Βουλή

Αναφορά Ν. Μηταράκη για την καθίζηση τουρισμού στο Βόρειο Αιγαίο

Αναφορά Ν. Μηταράκη για την καθίζηση τουρισμού στο Βόρειο Αιγαίο

Αναφορά Ν, Μηταράκη προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Τουρισμού για την καθίζηση τουρισμού στο Βόρειο Αιγαίο σύμφωνα με μελέτη του Εργαστηριού Τουριστικών Ερευνών και Μελετών του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

ΑΝΑΦΟΡΑ

Προς:

1. Την Υπουργό Τουρισμού

2. Τον Υπουργό Εσωτερικών

Θέμα: «Καθίζηση τουρισμού στο Βόρειο Αιγαίο σύμφωνα με μελέτη του Εργαστηριού Τουριστικών Ερευνών και Μελετών του Πανεπιστημίου Αιγαίου»

Αξιότιμοι κύριοι  Υπουργοί,

Σας επισυνάπτω τεχνική σύνοψη (executive summary) της μελέτης που διενήργησε το Εργαστήριο Τουριστικών Ερευνών και Μελετών του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Αιγαίου αναφορικά με τις επιπτώσεις του μεταναστευτικού / προσφυγικού προβλήματος στα τουριστικά αποτελέσματα των νησιών του Β. Αιγαίου.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν μια ιδιαίτερα αρνητική επίπτωση του προσφυγικού – μεταναστευτικού ζητήματος στα λειτουργικά αποτελέσματα των τουριστικών επιχειρήσεων. Το 2015 υπήρξε καθίζηση σε όλα τα μεγέθη (διανυκτερεύσεις πτώση 18,75%, αριθμός επισκεπτών πτώση 22,79%, τιμές πτώση 12,45%, απασχόληση πτώση 5,26%). Αντίστοιχα δυσοίωνες είναι και οι προβλέψεις για τα έτη 2016 και 2017.

Τα νησιά μας δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν αυτόνομα αυτή την κατάσταση και υπάρχει η ανάγκη ανάπτυξης συλλογικών δράσεων και κεντρικής υποστήριξης από την Πολιτεία.

Με δεδομένη τη σημασία του τουρισμού στην οικονομία και κοινωνική ζωή των νησιών αυτών σας καλούμε να λάβετε γνώση της ανωτέρω μελέτης και να τοποθετηθείτε σχετικά.

Μετά τιμής

Νότης Μηταράκης

 

Δείτε το executive summary της έρευνας εδώ >>

 

Δείτε τις απαντήσεις των αρμόδιων Υπουργών 

 

Ενδεικτικά, από τις απαντήσεις που δόθηκαν, πρέπει να τονιστεί ότι ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σκουρλέτης δηλώνει αναρμόδιος, ενώ το Υπουργείο Τουρισμού αναφέρει ως κύριο θετικό μέτρο την αναστολή της εφαρμογής του μέτρου του νησιωτικού ΦΠΑ ως το τέλος του 2017, χωρίς να ενημερώνει τι θα γίνει μετά το τέλος του έτους. Επιπλέον, ενημερώνει για 252 ταξίδια εξοικείωσης για την προβολή και προώθηση του τουριστικού προϊόντος, εκ των οποίων τα 41 αφορούν τα νησιά Κω, Σάμο, Χίο και Λέρο, χωρίς όμως να αναφέρει συγκεκριμένα τι ακριβώς έγινε για τη Χίο.

Ο κ. Μηταράκης, έπειτα από την λήψη των εν λόγω απαντήσεων, δήλωσε: "Σύμφωνα με την απάντηση του Υπουργείου Τουρισμού "στη Χίο όλα βαίνουν καλώς", ενώ το σημαντικότερο επίτευγμά τους είναι η αναστολή της εφαρμογής του μέτρου του νησιωτικού ΦΠΑ για μερικούς μήνες, μέτρο το οποίο πρότεινε και επέβαλε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Όμως, αγνοούν την πραγματικότητα, την τεράστια μείωση αφίξεων, την τεράστια μείωση κρατήσεων και απλά αρκούνται σε λόγια και εξαγγελίες. Επιτέλους, πρέπει να προχωρήσουν σε πράξεις και να σταματήσουν να εξαντλούν τις αντοχές των κατοίκων και των επιχειρήσεων της Χίου".

 

 

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις
Αναφορά
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Επίκαιρη Ερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Επερώτηση
Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
Επίκαιρη Επερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
Ερώτηση & ΑΚΕ
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ παράλληλα δύνανται να ζητούν και την κατάθεση σχετικών εγγράφων. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών.
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Γ. Καμίνη
Κύριε συνάδελφε, καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για μια πολύ σημαντική επισήμανση που κάνατε, ότι δυστυχώς στο μεταναστευτικό –επειδή υπάρχουν και έντονα συναισθήματα- κυκλοφορούν πάρα πολλά fake news και παρασύρουν την κοινή γνώμη, πολλές φορές με λανθασμένες πληροφορίες. Γι’ αυτό πραγματικά επικροτώ την ερώτησή σας.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση