Βουλή

Έκθετη η κυβέρνηση και το Υπουργείο Πολιτισμού από τις εικόνες καταστροφής στο Κάστρο της Χίου

Έκθετη η κυβέρνηση και το Υπουργείο Πολιτισμού από τις εικόνες καταστροφής στο Κάστρο της Χίου

Ερώτηση Ν. Μηταράκη προς τους Υπουργούς Πολιτισμού και Μεταναστευτικής Πολιτικής για το Κάστρο της Χίου.

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς:

1. Την Υπουργό Πολιτισμού

2. Τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής

Θέμα: «Έκθετη η κυβέρνηση και το Υπουργείο Πολιτισμού από τις εικόνες καταστροφής στο Κάστρο της Χίου».

Ο παράνομος καταυλισμός μεταναστών στο Κάστρο της Σούδας στήθηκε και λειτούργησε χωρίς κανένα σχέδιο, ενάντια σε νόμους και κανονισμούς, δυστυχώς όμως με τις αρμόδιες υπηρεσίες να συναινούν σιωπηρά, μέσω της αδράνειας. Για όλους τους κινδύνους είχαμε επανειλημμένα αναφερθεί σε αναφορές και ερωτήσεις μας, χωρίς να λάβουμε ικανοποιητικές απαντήσεις που να δείχνουν ότι το μνημείο προστατεύεται επαρκώς.

Δυστυχώς, η απομάκρυνση του καταυλισμού της Σούδας αποκάλυψε το εύρος της καταστροφής και επιβεβαίωσε τους φόβους μας. Οι εικόνες είναι εικόνες καταστροφής. Το μνημείο έχει υποστεί σοβαρές φθορές: Έχει εμφανή σημάδια από καπνό λόγω του ότι συχνά άναβαν φωτιές για να ζεσταθούν, χρησιμοποιήθηκε ως στήριγμα για σκηνές, ως πρώτη ύλη για πρόχειρα καταλύματα, ως «πολεμοφόδια» στις διαμάχες μεταξύ των διαφόρων ομάδων.

Επειδή:

Χρέος του Υπουργείου Πολιτισμού είναι η ουσιαστική προστασία των μνημείων και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς

Στη συγκεκριμένη περίπτωση του Κάστρου Σούδας, ήταν προφανής η αποτυχία των αρμόδιων υπηρεσιών να το προστατέψουν

Για τους λόγους αυτούς, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

1. Έχει ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών στο μνημείο του Κάστρου, μετά την απομάκρυνση του καταυλισμού; Πότε θα ολοκληρωθεί ο έλεγχος και η καταγραφή και θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα;

2. Ποιο το χρονοδιάγραμμα της αποκατάστασης των ζημιών; Πώς αυτά θα χρηματοδοτηθούν;

3. Με ποια διαδικασία σκοπεύει το Υπουργείο Πολιτισμού να αναζητήσει διοικητικές και ποινικές ευθύνες που τυχόν ανακύπτον από την  κατάσταση στην οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή το μνημείο; Σκοπεύει να φροντίσει ώστε να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι;

Ο ερωτών βουλευτής

Νότης Μηταράκης

 

Δείτε τις απαντήσεις των Υπουργών

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις
Αναφορά
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Επίκαιρη Ερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Επερώτηση
Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
Επίκαιρη Επερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
Ερώτηση & ΑΚΕ
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ παράλληλα δύνανται να ζητούν και την κατάθεση σχετικών εγγράφων. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών.
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Γ. Καμίνη
Κύριε συνάδελφε, καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για μια πολύ σημαντική επισήμανση που κάνατε, ότι δυστυχώς στο μεταναστευτικό –επειδή υπάρχουν και έντονα συναισθήματα- κυκλοφορούν πάρα πολλά fake news και παρασύρουν την κοινή γνώμη, πολλές φορές με λανθασμένες πληροφορίες. Γι’ αυτό πραγματικά επικροτώ την ερώτησή σας.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση