται. Και πράγματι θα είναι πολύ θετικό αν επανεξετάζεται, αλλά επειδή η αξιολόγηση είναι τώρα και είναι συγκεκριμένη, ρωτάω συγκεκριμένα τα εξής.

Πρώτον, έχει θέσει η Κυβέρνηση το ζήτημα της επαναφοράς των ειδικών συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά στο πλαίσιο της παρούσας διαπραγμάτευσης; Είναι στο τραπέζι αυτό τώρα με τους θεσμούς ή απλώς συζητείται για εσωτερική κατανάλωση;

Δεύτερον, αν είναι στο τραπέζι, έχετε προτείνει κάποια ισοδύναμα ή έχετε προτείνει έναν άλλο τρόπο να αντιμετωπίσετε το δημοσιονομικό αποτέλεσμα;

Τρίτον, γενικότερα, η Κυβέρνηση έχει να προτείνει θετικά ισοδύναμα προς τους νησιώτες ως αντισταθμιστικά, εξασφαλίζοντας τη ρήτρα νησιωτικότητας, όπως προβλέπει το Σύνταγμα της Ελλάδος;

Και τέλος, σε κάποια νησιά έχει ήδη εφαρμοστεί η κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ. Είχε τα δημοσιονομικά αποτελέσματα που περιμέναμε;

Σας ευχαριστώ.»

Δευτερολογία Ν. Μηταράκη:

«Κύριε Υπουργέ, μην σας κάνει εντύπωση που έχετε κληθεί τόσες πολλές φορές στη Βουλή να απαντήσετε ερωτήσεις, όταν όλο το δημοσιονομικό πρόγραμμα προσαρμογής της Κυβέρνησης στηρίζεται στους φόρους. Εφόσον τα 2/3 του νέου μνημονίου είναι νέοι φόροι, είναι πολύ φυσιολογικό να υπάρχουν πολλές ερωτήσεις προς τον αρμόδιο Υπουργό για τη φορολογία.

Ως προς την ουσία της απάντησής σας πρέπει να πω ότι απογοητεύτηκα. Γιατί σε ελεύθερη μετάφραση μου είπατε ότι τα πράγματα είναι δύσκολα, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε άλλο.

Εγώ ρώτησα συγκεκριμένα: Είναι στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς η μη κατάργηση του μειωμένου συντελεστή στα νησιά; Απ’ την απάντησή σας κατάλαβα ότι δεν είναι. Κατάλαβα ότι αντιλαμβάνεστε το πρόβλημα, κατάλαβα ότι συμπάσχετε, αλλά μετά την πρόταση του κυρίου Πρωθυπουργού το καλοκαίρι του ’15 προς τους θεσμούς, που η Ελλάδα έβαλε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης το θέμα του ΦΠΑ στα νησιά, η προσπάθειά σας να το μαζέψετε αργότερα δεν ευδοκίμησε. Νομοθετήσαμε κι αν δεν καταθέσετε άμεσα, εσείς, ως Κυβέρνηση, συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία στη Βουλή που καταργεί το άρθρο το οποίο ψηφίστηκε τον Αύγουστο του ’15, νομοτελειακά σε πολύ λίγους μήνες θα καταργηθεί αυτός ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά. Και δεν έχετε προβλέψει κανένα ισοδύναμο συγκεκριμένο, όπως επιβάλλει το Σύνταγμα, για τη νησιωτικότητα.

Τα νησιά μας, κύριε Υπουργέ, δέχονται αυτή τη στιγμή πολλαπλά χτυπήματα, πέρα από τη γενικότερη οικονομική κρίση που αφορά όλη τη χώρα, όπως το μεταναστευτικό. Ήμασταν πρόσφατα με τον κύριο Αναπληρωτή Εθνικής Άμυνας στη Χίο όπου λειτουργεί το hotspot και έχουμε αυτήν τη στιγμή εκατοντάδες αφίξεις κάθε ώρα. Έχουμε τεράστιο πρόβλημα στον τουρισμό. Οι κρατήσεις, όπως γνωρίζετε, στα νησιά τα οποία επηρεάζονται από το προσφυγικό είναι ιδιαίτερα μειωμένες και κατατέθηκαν πρόσφατα σχετικά στοιχεία. Στη Λέσβο είναι μειωμένες κατά 90%, στη Χίο κατά 60%, στην Κω κατά 36%, στη Σάμο κατά 40% και πάνω σε αυτό θα πέσει και η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά, άρα θα ακριβύνουν τα ξενοδοχεία εκεί πέρα.

Στη Χίο έχουμε και ένα νέο πρόβλημα, που προέκυψε χθες. Φαίνεται ότι η Κυβέρνηση θέλει να καταργήσει την αναγκαστικότητα του Συνεταιρισμού Μαστίχας της Χίου.

Βλέπουμε, λοιπόν, ότι αυτή η Κυβέρνηση μόνο κακά νέα φέρνει στα νησιά. Κάτι θετικό δεν έχετε ακόμα πει και φτάνουμε στον ενάμισι χρόνο διακυβέρνησης.

Επαναλαμβάνω, λοιπόν, κύριε Υπουργέ, αφού πιστεύετε κι εσείς ότι το ΦΠΑ στα νησιά δεν είναι ένα μέσο το οποίο αποδίδει δημοσιονομικά, δεν είναι ένα δίκαιο μέτρο, γιατί δεν έρχεστε σήμερα να καταθέσετε μια νομοθετική πρωτοβουλία να το καταργήσετε;

Αλλά το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι που ρωτάτε για ισοδύναμα. Τα ισοδύναμα είναι συγκεκριμένα. Πρώτον, ένα άλλο παραγωγικό μοντέλο για τη χώρα, ένα μοντέλο που στηρίζεται στις νέες επενδύσεις, που στηρίζεται στη δημιουργία πλούτου κι όχι στην υπερφορολόγηση αυτών που σήμερα δηλώνουν, αυτών που σήμερα παράγουν. Αυτό είναι η μεγάλη αλλαγή που πρέπει να κάνετε.

Και το δεύτερο, το έχω πει πολλές φορές, το μνημόνιο του κ. Τσίπρα είναι ίδιο με το μνημόνιο του κ. Γεωργίου Παπανδρέου. Είναι 2/3 φόροι και 1/3 δαπάνες, ενώ η δημοσιονομική προσαρμογή του 2012-2014, που οδήγησε την οικονομία το 2014 σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης, που τον χάσατε το 2015, στηρίχθηκε στο ανάποδο. Στηρίχθηκε κατά 2/3 στις δαπάνες και κατά 1/3 στους φόρους.

Να, λοιπόν, το ισοδύναμο. Περισσότερη μείωση δαπανών, μείωση φόρων, μια άλλη νοοτροπία υπέρ του ιδιωτικού τομέα για να έλθουν επενδύσεις. Αυτά είναι τα ισοδύναμα, κύριε Υπουργέ.

Σας ευχαριστώ.»

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις
Αναφορά
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Επίκαιρη Ερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Επερώτηση
Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
Επίκαιρη Επερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
Ερώτηση & ΑΚΕ
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ παράλληλα δύνανται να ζητούν και την κατάθεση σχετικών εγγράφων. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών.
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Γ. Καμίνη
Κύριε συνάδελφε, καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για μια πολύ σημαντική επισήμανση που κάνατε, ότι δυστυχώς στο μεταναστευτικό –επειδή υπάρχουν και έντονα συναισθήματα- κυκλοφορούν πάρα πολλά fake news και παρασύρουν την κοινή γνώμη, πολλές φορές με λανθασμένες πληροφορίες. Γι’ αυτό πραγματικά επικροτώ την ερώτησή σας.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

June 29, 2022
June 27, 2022
June 25, 2022
June 25, 2022
June 06, 2022

Αναζήτηση