Βουλή

Αναφορά Ν. Μηταράκη προς τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Έρευνας, σχετικά με τους μαθητές ΕΠΑΛ με δυσλεξία.

Αναφορά Μηταράκη για μαθητές ΕΠΑΛ με δυσλεξία: Οι μαθητές πρέπει να εξετάζονται στον τόπο τους, δίπλα στις οικογένειές τους

Αναφορά προς τον Υπουργό Παιδείας, κατέθεσε ο Νότης Μηταράκης σχετικά με τις εξετάσεις των μαθητών ΕΠΑΛ με διαγνωσμένη δυσλεξία, ενώ έκανε και την ακόλουθη δήλωση σχετικά με το θέμα: 

«Ζήτησα από τον αρμόδιο Υπουργό Παιδείας να τοποθετηθεί και να μεριμνήσει για τους μαθητές των ΕΠΑΛ της Χίου, οι οποίοι έχουν διαγνωστεί με δυσλεξία. Οι μαθητές αυτοί πρέπει να μπορούν να εξετάζονται στον τόπο τους, στο οικείο σχολικό περιβάλλον, έχοντας τις οικογένειές τους δίπλα τους.

Ζήτησα λοιπόν το αυτονόητο: να μην «ξενιτεύονται» για να εξεταστούν, κάτι που τους επιβαρύνει με ψυχικό, αλλά και σημαντικό κόστος. Κάτι που ήδη γίνεται για τους μαθητές των Γενικών Λυκείων, πρέπει να επεκταθεί και να καλύψει και τα ΕΠΑΛ». Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της αναφοράς:

ΑΝΑΦΟΡΑ

Προς: τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Έρευνας

Θέμα: «Εξετάσεις μαθητών ΕΠΑΛ με διαγνωσμένη δυσλεξία». 

Αξιότιμε κ. Υπουργέ

Σας προωθώ επιστολή του Αντιπεριφερειάρχη Χίου κ. Σταματίου Κάρμαντζη, σχετικά με τις εξετάσεις των μαθητών των ΕΠΑΛ οι οποίοι έχουν διαγνωσμένη δυσλεξία. Συγκεκριμένα, οι μαθητές αυτοί υποχρεούνται να μεταβούν στην Αθήνα προκειμένου να λάβουν μέρος στις εξετάσεις, κάτι που συνεπάγεται δυσβάσταχτο κόστος για τους ίδιους και τις οικογένειες. 

Παρακαλούμε όπως τοποθετηθείτε στο αίτημα περί διεξαγωγής των εξετάσεων για αυτούς τους μαθητές στη Χίο, κάτι που άλλωστε ήδη συμβαίνει για τους μαθητές των Γενικών Λυκείων που αντιμετωπίζουν αντίστοιχα προβλήματα δυσλεξίας. 

Με εκτίμηση,

Νότης Μηταράκης»

Δείτε ολόκληρη την επιστολή του Αντιπεριφερειάρχη Χίου κ. Κάρμαντζη σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μαθητές των ΕΠΑΛ με διαγνωσμένη δυσλεξία στη συνέχεια:

Επιστολή σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μαθητές των ΕΠΑΛ με διαγνωσμένη δυσλεξία by Notis Mitarachi on Scribd

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις
Αναφορά
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Επίκαιρη Ερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Επερώτηση
Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
Επίκαιρη Επερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
Ερώτηση & ΑΚΕ
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ παράλληλα δύνανται να ζητούν και την κατάθεση σχετικών εγγράφων. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών.
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Γ. Καμίνη
Κύριε συνάδελφε, καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για μια πολύ σημαντική επισήμανση που κάνατε, ότι δυστυχώς στο μεταναστευτικό –επειδή υπάρχουν και έντονα συναισθήματα- κυκλοφορούν πάρα πολλά fake news και παρασύρουν την κοινή γνώμη, πολλές φορές με λανθασμένες πληροφορίες. Γι’ αυτό πραγματικά επικροτώ την ερώτησή σας.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση