Ουσιαστικές απαντήσεις για την αλλαγή στάσης της Ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα της προστασίας της Φέτας ζητεί με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας & Τουρισμού ο Βουλευτής Χίου της Νέας Δημοκρατίας κ. Νότης Μηταράκης.
Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά ο κτηνοτροφικός κόσμος της χώρας είναι ανάστατος καθώς η Ελληνική κυβέρνηση εγκαταλείπει τις πάγιες θέσεις της χώρας μας για την προστασία της Φέτας και αφήνει τελείως απροστάτευτο το εθνικό μας προϊόν στην Εμπορική και Οικονομική Συμφωνίας Ε.Ε. - Νότιας Αφρικής.
Σημειώνει επίσης ότι η τελική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη συμφωνία συνιστά διακριτική μεταχείριση σε βάρος της Ελλάδας καθώς άλλα κράτη - μέλη κατοχυρώνουν πλήρως τα δικά τους συμφέροντα. Υπογραμμίζει ότι το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση όφειλε να ζητήσει την προστασία των Ελληνικών ΠΟΠ και ΠΓΕ, στα πρότυπα της συμφωνίας Ελευθέρων Συναλλαγών ΕΕ – Βιετνάμ και να αξιοποιήσει τα θετικά αποτελέσματα της συμφωνίας με τον Καναδά όπου η Φέτα συμπεριλήφθη στον κατάλογο με αυξημένη προστασία.
Ο κ. Μηταράκης ζητά ενημέρωση για τη στάση που θα κρατήσει η Ελληνική πλευρά στο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ όπου η συμφωνία με τη Νοτ. Αφρική πρόκειται να κατατεθεί προς έγκριση. Τέλος ρωτά αν η κυβέρνηση θεωρεί θετική την Συμφωνία ΕΕ-Καναδά για την προστασία της Φέτας και αν όχι σε ποιες ενέργειες θα προβεί για την βελτίωση της. Το πλήρες κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης έχει ως εξής:
Προς τον Υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας & Τουρισμού κ. Γεώργιο Σταθάκη,
Θέμα: «Προστασία Φέτας στις Εμπορικές Συμφωνίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης»
Τα τελευταία 24ωρα ο κτηνοτροφικός κόσμος της χώρας είναι ανάστατος καθώς η Ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να εγκαταλείπει τις πάγιες θέσεις της χώρας μας για την προστασία της Φέτας στην Εμπορική και Οικονομική Συμφωνίας Ε.Ε. - Νότιας Αφρικής.
Στα μέσα Ιουλίου 2014, οπότε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε στα κράτη μέλη το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσής της με τη Νότιο Αφρική, η τότε ελληνική κυβέρνηση ξεκαθάρισε και προειδοποίησε τα αρμόδια κοινοτικά όργανα και τα μέλη του Συμβουλίου Υπουργών, ότι η συμφωνία πλήττει ευθέως τα ελληνικά συμφέροντα και ήταν αδύνατον να γίνει αποδεκτή εάν δεν άλλαζε σημαντικά.
Οι Ελληνικές απόψεις ήταν ξεκάθαρες και αξίωναν την προστασία των Ελληνικών ΠΟΠ και ΠΓΕ, στα πρότυπα της συμφωνίας Ελευθέρων Συναλλαγών ΕΕ – Βιετνάμ. Ωστόσο, οι ελληνικές θέσεις εγκαταλείφθηκαν εσχάτως με αποτέλεσμα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο αρμόδιος Επίτροπος να ζητούν πλέον από την κυβέρνηση την έγκριση του αρχικού σχεδίου που δεν αναγνωρίζει την ταυτότητα και την ονομασία της φέτας ως ελληνικό προϊόν!
Η αλλαγή στάσης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ / ΑΝΕΛ, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ και γεννά πολλά ερωτήματα. Πρώτο και κυριότερο για τη σαφέστατη διακριτική μεταχείριση σε βάρος της Ελλάδας. Οι Ευρωπαίοι εταίροι επιχειρούν να προστατεύσουν στην επικείμενη συμφωνία με την Νότιο Αφρική, 251 ΠΟΠ και ΠΕΠ (πολλά από αυτά είναι χαμηλής οικονομικής αξίας) αφήνοντας εκτός δύο σπουδαία προϊόντα για την Ελλάδα τη Φέτα και τις Ελιές Καλαμάτας. Δεύτερο και εξίσου σημαντικό ότι η κυβέρνηση δεν αξιοποιεί το αποτέλεσμα της επιτυχούς διαπραγμάτευσης της περιόδου 12-14 στην Συμφωνία ΕΕ-Καναδά, που έφερε τη Φέτα και στην υπό συζήτηση συμφωνία ΤΤΙΡ (ΕΕ-ΗΠΑ).
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο των επίπονων διαπραγματεύσεων με τον Καναδά, και παρά την επιμονή των συνομιλητών μας στην άποψη ότι η κατοχύρωση ενός προϊόντος γίνεται στο αγγλοσαξονικό δίκαιο μόνο μέσω εμπορικών σημάτων (trade marks), η Ελληνική κυβέρνηση κατάφερε να συμπεριληφθούν 16 Ελληνικά ΠΟΠ σε σύνολο 145 Ευρωπαϊκών. Στον κατάλογο συμπεριλήφθη και η Φέτα, με αυξημένη προστασία.
Τότε ο συμβιβασμός της Ε.Ε. είχε αποτελέσει αντικείμενο εντονότατης κριτικής από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ. Σήμερα όμως, από τις πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, η Κυβέρνηση αποδέχεται την Συμφωνία με τον Καναδά αλλά δεν την αξιοποιεί για να βελτιώσει την Συμφωνία ΕΕ-Νότιας Αφρικής. Όπως δεν αξιοποιεί και την συμφωνία ΕΕ – Βιετνάμ.
Οι Έλληνες παραγωγοί για μια ακόμα φορά βρίσκονται απέναντι σε υποσχέσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ / ΑΝΕΛ που καταρρέουν με πάταγο. Ωστόσο το πραγματικό διακύβευμα δεν είναι η αξιοπιστία της κυβέρνησης αλλά πως θα προστατευθεί στην παρούσα φάση η Φέτα και πως θα συμπεριληφθεί στις Εμπορικές Συμφωνίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Ποια είναι η στρατηγική της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις ΕΕ – Νότιας Αφρικής αναφορικά με την προστασία της Φέτας και πως αυτή υλοποιείται μέχρι σήμερα;
2. Ποια θα είναι η στάση που θα κρατήσει η Ελληνική πλευρά στο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ όπου η συμφωνία αυτή πρόκειται να κατατεθεί προς έγκριση;
3. Εάν θεωρεί θετική την Συμφωνία ΕΕ-Καναδά, αναφορικά με την προστασία της Φέτας και αν όχι σε ποιες ενέργειες θα προβεί για την βελτίωση της Συμφωνίας και αν θα ψηφίσει θετικά για την επικύρωση της;
Ο Ερωτών Βουλευτής,
Νότης Μηταράκης