Βουλή

Αναφορά Ν. Μηταράκη προς τους Υπουργούς Εργασίας, Οικονομικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης σχετικά με τα κενά ασφάλισης των Δημοσίων Υπαλλήλων (Αναφορά & Απαντήσεις)

Αναφορά Ν. Μηταράκη προς τους Υπουργούς Εργασίας, Οικονομικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης σχετικά με τα κενά ασφάλισης των Δημοσίων Υπαλλήλων (Αναφορά & Απαντήσεις)

Αναφορά (με αριθμό 1027/17.5.2018) προς τους Υπουργούς Εργασίας, Οικονομικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κατέθεσε ο αν. Τομεάρχης Εργασίας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Χίου, κ. Νότης Μηταράκης, σχετικά με τα κενά στο χρόνο ασφάλισης των εργαζομένων που έχουν απασχοληθεί αρχικά στον ιδιωτικό και στη συνέχεια στο δημόσιο τομέα.

Όπως επισημαίνει ο κ. Μηταράκης,  καθημερινά έρχονται στο φως νέες περιπτώσεις που αποδεικνύουν ότι η περίφημη ενοποίηση κανόνων στο ασφαλιστικό παραμένει στα χαρτιά. Ο ΕΦΚΑ δεν είναι ένας πραγματικά ενιαίος φορέας. Με το να μη δίνεται στους εργαζομένους του δημοσίου η δυνατότητα αναγνώρισης και εξαγοράς του χρόνου ανεργίας που είχαν πριν την πρόσληψή τους, δημιουργείται μια σοβαρή ασφαλιστική ανισότητα μεταξύ των μισθωτών, σε βάρος όσων προσελήφθησαν σε μια δεδομένη στιγμή στο δημόσιο.

Ο αν. τομεάρχης ζητάει από τους ερωτώμενους υπουργούς να τοποθετηθούν στο ζήτημα.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της αναφοράς:

ΑΝΑΦΟΡΑ

Προς:

1. Την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

2. Τον Υπουργό Οικονομικών

3. Την Υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης

Θέμα: «Κενά Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων».

Αξιότιμοι κ. Υπουργοί

Σας προωθώ ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων στις ΔΟΥ, Νομών Αττικής και Κυκλάδων, αναφορικά με κενά που παρουσιάζονται στο χρόνο ασφάλισης των δημοσίων υπαλλήλων. Συγκεκριμένα, δε δίνεται στους δημοσίους υπαλλήλους η δυνατότητα να αναγνωρίσουν και να εξαγοράσουν ως ασφαλιστικό χρόνο, τον χρόνο ανεργίας που μεσολαβεί μεταξύ δύο ασφαλιστικών περιόδων. Το γεγονός αυτό δημιουργεί ασφαλιστική ανισότητα μεταξύ εργαζομένων στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το γεγονός ότι ισχύουν πλέον – θεωρητικά, αλλά όπως αποδεικνύεται όχι στην πράξη – κοινοί κανόνες ασφάλισης, εισφορών και διάρκειας του ασφαλιστικού βίου.

Με δεδομένα τα παραπάνω, παρακαλούμε να τοποθετηθείτε στην εν λόγω επιστολή κοινοποιώντας μας την απάντησή σας.

Με εκτίμηση,

Νότης Μηταράκης

 

Δείτε την επιστολή των εργαζομένων εδώ >>

Δείτε τις απαντήσεις των Υπουργών στη συνέχεια:

 

Απάντηση Ο. Γεροβασίλη σε Αναφορά Ν. Μηταράκη προς τους Υπουργούς Εργασίας, Οικονομικών και Διοικητικής Ανα... by Notis Mitarachi on Scribd

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις
Αναφορά
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Επίκαιρη Ερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Επερώτηση
Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
Επίκαιρη Επερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
Ερώτηση & ΑΚΕ
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ παράλληλα δύνανται να ζητούν και την κατάθεση σχετικών εγγράφων. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών.
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Γ. Καμίνη
Κύριε συνάδελφε, καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για μια πολύ σημαντική επισήμανση που κάνατε, ότι δυστυχώς στο μεταναστευτικό –επειδή υπάρχουν και έντονα συναισθήματα- κυκλοφορούν πάρα πολλά fake news και παρασύρουν την κοινή γνώμη, πολλές φορές με λανθασμένες πληροφορίες. Γι’ αυτό πραγματικά επικροτώ την ερώτησή σας.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση