Βουλή

Συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης Ν. Μηταράκη για το μεταναστευτικό στη Χίο

Συζήτηση της με αριθμό 653/27-3-2017 επίκαιρης ερώτησης του Βουλευτή Χίου της Νέας Δημοκρατίας κ. Νότη Μηταράκη προς τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής,σχετικά με τον εγκλωβισμό των μεταναστών και των προσφύγων στη Χίο, επειδή η Κυβέρνηση αδυνατεί να εφαρμόσει τις αποφάσεις της.

Πρωτολογία Ν. Μηταράκη

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κύριε Υπουργέ, το τελευταίο διάστημα οι μεταναστευτικές ροές παρανόμως εισελθόντων μεταναστών προς την χώρα μας έχουν αυξηθεί. Και σήμερα η Χίος φιλοξενεί περισσότερους μετανάστες μεταξύ όλων των νησιών του Βορείου Αιγαίου. Αντιλαμβάνομαι ότι περίπου 3.600 άτομα βρίσκονται εγκλωβισμένα στη Χίο, λίγα λιγότερα στη Λέσβο και γύρω στα 1.800 περίπου στη Σάμο.

Ως αποτέλεσμα αυτών των ροών λειτουργούν στη Χίο δύο δομές: η Σούδα που είναι εμφανώς παράτυπη και προχθές προσήλθα στον Εισαγγελέα Χίου για να καταθέσω, διότι, από ό,τι φαίνεται, η Σούδα λειτουργεί με την ανοχή υπηρεσιών, χωρίς να έχει τις κατάλληλες συνθήκες ασφαλείας και για τους ίδιους τους πρόσφυγες, αλλά και για τους κατοίκους και επίσης στη ΒΙΑΛ, από ό,τι φαίνεται, και εκεί υπάρχουν προβλήματα ασφαλείας. Είχαμε και αυτό το πολύ λυπηρό γεγονός. Οι ευχές όλων μας είναι ο άνθρωπος να αναρρώσει στη Χίο.

Κλειδί για αυτήν την κατάσταση είναι αφ’ ενός μεν η προστασία των συνόρων μας, αφ’ ετέρου δε η σωστή λειτουργία και η ταχεία λειτουργία των διαδικασιών ασύλου.

Υπήρξαν πληροφορίες στον Τύπο -και δυστυχώς, πρέπει να στηριζόμαστε σε αυτές τις πληροφορίες, γιατί δεν έχουμε επίσημη πληροφόρηση για την πορεία του ασύλου- ότι έχουν εξεταστεί και απορριφθεί σε δεύτερο βαθμό τετρακόσιες αιτήσεις ασύλου για άτομα που βρίσκονται στη Χίο. Όμως, οι αποφάσεις αυτές δεν έχουν κοινοποιηθεί, με αποτέλεσμα να μην δρομολογείται η επαναπροώθηση αυτών των παράνομα εισελθόντων μεταναστών προς την Τουρκία.

Κύριε Υπουργέ, επιβεβαιώνεται αυτή η πληροφορία; Υπάρχουν αποφάσεις που δεν έχουν κοινοποιηθεί; Κι αν ναι για ποιο λόγο; Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για να κοινοποιηθούν και πώς γενικά σχεδιάζει το Υπουργείο σας να αποσυμφορήσει τη Χίο;

Επειδή καλό είναι να στηριζόμαστε στα επίσημα στοιχεία, θα ήθελα, κύριε Υπουργέ, για να καταλάβουμε πώς λειτουργεί η διαδικασία ασύλου, να μας πείτε το εξής: Πόσοι έχουν μπει στη Χίο τους τελευταίους δώδεκα μήνες; Πόσοι από αυτούς έχουν υποβάλει αιτήματα ασύλου; Πόσοι έχουν λάβει οριστικές, τελεσίδικες θετικές αποφάσεις; Πόσοι έχουν λάβει τελεσίδικες οριστικές αρνητικές αποφάσεις; Και πόσοι ακόμα περιμένουν –και αυτό είναι το πιο κρίσιμο- είτε σε πρώτο είτε σε δεύτερο βαθμό να λάβουν μια απόφαση; Πόσο είναι το μέσο διάστημα που χρειάζεται; Διότι το γεγονός ότι έχουμε τόσες χιλιάδες πρόσφυγες στη Χίο σημαίνει ότι κάπου πάσχει η διαδικασία ασύλου.

Ευχαριστώ. 

 

Δευτερολογία Ν. Μηταράκη

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, είναι ιδιαίτερα θετικό ότι συμφωνείτε μαζί μας πως έχουν ξεπεραστεί τα όρια αντοχής των κατοίκων της Χίου. Επίσης, εγώ θα τονίσω ότι και οι συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών στη Χίο δεν μας τιμούν.

Είπατε ότι υπάρχει μία δινομία επίδοσης. Νομίζω ότι το σχόλιό σας πρέπει να είναι αφορμή να ξαναδούμε τη νομοθεσία. Κατά πόσο, παραδείγματος χάρη, μία πρωτοβάθμια απόφαση πρέπει να γίνεται προσωρινά εκτελεστή, μέχρι να κριθεί σε δεύτερο βαθμό.

Επίσης, τίθεται το ερώτημα αν άνθρωποι που εισέρχονται παράνομα στη χώρα μας θα πρέπει να βρίσκονται υπό διοικητική κράτηση μέχρι να πάρουν απόφαση ασύλου. Δεν γνωρίζουμε αυτός που μπήκε στη χώρα, μέχρι να κριθεί από τις υπηρεσίες, κατά πόσο καλώς ήρθε στα πλαίσια της κρίσης που υπάρχει στη Συρία ή κακώς ήρθε. Και όσο δίνουμε τη δυνατότητα σε ανθρώπους που έχει ήδη απορριφθεί το αίτημά τους να κινούνται ελεύθεροι, είναι δεδομένο, ανθρωπίνως, κύριε Υπουργέ, ότι θα λειτουργήσουν κυκλώματα διακινητών και στο ελληνικό έδαφος, που θα τους βοηθήσουν να φύγουν.

Αναφερθήκατε στο Μερσινίδι. Να σας θυμίσω πάντως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2012-2015 θεωρούσε ότι είναι απάνθρωπο το Μερσινίδι και κακώς υπήρχε. Επίσης, είπατε ότι αν είχε ανοίξει η ΧΑΔΑ, θα είχε κλείσει η Σούδα. Θέλω να σας θυμίσω ότι η ΒΙΑΛ χρηματοδοτήθηκε και δημιουργήθηκε για να κλείσει η Σούδα.

Εγώ, από την πρώτη στιγμή, συμφωνώ σε ένα κλειστό κέντρο επαναπροώθησης, όπως χρειάζεται κι ένα κέντρο διοικητικής κράτησης των ανηλίκων, για τη δική τους ασφάλεια. Και νομίζω ότι είναι ένα αίτημα της Εισαγγελίας Χίου, η οποία έχει και την ευθύνη της εποπτείας των ασυνόδευτων ανηλίκων.

Σε αυτό, όμως, που διαφώνησα στη σύσκεψη στο Μαξίμου και εξακολουθώ να διαφωνώ είναι στον πολλαπλασιασμό των σημείων κράτησης. Υπάρχει η ΒΙΑΛ και έχει τη δυνατότητα να λειτουργήσει ως κλειστό κέντρο και να καλύψει αυτές τις ανάγκες που, ορθά, λέτε ότι υπάρχουν. Ναι, χρειάζεται κέντρο κλειστό για α λειτουργήσει η επαναπροώθηση. Χρησιμοποιήστε τη ΒΙΑΛ. Η ΒΙΑΛ δημιουργήθηκε για να είναι κλειστό κέντρο. Αργότερα, επιτρέψτε μου να πω για ιδεοληπτικούς λόγους, έγινε ανοιχτή. Αυτό δημιούργησε προβλήματα και στους κατοίκους της περιοχής, αλλά τελικά δημιούργησε προβλήματα ασφαλείας και για τους ίδιους τους μετανάστες.

Βέβαια, για μένα, το κλειδί σε αυτή την υπόθεση εξακολουθεί να είναι το ίδιο. Είναι η λειτουργία της διαδικασίας ασύλου. Γιατί, αν καταφέρουμε τα δευτεροβάθμια να λειτουργούν εντός τριάντα ημερών από το αίτημα ασύλου, στη Χίο δεν θα ήταν σήμερα πάνω από διακόσιοι-τριακόσιοι πρόσφυγες και μετανάστες, αριθμός που με άνεση και με ανθρώπινες τότε συνθήκες θα μπορούσε να φιλοξενήσει η ΒΙΑΛ.      

Και βέβαια, περιττό να πω κλείνοντας, ότι τα νησιά του Βορείου Αιγαίου εξακολουθούν –δεν είναι δική σας αρμοδιότητα- να βιώνουν μια τεράστια κρίση στον τουρισμό. Έχουμε σχεδόν μηδενικές κρατήσεις για τη Χίο και για το Πάσχα και ήδη για το καλοκαίρι. Γιατί, δυστυχώς, η εικόνα των νησιών του Βορείου Αιγαίου που σηκώνουν το βάρος των μεταναστευτικών ροών και η αδυναμία του Υπουργείου Τουρισμού και των άλλων συναρμόδιων Υπουργείων να κάνουν κάτι ουσιαστικό, πέρα από συσκέψεις, η επιθυμία του Υπουργείου Υποδομών να μην κάνει το καινούριο αεροδρόμιο της Χίου, έχει οδηγήσει τους κατοίκους της Χίου σε ένα αδιέξοδο και σε κάποια απελπισία.

Ευχαριστώ πολύ.

 

Δείτε όλη την επίκαιρη ερώτηση στη συνέχεια:

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις
Αναφορά
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Επίκαιρη Ερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Επερώτηση
Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
Επίκαιρη Επερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
Ερώτηση & ΑΚΕ
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ παράλληλα δύνανται να ζητούν και την κατάθεση σχετικών εγγράφων. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών.
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Γ. Καμίνη
Κύριε συνάδελφε, καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για μια πολύ σημαντική επισήμανση που κάνατε, ότι δυστυχώς στο μεταναστευτικό –επειδή υπάρχουν και έντονα συναισθήματα- κυκλοφορούν πάρα πολλά fake news και παρασύρουν την κοινή γνώμη, πολλές φορές με λανθασμένες πληροφορίες. Γι’ αυτό πραγματικά επικροτώ την ερώτησή σας.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση