Βουλή

Αναφορά Ν. Μηταράκη για την ανακήρυξη των Ψαρών σε "Ηρωικό Νησί" (Αναφορά & Απάντηση)

Αναφορά Ν. Μηταράκη για την ανακήρυξη των Ψαρών σε "Ηρωικό Νησί" (Αναφορά & Απάντηση)

Αναφορά Ν. Μηταράκη προς τον Υπουργό Εσωτερικών για την ανακήρυξη των Ψαρών σε "Ηρωικό Νησί".

ΑΝΑΦΟΡΑ

Προς:  Τον Υπουργό Εσωτερικών

Θέμα: "Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ψαρών"

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Σας προωθώ απόσπασμα πρακτικών της 14/2018 συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ψαρών, αναφορικά με την ανακήρυξη των Ψαρών σε «Ηρωικό Νησί». Συγκεκριμένα, το Δημοτικό Συμβούλιο, αποφάσισε να ζητήσει επίσημα από την Ελληνική Κυβέρνηση να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση προκειμένου α) να ανακηρυχθούν τα Ψαρά σε «Ηρωικό Νησί» και β) να μετονομαστεί ο Δήμος Ψαρών σε «Δήμος Ηρωικής Νήσου Ψαρών».

Η ικανοποίηση των αιτημάτων του Δήμου Ψαρών αποτελεί έναν φόρο τιμής και σεβασμό στους αγώνες και την προσφορά των Ψαριανών στην απελευθέρωση και ανεξαρτησία της πατρίδας. Ταυτόχρονα, αποτελεί ηθική ανταμοιβή των σημερινών κατοίκων του νησιού σε μια δύσκολη περίοδο. 

Για τους λόγους αυτούς παρακαλούμε να εξετάσετε το αίτημα του Δήμου Ψαρών και να προχωρήσετε στις απαιτούμενες σχετικά ενέργειες.

Με εκτίμηση,

Νότης Μηταράκης

Δείτε την επιστολή του Δήμου Ψαρών εδώ >>

Δείτε την απάντηση του Υπουργού στη συνέχεια:

Απάντηση Υπουργού Εσωτερικών σε Αναφορά Ν. Μηταράκη για την ανακήρυξη των Ψαρών σε "Ηρωικό Νησί" (Αναφορά &... by Notis Mitarachi on Scribd

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις
Αναφορά
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Επίκαιρη Ερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Επερώτηση
Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
Επίκαιρη Επερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
Ερώτηση & ΑΚΕ
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ παράλληλα δύνανται να ζητούν και την κατάθεση σχετικών εγγράφων. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών.
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Γ. Καμίνη
Κύριε συνάδελφε, καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για μια πολύ σημαντική επισήμανση που κάνατε, ότι δυστυχώς στο μεταναστευτικό –επειδή υπάρχουν και έντονα συναισθήματα- κυκλοφορούν πάρα πολλά fake news και παρασύρουν την κοινή γνώμη, πολλές φορές με λανθασμένες πληροφορίες. Γι’ αυτό πραγματικά επικροτώ την ερώτησή σας.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση