Βουλή

Αναφορά Ν. Μηταράκη για τις ποινικές διώξεις για ΔΕΥΑΝΧ

Αναφορά Ν. Μηταράκη για τις ποινικές διώξεις για ΔΕΥΑΝΧ

Αναφορά προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομικών κατέθεσε ο Βουλευτής Χίου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Νότης Μηταράκης σε συνέχεια σχετικού εγγράφου του Δήμου Χίου αναφορικά με την ατομική ειδοποίηση "προ ποινικής δίωξης" για ΔΕΥΑΝΧ. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της αναφοράς:

Προς τους Υπουργούς:

- Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης

- Οικονομικών

 

Θέμα: «Ποινικές διώξεις για ΔΕΥΑΝΧ»

 

Αξιότιμε κύριε  Υπουργέ,

Σας επισυνάπτω την επιστολή του Δημάρχου Χίου και το Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Χίου, σχετικά με τις επιδόσεις ατομικών ειδοποιήσεων «προ ποινικής δίωξης» στον νυν και τον πρώην Πρόεδρο της ΔΕΥΑΝΧ όπως επίσης και προς τον πρώην Δήμαρχο Χίου. Οι ειδοποιήσεις αυτές αφορούσαν ποινικές ευθύνες των ανωτέρω σχετικά με την αποπληρωμή των δανείων που είχε λάβει η ΔΕΥΑΝΧ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, για το έργο του βιολογικού καθαρισμού στη Χίο.

Δεδομένου ότι η συγκεκριμένη οφειλή της ΔΕΥΑΝΧ ρυθμίστηκε με το Ελληνικό Δημόσιο - μετά από πρωτοβουλία που ανέλαβε η προηγούμενη κυβέρνηση τον Δεκέμβριο του 2014 – και η επιχείρηση εκπληρώνει πλέον στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της, ο Δήμος Χίου ζητά την άμεση παρέμβαση της πολιτείας για την επίλυση του συγκεκριμένου προβλήματος και την ανάληψη σχετικής νομοθετικής πρωτοβουλίας για την τροποποίηση του συγκεκριμένου νόμου.

 

Μετά τιμής,

Νότης Μηταράκης

 

Δείτε το έγγραφο του Δήμου Χίου εδώ >>

Δείτε τις απαντήσεις των Υπουργών 

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις
Αναφορά
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Επίκαιρη Ερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Επερώτηση
Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
Επίκαιρη Επερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
Ερώτηση & ΑΚΕ
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ παράλληλα δύνανται να ζητούν και την κατάθεση σχετικών εγγράφων. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών.
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Γ. Καμίνη
Κύριε συνάδελφε, καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για μια πολύ σημαντική επισήμανση που κάνατε, ότι δυστυχώς στο μεταναστευτικό –επειδή υπάρχουν και έντονα συναισθήματα- κυκλοφορούν πάρα πολλά fake news και παρασύρουν την κοινή γνώμη, πολλές φορές με λανθασμένες πληροφορίες. Γι’ αυτό πραγματικά επικροτώ την ερώτησή σας.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση