Βουλή

Επανεξέταση για τα ολιγομελή τμήματα ΕΠΑΛ ζητά ο Ν. Μηταράκης (Αναφορά & Απάντηση)

Επανεξέταση για τα ολιγομελή τμήματα ΕΠΑΛ ζητά ο Ν. Μηταράκης (Αναφορά & Απάντηση)

Με τον πρόεδρο του Περιφερειακού Τμήματος Βορείου Αιγαίου της Ένωσης Τεχνολόγων Εκπαιδευτικών κ. Κωνσταντίνο – Βίκτωρα Χατζησταμάτη, συναντήθηκε σήμερα ο βουλευτής Χίου κ. Νότης Μηταράκης. 

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στα προβλήματα που έχουν ήδη ανακύψει και θα συνεχιστούν με την απόφαση του Περιφερειακού Δ/ντη Α’ βάθμιας και Β’ βάθμιας Εκπαίδευσης Β. Αιγαίου να μη συνεχιστεί η λειτουργία 15 ολιγομελών τμημάτων στα ΕΠΑΛ της Χίου για το σχολικό έτος 2018-2019. Για το θέμα ο κ. Μηταράκης κατέθεσε την κάτωθι αναφορά προς τον υπουργό Παιδείας, παρουσιάζοντας τα αρνητικά αποτελέσματα αυτής της απόφασης και ζητώντας την επανεξέτασή της.

 

ΑΝΑΦΟΡΑ

Προς:  Τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

Θέμα: «Κατάργηση ολιγομελών τμημάτων στα ΕΠΑΛ της Χίου».

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Σας προωθώ επιστολή του Προέδρου του Περιφερειακού Τμήματος Βορείου Αιγαίου της Ένωσης Τεχνολόγων Εκπαιδευτικών, με την οποία εκφράζεται η ανησυχία και η διαφωνία με τη μη έγκριση λειτουργίας ολιγομελών τμημάτων στα ΕΠΑΛ της Χίου. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την με Α.Π. 4140/10.7.2018 απόφαση του Περιφερειακού Δ/ντή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β. Αιγαίου και την υπουργική απόφαση 850/31.7.2018 δεν εγκρίνονται στα επαγγελματικά λύκεια της Χίου 15 ολιγομελή τμήματα για το σχολικό έτος 2018-2019. Η εξέλιξη αυτή θα επηρεάσει αρνητικά τους μαθητές, καθώς θα τους οδηγήσει είτε να αλλάξουν τον προσανατολισμό των σπουδών τους ή να αλλάξουν σχολείο, ενώ για κάποιους συνεπάγεται ότι δεν θα μπορούν να ολοκληρώσουν τη φοίτηση στις ειδικότητες που έχουν επιλέξει.

Με δεδομένα τα ανωτέρω σας παρακαλώ να επανεξετάσετε το ζήτημα των ολιγομελών τμημάτων στα ΕΠΑΛ της Χίου και να τοποθετηθείτε στην επισυναπτόμενη επιστολή.

Με εκτίμηση,

Νότης Μηταράκης

Επανεξέταση για τα ολιγομελ... by Notis Mitarachi on Scribd

Δείτε την απάντηση του Υπουργού στη συνέχεια:

Απάντηση Υπουργού Παιδείας ... by Notis Mitarachi on Scribd

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις
Αναφορά
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Επίκαιρη Ερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Επερώτηση
Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
Επίκαιρη Επερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
Ερώτηση & ΑΚΕ
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ παράλληλα δύνανται να ζητούν και την κατάθεση σχετικών εγγράφων. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών.
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Γ. Καμίνη
Κύριε συνάδελφε, καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για μια πολύ σημαντική επισήμανση που κάνατε, ότι δυστυχώς στο μεταναστευτικό –επειδή υπάρχουν και έντονα συναισθήματα- κυκλοφορούν πάρα πολλά fake news και παρασύρουν την κοινή γνώμη, πολλές φορές με λανθασμένες πληροφορίες. Γι’ αυτό πραγματικά επικροτώ την ερώτησή σας.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση