Βουλή

Επίκαιρη ερώτηση Ν. Μηταράκη για το ΦΠΑ στα νησιά

Επίκαιρη ερώτηση Ν. Μηταράκη για το ΦΠΑ στα νησιά

Επίκαιρη ερώτηση κατέθεσε ο Βουλευτής Χίου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Νότης Μηταράκης προς τον Υπουργό Οικονομικών επαναφέροντας το θέμα των ειδικών συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά. Ο Βουλευτής τονίζει στην ερώτησή του ότι πάγια θέση της Νέας Δημοκρατίας είναι η διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά και ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό κατά πόσον έχει θέσει το εν λόγω θέμα προς διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, τι ισοδύναμα μέτρα έχει προτείνει η Κυβέρνηση και πώς σκοπεύει να διασφαλίσει τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ρήτρα νησιωτικότητας. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επίκαιρης ερώτησης:

Όπως είναι γνωστό η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ είχε συμπεριλάβει την πρόταση για την κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά στην πρόταση του κ. Πρωθυπουργού προς τους Θεσμούς. Απεμπολώντας έτσι ένα κεκτημένο της χώρας μας, νομοθέτησε την κατάργηση και με την Υπουργική Απόφαση ΥΠΟΙΚ 0010707 ΕΞ 2015 (ΦΕΚ Β 2115/30.09.2015) η κυβέρνηση προχώρησε στην κατάργηση των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. στα νησιά του Αιγαίου: Θήρα, Μύκονος, Νάξος, Πάρος, Ρόδος Σκιάθος. Η απόφαση αυτή που ελήφθη στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους θεσμούς προβλέπεται, όπως έχτε ήδη νομοθετήσει, να επεκταθεί και σε άλλα νησιά την 1.6.2016 και να εφαρμοστεί ακόμα και για τα μικρά και απομακρυσμένα νησιά από την 1.1.2017.

Το τελευταίο διάστημα διακινούνται πληροφορίες που φέρουν την κυβέρνηση να επανεξετάζει την εφαρμογή της φορολογικής επιδρομής στους νησιώτες. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν μάλιστα ότι το συγκεκριμένο μέτρο δεν απέδωσε τα αναμενόμενα αποτελέσματα και ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει να επαναφέρει την κατάσταση, όπως ήταν πριν σε ολόκληρη τη νησιωτική Ελλάδα. Ο Γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ κ. Παναγιώτης Ρήγας, σε πρόσφατη επίσκεψη του στη Χίο, ανέφερε ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να ενισχυθεί η έννοια της νησιωτικότητας και οι νησιώτες να απολαμβάνουν άλλα αντισταθμιστικά μέτρα

Όμως η απόσυρση της συγκεκριμένης ρύθμισης δεν είναι μια απλή διοικητική διαδικασία όπως την παρουσιάζουν τα στελέχη της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Προϋποθέτει τη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς στο πλαίσιο της αξιολόγησης, την προσκόμιση στοιχείων που να αποδεικνύουν ότι αποδείχθηκε δημοσιονομικά ατελέσφορη, την διατύπωση ισοδύναμων προτάσεων κ.ο.κ. Η διατήρηση των ειδικών συντελεστών ΦΠΑ αποτελεί πάγια θέση της Νέας Δημοκρατίας, θέση την οποία υπερασπίστηκε επιτυχώς ως Κυβέρνηση, την περίοδο 2012-15. Επειδή το συγκεκριμένο θέμα αφορά χιλιάδες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη νησιωτική Ελλάδα και προσπαθούν να κρατηθούν ζωντανές,

 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

 

1.    Έχει θέσει το ζήτημα της επαναφοράς των ειδικών συντελεστών ΦΠΑ στα Νησιά στο πλαίσιο της παρούσας διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς;
2.    Έχει προτείνει η Κυβέρνηση μέτρα ισοδύναμου δημοσιονομικού αποτελέσματος;
3.    Έχει προτείνει μέτρα ισοδύναμα προς τους νησιώτες, ως αντισταθμιστικά, διασφαλίζοντας τη ρήτρα νησιωτικότητας όπως προβλέπει το Σύνταγμα της Ελλάδος;
4.    Διαθέτει συγκριτικά στοιχεία για τα έσοδα του Δ’ τριμήνου (2014 και 2015) στα νησιά που καταργήθηκαν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ;

 

Ο Ερωτών Βουλευτής

 

Νότης Μηταράκης

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις
Αναφορά
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Επίκαιρη Ερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Επερώτηση
Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
Επίκαιρη Επερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
Ερώτηση & ΑΚΕ
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ παράλληλα δύνανται να ζητούν και την κατάθεση σχετικών εγγράφων. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών.
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Γ. Καμίνη
Κύριε συνάδελφε, καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για μια πολύ σημαντική επισήμανση που κάνατε, ότι δυστυχώς στο μεταναστευτικό –επειδή υπάρχουν και έντονα συναισθήματα- κυκλοφορούν πάρα πολλά fake news και παρασύρουν την κοινή γνώμη, πολλές φορές με λανθασμένες πληροφορίες. Γι’ αυτό πραγματικά επικροτώ την ερώτησή σας.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

June 29, 2022
June 27, 2022
June 25, 2022
June 25, 2022
June 06, 2022

Αναζήτηση