Ερώτηση Ν. Μηταράκη προς τους Υπουργούς Πολιτισμού και Μεταναστευτικής Πολιτικής για το Κάστρο της Χίου.
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς:
1. Την Υπουργό Πολιτισμού
2. Τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής
Θέμα: «Έκθετη η κυβέρνηση και το Υπουργείο Πολιτισμού από τις εικόνες καταστροφής στο Κάστρο της Χίου».
Ο παράνομος καταυλισμός μεταναστών στο Κάστρο της Σούδας στήθηκε και λειτούργησε χωρίς κανένα σχέδιο, ενάντια σε νόμους και κανονισμούς, δυστυχώς όμως με τις αρμόδιες υπηρεσίες να συναινούν σιωπηρά, μέσω της αδράνειας. Για όλους τους κινδύνους είχαμε επανειλημμένα αναφερθεί σε αναφορές και ερωτήσεις μας, χωρίς να λάβουμε ικανοποιητικές απαντήσεις που να δείχνουν ότι το μνημείο προστατεύεται επαρκώς.
Δυστυχώς, η απομάκρυνση του καταυλισμού της Σούδας αποκάλυψε το εύρος της καταστροφής και επιβεβαίωσε τους φόβους μας. Οι εικόνες είναι εικόνες καταστροφής. Το μνημείο έχει υποστεί σοβαρές φθορές: Έχει εμφανή σημάδια από καπνό λόγω του ότι συχνά άναβαν φωτιές για να ζεσταθούν, χρησιμοποιήθηκε ως στήριγμα για σκηνές, ως πρώτη ύλη για πρόχειρα καταλύματα, ως «πολεμοφόδια» στις διαμάχες μεταξύ των διαφόρων ομάδων.
Επειδή:
Χρέος του Υπουργείου Πολιτισμού είναι η ουσιαστική προστασία των μνημείων και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς
Στη συγκεκριμένη περίπτωση του Κάστρου Σούδας, ήταν προφανής η αποτυχία των αρμόδιων υπηρεσιών να το προστατέψουν
Για τους λόγους αυτούς, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
1. Έχει ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών στο μνημείο του Κάστρου, μετά την απομάκρυνση του καταυλισμού; Πότε θα ολοκληρωθεί ο έλεγχος και η καταγραφή και θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα;
2. Ποιο το χρονοδιάγραμμα της αποκατάστασης των ζημιών; Πώς αυτά θα χρηματοδοτηθούν;
3. Με ποια διαδικασία σκοπεύει το Υπουργείο Πολιτισμού να αναζητήσει διοικητικές και ποινικές ευθύνες που τυχόν ανακύπτον από την κατάσταση στην οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή το μνημείο; Σκοπεύει να φροντίσει ώστε να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι;
Ο ερωτών βουλευτής
Νότης Μηταράκης
Δείτε τις απαντήσεις των Υπουργών