Με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε σήμερα για τη διαχείριση του μεταναστευτικού ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κατηγορεί την κυβέρνηση ότι έχει αποτύχει παταγωδώς σε όλες τις επιλογές της και ότι η ανθρωπιστική κρίση λαμβάνει πλέον ανεξέλεγκτες και επικίνδυνες διαστάσεις στη Χίο.
«Η Χίος μετατρέπεται σε μια νέα Ειδομένη. Οι κάτοικοι της Χίου είναι κυριολεκτικά εγκαταλελειμμένοι στην τύχη τους, σηκώνουν ένα δυσανάλογα μεγάλο βάρος και οι σκέψεις που γίνονται για την κατασκευή και νέων δομών (προαναχωρησιακού κέντρου ) είναι εκτός τόπου και χρόνου» αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Μηταράκης ο οποίος ζητά από την κυβέρνηση και τον αρμόδιο Υπουργό να μεριμνήσουν για την άμεση μεταφορά της συντριπτικής πλειοψηφίας των προσφύγων και μεταναστών στην ηπειρωτική Ελλάδα.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επίκαιρης ερώτησης του κ. Μηταράκη:
Η έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε η κυβέρνηση για την έξαρση του μεταναστευτικού προβλήματος στη Χίο, συνιστά ακόμα μια αδιάσειστη απόδειξη για την παταγώδη αποτυχία της πολιτικής που ακολούθησε όλους τους προηγούμενους μήνες σε ότι αφορά τη διαχείριση του προσφυγικού - μεταναστευτικού. Όλες οι αποφάσεις και τα μέτρα που λαμβάνει αποδεικνύονται κατώτερα των περιστάσεων.
Αυτή τη στιγμή στο νησί βρίσκονται περίπου 3.600 πρόσφυγες και μετανάστες, αριθμός διπλάσιος σε σχέση με αυτόν του Μαΐου όταν τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας. Σήμερα όποιος νέος πρόσφυγας φτάνει στη Χίο οδηγείται εκτός των δομών καθώς αυτές είναι ασφυκτικά γεμάτες. Στο hot spot της ΒΙΑΛ ζουν περί τους 1.300 μετανάστες και πρόσφυγες, σε υποδομές που δεν μπορούν να φιλοξενήσουν περισσότερους από 800 ανθρώπους. Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στις υπόλοιπες δομές: στο δημοτικό καταυλισμό της Σούδας, στην τάφρο του κάστρου της Χίου, αλλά και στον υπαίθριο χώρο δίπλα από το κτήριο του ΔΗΠΕΘΕ της Χίου όπου οι σκηνές φτάνουν πλέον πίσω από το Δημαρχείο του νησιού.
Ώρα με την ώρα, το νησί μετατρέπεται σε μια νέα Ειδομένη. Οι Χιώτες που αποτελούν το 0,5% του πληθυσμού της χώρας καλούνται να διαχειριστούν το 6% των προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στην Ελλάδα. Φιλοξενούν δηλαδή δωδεκαπλάσιο αριθμό μεταναστών, σε σχέση με τον εθνικό μέσο όρο. Η τοπική κοινωνία δεν θα αντέξει άλλο το βάρος αυτής της ανθρωπιστικής κρίσης. Οι κάτοικοι της Χίου είναι κυριολεκτικά εγκαταλελειμμένοι στην τύχη τους. και προειδοποιούν ότι οδηγούμαστε σε ανεξέλεγκτες και επικίνδυνες καταστάσεις.
Οι σκέψεις της κυβέρνησης για τη δημιουργία νέου προαναχωρησιακού κέντρου στο Μερσινίδι – στο οποίο θα συγκεντρώνονται οι παραβατικοί μετανάστες – είναι εκτός τόπου και χρόνου καθώς το νησί πρέπει να αποσυμφορηθεί και όχι να κατακλειστεί και με νέες δομές. Η μόνη λύση που μπορεί να κρατήσει όρθια τη Χίο είναι να μεταφερθούν άμεσα στην ηπειρωτική Ελλάδα τουλάχιστον τα 2/3 των προσφύγων και μεταναστών που παραμένουν στο νησί.
Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Πως σκοπεύει να αποσυμφορήσει την ανησυχητική κατάσταση που διαμορφώνεται στο νησί;
2. Πόσους πρόσφυγες και μετανάστες θα μεταφέρει στην ηπειρωτική Ελλάδα και πότε;
3. Πώς σκοπεύει να επιλύσει το πρόβλημα με τις διαδικασίες του ασύλου που κινούνται με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς;
4. Από τον Οκτώβριο του 2015 έχει ζητηθεί από την κυβέρνηση ο ορισμός συντονιστή για το μεταναστευτικό στη Χίο. Πότε θα επιτέλους θα οριστεί;
Ο ερωτών Βουλευτής
Νότης Α. Μηταράκης
Δείτε τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης εδώ >>