Βουλή

Επίκαιρη Ερώτηση Ν. Μηταράκη για την κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά

Επίκαιρη Ερώτηση Ν. Μηταράκη για την κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά

Απαντήσεις από τον Υπουργό Οικονομικών, ζητάει με επίκαιρη ερώτησή του ο βουλευτής Χίου, κ. Νότης Μηταράκης σχετικά με την κατάργηση από 31.12.2017 από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου, η οποία επισφραγίστηκε με την ψήφιση του ν. 4389/2016 και την επιστολή του κ. Τσακαλώτου τον περασμένο Δεκέμβριο προς το Eurogroup.

Συγκεκριμένα, ερωτάται ο Υπουργός Οικονομικών αν προτίθεται να επαναφέρει σε διαπραγμάτευση το θέμα του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά του Β.Α Αιγαίου, ενώ καλείται να αιτιολογήσει την επιλογή της κυβέρνησης να μην το συμπεριλάβει στα λεγόμενα αντίμετρα που ψήφισε στο πλαίσιο του 4ου Μνημονίου. Ο κ. Μηταράκης επισημαίνει επίσης την άποψη πολλών νομικών ότι τυχόν κατάργησή του μειωμένου συντελεστή, θα κάνει αδύνατη την επαναφορά του και ρωτάει την κυβέρνηση αν έχει λάβει σχετική γνωμοδότηση για θέματα δικαίου Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τέλος ζητάει ενημέρωση για τα αντισταθμιστικά μέτρα ώστε να καλυφθούν οι απώλειες από την κατάργηση του ευνοϊκού καθεστώτος ΦΠΑ και ειδικότερα για το μεταφορικό ισοδύναμο.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επίκαιρης ερώτησης:

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: Τον Υπουργό Οικονομικών

Θέμα: «Είναι οριστική η κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου;»

Μόλις στις 3 Μαΐου 2017, έλαβα απάντηση σε ερώτηση που είχα καταθέσει την 1η Δεκεμβρίου 2016 αναφορικά με το καθεστώς ΦΠΑ στα νησιά. Η κατά πέντε σχεδόν μήνες καθυστερημένη απάντηση της αρμόδιας υπουργού, ουσιαστικά αποτελεί μια περιγραφή του υφιστάμενου νομικού πλαισίου, όπως αυτό διαμορφώθηκε μετά την ψήφιση του νόμου 4389/2016, με τον οποίο δινόταν προσωρινή αναστολή της κατάργησης του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ για τα νησιά, αλλά και την επιστολή του Υπουργού Οικονομικών κ. Τσακαλώτου προς το Eurogroup το Δεκέμβριο του 2016, στην οποία αναφέρεται: «Αναφορικά με την προσωρινή αναστολή του ΦΠΑ για επιλεγμένα νησιά του Αιγαίου, το μέτρο περιορίζεται μόνο στο 2017 και χρηματοδοτείται εξ’ ολοκλήρου στον προϋπολογισμό του 2017».

Με δεδομένο ότι:

Ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ είχε αρχικά δοθεί ως αντιστάθμισμα της απόστασης των νησιών από την ηπειρωτική Ελλάδα και του αυξημένου κόστους που αυτή συνεπάγεται.

Το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ στα νησιά αποτελεί κομμάτι του ευρωπαϊκού κεκτημένου, ενώ από πολλούς νομικούς διατυπώνεται η άποψη ότι τυχόν κατάργησή του θα κάνει αδύνατη την επαναφορά του.

Το ΦΠΑ στα νησιά δεν περιλαμβάνεται στα πρόσφατα ψηφισμένα πολυδιαφημισμένα «αντίμετρα».

Η βασική αιτία για την οποία δόθηκε η παράταση του ΦΠΑ, δηλαδή η μεταναστευτική κρίση εξακολουθεί να πλήττει τα νησιά του Αιγαίου, ιδίως τη Χίο.

Η οικονομική κρίση επιμένει.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1. Πρόκειται η κυβέρνηση να θέσει το θέμα του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά εκ νέου στη διαπραγμάτευση ή να το εντάξει στα αντίμετρα που συνοδεύουν την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων; Εάν προχωρήσει η κυβέρνηση στην κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ, κατά πόσο είναι δυνατή (από την πλευρά εφαρμογής ενωσιακού δικαίου) η επαναφορά του σε μεταγενέστερο χρόνο; Έχει λάβει η κυβέρνηση σχετική γνωμοδότηση (legal opinion);

2. Ποιος ο σχεδιασμός της κυβέρνησης ως προς τα μέτρα που θα αντισταθμίσουν τις απώλειες από την ενδεχόμενη κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου; Ποια τα εναλλακτικά σχέδια ως προς την εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου και τη γενικότερη αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους των προϊόντων και των πρώτων υλών; Ποιο το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των αντισταθμιστικών ισοδυνάμων;

Ο ερωτών βουλευτής

Νότης Μηταράκης

 

Δείτε τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης εδώ >>

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις
Αναφορά
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Επίκαιρη Ερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Επερώτηση
Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
Επίκαιρη Επερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
Ερώτηση & ΑΚΕ
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ παράλληλα δύνανται να ζητούν και την κατάθεση σχετικών εγγράφων. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών.
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Γ. Καμίνη
Κύριε συνάδελφε, καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για μια πολύ σημαντική επισήμανση που κάνατε, ότι δυστυχώς στο μεταναστευτικό –επειδή υπάρχουν και έντονα συναισθήματα- κυκλοφορούν πάρα πολλά fake news και παρασύρουν την κοινή γνώμη, πολλές φορές με λανθασμένες πληροφορίες. Γι’ αυτό πραγματικά επικροτώ την ερώτησή σας.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση