Βουλή

Αναφορά Ν. Μηταράκη σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΕΚΑΒ Χίου

Αναφορά Ν. Μηταράκη σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΕΚΑΒ Χίου

Αναφορά Ν. Μηταράκη προς τον Υπουργό Υγείας σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΕΚΑΒ Χίου.

ΑΝΑΦΟΡΑ

Προς: τον Υπουργό Υγείας

Θέμα: «Προβλήματα ΕΚΑΒ Τομέας Χίου».

Αξιότιμε κ. Υπουργέ

Σας προωθώ α) επιστολή του ΕΚΑΒ – Τομέας Χίου και β) επιστολή του Ιατρικού Συλλόγου Χίου στις οποίες παρουσιάζονται τα προβλήματα που υπάρχουν στη διακομιδή ασθενών και τη λειτουργία του Κέντρου ΕΚΑΒ Βορείου Αιγαίου. Συγκεκριμένα, στην πρώτη επιστολή αναφέρονται δυσλειτουργίες και μη αποτελεσματική οργάνωση του ΕΚΑΒ στη Χίο: έλλειψη προσωπικού, επιβάρυνση λόγω της ανάγκης για κάλυψη των hot spots ΒΙΑΛ και Σούδας και μη αποτελεσματική λειτουργία του αριθμού 166. Τα προβλήματα αυτά έχουν ως συνέπεια να μη μπορεί ο Τομέας ΕΚΑΒ Χίου να αντεπεξέλθει επαρκώς στο δύσκολο έργο του.

Στη δεύτερη επιστολή, ο Ιατρικός Σύλλογος Χίου τοποθετείται υπέρ της μεταφοράς του κέντρου του ΕΚΑΒ Βορείου Αιγαίου από τη Μυτιλήνη στη Χίο. Η ανάγκη αυτή στοιχειοθετείται από μια σειρά από λόγους, περιλαμβανομένης της γεωγραφικής τοποθεσίας του νησιού (στο μέσο του Β. Αιγαίου), της ύπαρξης εναέριου μέσου παντός καιρού (super puma), της ύπαρξης γιατρού που υπηρετεί στο αεροδρόμιο και των συγκριτικά λιγότερων αναγκών για αερο-διακομιδή από το νησί της Λέσβου.

Με δεδομένο ότι η αποτελεσματική λειτουργία του ΕΚΑΒ είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη διάσωση ανθρώπινων ζωών, σας παρακαλούμε να τοποθετηθείτε στις συνημμένες επιστολές, κοινοποιώντας μας ταυτόχρονα τις απαντήσεις σας.

Μετά τιμής

Νότης Μηταράκης

Δείτε τις επιστολές εδώ >>

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις
Αναφορά
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Επίκαιρη Ερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Επερώτηση
Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
Επίκαιρη Επερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
Ερώτηση & ΑΚΕ
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ παράλληλα δύνανται να ζητούν και την κατάθεση σχετικών εγγράφων. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών.
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Γ. Καμίνη
Κύριε συνάδελφε, καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για μια πολύ σημαντική επισήμανση που κάνατε, ότι δυστυχώς στο μεταναστευτικό –επειδή υπάρχουν και έντονα συναισθήματα- κυκλοφορούν πάρα πολλά fake news και παρασύρουν την κοινή γνώμη, πολλές φορές με λανθασμένες πληροφορίες. Γι’ αυτό πραγματικά επικροτώ την ερώτησή σας.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση