Βουλή

Αναφορά Ν. Μηταράκη για καταγγελία σχετικά με τη μη επίδοση απορριπτικών εγγράφων ασύλου σε μετανάστες

Αναφορά Ν. Μηταράκη για καταγγελία σχετικά με τη μη επίδοση απορριπτικών εγγράφων ασύλου σε μετανάστες

Αναφορά Ν. Μηταράκη προς τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής για καταγγελία σχετικά με τη μη επίδοση απορριπτικών εγγράφων ασύλου σε μετανάστες.

ΑΝΑΦΟΡΑ

Προς:

1. Τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής

2. Τον Υπουργό Εσωτερικών

Θέμα: «Καταγγελία σχετικά με τη μη επίδοση απορριπτικών εγγράφων ασύλου σε μετανάστες».

Αξιότιμοι κ. Υπουργοί,

Σας προωθώ δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολίτης Χίου» (2/5/2017), το οποίο αναφέρεται σε επώνυμη καταγγελία δικηγόρου του νησιού, ότι υπάλληλοι της υπηρεσίας ασύλου προτρέπουν μετανάστες να μην παραλάβουν τις απορριπτικές αποφάσεις στην αίτηση ασύλου τους, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι τους λένε: «έχει απορριφθεί η αίτησή σου, αλλά φύγε τώρα, γιατί αν στην επιδώσω, θα πας μέσα». Το δημοσίευμα έρχεται σε συνέχεια επίκαιρης ερώτησης που είχα καταθέσει (653/27.3.2017) και συζητήθηκε στις 31/3/2017. Στην τότε τοποθέτησή του, ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι συχνά υπάρχει «αδυναμία επίδοσης» των απορριπτικών αποφάσεων (τις οποίες όρισε στις 31/3 σε 52).

Το σημερινό δημοσίευμα όμως, του οποίου η σημασία αυξάνεται καθώς επικαλείται επώνυμη καταγγελία, αλλάζει τα δεδομένα, καθώς θα πρέπει να εξεταστεί κατά πόσο ευσταθεί και να αναζητηθούν και οι ευθύνες του (των) υπαλλήλου(ων) που προβαίνουν στις εν λόγω πράξεις.

Παρακαλώ να τοποθετηθείτε στο δημοσίευμα της εφημερίδας, κοινοποιώντας μας την απάντηση.

Με εκτίμηση,

Νότης Μηταράκης

Δείτε το δημοσίευμα εδώ >>

Δείτε τις απαντήσεις των αρμόδιων Υπουργών

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις
Αναφορά
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Επίκαιρη Ερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Επερώτηση
Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
Επίκαιρη Επερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
Ερώτηση & ΑΚΕ
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ παράλληλα δύνανται να ζητούν και την κατάθεση σχετικών εγγράφων. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών.
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Γ. Καμίνη
Κύριε συνάδελφε, καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για μια πολύ σημαντική επισήμανση που κάνατε, ότι δυστυχώς στο μεταναστευτικό –επειδή υπάρχουν και έντονα συναισθήματα- κυκλοφορούν πάρα πολλά fake news και παρασύρουν την κοινή γνώμη, πολλές φορές με λανθασμένες πληροφορίες. Γι’ αυτό πραγματικά επικροτώ την ερώτησή σας.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση