Βουλή

Αναφορά Ν. Μηταράκη & Χ. Αθανασίου για την υποβάθμιση των τοπικών καταστημάτων ΙΚΑ & ΟΑΕΕ Λήμνου

Αναφορά Ν. Μηταράκη & Χ. Αθανασίου για την υποβάθμιση των τοπικών καταστημάτων ΙΚΑ & ΟΑΕΕ Λήμνου

Ο Αναπληρωτής Τομεάρχης της Νέας Δημοκρατίας για την Κοινωνική Ασφάλιση, Βουλευτής Χίου κ. Νότης Μηταράκης και ο Βουλευτής Λέσβου κ. Χαράλαμπος Αθανασίου κατέθεσαν αναφορά προς την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σχετικά με την υποβάθμιση των τοπικών υποκαταστημάτων ΙΚΑ ΕΤΑΜ Μύρινας και ΟΑΕΕ Λήμνου με τη δομή του νέου ΕΦΚΑ. Ακολουθεί το κείμενο της αναφοράς και η επιστολή των υπαλλήλων των φορέων:

ΑΝΑΦΟΡΑ

Προς την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Θέμα: «Η δομή του νέου ΕΦΚΑ οδηγεί σε υποβάθμιση του τοπικού υποκαταστήματος ΙΚΑ ΕΤΑΜ Μύρινας και του ΟΑΕΕ Λήμνου»

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

Σας επισυνάπτουμε υπόμνημα των υπαλλήλων του τοπικού υποκαταστήματος ΙΚΑ ΕΤΑΜ Μύρινας και του Τμήματος ΟΑΕΕ Λήμνου προς τον Διοικητή του ΙΚΑ- ΕΤΑΜ, στο οποίο εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους για τις επικείμενες αλλαγές λόγω της οργάνωσης και λειτουργίας του νέου Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.

Συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι, παρόλο που η συνένωση των ασφαλιστικών ταμείων θα οδηγήσει σε αύξηση των ασφαλισμένων που θα πρέπει να εξυπηρετούνται, στο νέο οργανόγραμμα προβλέπεται η ύπαρξη ενός Αποκεντρωμένου Τμήματος στη Λήμνο, το οποίο θα στελεχώνεται από 5 μόνο υπαλλήλους, αντί των 16 συνολικά που υπηρετούν σήμερα.

Σημειώνουμε ότι στα κριτήρια διορισμού όλων των υπαλλήλων περιλαμβανόταν και η εντοπιότητα, καθώς και η υποχρέωση να υπηρετήσουν τουλάχιστον για μία δεκαετία στο νησί. Η διαφαινόμενη μείωση του προσωπικού θα δημιουργήσει σειρά προβλημάτων οικογενειακών και οικονομικών στους ανωτέρω υπαλλήλους.

Τα νησιά της Λήμνου και του Αγίου Ευστρατίου, με συνολικό πληθυσμό 18.000 κατοίκους, χαρακτηρίζονται ως παραμεθόριος, ενώ η συγκοινωνία είναι ιδιαίτερα δυσχερής.

Συνεπώς, σας καλούμε να λάβετε υπόψη σας τα εν λόγω χαρακτηριστικά στο σχεδιασμό του νέου ΕΦΚΑ. Παρακαλούμε επίσης για την απάντησή σας στο υπόμνημα των εργαζομένων, κοινοποιώντας την ταυτόχρονα και στα γραφεία μας.

Μετά τιμής

Οι βουλευτές

Νότης Α. Μηταράκης

Χαράλαμπος Αθανασίου

Δείτε την επιστολή εδώ >>

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις
Αναφορά
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Επίκαιρη Ερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Επερώτηση
Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
Επίκαιρη Επερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
Ερώτηση & ΑΚΕ
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ παράλληλα δύνανται να ζητούν και την κατάθεση σχετικών εγγράφων. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών.
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Γ. Καμίνη
Κύριε συνάδελφε, καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για μια πολύ σημαντική επισήμανση που κάνατε, ότι δυστυχώς στο μεταναστευτικό –επειδή υπάρχουν και έντονα συναισθήματα- κυκλοφορούν πάρα πολλά fake news και παρασύρουν την κοινή γνώμη, πολλές φορές με λανθασμένες πληροφορίες. Γι’ αυτό πραγματικά επικροτώ την ερώτησή σας.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση