Βουλή

Αναφορά Ν. Μηταράκη για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Ιδρύματος Περιθάλψεως Χρονίως Πασχόντων

Αναφορά Ν. Μηταράκη για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Ιδρύματος Περιθάλψεως Χρονίως Πασχόντων

Αναφορά προς την Υπουργό Εργασίας κατέθεσε ο Βουλευτής Χίου της Νέας Δημοκρατίας κ. Νότης Μηταράκης σχετικά με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Ιδρύματος Περιθάλψεως Χρονίως Πασχόντων προς το ΙΚΑ και τη δυνατότητα ρύθμισής τους.

ΑΝΑΦΟΡΑ

Προς την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Θέμα: «Ληξιπρόθεσμες οφειλές του Ιδρύματος Περιθάλψεως Χρονίως Πασχόντων προς το ΙΚΑ και δυνατότητες ρύθμισης αυτών».

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

Σας επισυνάπτω την επιστολή που μας κοινοποίησε το Ίδρυμα Περιθάλψεως Χρονίως Πασχόντων, το οποίο σήμερα περιθάλπει (ισοβίως) 180 ασθενείς με σοβαρά κινητικά προβλήματα και απασχολεί 104 άτομα, τα οποία προσφέρουν 24ωρη υποστήριξη. Σημειώνουμε ότι το Ίδρυμα χρηματοδοτείται (με εξαίρεση τα νοσήλια του ΕΟΠΥΥ) από το Άσυλο Ανιάτων, παρέχοντας υπηρεσίες σε κόστος υποπολλαπλάσιο των νοσηλίων του ΕΣΥ. Ωστόσο, το Άσυλο Ανιάτων, το οποίο αντλεί τα έσοδά του σχεδόν αποκλειστικά από τη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας του βρίσκεται σε εξαιρετικά δυσχερή θέση λόγω κυρίως των υποχρεώσεων προς την Εφορία (αποδίδεται το 84% των εσόδων του Ασύλου). Ως αποτέλεσμα, το Ίδρυμα αδυνατεί να αντεπεξέλθει στην καταβολή των νόμιμων εισφορών στο ΙΚΑ και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές μαζί με τις προσαυξήσεις φτάνουν στις 30.9.2016 τα 3.315.962,71€.

Στην επιστολή του Ιδρύματος, επισημαίνεται η ανάγκη να συμπεριληφθούν και τα φιλανθρωπικά σωματεία σε τυχόν σχεδιαζόμενη διάταξη που αφορά στην τακτοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών των φυσικών προσώπων προς το ΙΚΑ. Τονίζεται δε η ανάγκη, οι δόσεις που θα προβλεφθούν να ανταποκρίνονται στις οικονομικές δυνατότητες του ιδρύματος, το οποίο σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως φιλανθρωπικό και όχι ως κερδοσκοπική επιχείρηση.

Κατόπιν των ανωτέρω, θέτω υπόψη σας το αίτημα του Ιδρύματος, ζητώντας να μας κοινοποιήσετε την απάντησή σας.

Μετά τιμής,

Νότης Μηταράκης

 

Δείτε την επιστολή του Ιδρύματος εδώ >>

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις
Αναφορά
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Επίκαιρη Ερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Επερώτηση
Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
Επίκαιρη Επερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
Ερώτηση & ΑΚΕ
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ παράλληλα δύνανται να ζητούν και την κατάθεση σχετικών εγγράφων. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών.
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Γ. Καμίνη
Κύριε συνάδελφε, καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για μια πολύ σημαντική επισήμανση που κάνατε, ότι δυστυχώς στο μεταναστευτικό –επειδή υπάρχουν και έντονα συναισθήματα- κυκλοφορούν πάρα πολλά fake news και παρασύρουν την κοινή γνώμη, πολλές φορές με λανθασμένες πληροφορίες. Γι’ αυτό πραγματικά επικροτώ την ερώτησή σας.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση