Βουλή

Παραλογισμός και ανικανότητα το σκηνικό της καθημερινότητας στον ΕΦΚΑ

Παραλογισμός και ανικανότητα το σκηνικό της καθημερινότητας στον ΕΦΚΑ

Ο κ. Νότης Μηταράκης, αναπληρωτής Τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, βουλευτής Χίου, έκανε την ακόλουθη δήλωση αναφορικά με το χάος που επικρατεί στον ΕΦΚΑ και την ταλαιπωρία που υφίστανται χιλιάδες μηχανικοί για να πάρουν ασφαλιστική ενημερότητα.

«Ο παραλογισμός και οι ιστορίες καθημερινής τρέλας συνεχίζονται τον ΕΦΚΑ.

Ένας «ενοποιημένος» φορέας δε μπορεί να εκδώσει ηλεκτρονικά ασφαλιστική ενημερότητα των μηχανικών γιατί το σύστημά του δεν επικοινωνεί με εκείνο του (πρώην) ΤΣΜΕΔΕ – το οποίο όμως… είναι σήμερα υπηρεσία του ΕΦΚΑ (!!!).

Η ελληνική κυβέρνηση ζητάει από τους ασφαλισμένους μηνιαίως έως και 37,95% του εισοδήματός τους και τους παρέχει σε αντάλλαγμα τριτοκοσμικές υπηρεσίες και συντάξεις.

Τι σημαίνει στην πράξη η περίφημη «ασφαλιστική μεταρρύθμιση» των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ;

Μόνο ταλαιπωρία για τους ασφαλισμένους και συνεχή εμπαιγμό από πλευράς κυβέρνησης, ότι όλα πάνε καλά! Κανέναν όμως πλέον δε μπορούν να κοροϊδέψουν.

Ζητάμε από τη διοίκηση του ΕΦΚΑ και το Υπουργείο Εργασίας να δώσουν εξηγήσεις, αλλά κυρίως να δώσουν άμεσα λύσεις. Με την αδιαφορία και την ανικανότητά τους έχουν οδηγήσει τους συνεπείς ασφαλισμένους στην απόγνωση.»

ΑΝΑΦΟΡΑ

Προς: Την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Θέμα: «Ταλαιπωρία των ασφαλισμένων μηχανικών λόγω μη συμβατότητας των ηλεκτρονικών συστημάτων του ΕΦΚΑ»

Αξιότιμη κ. Υπουργέ,

Σας προωθώ την παρέμβαση του Προέδρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, στην οποία καταγγέλλεται το γεγονός ότι οι μηχανικοί στερούνται της δυνατότητας να εκδώσουν ηλεκτρονικά ασφαλιστική ενημερότητα. Το πρόβλημα προέκυψε λόγω του ότι τα ηλεκτρονικά συστήματα του ΕΦΚΑ και του (πρώην) ΤΣΜΕΔΕ – το οποίο πλέον αποτελεί υπηρεσία του ΕΦΚΑ (!), δεν επικοινωνούν. Ως αποτέλεσμα, δημιουργείται συνωστισμός στις υπηρεσίες και ταλαιπωρία για τους χιλιάδες επαγγελματίες που πρέπει να εκδώσουν ασφαλιστική ενημερότητα – και η οποία όταν τους χορηγείται έχει ισχύ μόνο για ένα (1) μήνα.

Παρακαλώ να τοποθετηθείτε στην επιστολή του Προέδρου του ΤΕΕ, δίνοντας έμφαση στην επίλυση του σοβαρού προβλήματος που έχει δημιουργηθεί και κοινοποιώντας μου την απάντησή σας.

Με εκτίμηση,

Νότης Μηταράκης

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις
Αναφορά
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Επίκαιρη Ερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Επερώτηση
Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
Επίκαιρη Επερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
Ερώτηση & ΑΚΕ
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ παράλληλα δύνανται να ζητούν και την κατάθεση σχετικών εγγράφων. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών.
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Γ. Καμίνη
Κύριε συνάδελφε, καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για μια πολύ σημαντική επισήμανση που κάνατε, ότι δυστυχώς στο μεταναστευτικό –επειδή υπάρχουν και έντονα συναισθήματα- κυκλοφορούν πάρα πολλά fake news και παρασύρουν την κοινή γνώμη, πολλές φορές με λανθασμένες πληροφορίες. Γι’ αυτό πραγματικά επικροτώ την ερώτησή σας.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση