Βουλή

Αναφορά Ν. Μηταράκη σχετικά με τη στήριξη των παραγωγών Αγελαδινού Γάλακτος της Χίου

Αναφορά Ν. Μηταράκη σχετικά με τη στήριξη των παραγωγών Αγελαδινού Γάλακτος της Χίου

Αναφορά προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσε ο Βουλευτής Χίου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Νότης Μηταράκης σχετικά με την στήριξη των παραγωγών αγελαδινού γάλακτος της Χίου. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της αναφοράς και η σχετική επιστολή του Αντιπεριφερειάρχη Χίου.

ΑΝΑΦΟΡΑ

Προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΘΕΜΑ: «Στήριξη των παραγωγών Αγελαδινού Γάλακτος της Χίου»

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Σας επισυνάπτω την υπ. αριθμ. 137/11-1-2017 επιστολή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί αγελαδινού γάλακτος στη Χίο μετά την διακοπή της λειτουργίας της μεγαλύτερης μονάδας συγκέντρωσης και επεξεργασίας αγελαδινού γάλακτος στο νησί.  Οι παραγωγοί δεν μπορούν πλέον να διαθέσουν τη παραγωγή τους και πολλοί από αυτούς εξετάζουν το ενδεχόμενο εκποίησης του ζωικού τους κεφαλαίου σε πολύ χαμηλές τιμές. Οι παραπάνω εξελίξεις Με την επιστολή της η Περιφέρεια Βορ. Αιγαίου ζητά την στήριξη των παραγωγών για μικρό χρονικό διάστημα ώστε να μείνουν στην παραγωγική διαδικασία και να βρούν άλλους τρόπους αξιοποίησης της παραγωγής τους.

Μετά τιμής,

Νότης Μηταράκης

Δείτε την επιστολή του Αντιπεριφερειάρχη Χίου εδώ >>

 Δείτε την απάντηση του αρμόδιου Υπουργού

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στην απάντησή του, τονίζει ότι "τα περιθώρια δράσης εμφανίζονται περιορισμένα" και πως "δεν υπάρχει μέτρο παρέμβασης ούτε δυνατότητα αποζημίωσης ή ειδικής σχετικής χρηματοδότησης" για τους παραγωγούς.

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις
Αναφορά
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Επίκαιρη Ερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Επερώτηση
Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
Επίκαιρη Επερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
Ερώτηση & ΑΚΕ
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ παράλληλα δύνανται να ζητούν και την κατάθεση σχετικών εγγράφων. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών.
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Γ. Καμίνη
Κύριε συνάδελφε, καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για μια πολύ σημαντική επισήμανση που κάνατε, ότι δυστυχώς στο μεταναστευτικό –επειδή υπάρχουν και έντονα συναισθήματα- κυκλοφορούν πάρα πολλά fake news και παρασύρουν την κοινή γνώμη, πολλές φορές με λανθασμένες πληροφορίες. Γι’ αυτό πραγματικά επικροτώ την ερώτησή σας.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση