Βουλή

Αναφορά Ν. Μηταράκη σχετικά με απόφαση του Δήμου Χίου για άρση γεωγραφικού περιορισμού για τα νησιά

Αναφορά Ν. Μηταράκη σχετικά με απόφαση του Δήμου Χίου για άρση γεωγραφικού περιορισμού για τα νησιά

Αναφορά Ν. Μηταράκη προς τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής σχετικά με απόφαση του Δήμου Χίου για άρση γεωγραφικού περιορισμού για τα νησιά.

ΑΝΑΦΟΡΑ

Προς:  Τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής

Θέμα: «Απόφαση Δήμου Χίου για άρση γεωγραφικού περιορισμού για τα νησιά»

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Σας προωθώ την απόφαση 230/2018 του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου (συνεδρίαση 6 26/04/2018). Το ΔΣ Χίου αποφάσισε κατά πλειοψηφία, να ζητήσει την άρση του γεωγραφικού περιορισμού για τα νησιά που αφορά στους αιτούντες διεθνή προστασία. Η απόφαση αυτή, έρχεται με την ευκαιρία της συζήτησης του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή, το άρθρο 7 του οποίου προβλέπει μεν την ελεύθερη κυκλοφορία των αιτούντων διεθνούς προστασίας, αλλά θέτει περιορισμούς που τελικά θα κρατούν τους ανθρώπους αυτούς, όλους στα νησιά.

Με δεδομένο το μεγάλο βάρος που έχουν σηκώσει τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές (μόνο την τελευταία εβδομάδα έφτασαν 1.125 άνθρωποι στα νησιά) και την ανάγκη για ταχεία αποσυμφόρηση και για εθνικούς μεταξύ άλλων λόγους, παρακαλώ να τοποθετηθείτε στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Χίου.

Με εκτίμηση,

Νότης Μηταράκης

 

Δείτε την απόφαση του Δήμου Χίου εδώ >>

Δείτε στη συνέχεια την απάντηση του Υπουργού:

 

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις
Αναφορά
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Επίκαιρη Ερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Επερώτηση
Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
Επίκαιρη Επερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
Ερώτηση & ΑΚΕ
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ παράλληλα δύνανται να ζητούν και την κατάθεση σχετικών εγγράφων. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών.
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Γ. Καμίνη
Κύριε συνάδελφε, καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για μια πολύ σημαντική επισήμανση που κάνατε, ότι δυστυχώς στο μεταναστευτικό –επειδή υπάρχουν και έντονα συναισθήματα- κυκλοφορούν πάρα πολλά fake news και παρασύρουν την κοινή γνώμη, πολλές φορές με λανθασμένες πληροφορίες. Γι’ αυτό πραγματικά επικροτώ την ερώτησή σας.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση