Βουλή

Επίκαιρη Ερώτηση Ν. Μηταράκη για υπέρογκες ανεξόφλητες δαπάνες που αφορούν σίτιση προσφύγων

Επίκαιρη Ερώτηση Ν. Μηταράκη για υπέρογκες ανεξόφλητες δαπάνες που αφορούν σίτιση προσφύγων

Επίκαιρη ερώτηση κατέθεσε ο Βουλευτής Χίου, κ. Νότης Μηταράκης, προς τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, σχετικά με τις υπέρογκες ανεξόφλητες δαπάνες που αφορούν τη σίτιση των προσφύγων. Ακολουθεί αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:

Κραυγή αγωνίας και απόγνωσης απευθύνει με τη με αρ. πρωτ. 1020/19.10.2015 επιστολή του προς τους Υπουργούς κ.κ. Ν. Τόσκα και Ι. Μουζάλα το Επιμελητήριο Χίου, καθώς έχει γίνει αποδέκτης σειράς καταγγελιών από μέλη του, που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της εστίασης, και τα οποία παραπονούνται για τις συσσωρευμένες οφειλές, που αφορούν δαπάνες υπηρεσιών σίτισης προς τους πρόσφυγες. Οι εν λόγω υπηρεσίες παρέχονται από τον Απρίλιο, και το ύψος των οφειλών υπερβαίνει τις 800.000 ευρώ, γεγονός που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας στις συμβεβλημένες επιχειρήσεις.

Η Αστυνομική Διεύθυνση Χίου, στην οποία οι συγκεκριμένοι επαγγελματίες υπέβαλαν τα σχετικά παραστατικά, απαντά στις σχετικές οχλήσεις ότι υπάρχουν «γραφειοκρατικά προβλήματα» που εμποδίζουν τις πληρωμές να προχωρήσουν. «Γραφειοκρατικά προβλήματα» για τα οποία, βεβαίως, ουδόλως ευθύνονται οι συμπολίτες μας επαγγελματίες, οι οποίοι επωμιζόμενοι το χρηματοοικονομικό κόστος της παροχής υπηρεσιών επί πιστώσει προέταξαν την ανθρωπιστική διάσταση των πραγμάτων και τώρα τιμωρούνται για αυτό.

 

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

 

1.  Έχει εξασφαλίσει η Κυβέρνηση τα σχετικά κονδύλια για τη σίτιση των προσφύγων ή κατά τη συνήθη πρακτική της ενεργεί με προχειρότητα, συρόμενη πίσω από τις εξελίξεις και αναλαμβάνοντας υποχρεώσεις, χωρίς προηγουμένως να έχει εξασφαλίσει πόρους;

2.  Αν τα έχει όντως εξασφαλίσει, τότε ποιά είναι τα «γραφειοκρατικά προβλήματα» που εμποδίζουν την εξόφληση των ανωτέρω επαγγελματιών;  Είναι όντως «γραφειοκρατικά» ή πίσω από αυτές τις λέξεις κρύβεται η γενικότερη προσέγγιση της Κυβέρνησης που έχει προχωρήσει σε έναν ιδιότυπο εσωτερικό δανεισμό, αυξάνοντας τις οφειλές του Δημοσίου προς τον Ιδιωτικό τομέα;

3.  Πότε επιτέλους και με ποιο χρονοδιάγραμμα πληρωμών θα γίνει η εξόφληση των τιμολογίων που εκκρεμούν από τον Απρίλιο;

 

Ο Ερωτών Βουλευτής,

Νότης Μηταράκης

 

Δείτε τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης εδώ >>

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις
Αναφορά
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Επίκαιρη Ερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Επερώτηση
Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
Επίκαιρη Επερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
Ερώτηση & ΑΚΕ
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ παράλληλα δύνανται να ζητούν και την κατάθεση σχετικών εγγράφων. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών.
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Γ. Καμίνη
Κύριε συνάδελφε, καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για μια πολύ σημαντική επισήμανση που κάνατε, ότι δυστυχώς στο μεταναστευτικό –επειδή υπάρχουν και έντονα συναισθήματα- κυκλοφορούν πάρα πολλά fake news και παρασύρουν την κοινή γνώμη, πολλές φορές με λανθασμένες πληροφορίες. Γι’ αυτό πραγματικά επικροτώ την ερώτησή σας.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση