Βουλή

Επίκαιρη Ερώτηση Ν. Μηταράκη για το μεταναστευτικό

Επίκαιρη Ερώτηση Ν. Μηταράκη για το μεταναστευτικό

Με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε σήμερα για τη διαχείριση του μεταναστευτικού ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κατηγορεί την κυβέρνηση ότι έχει αποτύχει παταγωδώς σε όλες τις επιλογές της και ότι η ανθρωπιστική κρίση λαμβάνει πλέον ανεξέλεγκτες και επικίνδυνες διαστάσεις στη Χίο.

«Η Χίος μετατρέπεται σε μια νέα Ειδομένη. Οι κάτοικοι της Χίου είναι κυριολεκτικά εγκαταλελειμμένοι στην τύχη τους, σηκώνουν ένα δυσανάλογα μεγάλο βάρος και οι σκέψεις που γίνονται για την κατασκευή και νέων δομών (προαναχωρησιακού κέντρου ) είναι εκτός τόπου και χρόνου» αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Μηταράκης ο οποίος ζητά από την κυβέρνηση και τον αρμόδιο Υπουργό να μεριμνήσουν για την άμεση μεταφορά της συντριπτικής πλειοψηφίας των προσφύγων και μεταναστών στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επίκαιρης ερώτησης του κ. Μηταράκη:

Η έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε η κυβέρνηση για την έξαρση του μεταναστευτικού προβλήματος στη Χίο, συνιστά ακόμα μια αδιάσειστη απόδειξη για την παταγώδη αποτυχία της πολιτικής που ακολούθησε όλους τους προηγούμενους μήνες σε ότι αφορά τη διαχείριση του προσφυγικού - μεταναστευτικού.  Όλες οι αποφάσεις και τα μέτρα που λαμβάνει αποδεικνύονται κατώτερα των περιστάσεων.

Αυτή τη στιγμή στο νησί βρίσκονται περίπου 3.600 πρόσφυγες και μετανάστες, αριθμός διπλάσιος σε σχέση με αυτόν του Μαΐου όταν τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας. Σήμερα όποιος νέος πρόσφυγας φτάνει στη Χίο οδηγείται  εκτός των δομών καθώς αυτές είναι ασφυκτικά γεμάτες. Στο hot spot της ΒΙΑΛ ζουν περί τους 1.300 μετανάστες και πρόσφυγες, σε υποδομές που δεν μπορούν να φιλοξενήσουν περισσότερους από 800 ανθρώπους. Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στις υπόλοιπες δομές: στο δημοτικό καταυλισμό της Σούδας, στην τάφρο του κάστρου της Χίου, αλλά και στον υπαίθριο χώρο δίπλα από το κτήριο του ΔΗΠΕΘΕ της Χίου όπου οι σκηνές φτάνουν πλέον πίσω από το Δημαρχείο του νησιού.

Ώρα με την ώρα, το νησί μετατρέπεται σε μια νέα Ειδομένη. Οι Χιώτες που αποτελούν το 0,5% του πληθυσμού της χώρας καλούνται να διαχειριστούν το 6% των προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στην Ελλάδα. Φιλοξενούν δηλαδή δωδεκαπλάσιο αριθμό μεταναστών, σε σχέση με τον εθνικό μέσο όρο. Η τοπική κοινωνία δεν θα αντέξει άλλο το βάρος αυτής της ανθρωπιστικής κρίσης.  Οι κάτοικοι της Χίου είναι κυριολεκτικά εγκαταλελειμμένοι στην τύχη τους. και προειδοποιούν ότι οδηγούμαστε σε ανεξέλεγκτες και επικίνδυνες καταστάσεις.

Οι σκέψεις της κυβέρνησης για τη δημιουργία νέου προαναχωρησιακού κέντρου στο Μερσινίδι – στο οποίο θα συγκεντρώνονται οι παραβατικοί μετανάστες – είναι εκτός τόπου και χρόνου καθώς το νησί πρέπει να αποσυμφορηθεί και όχι να κατακλειστεί και με νέες δομές.  Η μόνη λύση που μπορεί να κρατήσει όρθια τη Χίο είναι να μεταφερθούν άμεσα στην ηπειρωτική Ελλάδα τουλάχιστον τα 2/3 των προσφύγων και μεταναστών που παραμένουν στο νησί.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Πως σκοπεύει να αποσυμφορήσει την ανησυχητική κατάσταση που διαμορφώνεται στο νησί;

2. Πόσους πρόσφυγες και μετανάστες θα μεταφέρει στην ηπειρωτική Ελλάδα και πότε;

3. Πώς σκοπεύει να επιλύσει το πρόβλημα με τις διαδικασίες του ασύλου που κινούνται με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς;

4. Από τον Οκτώβριο του 2015 έχει ζητηθεί από την κυβέρνηση ο ορισμός συντονιστή για το μεταναστευτικό στη Χίο. Πότε θα επιτέλους θα οριστεί;

Ο ερωτών Βουλευτής

Νότης Α. Μηταράκης

 

Δείτε τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης εδώ >>

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις
Αναφορά
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Επίκαιρη Ερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Επερώτηση
Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
Επίκαιρη Επερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
Ερώτηση & ΑΚΕ
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ παράλληλα δύνανται να ζητούν και την κατάθεση σχετικών εγγράφων. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών.
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Γ. Καμίνη
Κύριε συνάδελφε, καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για μια πολύ σημαντική επισήμανση που κάνατε, ότι δυστυχώς στο μεταναστευτικό –επειδή υπάρχουν και έντονα συναισθήματα- κυκλοφορούν πάρα πολλά fake news και παρασύρουν την κοινή γνώμη, πολλές φορές με λανθασμένες πληροφορίες. Γι’ αυτό πραγματικά επικροτώ την ερώτησή σας.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση