Βουλή

Αναφορά Ν. Μηταράκη για τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στο Σκυλίτσειο Νοσοκομείο Χίου

Αναφορά Ν. Μηταράκη για τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στο Σκυλίτσειο Νοσοκομείο Χίου

Αναφορά Ν. Μηταράκη προς τον Υπουργό Υγείας για τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στο Σκυλίτσειο Νοσοκομείο Χίου.

ΑΝΑΦΟΡΑ

Προς:

Τον Υπουργό Υγείας

Θέμα: «Άθλιες οι συνθήκες που επικρατούν στο Σκυλίτσειο Νοσοκομείο Χίου»

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Σας προωθώ επιστολή του κ. Πιτσιλαδή Σαράντου, αναφορικά με τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στο Σκυλίτσειο Νοσοκομείο Χίου, αναφορικά με την υλικοτεχνική υποδομή και την έλλειψη σε προσωπικό, ενώ παράλληλα τίθεται εκ νέου και το ζήτημα της δωρεάς για την αναβάθμιση του νοσοκομείου από το Ίδρυμα Στ. Νιάρχος.

Δεδομένης της τρέχουσας δυσχερούς οικονομικής και κοινωνικής συγκυρίας, στην οποία βρίσκεται το νησί μας εξαιτίας και του μεταναστευτικού προβλήματος, είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη Χίο να έχει κατ’ ελάχιστον κατάλληλες συνθήκες για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των κατοίκων.

Παρακαλούμε για την απάντησή σας στην εν λόγω επιστολή, κοινοποιώντας την ταυτόχρονα και στο γραφείο μας.

Μετά τιμής

Νότης Μηταράκης

 

Ακολουθεί η επιστολή του κ. Πιτσιλαδή:

EΠΙΣΤΟΛΗ - ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ

Κύριε Υπουργέ Υγείας  και οι παραπάνω αναφερόμενοι  κύριοι, που διαχειρίζεστε τον τομέα υγείας στη Χίο αλλά και όσοι από τους  αιρετούς άρχοντες του τόπου έχετε ορκιστεί να υπηρετείτε τον Χιώτη πολίτη (και όχι μόνο), καθώς αυτός  σας εξέλεξε για το σκοπό αυτό στις υψηλές θέσεις που κατέχετε.

Αυτά που ζήσαμε εγώ και οι συγγενείς μου  την περασμένη εβδομάδα επισκεπτόμενοι την  πτέρυγα της Παθολογικής κλινικής του Σκυλίτσειου Νοσοκομείου Χίου, στο χώρο που φιλοξενούνται άλλες δύο κλινικές (Νευρολογική και Πνευμονολογική), με κάνει να αναρωτιέμαι πώς  σε ένα παρακμιακό χώρο, διαπιστωμένο από όλους σας, μπορούν επιστήμονες γιατροί και νοσηλευτές να διαγνώσουν και να εφαρμόσουν θεραπείες σε λοιμώδη νοσήματα, να σώσουν τις ζωές των ασθενών συμπολιτών μας, να προστατέψουν την υγεία των συνοδών τους που παραμένουν στο χώρο αυτό ημέρες ολόκληρες. Αναγκασμένοι  να φροντίσουν τους ασθενείς συγγενείς τους, μιας και το νοσηλευτικό προσωπικό είναι ανεπαρκέστατο και αδυνατεί όσο κι αν προσπαθεί, να προσφέρει πλήρη κάλυψη στον καθένα.

Είναι ντροπή στην ανθρώπινη ύπαρξη  να ανοίγουν τα παράθυρα των θαλάμων με κάθε φύσημά του παγωμένου αέρα.  Να προσπαθούμε να τα κλείσουμε χρησιμοποιώντας ό,τι πρόχειρο αντικείμενο βρίσκαμε μπροστά μας. Η πόρτα του  δωματίου να μην  έχει πόμολο εσωτερικά και να μην ανοίγει μετά το κλείσιμό της επειδή σφήνωσε. Σκεφθήκατε ποτέ τι συνέπειες   θα υπήρχαν στην περίπτωση πυρκαγιάς ή σεισμού κάτω από αυτές τις συνθήκες;

Σε ένα χώρο όπως αυτός που βρίθει μικροβίων μερικά εκ των οποίων ιδιαίτερα μεταδοτικά και δυνητικά θανατηφόρα, είναι δυνατόν να μην υπάρχουν τουαλέτες σε κάθε θάλαμο και να επισκέπτονται όλοι οι ασθενείς και των τριών κλινικών που στοιβάζονται στους ίδιους θαλάμους, τις δύο μόλις  τουαλέτες που υπάρχουν μόνο; Δεν θα αναφερθώ στις τουαλέτες των συνοδών, των συγγενών, των επισκεπτών που δεν υπάρχουν και αν τις χρειαστεί κάποιος για να βρει πρέπει να πάει σε άλλο κτίριο.

Από τις θέσεις που κατέχετε λοιπόν  πώς  κάνετε αποδεκτό να χάνονται με τόση ευκολία χρηματοδοτήσεις (500.000 ευρώ) για την επισκευή της πτέρυγας, όπως αυτή του Ιδρύματος Στ. Νιάρχος; Τι ενδιαφέρει τους Χιώτες ποιος ήταν , είναι ή θα είναι  διοικητής του νοσοκομείου και  ποιος θα αναλάβει να ολοκληρώσει την επισκευή  και τελικά να μην γίνεται ποτέ τίποτα;

Κάποιοι  χρησιμοποιούν το επιχείρημα πως για την επισκευή θα βρεθούν χρήματα από το ΕΣΠΑ. Μετά από όλα αυτά που διαπίστωσα ψάχνοντας και ρωτώντας αρμόδιους έμαθα πως τα λεφτά του ΕΣΠΑ είναι ελάχιστα. Είναι αλήθεια ή όχι; Εάν αληθεύει τότε πώς αφήνετε τα παραπάνω χρήματα να χαθούν και αποδέχεστε με τόση ευκολία ότι έχει εξαφανιστεί  κάθε ελπίδα επισκευής της πτέρυγας; Χωρίς αντίδραση  είναι σαν να αποδέχεστε πως οι Χιώτες είναι καταδικασμένοι να νοσηλεύονται σε αυτούς τους τραγικούς χώρους.  Και ως πότε θα συνεχίζεται αυτό;

Ψάχνοντας και ρωτώντας έμαθα πως εκ μέρους κύκλων του νοσοκομείου προωθείται κατά προτεραιότητα η δημιουργία Ψυχιατρικής Κλινικής. Είναι αλήθεια ή ψέμα;

Εάν είναι αλήθεια αναρωτιέμαι με ποια κριτήρια έγινε η επιλογή αυτή και όσοι το αποφάσισαν έχουν διαπιστώσει ποιες είναι οι τεράστιες ανάγκες των τριών κλινικών της Παθολογικής τις οποίες  επισκέπτεται το 80% των ασθενών του νησιού και νοσηλεύονται (επαναλαμβάνω για να συνειδητοποιήσετε τι κινδύνους  εγκυμονεί η κατάσταση) όλοι στους ίδιους θαλάμους ανακατεμένοι;

Θεωρώ προσβολή της ανθρώπινης ύπαρξης όλων των Χιωτών την κτιριακή και ξενοδοχειακή  κατάσταση της πτέρυγας που στεγάζεται η  Παθολογική Κλινική του Σκυλίτσειου Νοσοκομείου Χίου , αλλά και υποτίμηση του επιστημονικού έργου που παράγεται εκεί μέσα κάτω από άθλιες συνθήκες από επιστήμονες γιατρούς υψηλού επιπέδου και κύρους και νοσηλευτές που δίνουν κάθε ικμάδα των δυνάμεών τους για να επιτελέσουν το έργο τους.

Κύριοι , με τη στάση που κρατάτε εδώ και χρόνια όλοι είστε υπεύθυνοι για την τραγική κτιριακή κατάσταση που επικρατεί  γι’ αυτό και πρέπει να δώσετε αμέσως λύση στο πρόβλημά .

Μην παρασυρθείτε από ημίμετρα του τύπου ας δώσουμε μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ να κάνουμε τώρα ένα βάψιμο ή  ας αλλάξουμε τα πόμολα για να κερδίσετε εντυπώσεις και χρόνο. Πρέπει να ολοκληρωθεί  τάχιστα η επισκευή της παλαιάς χειρουργικής για να μεταφερθεί εκεί  η παθολογική με τις άλλες δύο κλινικές και προχωρήστε έπειτα στην επισκευή του κτιρίου της παθολογικής ώστε εκεί να εγκατασταθούν μόνες οι άλλες δύο κλινικές, πνευμονολογική και νευρολογική.

Tο απαιτεί η αξιοπρέπεια και προστασία του κάθε ασθενή, το απαιτεί το μοναδικό έργο προσφοράς στη ζωή γιατρών και νοσηλευτών, αλλά και όλων των κατοίκων της Χίου που είμαστε υποψήφιοι ασθενείς επισκέπτες του Σκυλίτσειου Νοσοκομείου σε ανύποπτο χρόνο.

Πιτσιλαδής  Σαράντος

Συνταξιούχος δάσκαλος

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις
Αναφορά
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Επίκαιρη Ερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Επερώτηση
Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
Επίκαιρη Επερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
Ερώτηση & ΑΚΕ
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ παράλληλα δύνανται να ζητούν και την κατάθεση σχετικών εγγράφων. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών.
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Γ. Καμίνη
Κύριε συνάδελφε, καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για μια πολύ σημαντική επισήμανση που κάνατε, ότι δυστυχώς στο μεταναστευτικό –επειδή υπάρχουν και έντονα συναισθήματα- κυκλοφορούν πάρα πολλά fake news και παρασύρουν την κοινή γνώμη, πολλές φορές με λανθασμένες πληροφορίες. Γι’ αυτό πραγματικά επικροτώ την ερώτησή σας.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση