Βουλή

Παλέψαμε για τη visa Schengen και οι τουρίστες περνάνε το χρόνο τους στο Τελωνείο

Παλέψαμε για τη visa Schengen και οι τουρίστες περνάνε το χρόνο τους στο Τελωνείο

Αναφορά προς τους Υπουργούς Τουρισμού, Προστασίας του Πολίτη και Υποδομών και Μεταφορών, κατέθεσε ο βουλευτής Χίου της Νέας Δημοκρατίας κ. Νότης Μηταράκης σχετικά με δημοσίευμα της εφημερίδας «Αλήθεια», για το χρόνο παραμονής στο Τελωνείο, των επισκεπτών από την Τουρκία.

Ο κ. Μηταράκης έκανε την ακόλουθη δήλωση για το θέμα:

«Βρισκόμαστε στην αρχή της τουριστικής περιόδου και δυστυχώς βλέπουμε ότι η Πολιτεία για άλλη μια φορά δεν είναι έτοιμη. Πρώτα υπήρχε ο κίνδυνος να μην επεκταθεί για φέτος το πιλοτικό πρόγραμμα χορήγησης visa Schengen, εξαιτίας αστοχιών της κυβέρνησης. Δώσαμε ένα μεγάλο αγώνα και στην Ευρώπη και τελικά το πρόγραμμα εφαρμόζεται και το 2017. Βλέπουμε όμως σήμερα δυστυχώς, τους επισκέπτες από τη γειτονική χώρα να αναγκάζονται να περνούν το μισό τους σχεδόν χρόνο στο Τελωνείο, εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού.

Η κατάσταση αυτή δε μπορεί να συνεχιστεί. Οι συνθήκες στο Τελωνείο του λιμανιού πρέπει να βελτιωθούν άμεσα, και σε αυτό περιλαμβάνεται και η επάνδρωση της υπηρεσίας με αστυνομικούς, προκειμένου να ολοκληρώνονται γρήγορα οι διαδικασίες χορήγησης visa. Μόνο με αυτές τις προϋποθέσεις θα υπάρχει όφελος για τους επαγγελματίες του νησιού, αλλά και οι επισκέπτες θα μπορούν να περνούν ευχάριστα και αξιοπρεπώς το χρόνο τους στο νησί.

Για τους λόγους αυτούς, κατέθεσα σήμερα αναφορά προς τους αρμόδιους υπουργούς ζητώντας να με ενημερώσουν για τις άμεσες ενέργειές τους, προκειμένου να μειωθεί ο χρόνος παραμονής των επισκεπτών στο Τελωνείο και να βελτιωθούν οι συνθήκες παραμονής τους εκεί. Η ενέργειά μου αυτή έρχεται σε συνέχεια της ερώτησης για τις υποδομές της Χίου που κατέθεσα αμέσως μετά το Πάσχα και ζητώ απαντήσεις ως προς το τι μέλλει γενέσθαι με το λιμάνι και τις υποδομές του».

Ακολουθεί το κείμενο της αναφοράς:

ΑΝΑΦΟΡΑ

Προς:

1. Την Υπουργό Τουρισμού

2. Τον Υπουργό Μεταφορών και Υποδομών

3. Τον Υπουργό Εσωτερικών

Θέμα: «Οι επισκέπτες από την Τουρκία περνάνε το χρόνο τους στο Τελωνείο».

Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί

Σας προωθώ άρθρο της εφημερίδας της Χίου «Αλήθεια» (29/4/2017), σύμφωνα με το οποίο, πάνω από 1.000 επισκέπτες που έφτασαν στον νησί το Σάββατο 29/4/2017, είτε για το τριήμερο της Πρωτομαγιάς, είτε ακόμα και για μονοήμερη εκδρομή, αναγκάστηκαν να περάσουν περίπου τη μισή τους ημέρα στο Τελωνείο, καθώς οι αστυνομικοί που υπηρετούν εκεί δεν επαρκούν. Να σημειώσω ότι, οι συνθήκες παραμονής στο συγκεκριμένο κτήριο είναι εξαιρετικά προβληματικές, επιτείνοντας την ταλαιπωρία που υφίστανται οι επισκέπτες και δημιουργώντας ιδιαίτερα κακή πρώτη εντύπωση από την άφιξη στο νησί της Χίου. Επιπλέον, και με δεδομένο τον περιορισμένο χρόνο παραμονής των επισκεπτών από την Τουρκία στο νησί, το οικονομικό όφελος των επαγγελματιών της Χίου, εξανεμίζεται, όταν οι τουρίστες αναγκάζονται να περνούν τη μισή τους εκδρομή περιμένοντας στο Τελωνείο.

Καθώς βρισκόμαστε στην αρχή της καλοκαιρινής περιόδου, τα πρώτα σημάδια είναι αποθαρρυντικά, και εάν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί, προμηνύεται μια κακή τουριστική σεζόν για το νησί.

Για τους λόγους αυτούς, παρακαλώ να τοποθετηθείτε στο άρθρο της εφημερίδας «Αλήθεια» ως προς το ποιος είναι ο σχεδιασμός για τη βελτίωση των συνθηκών στην αίθουσα του Τελωνείου στο λιμάνι της Χίου και την επάνδρωση της υπηρεσίας με αστυνομικούς προκειμένου να μειωθεί ο χρόνος ελέγχου των διαβατηρίων των επισκεπτών και χορήγησης visa, κοινοποιώντας μας τις απαντήσεις σας.

Με εκτίμηση,

Νότης Μηταράκης

Δείτε το δημοσίευμα της εφημερίδας εδώ >>

Δείτε τις απαντήσεις των αρμοδίων Υπουργών

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις
Αναφορά
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Επίκαιρη Ερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Επερώτηση
Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
Επίκαιρη Επερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
Ερώτηση & ΑΚΕ
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ παράλληλα δύνανται να ζητούν και την κατάθεση σχετικών εγγράφων. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών.
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Γ. Καμίνη
Κύριε συνάδελφε, καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για μια πολύ σημαντική επισήμανση που κάνατε, ότι δυστυχώς στο μεταναστευτικό –επειδή υπάρχουν και έντονα συναισθήματα- κυκλοφορούν πάρα πολλά fake news και παρασύρουν την κοινή γνώμη, πολλές φορές με λανθασμένες πληροφορίες. Γι’ αυτό πραγματικά επικροτώ την ερώτησή σας.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση