Βουλή

Αναφορά Ν. Μηταράκη για την προμήθεια και εγκατάσταση νέας μονάδας αντίστροφης ώσμωσης στη Χίο

Αναφορά Ν. Μηταράκη για την προμήθεια και εγκατάσταση νέας μονάδας αντίστροφης ώσμωσης στη Χίο

Αναφορά προς τον Υπουργό Εσωτερικών κατέθεσε ο Βουλευτής Χίου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μηταράκης σχετικά με την προμήθεια και εγκατάσταση νέας μονάδας αντίστροφης ώσμωσης στη Χίο. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της αναφοράς και οι σχετικές επιστολές του Δήμου Χίου.

ΑΝΑΦΟΡΑ

Προς τον Υπουργό Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Θέμα: «Προμήθεια και εγκατάσταση νέας μονάδας αντίστροφης ώσμωσης στη Χίο»

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Σας επισυνάπτω την επιστολή του Δημάρχου Χίου και το αίτημα του Προέδρου της Δ.Ε.Υ.Α. Νήσου Χίου για την  προμήθεια και εγκατάσταση νέας μονάδας αντίστροφης ώσμωσης, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η έλλειψη νερού στο νησί. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Ν.Χ., ειδικά φέτος λόγω των μειωμένων αποθεμάτων και του μεγάλου αριθμού προσφύγων και μεταναστών που παραμένουν στο νησί, το υδατικό ισοζύγιο έχει καταστεί ελλειμματικό και το γεγονός αυτό αναγκάζει την επιχείρηση  να προχωρά σε καθημερινές «αφανείς» δαπάνες για την κάλυψη των αναγκών των καταυλισμών. Για τον λόγο αυτό, ζητά από το Υπουργείο να προχωρήσει στην εξασφάλιση της προμήθειας και εγκατάσταση νέας μονάδας αντίστροφης ώσμωσης δυναμικότητας 1000 κ.μ. ανά ημέρα, που θα διασφαλίσει την ομαλή τροφοδοσία με νερό ύδρευσης.

Επιπλέον, επισυνάπτεται σχετική απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών (47.164/21-04-2015) και νέα επιστολή του Δημάρχου Χίου αναφορικά με τη δυνατότητα έκδοσης πράξης Νομοθετικού περιεχομένου ή άλλου τύπου νομικής διατύπωσης, ώστε να δοθεί στην ΔΕΥΑΝΧ η δυνατότητα να χρησιμοποιήσει την πίστωση που προκύπτει από την εν λόγω απόφαση για τη διευκόλυνση της διαδικασίας προμήθειας της νέας μονάδας αντίστροφης ώσμωσης.

Μετά τιμής,

Νότης Μηταράκης

Δείτε τις απαντήσεις 

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις
Αναφορά
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Επίκαιρη Ερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Επερώτηση
Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
Επίκαιρη Επερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
Ερώτηση & ΑΚΕ
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ παράλληλα δύνανται να ζητούν και την κατάθεση σχετικών εγγράφων. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών.
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Γ. Καμίνη
Κύριε συνάδελφε, καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για μια πολύ σημαντική επισήμανση που κάνατε, ότι δυστυχώς στο μεταναστευτικό –επειδή υπάρχουν και έντονα συναισθήματα- κυκλοφορούν πάρα πολλά fake news και παρασύρουν την κοινή γνώμη, πολλές φορές με λανθασμένες πληροφορίες. Γι’ αυτό πραγματικά επικροτώ την ερώτησή σας.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση