Βουλή

Δήλωση Ν. Μηταράκη μετά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης για το μεταναστευτικό στη Χίο

Συζητήθηκε σήμερα στη Βουλή των Ελλήνων η επίκαιρη ερώτηση του κ. Μηταράκη προς τον Αναπληρωτή Υπουργό, κ. Μουζάλα αναφορικά με το μεταναστευτικό στη Χίο. Έπειτα από το πέρας της συζήτησης, ο κ. Μηταράκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Από τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή επιβεβαιώθηκε ότι στις προθέσεις του κ. Μουζάλα είναι να λειτουργήσουν 3 Hot Spots στο νησί. Δεν παρουσίασε κανένα σχέδιο επιτάχυνσης των διαδικασιών Ασύλου, δεν έχει κανένα πρόγραμμα για τη μετακίνηση προσφύγων και μεταναστών στην Ηπειρωτική Ελλάδα, είπε ότι η παλιά συμφωνία με τον Δήμο Χίου για τη ΒΙΑΛ άλλαξε λόγω των συνθηκών (!) και φυσικά δεν έκανε κανένα απολύτως σχόλιο για της καταγγελίες του κ. Βουδούρη για τις κυβερνητικές ολιγωρίες και καθυστερήσεις.

Όλα αυτά καταδεικνύουν ότι η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός δεν έχουν απολύτως κανένα σχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Γι αυτό επιδίδονται και σε προσωπικές επιθέσεις. Για να κρύψουν την ένδεια των επιχειρημάτων τους και την αποτυχία της πολιτικής τους.

Η Χίος έβαλε πλάτη, φιλοξενεί δωδεκαπλάσιο αριθμό προσφύγων από τον μέσο όρο στην επικράτεια. Όμως καμία δέσμευση της κυβέρνησης απέναντι στη Χίο δεν εκπληρώθηκε με αποτέλεσμα να μην εμπιστευόμαστε τις νέες διαβεβαιώσεις της. Όπως έχει τονίσει η ΝΔ η κυβέρνηση αδυνατεί να εφαρμόσει στην πράξη την συμφωνία ΕΕ Τουρκίας ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ασύλου και να αποσυμφορηθούν τα νησιά.

Όπως φάνηκε σήμερα και από τις προσωπικές επιθέσεις αδυνατεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων. Και όπως έχω ξαναπεί: αν δεν μπορεί, ας παραιτηθεί».

 

Ακολουθεί απόσπασμα από τα πρακτικά της Βουλής και τα σχετικά videos:

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης):Προχωράμε στη συζήτηση της πρώτης με αριθμό 1258/13-9-2016 επίκαιρης ερώτησης του πρώτου κύκλου του Βουλευτή Χίου της Νέας Δημοκρατίας κ. Παναγιώτη (Νότη) Μηταράκη προς τον Υπουργό  Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, σχετικά με την έξαρση του μεταναστευτικού προβλήματος στη Χίο. Πιστεύω ότι θα ακούσουμε ενδιαφέροντα πράγματα και από τις δύο πλευρές. Κύριε Μηταράκη, έχετε τον λόγο.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Θα ξεκινήσω με κάτι θετικό: Ευχαριστώ, κύριε Υπουργέ, που εντός ολίγων ημερών προσήλθατε στη Βουλή για να απαντήσετε άμεσα σε αυτή την επίκαιρη ερώτηση, που αφορά ένα θέμα το οποίο απασχολεί πραγματικά την κοινή γνώμη. Δυστυχώς, άλλοι συνάδελφοί σας δεν έχουν την ίδια ευαισθησία προς το Σώμα, όπως συζητήσαμε σήμερα κατά την έναρξη της συνεδρίασης.

Κατέθεσα αυτή την επίκαιρη ερώτηση γιατί η Κυβέρνηση έρχεται, σύμφωνα με μια ανακοίνωση που είδαμε στο ΑΠΕ την προηγούμενη Παρασκευή, να προτείνει τη δημιουργία τριών hot spot στη Χίο, φορτώνοντας το νησί με δυσανάλογο βάρος, αντί να δείξετε την ευαισθησία που χρειάζεται μια εθνική περιοχή.

Από τότε, βέβαια, προέκυψαν και δύο νέα γεγονότα: Πρώτον, τα προχθεσινά επεισόδια στη Χίο, που φυσικά όλοι καταδικάζουμε, και δεύτερον η τηλεοπτική παραίτηση του κ. Βουδούρη. Θα σας πω ευθέως ότι με τις επιλογές που κάνει η Κυβέρνηση, με την πολιτική που ακολουθείτε, το μόνο που πετυχαίνετε είναι αφενός να εγκλωβίζετε τους πρόσφυγες και τους μετανάστες και αφετέρου να ρίχνετε νερό στον μύλο των ρατσιστικών αντιλήψεων και στον φόβο. Το δεύτερο θέμα στο οποίο πρέπει βεβαίως να τοποθετηθεί η Κυβέρνηση είναι οι καταγγελίες του κ. Βουδούρη για καθυστερήσεις, ολιγωρίες και υπερβολικές δαπάνες για τους μετανάστες.

Κύριε Υπουργέ, οι Χιώτες από την πρώτη στιγμή επέλεξαν να σηκώσουν ένα βάρος που δεν τους αναλογούσε. Ήταν οι πρώτοι που δέχθηκαν να δημιουργηθεί hotspotστο νησί. Με δικές τους δαπάνες, με δαπάνες του Δήμου Χίου αγοράστηκε η ΒΙΑΛ. Όμως, αυτό δεν αναγνωρίστηκε από τους ιθύνοντες. Αντίθετα, φαίνεται ότι εκλαμβάνεται ως αδυναμία και η Χίος μετατρέπεται σε μια νέα Ειδομένη. Έχει σήμερα τρεις χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, αριθμό διπλάσιο απ’ ό,τι τον Μάιο, όταν τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας. Σήμερα η Χίος, κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, φιλοξενεί δωδεκαπλάσιο αριθμό προσφύγων και μεταναστών σε σχέση με τον εθνικό μέσο όρο.

Κάνατε μια σύσκεψη την προηγούμενη Παρασκευή, από την οποία έλειπαν οι δύο Βουλευτές του Νομού, ο κ. Μιχαηλίδης του ΣΥΡΙΖΑ και εγώ. Εκεί αποφασίσατε, όπως λέει η ανακοίνωση, να δημιουργηθούν τρία σημεία φιλοξενίας στη Χίο. Όταν έχουμε επίσημη χωρητικότητα για χίλια εκατό άτομα, σήμερα έχουμε τρείς χιλιάδες εξακόσια. Όταν πάμε σε επίσημη χωρητικότητα τρεις χιλιάδες, πόσους θα έχει η Χίος; Οκτώ χιλιάδες;

Κύριε Υπουργέ, και θα κλείσω με αυτό, κύριε Πρόεδρε, η Χίος δεν εμπιστεύεται αυτή την Κυβέρνηση. Τον Οκτώβριο του 2015 υποσχεθήκατε ότι θα ορισθεί συντονιστής στο νησί. Είχαμε έναν έντονο διάλογο στο Δημαρχείο, σας θυμίζω. Δυστυχώς, δικαιωθήκαμε. Ακόμα δεν έχει ορισθεί συντονιστής.

Οι Χιώτες δέχθηκαν να μισθώσουν, να αγοράσουν το hotspotκαι να το δώσουν δωρεάν στο Υπουργείο, με τη δέσμευση ότι οι πρόσφυγες θα μένουν για εβδομήντα δύο ώρες. Δεν τηρήσατε αυτή την υποχρέωση. Λέγατε ότι οι διαδικασίες ασύλου θα προχωρήσουν μέσα σε ελάχιστες εβδομάδες. Δεν τηρήσατε αυτή την υπόσχεση. Διαβεβαιώνατε ότι με τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας θα αποσυμφορήσετε το νησί. Αυτό δεν έγινε. Αντίθετα, αυτή τη στιγμή έχουμε μια έκρυθμη κατάσταση.

Σας ρωτώ, λοιπόν, συγκεκριμένα: Πώς και πότε, με ποιες διαδικασίες και ποιους στόχους θα προχωρήσετε σε μέτρα, ώστε η Χίος να σηκώσει ανάλογο βάρος με την υπόλοιπη χώρα.

Ευχαριστώ πολύ.  

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΟΥΖΑΛΑΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης): Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, όσον αφορά τον κ. Μηταράκη, εγώ θεωρώ ότι πρόκειται για έναν νοήμονα και καλλιεργημένο Βουλευτή μας με μια προσωπική επαγγελματική θητεία που εγγυάται αυτά που είπα προηγούμενα, ότι πρόκειται για έναν έξυπνο άνθρωπο και καλλιεργημένο. Ο τρόπος με τον οποίο απευθύνεται στη Βουλή είναι κόσμιος. Δεν είναι κόσμιος, όμως, ο τρόπος με τον οποίο απευθύνεται στον λαό της Χίου.

Κύριε Μηταράκη, έχω εδώ δικά σας δημοσιεύματα –θα τα καταθέσω- όπου καλείτε πρακτικά τον λαό της Χίου σε εξέγερση. Καλύπτετε πρακτικά τις εξεγέρσεις. Καλύπτετε πρακτικά με τις φωνές σας αυτά τα οποία δεν θα έπρεπε να γίνονται. Γιατί ζητάτε την παραίτησή μου;

Μαζί με τον Δήμαρχο, τον Αντιπεριφερειάρχη, τον υπεύθυνο από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και τον Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής –και το τονίζω αυτό- προτείναμε πολύ συγκεκριμένα μέτρα, για να ανακουφίσουμε τα πραγματικά προβλήματα που ο λαός της Χίου αντιμετωπίζει.

Και είναι αλήθεια ότι υπάρχει ένας υπερπληθυσμός στα νησιά μας, ειδικά στην Χίο και στη Μυτιλήνη, ο οποίος επειδή έχει αλλάξει και η φύση του προβλήματος, δημιουργεί πραγματικά θέματα που πριν δεν υπήρχαν.

Προτείναμε, λοιπόν, άμεση μεταφορά στην ενδοχώρα σημαντικού αριθμού προσφύγων που το αίτημα ασύλου τους παραπέμφθηκε στην κανονική διαδικασία, λειτουργία ενδιαμέσου κέντρου κράτησης στην περιοχή Μυρσινίδι για ανθρώπους με παραβατική συμπεριφορά.

Και είχαμε διαδήλωση –που την υποστηρίξατε, κύριε Μηταράκη- των χωριών στο Μυρσινίδι. Θα σας καταθέσω τις φωτογραφίες από το Μυρσινίδι. Δεν έχει χωριά. Ο Βροντάδος είναι μονάχα, ο οποίος είναι σε μια απόσταση οδικά τριών χιλιομέτρων, αφού περάσεις τρία βουνά. Και μιλάμε για κέντρο κράτησης, το οποίο λειτουργούσε από το 1997 και απλά ανακαινίζεται για να λειτουργήσει πάλι με καλύτερες συνθήκες. Θα τα καταθέσω και αυτά.

Προτείναμε και εξασφαλίσαμε 3,7 εκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία καινούργιου χώρου, ώστε να μπορέσει να ανακουφιστεί η ΒΙΑΛ και –κάτι το οποίο αποκρύπτετε, κύριε Μηταράκη και το κάνετε επίτηδες- να διαλυθεί επιτέλους η Σούδα και το ΔΗΠΕΘΕ που δημιουργούν πρόβλημα και αισθητικό και πολιτικό στην πόλη και για τους ανθρώπους οι οποίοι ζουν εκεί μέσα. Και εκεί έχουμε αντιρρήσεις.

Σας καταθέτω και τον ΧΑΔΑ. Σας καταθέτω και την άλλη πρόταση -διότι δεν ξέρουμε πού- για το Αίπος. Και εκεί δεν υπάρχουν χωριά. Τρία βουνά πρέπει να περάσουν.

Δεν θέλετε, κύριε Μηταράκη, την επίλυση του προβλήματος. Δεν ξέρω αν ακολουθείτε τη θέση της Νέας Δημοκρατίας και του Λαϊκού Κόμματος που λέει ότι η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας είναι η λύση. Εμείς αυτό ακολουθούμε. Δεν θέλετε πρόσφυγες και μετανάστες. Δεν επιλέξαμε εμείς τη Χίο. Δεν επιλέξαμε εμείς τη Μυτιλήνη. Δεν επιλέξαμε εμείς τη Σάμο. Τα βρήκαμε. Τα νησιά είναι εκεί. Δεν γίνεται να μεταφερθούν τα νησιά. Δεν γίνεται να μεταφερθούν οι αρχές της Τουρκίας. Να «βάλετε πλάτη» να ανακουφιστεί ο λαός πραγματικά εκεί πέρα στη Χίο.

Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε.

Δεν έχει νόημα. Έχουμε ψηφίσει την ενίσχυση του Νοσοκομείου και έχουν εξασφαλιστεί χρήματα.

Ακούστε με για το άσυλο: Το 2015, όταν ήρθε η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, το άσυλο είχε διακόσια άτομα. Τον Αύγουστο του 2016 έχει τετρακόσια ογδόντα συν πενήντα, τα οποία έχει από την Ύπατη Αρμοστεία. Η Χίος πριν από έξι μήνες δεν είχε κανέναν για το άσυλο. Σήμερα έχει δέκα και σε δεκαπέντε μέρες θα έχει δεκαοκτώ.

Θέλουμε μαζί με μας να υποστηρίξετε στο Λαϊκό Κόμμα το αίτημα που σας καταθέτω, το οποίο έχουμε στείλει σε όλους τους Υπουργούς, για να έρθουν επιτέλους οι τετρακόσιοι που έχουν υποσχεθεί από την EASO, ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες.

Κύριε Μηταράκη, δεν λέτε αλήθεια όταν λέτε ότι αγόρασε ο Δήμος τη ΒΙΑΛ. Ο Δήμος αγόρασε τη ΒΙΑΛ με λεφτά που επίσης έδωσαν τα Υπουργεία, έδωσε η Κυβέρνηση και πληρώθηκε. Ήταν ένα σχέδιο του Δήμου να το αξιοποιήσει και όπως ξέρετε, η μισή ΒΙΑΛ αξιοποιείται έτσι όπως ο Δήμος ήθελε και η άλλη μισή αξιοποιείται για hotspot.

Συνολικά από το δικό μου Υπουργείο, που δεν έχει χρήματα, από τα παράβολα των νομίμων μεταναστών στην Ελλάδα, ο Δήμος Χίου έχει πάρει 650.000 ευρώ, χώρια αυτά που έχουν παρθεί στην Περιφέρεια και στο Δήμο από τον κ. Κουρουμπλή.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης):Ολοκληρώστε, κύριε Υπουργέ.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΟΥΖΑΛΑΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης):Ολοκληρώνω, κύριε Πρόεδρε.

Επιμένετε να μεταφερθούν στην ενδοχώρα. Θα χαλάσει η συμφωνία. Η Κυβέρνηση θα παλέψει για να ισχύσει η συμφωνία μαζί με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα πρέπει να επιλέξετε. Εμείς την επιλογή μας την έχουμε κάνει. Τον λαό της Χίου θα τον ανακουφίσουμε με πολύ συγκεκριμένα μέτρα.

Σε αυτά, σας παρακαλώ πολύ, να ανακαλέσετε τη μνήμη σας περί πατριωτισμού, που δεν σας τον αμφισβητώ, τη μνήμη μας περί καλλιεργημένου ανθρώπου, που δεν σας το αμφισβητώ, και να μπορέσετε να βάλετε πλάτη, ώστε να λυθούν τα πρακτικά προβλήματα.

Καταθέτω και το υπόμνημα που φτιάξαμε με τον Δήμαρχο και με τον Αντιπεριφερειάρχη, όπου αναφερόμαστε στην αύξηση της Αστυνομίας και σε όλα τα άλλα μέτρα.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης):Και κλείνετε με αυτό την πρωτολογία σας, κύριε Υπουργέ.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΟΥΖΑΛΑΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης):Και κλείνω, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Μηταράκη, θα πρέπει να συνταχθείτε με τη λύση του προβλήματος και όχι με τη δημιουργία καινούργιων προβλημάτων πάνω σε υπαρκτά προβλήματα που πρέπει να λυθούν. Αντίστοιχα προβλήματα έχουμε στη Μυτιλήνη. Ο κύριος …

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης):Κύριε Μουζάλα, στη δευτερολογία σας τα υπόλοιπα. Δεν μπορώ να σας αφήσω άλλο, μιλάτε επτά λεπτά αντί για τρία.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΟΥΖΑΛΑΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης):Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης):Λόγω του θέματος άφησα και εσάς να μιλήσετε λίγο παραπάνω, θα αφήσω και τον κ. Μηταράκη, αλλά να μην το παρακάνουμε. Κύριε Μηταράκη, έχετε τον λόγο.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ, κατ’ αρχήν ευχαριστώ για τα προσωπικά καλά σας λόγια και τα ανταποδίδω. Θεωρώ, όμως, προσβλητικό τον ισχυρισμό ότι έχω οποιαδήποτε σχέση, έμμεση ή άμεση, με τα επεισόδια ή τις κινητοποιήσεις που έγιναν στη Χίο και σας καλώ στη δευτερολογία σας να το αποδείξετε συγκεκριμένα ή παρακαλώ για λόγους τάξης και ήθους να το ανακαλέσετε.

Έχω δείξει από τον πρώτη στιγμή κάθε διάθεση συνεργασίας. Ο Αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας, ο κ. Βίτσας, που κατά σύμπτωση βρίσκεται στην Αίθουσα, μπορεί να το βεβαιώσει από τις επισκέψεις που έκανε στη Χίο.

Κύριε Υπουργέ, σας υποδεχθήκαμε με ανοιχτές αγκάλες στη Χίο. Ήρθατε και δεσμευθήκατε για κάποια πράγματα. Είπα στην πρωτολογία μου ότι αυτά για τα οποία δεσμευθήκατε, δεν τα κάνατε. Αποτέλεσμα; Εμείς δυσκολευόμαστε να σας εμπιστευθούμε σε αυτά που λέτε τώρα. Δεν σας κάνει εντύπωση αυτό φαντάζομαι. Εδώ υπάρχουν συγκεκριμένα πράγματα.

Κάνατε σύσκεψη την Παρασκευή και επαναλαμβάνω ότι δεν καλέσατε τους Βουλευτές. Σας θυμίζω ότι σας έχει ασκήσει οξεία κριτική και ο συνάδελφός μου του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν τον καλέσατε, όπως δεν καλέσατε και εμένα. Αν με είχατε καλέσει, θα σας απαντούσα -στην προσπάθειά σας να φέρετε στο φιλότιμο τον Δήμαρχο και τον Αντιπεριφερειάρχη ότι δεν μπορεί να είναι η Χίος αυτή που θα τινάξει στον αέρα τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας- ότι συμφωνούμε με τη συμφωνία. Όμως, η συμφωνία, όπως παρουσιάστηκε το Μάϊο του 2016, προέβλεπε, κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εξέταση των αιτημάτων ασύλου ταχύτατα.

Τα νούμερα που μας δώσατε με κάνουν να τρομάζω. Οι ροές είκοσι φορές λιγότερες στη Χίο. Το 2014 μπήκαν πέντε χιλιάδες άτομα, το 2015 εκατόν είκοσι τέσσερις χιλιάδες. Οι ροές εικοσαπλασιάστηκαν. Τι μου λέτε; Ότι σε πανελλαδικό επίπεδο πήγατε από τους διακόσιους στους τετρακόσιους ογδόντα και πενήντα πέντε, τριάντα; Δηλαδή τριπλασιάσατε το άσυλο, όταν εικοσαπλασιάστηκαν οι ροές; Να γιατί έχει κολλήσει το σύστημα, να γιατί παραιτήθηκε ο κ. Βουδούρης.

Μου λέτε ότι έχετε δεκαοκτώ άτομα στη Χίο. Για τρεις χιλιάδες εξακόσιους; Πόσες μέρες θέλει ο καθένας για να εξεταστεί το άσυλό του; Για να πάρουν αυτοί τρίπτυχο, θα έχει τελειώσει το 2018.

Λέτε ότι ένας σημαντικός αριθμός ανθρώπων θα μεταφερθεί. Ωραία. Πόσοι και σε ποια ημερομηνία; Πείτε το στη δευτερολογία σας. Ελπίζω αυτοί που θα φύγουν μέσα στον Σεπτέμβριο να είναι περισσότεροι από αυτούς που έρχονται μέσα στο Σεπτέμβριο, γιατί από τότε που ψηφίστηκε η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας έχει διπλασιαστεί ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στη Χίο.

Επιβεβαιώσατε ακόμα στην ομιλία σας αυτό που είπα στην ανακοίνωσή μου, ότι θα κάνετε τρία hotspotστη Χίο. Σας προλαβαίνω, γιατί θα μου φέρετε το επιχείρημα ότι θα κλείσετε τη Σούδα και το ΔΗΠΕΘΕ. Μα αυτό ήταν το επιχείρημα πίσω από τη ΒΙΑΛ, κύριε Υπουργέ. Δημιουργήσαμε το πρώτο hotspotστη Χίο για να κλείσουμε τους παράνομους καταυλισμούς.

Όμως, η ΒΙΑΛ γέμισε, έγιναν οι παράνομοι και τώρα το Υπουργείο τι λέει; Να κάνουμε τρεις τους νόμιμους, να φτάσουν δηλαδή στη χωρητικότητα περίπου των τριών χιλιάδων –πείτε μας, δεν ξέρω τι σχεδιασμό έχετε- και όταν με το καλό έρθουν και οι υπόλοιποι, τι να κάνουμε; Θα ξανανοίξει το ΔΗΠΕΘΕ και η ΒΙΑΛ αναγκαστικά -προς Θεού, μη ρίξουμε τη συμφωνία εμείς- και θα πάμε στα πέντε, στα επτά, στα εννιά hot spot.

Αποδεικνύει, κύριε Υπουργέ, ότι δεν υπάρχει σχέδιο και δεν λειτουργούν τα hotspotούτε φυλάσσονται πλέον, αν ξέρετε. Αν πάει τώρα κάποιος στο hot spot, δεν υπάρχει φυλάκιο πλέον. Έχει φύγει το αστυνομικό φυλάκιο. Λέτε στην ανακοίνωση ότι θα δώσετε αποζημιώσεις στους κατοίκους για τις ζημιές που υπέστησαν. Πότε; Βγήκε η απόφαση;

Και μια που μιλάμε για αποφάσεις, κύριε Πρόεδρε, γιατί εμένα μου αρέσει το συγκεκριμένο, εγώ σας λέω συγκεκριμένα ότι ο Δήμος αγόρασε και πλήρωσε τη ΒΙΑΛ. Και πήρε δάνειο τώρα, το οποίο εγκρίθηκε από το δημοτικό συμβούλιο μέσα στον Σεπτέμβριο, για να πληρώσει τα δύο τρίτα που υπολείπονται.

Λέτε ότι τα πληρώσατε εσείς. Θαυμάσια! Θα καταθέσω αίτηση κατάθεσης εγγράφων, κύριε Πρόεδρε, να μου κοινοποιήσετε την απόφαση του Υπουργείου με την οποία πληρώνετε τη ΒΙΑΛ. Και μόλις το κάνετε αυτό κι έχει περάσει στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ η απόφαση, θα σας ζητήσω δημοσίως συγγνώμη.

Όταν, όμως, έρχεστε σήμερα και κατηγορείτε εμένα προσωπικά, που ξέρετε πόσο μετριοπαθής είμαι, ότι έχω την παραμικρή σχέση με τα επεισόδια στη Χίο και όταν βλέπω ότι δεν έχετε σχέδιο και δεν είπατε κάτι για το πώς θα χειριστείτε τα άσυλα, ίσως τελικά αυτό που είπα ότι αυτή η Κυβέρνηση δεν μπορεί να διαχειριστεί αυτή την κρίση, απ’ ό,τι φαίνεται, δυστυχώς, είναι η πραγματικότητα.

Στη δευτερολογία σας, κύριε Υπουργέ –εσείς, φυσικά, θα επιλέξετε τι θέλετε να πείτε- θα ήθελα, αν μπορείτε, να αναφερθείτε σε δυο πράγματα: Συγκεκριμένα πού εγώ εμπλέκομαι σε οποιαδήποτε κινητοποίηση, αλλιώς παρακαλώ να το ανακαλέσετε. Και δεύτερον, συγκεκριμένα αυτοί οι τρεις χιλιάδες εξακόσιοι άνθρωποι που είναι σήμερα στη Χίο, ποια ημερομηνία θα έχουν πάρει τα τρίπτυχα στο χέρι τους και θα έχουν φύγει. Θα τα έχουν πάρει 1η Οκτωβρίου, 1η Νοεμβρίου, 1η Δεκεμβρίου, 1η Ιανουαρίου του 2017; Θέλουμε να μας πείτε μια ημερομηνία συγκεκριμένα. Δεν μπορεί να μην έχετε στόχους.

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης):Είστε σαφής.

Ορίστε, κύριε Υπουργέ.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΟΥΖΑΛΑΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης):Μετερχόμαστε το παιγνίδι των ημερομηνιών, ενώ γνωρίζετε πολύ καλύτερα από εμένα –είστε χρόνια στην πολιτική σκηνή- ότι ημερομηνία δεν μπορεί να δοθεί ποτέ, γιατί είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων. Αυτό που μπορεί να δοθεί είναι η ημερομηνία έναρξης. Και η έναρξη έχει ξεκινήσει.

Δεν έχετε δίκιο για το άσυλο. Δεν εικοσαπλασιάζεται το άσυλο, γιατί καταρρέει. Χρειάζεται να γίνει μεθοδευμένα. Και να σας πω κάτι; Το άσυλο τριπλασιάστηκε. Το σχέδιο είναι να έρθουν άλλοι τετρακόσιοι της EASO.

Αντί να φωνάζετε στην Κυβέρνηση, η οποία παλεύει γι’ αυτό, φαντάζομαι ότι φωνάζετε όταν πηγαίνετε στο Λαϊκό Κόμμα, που το 70% των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανήκουν στο Λαϊκό Κόμμα. Και αντί να λέτε σε εμάς ότι δεν μας ακούν οι Πρωθυπουργοί, θα πρέπει να πούμε σε εσάς: «Τι ακριβώς κάνετε στο Λαϊκό Κόμμα; Ποια ακριβώς είναι η πίεσή σας στους Πρωθυπουργούς εκεί, για να μας φέρουν αυτά τα οποία υποσχέθηκαν;», αντί να κατηγορείτε την Κυβέρνηση ότι η EASOδεν ήρθε και αυτό που μας υποσχέθηκε η Ευρώπη δεν έγινε.

Φαντάζομαι ότι όταν πηγαίνετε στο Λαϊκό Κόμμα ζητάτε το ίδιο. Εκεί μέσα έχετε το 70% των Πρωθυπουργών, το 70% των Υπουργών Εσωτερικών. Εγώ δεν λέω ότι αυτό είναι δική σας ευθύνη. Εσείς λέτε ότι αυτό είναι δική μας ευθύνη. Και νομίζω ότι το κάνετε σκόπιμα.

Θέλω να σας πω, επίσης, ότι δεν φορτώνουμε το νησί με νέα βάρη. Τα νέα βάρη φορτώθηκαν από την κατάσταση. Δεν μπορείτε να λέτε ότι δεν ισχύει η υπόσχεση που δώσαμε ότι σε σαράντα οκτώ ώρες θα φεύγουν. Άλλαξε η συμφωνία. Και η συμφωνία αυτή μπορεί να είναι η μόνη λύση που έχετε, η μόνη λύση που έχει η χώρα μας. Άλλαξε η συμφωνία. Είστε υπέρ της συμφωνίας. Μέσα στο Λαϊκό Κόμμα ο κ. Μητσοτάκης είναι υπέρ της συμφωνίας.

Οι αποζημιώσεις και όλα αυτά έχουν εγκριθεί. Είναι ζητήματα του τρόπου που λειτουργεί το κράτος και το ξέρετε και αυτό, επίσης. Επιμένω στο ότι η ΒΙΑΛ αγοράστηκε με τη συνδρομή του Υπουργείου και ότι έχουν δοθεί χρήματα.

Τελειώνω με το εξής. Κύριε Μηταράκη, εγώ αναγνωρίζω πολλά πράγματα από αυτά που είπατε. Αυτά τα οποία γίνονται το τελευταίο διάστημα είναι που δεν σας αναγνωρίζω και που πραγματικά προσδοκώ ότι θα έχω μπροστά μου τον Μηταράκη ο οποίος βάζει πλάτη σε δέκα συγκεκριμένα πράγματα και μπορεί να προτείνει άλλα τρία-τέσσερα και να τα δούμε.

Μην συνταχθείτε με τον κ. Κουτσαντώνη, ο οποίος στη Λέσβο καλεί σε ομάδες πολιτοφυλακής. Είναι δικό σας στέλεχος. Μην συνταχθείτε με τον κ. Γκοβότση, ο οποίος πάει να πετάξει τα παιδιά έξω από τα σχολεία. Είναι δικό σας στέλεχος.

Να συνταχθείτε με αυτό το κομμάτι των αστικών κομμάτων, των λαϊκών κομμάτων, το οποίο υπερασπίζεται τη συμφωνία και ψάχνει να βρει τρόπους ώστε να ισορροπήσουν τα δικαιώματα των κατοίκων με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμφωνία. Σε αυτό τον αγώνα σάς θέλουμε μαζί μας.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Κύριε Πρόεδρε, συγγνώμη.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης):Κύριε Μηταράκη, δεν προβλέπεται από τη διαδικασία.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Δεν είναι δευτερολογία.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης):Συγγνώμη, αλλά για τι πράγμα ζητάτε τον λόγο;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Επί προσωπικού να πω μια λέξη.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης):Τι επί προσωπικού; Στις επίκαιρες ερωτήσεις δεν υπάρχει προσωπικό.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Θέλω ο κύριος Υπουργός να διευκρινίσει…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης):Κατάλαβα. Δεν σας απήντησε στην πρώτη ερώτηση που κάνατε. Εντάξει. Δηλαδή, αν έχετε στοιχεία που ευθύνεται ότι καλεί σε επανάσταση τον λαό της Χίου.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΟΥΖΑΛΑΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης):Νομίζω ότι το ανέφερα στην πρωτολογία μου. Είπα ότι ο τρόπος με τον οποίο θέτει ψέματα, δηλαδή όταν ο κ. Μηταράκης λέει ότι θα δημιουργηθούν τρία νέα hotspots, ενώ αυτό το οποίο θα γίνει είναι ότι οι υπάρχουσες δομές θα γίνουν καλύτερες και θα φύγουν έξω από το κέντρο της πόλης, αυτό δημιουργεί πανικό. Αυτό είπα και αυτό χρησιμοποιείται γι’ αυτές τις συγκεντρώσεις.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης):Ανασκευάσατε εν μέρει, απ’ ό,τι καταλαβαίνω, διότι δεν ειπώθηκε ακριβώς έτσι, κύριε Υπουργέ. Εν πάση περιπτώσει, το λαμβάνει ο κ. Μηταράκης ως απάντηση.

Πριν φύγετε, επειδή είμαστε και οι δύο γιατροί και είπατε για το Ωραιόκαστρο, με συγχωρείτε πολύ, αλλά γιατί δεν βρίσκεται η λύση που θα τέλειωνε το θέμα του βιβλιαρίου υγείας στα παιδάκια από τη Συρία; Όπως όλα τα Ελληνόπουλα από την ημέρα που γεννιούνται έχουν βιβλιάριο υγείας -βεβαίως, αυτά δεν είχαν αυτή την πολυτέλεια- μπορεί να βγει τώρα βιβλιάριο υγείας, αφού γίνουν οι εξετάσεις και οι όποιοι εμβολιασμοί, άρα να λήξει και το ότι είναι ή δεν είναι άρρωστα.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΟΥΖΑΛΑΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης):Κύριε Πρόεδρε…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης):Συγγνώμη, δεν μου επιτρέπεται, αλλά μια και είμαστε τώρα εδώ…

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΟΥΖΑΛΑΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης):Είστε πολύ έμπειρος γιατρός, κατ’ αρχήν, αλλά και στην πολιτική.

Αυτό είναι κάτι το οποίο γίνεται. Τα παιδάκια είναι εμβολιασμένα σχεδόν στο 90%. Βιβλιάριο υγείας…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης):Βιβλιάριο, κύριε Υπουργέ.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΟΥΖΑΛΑΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης):Συγγνώμη, κύριε Πρόεδρε.

Βιβλιάριο υγείας, όπως ξέρετε, τα τελευταία δύο χρόνια υπάρχει. Από το 1914 δεν έχει καν ένας μεγάλος αριθμός Ελληνόπουλων. Εμείς θα δώσουμε και σε αυτά τα παιδιά κάρτες. Δεν γίνεται μέσα σε αυτούς τους τρεις μήνες να έχουν τελειώσει όλα αυτά. Είναι, όμως, σωστό αυτό που λέτε και θα πρέπει…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης):Επιτρέψτε μου να σας πω ότι πολλά από αυτά τα παιδιά είναι από πέρσι στην Ελλάδα, απλώς φέτος έγιναν έξι-επτά χρόνων και πρέπει να πάνε σχολείο. Άρα, ένας χρόνος χάθηκε χωρίς να γίνει προετοιμασία για το βιβλιάριο υγείας. Δεν είναι αποκλειστικά δική σας δουλειά ως Υπουργού.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΟΥΖΑΛΑΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης):Απλώς, κύριε Πρόεδρε, κάνατε λάθος. Αυτά τα παιδιά είναι εδώ πέρα από τις 20 Μαρτίου.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης):Και πάλι, είναι έξι-επτά μήνες.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΟΥΖΑΛΑΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης):Έξι μήνες ήταν εν κινήσει. Έπρεπε να διαλυθεί η Ειδομένη.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης):Εντάξει. Πάντως, κρατώ το ότι δεν είστε αρνητικός να πάρουν βιβλιάριο υγείας.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΟΥΖΑΛΑΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης):Και εγώ κρατώ το ότι η πρότασή σας είναι σωστή και πρέπει να υλοποιηθεί.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης):Ωραία, εντάξει. Ευχαριστούμε πολύ.

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις
Αναφορά
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Επίκαιρη Ερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Επερώτηση
Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
Επίκαιρη Επερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
Ερώτηση & ΑΚΕ
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ παράλληλα δύνανται να ζητούν και την κατάθεση σχετικών εγγράφων. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών.
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Γ. Καμίνη
Κύριε συνάδελφε, καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για μια πολύ σημαντική επισήμανση που κάνατε, ότι δυστυχώς στο μεταναστευτικό –επειδή υπάρχουν και έντονα συναισθήματα- κυκλοφορούν πάρα πολλά fake news και παρασύρουν την κοινή γνώμη, πολλές φορές με λανθασμένες πληροφορίες. Γι’ αυτό πραγματικά επικροτώ την ερώτησή σας.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση