Βουλή

Αδικίες και αποκλεισμοί μόνιμων κατοίκων της Σαμοθράκης κι άλλων Νησιών του Αιγαίου από το έκτακτο κοινωνικό επίδομα

Αδικίες και αποκλεισμοί μόνιμων κατοίκων της Σαμοθράκης κι άλλων Νησιών του Αιγαίου από το έκτακτο κοινωνικό επίδομα

Ερώτηση Βουλευτών ΝΔ προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας για τους αποκλεισμούς κατοίκων νησιών του Αιγαίου από το έκτακτο κοινωνικό επίδομα.

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ:

1. Υπουργό Οικονομικών

2. Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

ΘΕΜΑ: Αδικίες και αποκλεισμοί μόνιμων κατοίκων της Σαμοθράκης κι άλλων Νησιών του Αιγαίου από το έκτακτο κοινωνικό επίδομα

Η απόφαση της Κυβέρνησης να μην προχωρήσει στην παράταση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ στα νησιά για μια ακόμα χρονιά, παρά τις δύο σχετικές τροπολογίες που έφερε προς ψήφιση η Ν Δ, έχει προκαλέσει αλυσιδωτές συνέπειες στην οικονομική δραστηριότητα των κατοίκων τους.

Η χορήγηση του έκτακτου κοινωνικού επιδόματος, που έχει αντισταθμιστικό χαρακτήρα για την αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ, δεν μπορεί να αποκαταστήσει τις επιβαρύνσεις που θα υποστούν οι κάτοικοι των νησιών, σε συνδυασμό και με την φοροεπιδρομή από τα νέα μέτρα.

Πολύ περισσότερο δε από τη στιγμή που έχουν αποκλειστεί από τη χορήγηση του συγκεκριμένου επιδόματος μόνιμοι κάτοικοι της Σαμοθράκης, αλλά και άλλων νήσων του Αιγαίου με τα ίδια χαρακτηριστικά, εξαιτίας συγκεκριμένων κριτηρίων που έχετε θέσει.

Προκαλεί τουλάχιστον θυμηδία το γεγονός ότι δεν δικαιούνται το επίδομα υπερήλικες, ως επί το πλείστον, κάτοικοι που διαμένουν στα Νησιά για 12 μήνες το χρόνο,  είτε επειδή εμφανίζονται ως φιλοξενούμενοι, το οποίο είναι λογικό αφού έχουν μεταβιβάσει τα περιουσιακά τους στοιχεία στα παιδιά τους, είτε επειδή δεν υποβάλλουν φορολογική δήλωση νομίμως λόγω της ηλικίας τους και ζουν μόνο με την μικρή σύνταξη του ΟΓΑ.

Επίσης άλλοι μόνιμοι κάτοικοι δεν δικαιούνται το κοινωνικό επίδομα επειδή έχουν τόκους άνω του… υπέρογκου ποσού των 90 και 200 ευρώ ετησίως!

Θέμα έχει δημιουργηθεί και με κατοίκους που αντιμετωπίζουν προβλήματα στη συσχέτιση ΑΜΚΑ – ΑΦΜ λόγω και λαθών στον Ταχυδρομικό τους Κώδικα και παρά το γεγονός ότι υπέβαλαν τις σχετικές αιτήσεις στο ΚΕΠ το σύστημα συνεχίζει να τους απορρίπτει, παρά τις διαβεβαιώσεις για το αντίθετο από την ιστοσελίδα του ΗΔΙΚΑ.

Όλες αυτές οι αδικίες που έχουν δημιουργηθεί σίγουρα προσβάλλουν τους ηρωικούς κατοίκους της νευραλγικής νησιωτικής περιοχής του Αιγαίου, όπως οι Σαμοθρακίτες, που υπέστησαν τον Σεπτέμβριο του 2017 σημαντικές καταστροφές στα σπίτια τους και τις περιουσίες τους, λόγω ακραίων καιρικών φαινόμενων.

Ανάλογη καταστροφή υπέστη και η Σκόπελος τον Σεπτέμβριο του 2015 εξαιτίας θεομηνίας. Δυστυχώς, όμως παρά το γεγονός ότι έχει υπογραφεί σχετική ΚΥΑ από 1η Ιουνίου του 2017 οι πληγέντες κάτοικοι, αλλά και οι επιχειρηματίες ακόμα και δεν έχουν λάβει τις αποζημιώσεις τους και δίνουν μόνοι τους τον αγώνα της επιβίωσης, χωρίς καμία έμπρακτη βοήθεια από την Πολιτεία.

Βάσει των παραπάνω ερωτάσθε:

1. Θα προβείτε στις απαραίτητες διορθώσεις σε ορισμένες προϋποθέσεις που έχετε θέσει, όσον αφορά τη δήλωση φιλοξενίας ως κατοικία, τον λανθασμένο Ταχυδρομικό Κώδικα κ.α, ώστε να μπορέσουν και κάποιοι μόνιμοι κάτοικοι του νησιού που δικαιούνται το έκτακτο κοινωνικό επίδομα να το πάρουν;

2. Είναι εφικτό να ξανανοίξει η σχετική εφαρμογή για να μπορέσουν να υποβάλλουν την αίτηση κι όσοι δεν μπόρεσαν εξαιτίας των παραλείψεών σας και των αυστηρών κριτηρίων που είχατε θέσει;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Δημοσχάκης Αναστάσιος – Βουλευτής Έβρου

Αθανασίου Χαράλαμπος – Βουλευτής Λέσβου

Κόνσολας Μάνος – Βουλευτής Δωδεκανήσου

Μηταράκης Νότης – Βουλευτής Χίου

Μπουκώρος Χρήστος – Βουλευτής Μαγνησίας

 

Δείτε την απάντηση των Υπουργών εδώ >>

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις
Αναφορά
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Επίκαιρη Ερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Επερώτηση
Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
Επίκαιρη Επερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
Ερώτηση & ΑΚΕ
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ παράλληλα δύνανται να ζητούν και την κατάθεση σχετικών εγγράφων. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών.
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Γ. Καμίνη
Κύριε συνάδελφε, καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για μια πολύ σημαντική επισήμανση που κάνατε, ότι δυστυχώς στο μεταναστευτικό –επειδή υπάρχουν και έντονα συναισθήματα- κυκλοφορούν πάρα πολλά fake news και παρασύρουν την κοινή γνώμη, πολλές φορές με λανθασμένες πληροφορίες. Γι’ αυτό πραγματικά επικροτώ την ερώτησή σας.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση