Βουλή

Αναφορά Ν. Μηταράκη για τις απώλειες τουριστικών αφίξεων λόγω ακαταλληλότητας του αεροδρομίου Χίου

Αναφορά Ν. Μηταράκη για τις απώλειες τουριστικών αφίξεων λόγω ακαταλληλότητας του αεροδρομίου Χίου

Αναφορά Ν. Μηταράκη προς τους Υπουργούς Τουρισμού και Υποδομών & Μεταφορών σχετικά με την ακαταλληλότητα του Αεροδρομίου Χίου.

ΑΝΑΦΟΡΑ

Προς:

1. Την Υπουργό Τουρισμού

2. Τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών

Θέμα: «Απώλειες τουριστικών αφίξεων λόγω ακαταλληλότητας του αεροδρομίου Χίου»

Αξιότιμοι κ. Υπουργοί

Σας προωθώ δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολίτης Χίου», της 29ης Μαρτίου 2017, στο οποίο περιγράφεται ότι γαλλική εταιρεία τουριστικών πρακτόρων (tour operator) ενδιαφέρεται να εντάξει στους προορισμούς της το νησί της Χίου – εξασφαλίζοντας για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο 2 πτήσεις charter την εβδομάδα. Για το σκοπό αυτό μάλιστα έχει ήδη έρθει σε επαφή με ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων και έχει εξασφαλίσει διαθεσιμότητα κλινών.

Ωστόσο, εμπόδιο σε αυτή την προσπάθεια, για άλλη μια φορά μπαίνει το αεροδρόμιο της Χίου. Όπως έχουμε κατ’ επανάληψη τονίσει, το μήκος του διαδρόμου δεν επιτρέπει να επιχειρούν αεροσκάφη πτήσεων charter με το βάρος τους σε επιβάτες και καύσιμα, χωρίς ενδιάμεσο σταθμό. Η ένταξη ενδιάμεσου προορισμού στο πρόγραμμα της πτήσης ενδέχεται να αυξήσει απαγορευτικά το κόστος και να οδηγήσει σε (άλλη μία) χαμένη ευκαιρία προσέλκυσης επισκεπτών.

Παρακαλούμε να τοποθετηθείτε στο εν λόγω δημοσίευμα, κοινοποιώντας μας την απάντηση.

Μετά τιμής

Νότης Μηταράκης

Δείτε τις απαντήσεις των υπουργών

Ο βουλευτής Χίου, κ. Νότης Μηταράκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση σχετικά με απαντήσεις Υπουργών που έλαβε σε αναφορά του για τις απώλειες τουριστικών αφίξεων λόγω ακαταλληλότητας του αεροδρομίου Χίου.

«Το Υπουργείο Μεταφορών σταθερά αρνείται τις ευθύνες του αναφορικά με το αεροδρόμιο της Χίου.

Το πιο πρόσφατο που μάθαμε είναι (δια στόματος ΥΠΑ) ότι οι εταιρείες αποφασίζουν τα δρομολόγιά τους βάσει ιδιωτικο-οικονομικών κριτηρίων και βιωσιμότητας του δρομολογίου!

Απόλυτα σωστό, αλλά κανείς στο Υπουργείο δεν εξέτασε τα στοιχεία που προσδιορίζουν το κόστος και τη βιωσιμότητα του δρομολογίου!

Σήμερα, βασικός παράγοντας που αυξάνει το κόστος των charters από και προς τη Χίο είναι το μήκος του διαδρόμου προσγείωσης / απογείωσης.  Οι εταιρείες αναγκάζονται να εντάσσουν ενδιάμεσο σταθμό για τον ανεφοδιασμό των αεροσκαφών τους, γεγονός που καθιστά το κόστος του πακέτου από μη ανταγωνιστικό έως απαγορευτικό!

Δεν αρκούν οι διαπιστώσεις περί ιδιωτικο-οικονομικού τρόπου λειτουργίας της αγοράς! Ρόλος της πολιτείας είναι η δημιουργία κατάλληλων υποδομών και η στήριξη της ιδιωτικής προσπάθειας. Αλλά βλέπουμε ότι η πολιτεία, τελευταία, υιοθετεί ακραία «φιλελεύθερη» ρητορική, αρνούμενη να συμβάλει στην τόνωση του ιδιωτικού ενδιαφέροντος!»

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις
Αναφορά
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Επίκαιρη Ερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Επερώτηση
Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
Επίκαιρη Επερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
Ερώτηση & ΑΚΕ
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ παράλληλα δύνανται να ζητούν και την κατάθεση σχετικών εγγράφων. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών.
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Γ. Καμίνη
Κύριε συνάδελφε, καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για μια πολύ σημαντική επισήμανση που κάνατε, ότι δυστυχώς στο μεταναστευτικό –επειδή υπάρχουν και έντονα συναισθήματα- κυκλοφορούν πάρα πολλά fake news και παρασύρουν την κοινή γνώμη, πολλές φορές με λανθασμένες πληροφορίες. Γι’ αυτό πραγματικά επικροτώ την ερώτησή σας.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση