Βουλή

Συνεχίζεται ο υπολογισμός εισφορών βάσει των εισοδημάτων του 2015

Συνεχίζεται ο υπολογισμός εισφορών βάσει των εισοδημάτων του 2015

Ερώτηση Ν. Μηταράκη προς την Υπουργό Εργασίας για το θέμα του υπολογισμού των εισφορών βάσει των εισοδημάτου του 2015.

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: Την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Θέμα: «Συνεχίζεται ο υπολογισμός εισφορών βάσει των εισοδημάτων του 2015».

Οι ηγεσίες του Υπουργείου Εργασίας, του ΕΦΚΑ και της ΗΔΙΚΑ τόσο εντός της Βουλής όσο και σε δηλώσεις στα ΜΜΕ (Μάιος 2017, Ιούνιος 2017, Σεπτέμβριος 2017) διαβεβαίωναν ότι επίκεινται ο υπολογισμός των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών βάσει των εισοδημάτων του 2016 και οι συνακόλουθοι συμψηφισμοί. Εντούτοις, και παρά το γεγονός ότι η εκκαθάριση των εισοδημάτων του 2016 έχει ολοκληρωθεί, για ολόκληρο το 2017 οι εισφορές υπολογίστηκαν βάσει εισοδημάτων του 2015. Συγκεκριμένα στις 15/01/2018 αναρτήθηκαν και τα εκκαθαριστικά του Δεκεμβρίου, πάλι χωρίς να έχουν γίνει οι απαιτούμενοι από το νόμο συμψηφισμοί.

Επειδή:

Έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων 2017 και άρα ο ΕΦΚΑ δε νομιμοποιείται να υπολογίζει εισφορές με τα εισοδήματα του 2015.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες δε μπορούν να συνεχίσουν να σηκώνουν τα βάρη του ασφαλιστικού

Ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

1. Έχει γίνει από τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ ο υπολογισμός των ασφαλιστικών εισφορών 2017 βάσει των εισοδημάτων του 2016;

2. Πότε θα αποσταλούν ειδοποιητήρια στους ασφαλισμένους με τα οποία θα ενημερώνονται για την εκκαθάριση των εισφορών τους και τα πιστωτικά/ χρεωστικά υπόλοιπά τους;

3. Πώς θα γίνεται ο υπολογισμός των εισφορών του 2018; Είναι έτοιμο το Υπουργείο και ο ΕΦΚΑ να εφαρμόσουν το νόμο που η παρούσα κυβέρνηση ψήφισε;

4. Έχει ενεργοποιηθεί η διαδικασία και έχουν συντονιστεί οι υπηρεσίες προκειμένου να συνυπολογίζονται τα εισοδήματα από το σύνολο των δραστηριοτήτων κάθε ασφαλισμένου και να εφαρμόζεται το πλαφόν στο ασφαλιστέο εισόδημα και στις ασφαλιστικές εισφορές όπως ο νόμος ορίζει;

Ο Ερωτών Βουλευτής,

Νότης Μηταράκης

 
Δείτε την απάντηση του Υπουργείο εδώ >>

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις
Αναφορά
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Επίκαιρη Ερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Επερώτηση
Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
Επίκαιρη Επερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
Ερώτηση & ΑΚΕ
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ παράλληλα δύνανται να ζητούν και την κατάθεση σχετικών εγγράφων. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών.
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Γ. Καμίνη
Κύριε συνάδελφε, καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για μια πολύ σημαντική επισήμανση που κάνατε, ότι δυστυχώς στο μεταναστευτικό –επειδή υπάρχουν και έντονα συναισθήματα- κυκλοφορούν πάρα πολλά fake news και παρασύρουν την κοινή γνώμη, πολλές φορές με λανθασμένες πληροφορίες. Γι’ αυτό πραγματικά επικροτώ την ερώτησή σας.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση