Βουλή

Ερώτηση Ν. Μηταράκη για τη μη καταβολή των ενισχύσεων για την αποκατάσταση των ζημιών από τις πυρκαγιές του 2016

Ερώτηση Ν. Μηταράκη για τη μη καταβολή των ενισχύσεων για την αποκατάσταση των ζημιών από τις πυρκαγιές του 2016

Ερώτηση Ν. Μηταράκη προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων σχετικά με τη μη καταβολή των ενισχύσεων για την αποκατάσταση των ζημιών από τις πυρκαγιές του 2016.

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: «Μη καταβολή των ενισχύσεων για την αποκατάσταση των ζημιών από τις πυρκαγιές του 2016».

Τον Ιούλιο του 2016, συνεπεία πυρκαγιών, καταστράφηκαν περίπου 41.000 στρέμματα δασικής και αγροτικής έκτασης στα Μαστιχοχώρια της Χίου. Με ερώτησή και ΑΚΕ (7659/733/27.7.2017) ζητούσα διευκρινήσεις και πληροφορίες για τη διαδικασία αποζημίωσης καθώς και τα κριτήρια ένταξης των δικαιούχων παραγωγών στο πρόγραμμα χορήγησης Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων. Σύμφωνα με την υπ. αριθμ 659/8.9.2017 απάντησή σας έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία καταγραφής των ζημιών και έγκρισης των ενισχύσεων.

Ωστόσο, μέχρι και σήμερα οι δικαιούχοι παραγωγοί δεν έχουν λάβει τις αποζημιώσεις τους, γεγονός που τους δημιουργεί προβλήματα και καθυστερεί τη διαδικασία αποκατάστασης των ζημιών με σοβαρές συνέπειες στην καλλιέργεια της μαστίχας.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

1. Για ποιο λόγο καθυστερεί η διαδικασία εκταμίευσης των ποσών των ενισχύσεων, παρόλο που η καταγραφή των ζημιών έχει ήδη ολοκληρωθεί εδώ και μήνες;

2. Πότε προβλέπεται να δοθούν τα ποσά στους δικαιούχους και ποιες είναι οι ενέργειες που υπολείπονται;

Ο ερωτών βουλευτής

Νότης Μηταράκης

 

Δείτε την απάντηση του Υπουργού εδώ >>

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις
Αναφορά
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Επίκαιρη Ερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Επερώτηση
Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
Επίκαιρη Επερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
Ερώτηση & ΑΚΕ
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ παράλληλα δύνανται να ζητούν και την κατάθεση σχετικών εγγράφων. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών.
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Γ. Καμίνη
Κύριε συνάδελφε, καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για μια πολύ σημαντική επισήμανση που κάνατε, ότι δυστυχώς στο μεταναστευτικό –επειδή υπάρχουν και έντονα συναισθήματα- κυκλοφορούν πάρα πολλά fake news και παρασύρουν την κοινή γνώμη, πολλές φορές με λανθασμένες πληροφορίες. Γι’ αυτό πραγματικά επικροτώ την ερώτησή σας.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση