Βουλή

Επίκαιρη Ερώτηση Ν. Μηταράκη για τις καθυστερήσεις στην επέκταση του διαδρόμου του αεροδρομίου της Χίου

Επίκαιρη Ερώτηση που αφορά την καθυστέρηση της επέκτασης του αεροδιαδρόμου του αεροδρομίου της Χίου κατέθεσε σήμερα προς τον αρμόδιο Υπουργό ο Βουλευτής Χίου της Νέας Δημοκρατίας, Νότης Μηταράκης

Αναλυτικότερα:

Η επέκταση του διαδρόμου του αεροδρομίου της Χίου είναι ένα έργο κομβικής σημασίας για το ακριτικό νησί μας και από κοινωνικής και από οικονομικής και από εθνικής ακόμη πλευράς.  Κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους και προκειμένου να πραγματοποιηθεί το συγκεκριμένο έργο, το Υπουργείο Οικονομικών με την επιτάχυνση των διαδικασιών για τις διοικητικές αποβολές είχε παραλάβει και τυπικά και ουσιαστικά την έκταση.

Επιπροσθέτως, είχαν δρομολογηθεί και τα επόμενα βήματα και συγκεκριμένα:

  1. Η ολοκλήρωση της μελέτης για την επέκταση του διαδρόμου,
  2. Η σύνταξη μελέτης για την αναρρύθμιση του υφιστάμενου αεροσταθμού,
  3. Η παράκαμψη του παραλιακού δρόμου στο σημείο που πλησιάζει την επέκταση του διαδρόμου, ή η εύρεση άλλης κατάλληλης λύσης
  4. Ο περαιτέρω σχεδιασμός για άλλες πιθανές απαιτούμενες απαλλοτριώσεις στο ανατολικό μέρος του υφιστάμενου αεροδρομίου

Παράλληλα θα ελάμβαναν χώρα η προανάληψη του έργου για την κατεδάφιση, ισοπέδωση και περίφραξη του χώρου και σε διάστημα μικρότερο των τριών μηνών θα γινόταν και η δημοπράτηση του έργου.

Ήδη, όπως και στα τοπικά ΜΜΕ καταγράφεται, σημειώνονται καθυστερήσεις σε όλα τα ανωτέρω αναφερόμενα έργα. Μεταξύ των αιτιών αναφέρεται και η μη έγκριση από το Υπουργείο Οικονομικών των πιστώσεων της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας για το 2015.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

  1. Σε ποιο στάδιο βρίσκονται από πλευράς χρονοδιαγράμματος οι εργασίες για την επέκταση του διαδρόμου του αεροδρομίου της Χίου;  Πόση είναι η υφιστάμενη καθυστέρηση και με ποιον τρόπο σχεδιάζεται αυτή να ανακτηθεί;
  2. Αληθεύουν τα δημοσιεύματα για τις αιτίες της καθυστέρησης;  Έχουν εγκριθεί από το Υπουργείο Οικονομικών οι πιστώσεις για την ΥΠΑ για το 2015 και αν όχι πότε θα τελικά θα γίνει αυτό;

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις
Αναφορά
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Επίκαιρη Ερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Επερώτηση
Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
Επίκαιρη Επερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
Ερώτηση & ΑΚΕ
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ παράλληλα δύνανται να ζητούν και την κατάθεση σχετικών εγγράφων. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών.
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Γ. Καμίνη
Κύριε συνάδελφε, καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για μια πολύ σημαντική επισήμανση που κάνατε, ότι δυστυχώς στο μεταναστευτικό –επειδή υπάρχουν και έντονα συναισθήματα- κυκλοφορούν πάρα πολλά fake news και παρασύρουν την κοινή γνώμη, πολλές φορές με λανθασμένες πληροφορίες. Γι’ αυτό πραγματικά επικροτώ την ερώτησή σας.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση