Βουλή

Επίκαιρη Ερώτηση Ν. Μηταράκη για την εκτέλεση του Προϋπολογισμού του ΕΦΚΑ και την εισπραξιμότητα των εισφορών

Επίκαιρη Ερώτηση Ν. Μηταράκη για την εκτέλεση του Προϋπολογισμού του ΕΦΚΑ και την εισπραξιμότητα των εισφορών

Επίκαιρη Ερώτηση Ν. Μηταράκη προς την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για τον ΕΦΚΑ.

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς την Υπουργό Εργασίας

Θέμα: «Εκτέλεση Προϋπολογισμού ΕΦΚΑ και εισπραξιμότητα εισφορών».

Στις 12 Μαΐου 2017 έληξε η προθεσμία καταβολής εισφορών Μαρτίου για μη μισθωτούς. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που αναφέρονται σε δημοσιεύματα, η εισπραξιμότητα εισφορών των μη μισθωτών βαίνει διαρκώς μειούμενη, καθώς ξεκίνησε από ποσοστά που άγγιζαν ή ξεπερνούσαν οριακά το 65% και σήμερα φτάνει μόλις το 55%. Το κενό που δημιουργείται, ενδέχεται να καλύπτεται από την εισπραξιμότητα των εισφορών από τη μισθωτή εργασία, ωστόσο πρόκειται για μια πρόσκαιρη “ανακούφιση”, η οποία μοιραία κάποια στιγμή θα σταματήσει.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύει το ΓΛΚ (Μηνιαίο Δελτίο πληρωμών ληξιπροθέσμων υποχρεώσεων γενικής κυβέρνησης – Μαρτίου 2017) οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορέων κοινωνικής ασφάλισης (εκτός του ΕΟΠΥΥ) αυξήθηκαν από 888 εκ. € το Δεκέμβριο του 2016 σε 1,092 δις € το Μάρτιο του 2017 (αύξηση 23%).

Το Υπουργείο Εργασίας με Δελτία Τύπου ανακοινώνει συνεχώς πλεονάσματα κατά την εκτέλεση του προϋπολογισμού του ΕΦΚΑ. Συγκεκριμένα, στις 22/4/2017 ανακοίνωσε πλεόνασμα 100 εκ. € αντί προϋπολογισμένου ελλείμματος 175 εκ. €. Όμως τα παραπάνω στοιχεία περί εισπραξιμότητας και ληξιπρόθεσμων έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τα περί πλεονασμάτων, ή υποδηλώνουν ότι τυχόν πλεονάσματα οφείλονται σε πλήρη στάση πληρωμών.

Για τους παραπάνω λόγους ερωτάται η κ. Υπουργός:

1. Ποια είναι η ακριβής εικόνα της εκτέλεσης του προϋπολογισμού του ΕΦΚΑ για το πρώτο τρίμηνο του 2017; Από ποιους κωδικούς προέρχεται η υποτιθέμενη εξοικονόμηση; Πώς εξελίσσονται τα ληξιπρόθεσμα του Οργανισμού, συμπεριλαμβανομένων αυτών προς τον ΕΟΠΥΥ;

2. Πόσες είναι οι ασφαλιστικές εισφορές κύριας ασφάλισης που βεβαιώθηκαν κατά το Α’ τρίμηνο 2017 (ανά μήνα και συνολικά) και πόσες έχουν εισπραχθεί (ποσό και ποσοστό) ανά κατηγορία ασφαλισμένων (μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες/ αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες); Πόσα είναι τα ειδοποιητήρια που εστάλησαν (ανά μήνα και συνολικά) και ποιος ο αριθμός των ασφαλισμένων που προέβη σε εξόφλησή τους (μερική και ολική) ανά κατηγορία ασφαλισμένων;

Ο ερωτών βουλευτής

Νότης Μηταράκης

Δείτε τη συζήτηση εδώ >>

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις
Αναφορά
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Επίκαιρη Ερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Επερώτηση
Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
Επίκαιρη Επερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
Ερώτηση & ΑΚΕ
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ παράλληλα δύνανται να ζητούν και την κατάθεση σχετικών εγγράφων. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών.
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Γ. Καμίνη
Κύριε συνάδελφε, καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για μια πολύ σημαντική επισήμανση που κάνατε, ότι δυστυχώς στο μεταναστευτικό –επειδή υπάρχουν και έντονα συναισθήματα- κυκλοφορούν πάρα πολλά fake news και παρασύρουν την κοινή γνώμη, πολλές φορές με λανθασμένες πληροφορίες. Γι’ αυτό πραγματικά επικροτώ την ερώτησή σας.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση