Βουλή

Επίκαιρη Ερώτηση Ν. Μηταράκη για το μεταναστευτικό στη Χίο

Επίκαιρη Ερώτηση Ν. Μηταράκη για το μεταναστευτικό στη Χίο

Ο βουλευτής Χίου, κ. Νότης Μηταράκης κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση στον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής και έκανε την ακόλουθη σχετική δήλωση:

Μετανάστες και πρόσφυγες εγκλωβισμένοι στη Χίο, επειδή η κυβέρνηση αδυνατεί να εφαρμόσει τις αποφάσεις της.

«Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν εξεταστεί και απορριφθεί σε δεύτερο βαθμό 400 αιτήσεις ασύλου για μετανάστες που βρίσκονται στη Χίο. Όμως οι αποφάσεις αυτές δεν τους κοινοποιούνται και έτσι δεν ξεκινάει και η διαδικασία αναχώρησης και επιστροφής τους στην Τουρκία, όπως προβλέπεται και από τη συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας. Κάλεσα τον κ. Μουζάλα να έρθει στη Βουλή: Να μας απαντήσει για αυτό το εξαιρετικά σοβαρό θέμα και παράλληλα να δεσμευτεί για τις ενέργειες της κυβέρνησης προκειμένου να ξεκινήσει η αποσυμφόρηση της Χίου από πρόσφυγες και μετανάστες.

Σήμερα η Χίος σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος του μεταναστευτικού από όλα τα νησιά: 3.516 άτομα βρίσκονται στο νησί, 126 περισσότερα από ότι στη Λέσβο. Οι ροές αυξάνονται καθημερινά, μόνο το τελευταίο τριήμερο πέρασαν 256 άτομα. Οι επόμενοι μήνες θα είναι δυσκολότεροι, καθώς περνάμε στο καλοκαίρι.

Επιτέλους η κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόσει τις συμφωνίες και τις αποφάσεις της. Να μας απαντήσει γιατί δεν κοινοποιεί τις απορριπτικές αποφάσεις για άσυλο και δεν ξεκινά τις ενέργειες για την αναχώρηση των ανθρώπων αυτών και την αποσυμφόρηση του νησιού. Οι πολίτες θέλουν απαντήσεις, αλλά θέλουν πρωτίστως να εφαρμόζονται οι κανόνες και να γίνονται σεβαστές οι θυσίες τους».

Επίκαιρη Ερώτηση

Προς: Τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής

Θέμα: «Μετανάστες και πρόσφυγες εγκλωβισμένοι στη Χίο, επειδή η κυβέρνηση αδυνατεί να εφαρμόσει τις αποφάσεις της».

Τις τελευταίες ημέρες, συνεπεία και των βελτιωμένων καιρικών συνθηκών, αυξήθηκαν σημαντικά οι ροές παράνομων μεταναστών και προσφύγων. Συγκεκριμένα, από την Παρασκευή 17/3 ως το πρωί της Δευτέρας 20/3 πέρασαν στη Χίο 256 άτομα, ανεβάζοντας τον αριθμό των ανθρώπων που βρίσκονται στο νησί στα 3.516. Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Β. Αιγαίου, η Χίος έχει το μεγαλύτερο αριθμό μεταναστών / προσφύγων μεταξύ των νησιών του Β. Αιγαίου, με τη Λέσβο να έχει 3.390 και τη Σάμο 1.727.

Την ίδια στιγμή υπάρχουν πληροφορίες ότι για 400 άτομα που βρίσκονται στη Χίο, έχουν ήδη εξεταστεί και απορριφθεί σε δεύτερο βαθμό οι αιτήσεις ασύλου τους. Ωστόσο οι αποφάσεις αυτές δεν κοινοποιούνται, με αποτέλεσμα να μη δρομολογείται και η επιστροφή τους στην Τουρκία.

Επειδή:

• Η Χίος ήδη έχει δεχτεί δυσανάλογα μεγάλη πίεση λόγω του προσφυγικού

• Τους επόμενους (εαρινούς και καλοκαιρινούς) μήνες οι ροές θα αυξηθούν

• Η κυβέρνηση έχει μέχρις στιγμής επιδείξει ολιγωρία και αναποτελεσματικότητα στη διαχείριση του προσφυγικού.

Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

1. Επιβεβαιώνει το Υπουργείο την πληροφορία ότι οι 400 αιτήσεις που απορρίφθηκαν σε δεύτερο βαθμό δεν έχουν κοινοποιηθεί ακόμη στους ενδιαφερόμενους; Για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό και ποιες οι ενέργειες και το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου για την κοινοποίησή τους και την επιστροφή των ατόμων αυτών στην Τουρκία;

2. Ποιες οι σχεδιαζόμενες ενέργειες του Υπουργείου για την αποσυμφόρηση του νησιού της Χίου, με δεδομένα και τα τελευταία στοιχεία που δείχνουν ότι σήμερα είναι το νησί που δέχεται τις μεγαλύτερες ροές και υφίσταται το μεγαλύτερο βάρος από το προσφυγικό;

Ο ερωτών βουλευτής

Νότης Μηταράκης

Δείτε τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης εδώ >>

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις
Αναφορά
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Επίκαιρη Ερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Επερώτηση
Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
Επίκαιρη Επερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
Ερώτηση & ΑΚΕ
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ παράλληλα δύνανται να ζητούν και την κατάθεση σχετικών εγγράφων. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών.
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Γ. Καμίνη
Κύριε συνάδελφε, καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για μια πολύ σημαντική επισήμανση που κάνατε, ότι δυστυχώς στο μεταναστευτικό –επειδή υπάρχουν και έντονα συναισθήματα- κυκλοφορούν πάρα πολλά fake news και παρασύρουν την κοινή γνώμη, πολλές φορές με λανθασμένες πληροφορίες. Γι’ αυτό πραγματικά επικροτώ την ερώτησή σας.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση