Βουλή

Αναφορά Ν. Μηταράκη σχετικά με την επαναφορά διπλής μοριοδότησης εκπαιδευτικών σε σχολεία ακριτικών περιοχών

Αναφορά Ν. Μηταράκη σχετικά με την επαναφορά διπλής μοριοδότησης εκπαιδευτικών σε σχολεία ακριτικών περιοχών

Αναφορά Ν. Μηταράκη προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων σχετικά με την επαναφορά διπλής μοριοδότησης εκπαιδευτικών σε σχολεία ακριτικών περιοχών.

 Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της αναφοράς:

ΑΝΑΦΟΡΑ

Προς: τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

Θέμα: «Επαναφορά διπλής μοριοδότησης εκπαιδευτικών σε σχολεία ακριτικών περιοχών».

Αξιότιμε κ. Υπουργέ

Σας προωθώ α) την 29/2019 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ψαρών και β) επιστολή του Δημάρχου Ψαρών, σχετικά με την κατάργηση, με τον πρόσφατο νόμο 4589/2019, της μοριοδότησης των αναπληρωτών εκπαιδευτικών που υπηρετούν σε δυσπρόσιτα σχολεία, η οποία προβλεπόταν στα άρθρα 3-5 του ν. 3848/2010.

Το γεγονός αυτό θα έχει σημαντικές, αρνητικές επιπτώσεις στη στελέχωση των σχολείων των ακριτικών περιοχών. Και αυτό γιατί, μέχρι σήμερα, στα ακριτικά σχολεία υπηρετούσαν κυρίως αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, οι οποίοι είχαν ως κίνητρο και τη διπλή μοριοδότηση, έχοντας να αντιμετωπίσουν το υψηλό κόστος διαβίωσης και τις υπόλοιπες δυσκολίες στις ακριτικές περιοχές. Πλέον, το κίνητρο αυτό καταργείται, ενώ υπάρχει και ο κίνδυνος, εκπαιδευτικοί που έχουν ήδη υπηρετήσει στα σχολεία μας, να χάσουν αναδρομικά τα μόρια τους.

Η διάταξη αυτή, θα αρχίσει να παράγει αρνητικά αποτελέσματα, από την προσεχή σχολική χρονιά και θα επηρεαστούν πρωτίστως η μόρφωση των παιδιών μας, αφετέρου η γενικότερη ζωή στις τοπικές κοινωνίες.

Για τους παραπάνω λόγους, παρακαλούμε για τις ενέργειές σας, προκειμένου να ανταποκριθείτε στα αιτήματα του ΔΣ και του Δημάρχου Ψαρών επαναφέροντας τη διπλή μοριοδότηση, χωρίς να χαθούν και τα μόρια για τους έχοντες ήδη υπηρετήσει. 

Με εκτίμηση,

Νότης Μηταράκης

 

Δείτε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ψαρών και την επιστολή του Δημάρχου Ψαρών στη συνέχεια:

Αναφορά Ν. Μηταράκη σχετικά με την επαναφορά διπλής μοριοδότησης εκπαιδευτικών σε σχολεία ακριτικών περιοχώ... by Notis Mitarachi on Scribd

Δείτε την απάντηση του Υπουργού στη συνέχεια:

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις
Αναφορά
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Επίκαιρη Ερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Επερώτηση
Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
Επίκαιρη Επερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
Ερώτηση & ΑΚΕ
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ παράλληλα δύνανται να ζητούν και την κατάθεση σχετικών εγγράφων. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών.
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Γ. Καμίνη
Κύριε συνάδελφε, καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για μια πολύ σημαντική επισήμανση που κάνατε, ότι δυστυχώς στο μεταναστευτικό –επειδή υπάρχουν και έντονα συναισθήματα- κυκλοφορούν πάρα πολλά fake news και παρασύρουν την κοινή γνώμη, πολλές φορές με λανθασμένες πληροφορίες. Γι’ αυτό πραγματικά επικροτώ την ερώτησή σας.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση