Βουλή

Αναφορά Ν. Μηταράκη για επιστολή ΔΣΑ για τρόπο υπολογισμού εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών βάσει των εισοδημάτων 2015

Αναφορά Ν. Μηταράκη για επιστολή ΔΣΑ για τρόπο υπολογισμού εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών βάσει των εισοδημάτων 2015

Αναφορά Ν. Μηταράκη προς την Υπουργό Εργασίας σε συνέχεια επιστολής του ΔΣΑ για τον τρόπο υπολογισμού των εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών βάσει των εισοδημάτων της χρήσης 2015.

ΑΝΑΦΟΡΑ

Προς: Την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Θέμα: «Επιστολή ΔΣΑ για τρόπο υπολογισμού εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών βάσει των εισοδημάτων 2015»

Αξιότιμη κ. Υπουργέ,

Με την παρούσα σας κοινοποιώ επιστολή του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, στην οποία επισημαίνεται ότι ο υπολογισμός των τρεχουσών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών βάσει των εισοδημάτων του 2015 (δύο έτη πίσω) είναι παράνομος. Ταυτόχρονα οι τελευταίες εξελίξεις, δηλαδή η μόλις πρόσφατη προκήρυξη διαγωνισμού από την ΗΔΙΚΑ προκειμένου για την προμήθεια λογισμικού που θα επιτρέπει τον επανυπολογισμό των εισφορών μετά την εκκαθάριση των εισοδημάτων, δημιουργούν εύλογες αμφιβολίες για το πότε θα είναι σε θέση η διοίκηση να υπολογίζει τις ασφαλιστικές εισφορές βάσει των εισοδημάτων του προηγούμενου έτους, όπως ο νόμος ορίζει.

Για το θέμα αυτό εξάλλου έχω καταθέσει σχετική κοινοβουλευτική ερώτηση (4640/30.3.2017) στην οποία μέχρι και σήμερα δεν έχω λάβει κάποια απάντηση. Πρόκειται όμως για ένα εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα, το οποίο απασχολεί εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι εκτός από τις συνέπειες της κρίσης, έχουν να αντιμετωπίσουν και τις επιβαρύνσεις και τις ασάφειες του νέου ασφαλιστικού.

Για τους λόγους αυτούς παρακαλούμε να τοποθετηθείτε στην επιστολή του ΔΣΑ, κοινοποιώντας μας την απάντησή σας.

Μετά τιμής,

Νότης Μηταράκης

Δείτε την επιστολή εδώ >>

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις
Αναφορά
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Επίκαιρη Ερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Επερώτηση
Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
Επίκαιρη Επερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
Ερώτηση & ΑΚΕ
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ παράλληλα δύνανται να ζητούν και την κατάθεση σχετικών εγγράφων. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών.
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Γ. Καμίνη
Κύριε συνάδελφε, καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για μια πολύ σημαντική επισήμανση που κάνατε, ότι δυστυχώς στο μεταναστευτικό –επειδή υπάρχουν και έντονα συναισθήματα- κυκλοφορούν πάρα πολλά fake news και παρασύρουν την κοινή γνώμη, πολλές φορές με λανθασμένες πληροφορίες. Γι’ αυτό πραγματικά επικροτώ την ερώτησή σας.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση