Βουλή

Συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης Ν. Μηταράκη στη Βουλή για το θέμα των εκκρεμών συντάξεων

Συζήτηση της με αριθμό 1205/11-7-2017 επίκαιρης ερώτησης του Βουλευτή Χίου της Νέας Δημοκρατίας κ. Παναγιώτη (Νότη) Μηταράκη προς την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με θέμα: «Συνεχίζεται η ταλαιπωρία για όσους αναμένουν τη σύνταξή τους και χάνονται οι διαθέσιμοι πόροι».

Ο κ. Νότης Μηταράκης, αναπληρωτής τομεάρχης της ΝΔ υπεύθυνος για την κοινωνική ασφάλιση, ζήτησε από τον αρμόδιο υπουργό απαντήσεις για τους 139.000 συνταξιούχους που περιμένουν την κύρια σύνταξή τους και τους 188.000 που περιμένουν εφάπαξ και επικουρική. Μετά το πέρας της συζήτησης ο κ. Μηταράκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Δυστυχώς ακόμα και σήμερα, η κυβέρνηση θεωρεί ότι βρίσκεται στην αντιπολίτευση. Αντί να κυβερνά, κατηγορεί τις προηγούμενες κυβερνήσεις για το ότι σήμερα οι συνταξιούχοι περιμένουν ως και 3 χρόνια για τη σύνταξή τους.

Η αλήθεια όμως είναι διαφορετική:

Η κυβέρνηση έθεσε ένα στόχο για την εκκαθάριση εκκρεμών συντάξεων χωρίς σχέδιο, κυριολεκτικά «στο πόδι».

Στο πόδι είναι φτιαγμένος και ο νέος στόχος: Αντί του Οκτωβρίου 2017 μετατίθεται για τον Ιούνιο 2018. Άλλοι οχτώ μήνες αναμονής για τους συνταξιούχους.

325 εκατομμύρια είναι το κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό, επειδή η κυβέρνηση δεν μπόρεσε να εκδώσει τις συντάξεις εντός χρονοδιαγράμματος. Τα χρήματα αυτά δεν είναι «επιχορήγηση» όπως μας λέει ο αρμόδιος υφυπουργός. Είναι χρήματα των Ελλήνων πολιτών που χρηματοδοτούν την ανικανότητα της κυβέρνησης.

Μέσα σε 14 μήνες, μετά το νόμο Κατρούγκαλου, σωρεύτηκαν 78.000 νέες αιτήσεις κύριας σύνταξης. Πολλές περισσότερες από το στοκ προ του νόμου Κατρούγκαλου.

Ας σταματήσει το Υπουργείο και η κυβέρνηση να κάνουν αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση.

Ο άδικος νόμος Κατρούγκαλου είναι δικός τους.

Η ανικανότητα στην εφαρμογή είναι δική τους.

Οι υπέρογκες εισφορές και οι κουτσουρεμένες συντάξεις είναι δικά τους.»

Πρωτολογία Ν. Μηταράκη

Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να σημειώσω καταρχάς ότι είστε πάντα επιμελής στο να απαντάτε επίκαιρες ερωτήσεις και επερωτήσεις, δεν είστε επιμελής στο να απαντάτε τις γραπτές ερωτήσεις. Το είχα θίξει και την προηγούμενη φορά που μιλήσαμε στη Βουλή και θα ήθελα κάποια στιγμή, εάν έχετε την καλοσύνη, κύριε Υπουργέ, να απαντήσετε στις τριάντα μία ερωτήσεις που εκκρεμούν.

Να πάμε, όμως, στην ουσία του θέματος. Είναι μεγάλο πλέον κοινωνικό πρόβλημα η καθυστέρηση στην απονομή κύριων και επικουρικών συντάξεων για δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας, οι οποίοι ολοκλήρωσαν τον εργασιακό τους βίο σ’ αυτές τις δύσκολες συνθήκες και περιμένουν να εκδοθεί η σύνταξή τους και όσο αυτή εκκρεμεί, τους δημιουργεί σημαντικότατα προβλήματα επιβίωσης.

Φέρατε έναν άδικο νόμο, κύριε Υπουργέ, και είναι προβληματική σήμερα στην πράξη η εφαρμογή του. Φέρατε τα πάνω-κάτω στην κοινωνική ασφάλιση, αυξήσατε τις εισφορές για την παραγωγική Ελλάδα, περικόψατε τις συντάξεις, αλλά ακόμα και αυτές τις μειωμένες συντάξεις στην πράξη δεν είστε σε θέση να τις εκδώσετε.

Ο ημερολογιακός στόχος για την έκδοση αυτών των συντάξεων αποτελεί κινούμενη άμμο. Κάθε φορά, κάθε τόσο, αλλάζει η στοχοθεσία και εκδόθηκε και μια υπουργική απόφαση πριν από λίγες ημέρες που μετέβαλε τους στόχους αποπληρωμής των συντάξεων το 2017 για το 2018 με επιπλέον κόστος 325 εκατομμυρίων ευρώ για τον κρατικό προϋπολογισμό.

Από τα στοιχεία που μας έδωσε ο Διοικητής του ΕΦΚΑ, εκκρεμούν εξήντα μία χιλιάδες αιτήσεις προ του νόμου Κατρούγκαλου, αλλά εβδομήντα οκτώ χιλιάδες -πολύ περισσότερες- μετά την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου. Εκκρεμούν, βεβαίως, και εκατόν είκοσι έξι χιλιάδες αιτήσεις για επικουρικές και εξήντα δύο χιλιάδες αιτήσεις για εφάπαξ. Συνολικά, κύριε Υπουργέ, εκκρεμούν τριακόσιες είκοσι επτά χιλιάδες αιτήσεις συνταξιοδότησης.

Και όπως τόνισα, επειδή η Κυβέρνησή σας αντί να κυβερνά προτιμά πολλές φορές να κάνει αντιπολίτευση στην Αντιπολίτευση, και σας σημείωσα ήδη –και σας προλαβαίνω φαντάζομαι- οι νέες αιτήσεις που εκκρεμούν μετά την ανάληψη των καθηκόντων σας είναι πολύ περισσότερες από αυτές που εκκρεμούσαν πριν.

Σας πήρε έναν χρόνο να καταλάβετε ότι δεν λειτουργεί ο μαθηματικός τύπος για τις κύριες συντάξεις. Ακόμα δεν έχετε εκδώσει τον μαθηματικό τύπο για τις επικουρικές και έχετε δώσει εντολή να μην εκδοθεί καμία νέα επικουρική μετά την 1η Ιανουαρίου του 2015. Επί δυόμισι χρόνια, δηλαδή, δεν υπάρχει έκδοση επικουρικών.

Πείτε μας, κύριε Υπουργέ, ποιος είναι ο νέος στόχος και κυρίως πείσετε την Εθνική Αντιπροσωπεία ότι είστε σε θέση με συγκεκριμένους πόρους που έχετε δεσμεύσει, με συγκεκριμένες διαδικασίες πλέον που λειτουργούν, να καλύψετε τον νέο ανανεωμένο στόχο σας.

Ευχαριστώ.

Δευτερολογία Ν. Μηταράκη

Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, όπως είπα στην πρωτολογία μου, φτιάξατε έναν άδικο νόμο και δεν είστε σε θέση να τον εφαρμόσετε. Θα μπορούσατε να πείτε σήμερα με γενναιότητα ότι δεν πιάσατε τον στόχο της έκδοσης των εκκρεμών συντάξεων το 2017, που ήταν δικός σας στόχος.

Το φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, το οποίο θα καταθέσω για τα Πρακτικά, με ημερομηνία 4 Ιουλίου του 2017, με την υπογραφή της κ. Αχτσιόγλου, πρώτον, επιβεβαιώνει την πρόσθετη δαπάνη για τον κρατικό προϋπολογισμό των 325 εκατομμυρίων ευρώ και, δεύτερον, μεταθέτει τον στόχο για την αποπληρωμή των συντάξεων για την τριαντακοστή Ιουνίου του 2018.

Το πιο σημαντικό, όμως -και αυτό περιμένω να ακούσω, κύριε Υπουργέ, στη  δευτερολογία σας- είναι να εξηγήσετε στην Εθνική Αντιπροσωπεία συγκεκριμένα πώς έχετε οργανώσει τις υπηρεσίες του Υπουργείου σας, τις οποίες μόλις απαξιώσατε με το σχόλιο που κάνατε, για να μπορέσετε να πιάσετε τον νέο δικό σας στόχο.

Πάντως εγώ θυμάμαι την προηγούμενη περίοδο όπου, παραδείγματος χάρη, στα εφάπαξ δόθηκαν 3,1 δισεκατομμύρια ευρώ την περίοδο 2011-2014. Πείτε μας αυτή η Κυβέρνηση τι έχει εκδώσει αντίστοιχα για εφάπαξ και επικουρικές από τον Ιανουάριο του 2015;

Κάνατε έντονη κριτική στην Αντιπολίτευση, πάγια τακτική των Υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ. Όμως, πλέον, κύριε Υπουργέ, έχουν περάσει δυόμισι χρόνια και πλέον δεν μπορείτε να κάντε αντιπολίτευση στην Αντιπολίτευση, πλέον κρίνεστε για τα δικά σας πεπραγμένα. Και θέλουμε να μας πείτε εσείς τι θα κάνετε για να εκδώσετε τις τριακόσιες είκοσι επτά χιλιάδες εκκρεμείς συντάξεις, που όπως σας είπα, το στοκ, οι νέες συντάξεις που εκκρεμούν μετά την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου, είναι πλέον πολύ περισσότερες από το στοκ που υπήρχε πριν από αυτόν.

Βέβαια, υπάρχει και ένα ποιοτικό θέμα. Όπως μαθαίνουμε από υπηρεσιακούς παράγοντες, εκδίδονται κατά κανόνα οι εύκολες συντάξεις, παραδείγματος χάρη, αυτές που δεν έχουν θέματα διαδοχικής ασφάλισης, πλασματικών ετών κ.λπ. Το επιβεβαιώνετε αυτό; Επιβεβαιώνετε ότι υπάρχει τεράστια δυσανάλογη καθυστέρηση και έλλειψη ενδιαφέροντος από τις υπηρεσίες του Υπουργείου, λόγω των ποσοτικών στόχων, για αυτές τις πιο πολύπλοκες συντάξεις;

Επίσης, να ρωτήσω κάτι ακόμα. Εκδόθηκε η υπ’ αριθμόν 24 Εγκύκλιος του ΕΦΚΑ τον Μάιο του 2017, που λέει ότι οι νέες συντάξεις που εκδίδονται, εκδίδονται και αυτές με επιφύλαξη. Γιατί; Ακόμα δεν υπάρχει ορθός τρόπος εφαρμογής του μαθηματικού τύπου; Εξακολουθούν δηλαδή να υπάρχουν οι ατέλειες του αρχικού νόμου Κατρούγκαλου;

Βέβαια, δεν μας είπατε τι κάνατε οργανωτικά όλους αυτούς τους μήνες, όλα αυτά τα δυόμισι χρόνια για να μπορέσετε να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων.

Την προηγούμενη εβδομάδα –λέει- αποφασίσατε να δώσετε ένα έκτακτο μπόνους στους εργαζομένους. Δεν θα το κρίνω. Όμως, αν χρειαζόταν, γιατί δεν το σκεφτήκατε πριν; Αν δεν χρειάζεται, έχετε φτάσει σε αδιέξοδο και τώρα ψάχνετε να βρείτε τρόπο με υπερωρίες να καλύψετε την οργανωτική αδυναμία του ΕΦΚΑ, το συστημικό σας πρόβλημα;

Είναι συγκεκριμένα τα ερωτήματα, κύριε Υπουργέ. Θέλω να μας πείτε συγκεκριμένα τι στόχο έχετε για αυτές τις τριακόσιες είκοσι επτά χιλιάδες συντάξεις; Πότε θα τις εκδώσετε; Και το πιο σημαντικό, πώς; Τι είναι αυτές οι οργανωτικές αλλαγές που θα κάνετε τώρα για να διορθώσετε αυτά που έγιναν την προηγούμενη περίοδο, περίοδο που απέτυχε η έκδοση των εκκρεμών συντάξεων;

Σας ευχαριστώ.

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις
Αναφορά
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Επίκαιρη Ερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Επερώτηση
Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
Επίκαιρη Επερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
Ερώτηση & ΑΚΕ
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ παράλληλα δύνανται να ζητούν και την κατάθεση σχετικών εγγράφων. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών.
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Γ. Καμίνη
Κύριε συνάδελφε, καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για μια πολύ σημαντική επισήμανση που κάνατε, ότι δυστυχώς στο μεταναστευτικό –επειδή υπάρχουν και έντονα συναισθήματα- κυκλοφορούν πάρα πολλά fake news και παρασύρουν την κοινή γνώμη, πολλές φορές με λανθασμένες πληροφορίες. Γι’ αυτό πραγματικά επικροτώ την ερώτησή σας.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση