Βουλή

Αναφορά Ν. Μηταράκη για τις συνέπειες στη στρατηγική επένδυση στα Κεραμεία από την αύξηση των κέντρων υποδοχής προσφύγων στη Χίο

Αναφορά Ν. Μηταράκη για τις συνέπειες στη στρατηγική επένδυση στα Κεραμεία από την αύξηση των κέντρων υποδοχής προσφύγων στη Χίο

Αναφορά προς τον Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κατέθεσε ο Βουλευτής Χίου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Νότης Μηταράκης σχετικά με τις συνέπειες της στρατηγικής επένδυσης στα Κεραμεία από την αύξηση των κέντρων υποδοχής προσφύγων στη Χίο, σε συνέχεια επιστολής του φορέα της επένδυσης. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της αναφοράς και η επιστολή:

ΑΝΑΦΟΡΑ

Προς τον Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού

Θέμα: «Αύξηση των Κέντρων Υποδοχής Προσφύγων και συνέπειες στην τουριστική επένδυση στη θέση Κεραμεία Χίου»

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Σας επισυνάπτω την επιστολή που απέστειλε η εταιρεία «ΚΕΡΑΜΕΙΑ Α.Ε» η οποία εδρεύει στη Χίο και έχει συσταθεί με σκοπό την κατασκευή και λειτουργία πολυτελούς τουριστικής μονάδας και τουριστικού λιμένα στη θέση Κεραμεία Χίου. Η συγκεκριμένη μελέτη έχει εγκριθεί από το Enterprise Greece και έχει χαρακτηριστεί ως Στρατηγική επένδυση με βάση τη νομοθεσία περί Στρατηγικών Επενδύσεων.

Στην επιστολή επισημαίνεται η αναποτελεσματική διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος και τα προβλήματα που έχουν ανακύψει με τη δημόσια ασφάλεια και την υγιεινή. Τονίζεται επίσης ότι από την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί πλήττεται η εικόνα του νησιού ως τουριστικός προορισμός και ότι πλέον το μέλλον της επένδυσης τους, όπως και κάθε άλλης επένδυσης, κρίνεται αβέβαιο. Η εταιρεία ζητά από την κυβέρνηση τη λήψη κατάλληλων μέτρων για τη διαχείριση του προσφυγικού και εγγυήσεις για την προστασία της επένδυσης.

Ο ερωτών Βουλευτής

Δείτε την επιστολή της εταιρείας εδώ >>

Δείτε την απάντηση 

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις
Αναφορά
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Επίκαιρη Ερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Επερώτηση
Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
Επίκαιρη Επερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
Ερώτηση & ΑΚΕ
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ παράλληλα δύνανται να ζητούν και την κατάθεση σχετικών εγγράφων. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών.
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Γ. Καμίνη
Κύριε συνάδελφε, καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για μια πολύ σημαντική επισήμανση που κάνατε, ότι δυστυχώς στο μεταναστευτικό –επειδή υπάρχουν και έντονα συναισθήματα- κυκλοφορούν πάρα πολλά fake news και παρασύρουν την κοινή γνώμη, πολλές φορές με λανθασμένες πληροφορίες. Γι’ αυτό πραγματικά επικροτώ την ερώτησή σας.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση