Βουλή

Αναφορά Ν. Μηταράκη για το Δημογραφικό πρόβλημα (Αναφορά & Απαντήσεις)

Αναφορά Ν. Μηταράκη για το Δημογραφικό πρόβλημα (Αναφορά & Απαντήσεις)

Αναφορά Ν. Μηταράκη προς τους Υπουργούς Εργασίας, Οικονομικών, Παιδείας και Εσωτερικών για το Δημογραφικό πρόβλημα.

ΑΝΑΦΟΡΑ

Προς:

1. Την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

2. Τον Υπουργό Οικονομικών 

3. Τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων 

4. Τον Υπουργό Εσωτερικών

Θέμα: «Δημογραφικό πρόβλημα»

Αξιότιμοι κ. Υπουργοί,

Σας προωθώ επιστολή του Συλλόγου Τριτέκνων «Παναγιά Νεαμονήτισσα» Χίου. Στην εν λόγω επιστολή εκφράζεται η ανησυχία για την πορεία του δημογραφικού και προτείνονται τρόποι ενίσχυσης των τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών. Όπως φαίνεται και από τα δημογραφικά στοιχεία που παρουσιάζονται, οι γεννήσεις στο νομό Χίου, υπολείπονται σταθερά των θανάτων από το 2013 έως και το 2017. Αυτό δημιουργεί ένα εξαιρετικά πιεστικό πρόβλημα, το οποίο ειδικά για τα ακριτικά νησιά του Αιγαίου έχει και εθνικές διαστάσεις. Μπροστά σε αυτή την απειλή, είναι επιτακτική η ανάγκη να εξετάσουμε τρόπους ενίσχυσης των οικογενειών.

Με δεδομένο ότι το δημογραφικό έχει σοβαρές επιπτώσεις στη γήρανση του πληθυσμού, το ασφαλιστικό και το σύστημα υγείας, αλλά στις αναπτυξιακές προοπτικές και τελικά το ίδιο το μέλλον της χώρας, παρακαλούμε να τοποθετηθείτε στην εν λόγω επιστολή και να μας κοινοποιήσετε την απάντησή σας.

Με εκτίμηση,

Νότης Μηταράκης

 

Δείτε την επιστολή του Συλλόγου Τριτέκνων εδώ >>

Δείτε τις απαντήσεις των Υπουργών στη συνέχεια:

 

Απάντηση Θ. Φωτίου σε Αναφορά Ν. Μηταράκη για το Δημογραφικό πρόβλημα by Notis Mitarachi on Scribd

 

Απάντηση Π. Σκουρλέτη σε αναφορά Ν. Μηταράκη για το Επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στο ΝΠΔΔ Δ... by Notis Mitarachi on Scribd

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις
Αναφορά
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Επίκαιρη Ερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Επερώτηση
Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
Επίκαιρη Επερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
Ερώτηση & ΑΚΕ
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ παράλληλα δύνανται να ζητούν και την κατάθεση σχετικών εγγράφων. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών.
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Γ. Καμίνη
Κύριε συνάδελφε, καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για μια πολύ σημαντική επισήμανση που κάνατε, ότι δυστυχώς στο μεταναστευτικό –επειδή υπάρχουν και έντονα συναισθήματα- κυκλοφορούν πάρα πολλά fake news και παρασύρουν την κοινή γνώμη, πολλές φορές με λανθασμένες πληροφορίες. Γι’ αυτό πραγματικά επικροτώ την ερώτησή σας.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση