Βουλή

Αναφορά Ν. Μηταράκη για τη μη έγκριση ολιγομελών τμημάτων ΕΠΑΛ της Χίου, μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς

Αναφορά Ν. Μηταράκη για τη μη έγκριση ολιγομελών τμημάτων ΕΠΑΛ της Χίου, μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς

Αναφορά Ν. Μηταράκη προς τον Υπουργό Παιδείας σχετικά με τη μη έγκριση ολιγομελών τμημάτων ΕΠΑΛ της Χίου, μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

ΑΝΑΦΟΡΑ

Προς:

Τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

Θέμα: «Μη έγκριση ολιγομελών τμημάτων ΕΠΑΛ της Χίου, μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς»

κ. Υπουργέ,

Σας προωθώ συνημμένη την με Α.Π. 33372/22.9.17 επιστολή του Δημάρχου Χίου, Εμμανουήλ Βουρνού, αναφορικά με τη μη έγκριση λειτουργίας τμημάτων ΕΠΑΛ Χίου. Σημειώνεται ότι η ΥΑ του Υπουργείου Παιδείας εκδόθηκε ενώ έχει ήδη αρχίσει η σχολική χρονιά, ανατρέποντας το σχεδιασμό των φοιτούντων στα τμήματα αυτά. Θέλουμε επίσης να τονίσουμε ότι πρόκειται για σχολεία της παραμεθορίου, ενώ ιδιαίτερα αναφορικά με το Νυχτερινό ΕΠΑΛ, οι φοιτούντες είναι εργαζόμενοι και η απόφαση του υπουργείου σημαίνει ότι θα στερηθούν κάθε δυνατότητα συνέχισης των σπουδών τους. Επιπλέον, ο κλάδος των Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού είναι μια βασική διέξοδος για τους ανθρώπους που θέλουν να στραφούν προς την απασχόληση στη θάλασσα.

Σας καλούμε να λάβετε υπόψη σας όλους τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες που διατυπώνονται στην επιστολή του Δημάρχου και να τοποθετηθείτε σε αυτή, επανεξετάζοντας την απόφασή σας για μη έγκριση των εν λόγω τμημάτων.

Με εκτίμηση,

Νότης Μηταράκης

Δείτε την επιστολή του Δημάρχου Χίου εδώ >>

 

Ακολουθεί η απάντηση του Υπουργού 

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις
Αναφορά
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Επίκαιρη Ερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Επερώτηση
Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
Επίκαιρη Επερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
Ερώτηση & ΑΚΕ
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ παράλληλα δύνανται να ζητούν και την κατάθεση σχετικών εγγράφων. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών.
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Γ. Καμίνη
Κύριε συνάδελφε, καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για μια πολύ σημαντική επισήμανση που κάνατε, ότι δυστυχώς στο μεταναστευτικό –επειδή υπάρχουν και έντονα συναισθήματα- κυκλοφορούν πάρα πολλά fake news και παρασύρουν την κοινή γνώμη, πολλές φορές με λανθασμένες πληροφορίες. Γι’ αυτό πραγματικά επικροτώ την ερώτησή σας.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση