Βουλή

Επίκαιρη Ερώτηση Ν. Μηταράκη για τα λάθη στα αναδρομικά των συνταξιούχων των ειδικών μισθολογίων

Επίκαιρη Ερώτηση Ν. Μηταράκη για τα λάθη στα αναδρομικά των συνταξιούχων των ειδικών μισθολογίων (& συζήτηση)

Επίκαιρη Ερώτηση Ν. Μηταράκη προς την Υπουργό Εργασίας για τα λάθη στα αναδρομικά των συνταξιούχων των ειδικών μισθολογίων.

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Θέμα: «Λάθη στα αναδρομικά των συνταξιούχων των ειδικών μισθολογίων».

Πρόσφατα είδαν το φως της δημοσιότητας, καταγγελίες για λάθη στον υπολογισμό των αναδρομικών των συνταξιούχων των ειδικών μισθολογίων, που καταβλήθηκαν στα τέλη του Δεκεμβρίου 2018, βάσει του ν. 4575/2018 σε εφαρμογή δικαστικών αποφάσεων και είχαν πολυδιαφημιστεί από την κυβέρνηση. Μόλις δύο μήνες μετά, φαίνεται ότι έχουν γίνει σημαντικά λάθη στους υπολογισμούς, με συνέπεια άλλοι συνταξιούχοι να πάρουν λιγότερα και άλλοι να λάβουν περισσότερα από όσα δικαιούνταν.

Εδώ και δυόμισι σχεδόν χρόνια, ο ΕΦΚΑ ταλαιπωρεί ασφαλισμένους και συνταξιούχους. Δεν τους έχει κοινοποιηθεί ο επανυπολογισμός των συντάξεών τους βάσει του νόμου Κατρούγκαλου, ενώ παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις στην έκδοση σημαντικών κατηγοριών συντάξεων όπως παράλληλης και διαδοχικής ασφάλισης, χηρείας, δημοσίου, ΝΠΔΔ και εξωτερικού, τη στιγμή που κανείς δε γνωρίζει πόσες συντάξεις είναι σε εκκρεμότητα. Τώρα, έρχεται να προστεθεί και η περίπτωση του λάθους υπολογισμού των αναδρομικών που θα προκαλέσει απίστευτη ταλαιπωρία, ιδίως σε όσους κληθούν να επιστρέψουν ποσά.

Για τους λόγους αυτούς, ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

1. Πόσοι είναι οι δικαιούχοι συνταξιούχοι αναδρομικών των ειδικών μισθολογίων; Πόσοι έλαβαν μεγαλύτερα και πόσοι μικρότερα ποσά από αυτά που δικαιούνταν; Τι τάξης μεγέθους είναι οι αποκλίσεις; Πού οφείλονται τα λάθη; Πώς σχεδιάζει η κυβέρνηση να τα αποκαταστήσει, κυρίως πώς θα προβεί σε ανάκτηση των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών, χωρίς να διαταράξει (για άλλη μια φορά) την καθημερινότητα των συνταξιούχων; Θα αναζητηθούν ευθύνες για τα λάθη αυτά;

2. Πότε θα γνωστοποιηθούν στους συνταξιούχους οι επανυπολογισμένες συντάξεις τους και το ύψος της προσωπικής διαφοράς; Πόσες είναι οι συντάξεις για τις οποίες ο επανυπολογισμός οδηγεί σε μείωση, αύξηση και πόσες θα μείνουν σταθερές (απόλυτοι αριθμοί και ποσοστά); Πόση είναι η μέση προσωπική διαφορά (ξεχωριστά για τις συντάξεις που αυξάνονται και για όσες θα μειωθούν); 

Ο ερωτών Βουλευτής,

Νότης Μηταράκης

Δείτε τη συζήτηση εδώ >>

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις
Αναφορά
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Επίκαιρη Ερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Επερώτηση
Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
Επίκαιρη Επερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
Ερώτηση & ΑΚΕ
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ παράλληλα δύνανται να ζητούν και την κατάθεση σχετικών εγγράφων. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών.
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Γ. Καμίνη
Κύριε συνάδελφε, καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για μια πολύ σημαντική επισήμανση που κάνατε, ότι δυστυχώς στο μεταναστευτικό –επειδή υπάρχουν και έντονα συναισθήματα- κυκλοφορούν πάρα πολλά fake news και παρασύρουν την κοινή γνώμη, πολλές φορές με λανθασμένες πληροφορίες. Γι’ αυτό πραγματικά επικροτώ την ερώτησή σας.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση