Βουλή

Επίκαιρη ερώτηση για την επέκταση του Αεροδρομίου Χίου

Επίκαιρη ερώτηση για την επέκταση του Αεροδρομίου Χίου

Ο Βουλευτής Χίου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Νότης Μηταράκης κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών αναφορικά με τα βήματα της επέκτασης του Αεροδρομίου Χίου. Η επίκαιρη ερώτηση είναι στην ημερήσια διάταξη της Βουλής τη Δευτέρα, 13/02/2017 και ώρα 18:00.

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών

Θέμα: «Επέκταση του αεροδρομίου Χίου»

Η επέκταση και ο εκσυγχρονισμός του Αεροδρομίου «Όμηρος» της Χίου απαιτείται να ξεκινήσει άμεσα ώστε να αποτελέσει ένα έργο πνοής το οποίο θα συμβάλει αποφασιστικά στην οικονομική ανάπτυξη του νησιού. Ωστόσο, από το 1985 οπότε και έγινε η πρώτη οριστική μελέτη ανάπτυξης και έργων υποδομών, έχουν περάσει τριάντα δύο χρόνια και τα έργα – ιδίως η επέκταση του αεροδιαδρόμου εκκρεμούν.

Να σημειώσουμε ότι επί ημερών της κυβέρνησης Σαμαρά είχαν ολοκληρωθεί οι απαλλοτριώσεις των απαιτούμενων εκτάσεων και το Δεκέμβριο του 2014 είχε ολοκληρωθεί η παράδοση αυτών από το Υπουργείο Οικονομικών στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Έκτοτε μεσολάβησαν δύο χρόνια και υπήρξε αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην έναρξη του ήσσονος σημασίας έργου της περίφραξης του χώρου. Έργο το οποίο δεν έχει ολοκληρωθεί.

Πρόσφατα είδε το φως της δημοσιότητας ενημερωτικό σημείωμα της ΥΠΑ προς τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, το οποίο κοινοποιήθηκε και στις τοπικές αρχές. Βάσει του σημειώματος, οι προτεινόμενες παρεμβάσεις στο αεροδρόμιο Χίου (επέκταση υφιστάμενου αεροσταθμού, συντήρηση πεδίου ελιγμών, επέκταση διαδρόμου προς Βορρά), περιλαμβάνονται στην 5η εξειδίκευση του Επιχειρησιακού προγράμματος του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, απαιτούνται δε οι τεχνικές προμελέτες και τελικές μελέτες.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός

1. Ποια τα επόμενα βήματα για τα έργα επέκτασης και ανάπτυξης του αεροδρομίου Χίου; Πώς τοποθετείται το Υπουργείο στο ενημερωτικό σημείωμα της ΥΠΑ;

2. Ποιο το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών προκειμένου να ολοκληρωθεί η εκπόνηση των μελετών; Ποιο το κόστος των μελετών και ποια η πρόβλεψη για τη χρηματοδότησή τους;

Ο ερωτών βουλευτής

Νότης Μηταράκης

 

Δείτε τη συζήτηση εδώ >>

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις
Αναφορά
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Επίκαιρη Ερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Επερώτηση
Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
Επίκαιρη Επερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
Ερώτηση & ΑΚΕ
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ παράλληλα δύνανται να ζητούν και την κατάθεση σχετικών εγγράφων. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών.
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Γ. Καμίνη
Κύριε συνάδελφε, καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για μια πολύ σημαντική επισήμανση που κάνατε, ότι δυστυχώς στο μεταναστευτικό –επειδή υπάρχουν και έντονα συναισθήματα- κυκλοφορούν πάρα πολλά fake news και παρασύρουν την κοινή γνώμη, πολλές φορές με λανθασμένες πληροφορίες. Γι’ αυτό πραγματικά επικροτώ την ερώτησή σας.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση